Skocz do zawartości
Gość Coccolino_

Procesor Z Płatka śniegu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Coccolino_

Firma IBM ma zamiar wykorzystać sekret samotworzenia się płatków śniegu do produkcji chipów. Ma to skutkować przyspieszeniem procesu produkcji o jedna trzecią. W dodatku zużycie energii ma być o 15% niższe, niż przy użyciu najbardziej zawansowanych współczesnych technologii.

Nowa technologia ma polegać na pokryciu płytki krzemowej polimerem, który tworzy miliardy otworów, które z kolei wytwarzają próżnię wokół miedzianych połączeń. Może to rozwiązać problem reaktancji pojemnościowej, która spowalnia transfer danych i powoduje duże straty energii poprzez wydzielanie ciepła. Aktualnie powszechnie stosowaną metoda radzenia sobie z tym problemem jest przepuszczanie przez chip większej ilości energii.

Użycie nanotechnologii samotworzenia ma sprawić, że procesory będą szybsze, mniejsze i bardziej energooszczędne.

Źródło: SCI FI Tech / 4Press

Edytowane przez Coccolino_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, przypomniało mi się jak to mi kumpel opowiadał że następnego kompa kupi sobie jak zostanie wprowadzona technologia oparta na białkach. Hahaha.

Ten pomysł IBM to już bliższa przyszłość, ale myślę że też przyjdzie nam na to poczekać.

PS: Jeżeli to nie ściema, nie znam się tak na technologii i aż ciekaw jestem czy coś takiego ma jakiś sens/jest możliwe.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem specjalista od nanotechnologii, ale jest to dosc prawdopodobne. Trzeba jednak pamietac, ze pierwsze procki ujrzymy najwczesniej za kilka lat.

Miejmy nadzieję, że odbije się to także na cenie - oczywiście na korzyść klientów.

IMHO nie tak od razu - na poczatku technologia bedzie pewnie niedoskonala, wiecwydajnosc produkcji bedzie mniejsza, do tego dochodza koszty amortyzacji kilku lat badan i testow...

OT: ciekawe jak szybko, metoda gluchego telefonu, przeczytamy gdzies, ze w przyszlosci procki beda ze sniegu robione? :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od lat słyszę, że dyski będą z wody, procesory ze śniegu i dużo dużo więcej. Myślę, że w przeciągu następnych 20-30 lat wszystko będzie szło w miniaturyzacje. Dopiero jak procudeńci dojdą do technologi 0,00001nanometra zaczną kombinować skąd jeszcze czerpać MHZ. To tyle :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero jak procudeńci dojdą do technologi 0,00001nanometra zaczną kombinować skąd jeszcze czerpać MHZ.

Na ~20nm kończy się jakakolwiek opłacalność produkcji układów scalonych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi