Skocz do zawartości
mohito

Pamiec I Chlodzenie Do Asusa A8jr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam laptopa Asus A8JR i chcialbym dokupic do niego dodatkowa pamiec. Niestety nie wiem jakiej firm modul jest w srodku wiem tylko ze 1gb ddr2 667 cl5 - chcialbym dokupic drugi taki sam modul. Czy wie ktos dokladnie jakiej firmy pamieci sa w tych asusach a jesli nie ma szans sie dowiedziec to co mam dokupic?

Druga sprawa to chlodzenie. Ostatnio wyrzucilem desktop i korzystam tylko z laptopa. Zaczelem padac temperature programem sppedfun. Jedna z temperatur to temp1 i po dluzszej zabawie doznalaem szoku jak wskazywala na 67 stopni! Przegladalem roznego rodzaju chlodzenia do laptopa i jedno mi sie spodobalo: http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1715

Czy waro je kupic, a moze sa ladniejsze skuteczniejsze rozwiazania - z gory dziekuej za pomoc!

pzdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem to chlodzenie zalmana zobaczymy jak sie sprawdzi. Pozstaje problem z dobraniem pamieci...

Co do chłodzenia - to jedyne rozwiązanie na naszym rynku, które faktycznie coś daje. Może nie 10C, ale 5-8C mniej na procu i grafice powinieneś mieć. No i nie przeszkadza swoim szumem w czasie pracy. Tylko ta cena...

Co do pamięci - na Twoim miejscu wziąłbym lapka pod pachę, pognał do zaprzyjaźnionego sklepu, wsadził jakiś moduł 1GB 667MHz CL5 (na 98% pójdzie w konfiguracji dual ddr) Kingstona albo Kingmaxa i sprawdził czy działa. Testowałem Compala HEL80 z różnymi pamięciami 533 i 667 cl4 i cl5. Różnice w testach są pomijalne. Pomiędzy 667 cl5 i 533 cl4 nie jest to nawet 2% w grach na korzyść tych pierwszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tego chlodzenia od zalmana to nie jest tak rozowo... Po pierwsze moj laptop ma grafike oraz procka w prawym gorny rogu gdzie brakuje otworow wentylujacych - mozna polozyc laptopa troche nizej i jest ok. Po drugie laptop wcale nie jest cichszy sam troche buczy a podstawka podwaja ten efekt. Grajac w jakas gre i tak wentylator laptopa wlacza sie na wysokie obroty... Czy ci konstruktorzy nie moga wrzucic do tego zalmana wiatrakow 120mm? Pewnie bylo by znacznie lepiej, wieksza powierzchnia wentylujaca tez by byla wskazana. Jezeli to najlepszy pad pod laptopa to chyba przy nim zostane ale czuje nie smak jak za 159zl...

Jesli chodzi o pamiec to jest jeden sklep do ktorego pojde, tylko gdzie i jak sprawdzic ze pamieci chodza w dualu?

Tak wogle to bardzo dziekuje za odpowiedz, myslalem ze juz nikt nie odpisze...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o pamiec to jest jeden sklep do ktorego pojde, tylko gdzie i jak sprawdzic ze pamieci chodza w dualu?

Choćby w SiSoft Sandra albo Everest Home Edition podadzą Ci taką informację. :)

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy starcie pokazuje single ddr, jak masz 1kostke włożoną, jak będą dwie to powinno pokazać dual ddr ;) (to tak na szybko jeżeli nie będziesz miał żadnego softu pod ręką) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi