Skocz do zawartości
cziloss

Co Zainstalowac Na Czysty System ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ave wszystkim ! Wlasie dzis zlozylem kompa kumplowi i tak sie zastanawiam jakie rzeczy beda mu potrzebne ( w sumie sam z tego skorzystam :) ) Napewno bedzie to:

- NOD32

- KERIO ( trzeba jakos konfigurowac kerio ?? )

- Daemon Tools ( :) )

- FF albo Opere co tam bedzie wolal

- Foobar 2000 ( ma ktos moze kofing jak zmienic jego styl ? )

- Aqq/tlen/gg wedle uznania\

- Nero

- Office

I chyba tyle ze standartowych progsow. benchamrkow programy raczej nie typu 3dmarki, aqua, super pi, njawyzej zainstaluje mu cpu-z albo everesta. Komp bedzie luszyl glownie do Giercowania ( starsza maszynka , filmow, netu i muzyki.

AXp 1700+

HD 80gb

512mb

GF 4mmx

To taki zestaw wiec raczej duzo programow mu nie uciagnie :). Z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze niech kolega sam sobie pózniej doinstaluje co bedzie mu potrzebne?

Bo tak to nikt Ci nie odpowie. Kazdy wykorzystuje pc do czego innego i uzywa innego oprogramowania.

tylko wiesz on nie ma dostpenu do neta a bedzie mial dopiero za 2 - 3 tyg. wiec wole mu to tak hmm na przyszlosc zainstalowac. Ale racje masz ze nie kazdy uzywa tego samego, ale moze cos mi umknelo z takich "wazniejszych" programow. Oplaca sie instalowac jakies programy do czyszczenia rejestru jak regclener ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dawal tak:

-nti cd & dvd (bo nero lubi mascic plyty i straszna kobyla)

-ERUNT !!! (obowiazkowo i ustawic mu autostart)

-ashampoo magic defrag 2 ( po co sie pieprzyc i defragmentowac dyski co jakis czs skoro programik moze robic to za nas gdy np odejdziemy od komputera :D)

-anti spyware + plugin dla clamwina

-clamwin

(najmniej inwazyjne ustawienie zabiera malo zasobow i nie gryzie sie z firewallami przy okazji usuwa syfki z systemu :) )

-FF lub Opera

-total commander

te to trzeba mniec wedlug mnie poza nimi wpychamy co chcemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy szanowani userzy forum narzekają i przestrzegają przed codec packami.

No ;] to ja polecam K-light codec pack - imo dobry i robi co trzeba.

Do tego real alternative, i można jeszcze VCL z odtwarzaczy.

Do zdjęć acdsee 5.0. do pdf-ów foxit reader

Winrar Konnekt Avast!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czillos zainstaluj tylko to co niezbędne do w miarę komfortowej pracy wg Ciebie. Wierz mi, że kolega zrobi wszystko po swojemu i wg. mojej "wieloletniej praktyki" w tym zakresie nie ma co uszczęśliwiac ludzi na siłę. Ja już dawno przestałem :wink:. To mniej więcej tak jak ostatnio u mojego kuzyna - poinstalowałem wszystko jak trzeba, a po jakichś dwóch tygodniach dzwoni do mnie bo system się sypie. Jak się okazało winowajcą były "tony" shareware'ów, kodeków itp., bo nowy komp to trzeba wszystko przetestowac :lol2: I niech tak zostanie, niech sobie testuje, psuje i instaluje sam - bo o to przecież chodzi., inaczej niczego się nie nauczy.

Co by wypisac listę, każdy używa innego softu, ja mniej więcej tak:

win XP SP2 + update dx9c z kwietnia'07

sterowniki od płyty

ster. karty graficznej

update windowsa

reszta sterowników urządzeń - dla urządzeń USB instalacja sterowników przed wpięciem do gniazda.

ffdshow - najnowszy dostępny dla SSE - jeśli procek obsługuje (tu zaznaczam dodatkowo obsługę FLAC/MPEG2/WMV)

real alternative - najnowszy dostępny

quicktime alternative -j.w.

BSPlayer - 1.37.826 - ostatni darmowy do tego skórka WMP10

foobar 0.9.4.3 lub winamp534_1239_beta_full - ostatni czysty

nero 6.6 z płyty od nagrywarki + update

openoffice 2.2 PL

firefox / thunderbird

everest

AntiVir

total commande /winrar

reszta w zależnosi od potrzeb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i posciaga jakies gowniane kodek-paki i za tydzien format c:

jezeli on lub ty gdy cos ci sie spierzieli robi/sz format tos ciota, ciec i ciapciak i wspolczuje, format to ostatecznosc zaden porzadny informatyk nie bedzie robil formatu tylko szuka przyczyny i usuwa. Tylko osly gdy widza ze cos sie sypie to robia format ( i nie mam tu na mysli osob ktore przygode z komputerem dopiero zaczynaja i sie nieznaja tylko osoby ktore juz na nim siedza z dobre 3,4 lata i tak radza kumplom albo tak im naprawiaja)

ja z kodekow polecam CCCP raz zainstalujesz i zapominasz ze instnieje zero bykow i nic nie pierdzieli (dopiero gdy nie widzimy obrazu i gra dziwek jest to sygnal ze trzeba zciagnac nowsza wersje i tyle)

CCCP + real alternative+ qiuck alternative = full wypasiony player ktory otworzy kazdy shit czyli odtwarzacz totalnej zaglady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi