Gość Coccolino_ Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 (edytowane) Firma IBM ma zamiar wykorzystać sekret samotworzenia się płatków śniegu do produkcji chipów. Ma to skutkować przyspieszeniem procesu produkcji o jedna trzecią. W dodatku zużycie energii ma być o 15% niższe, niż przy użyciu najbardziej zawansowanych współczesnych technologii. Nowa technologia ma polegać na pokryciu płytki krzemowej polimerem, który tworzy miliardy otworów, które z kolei wytwarzają próżnię wokół miedzianych połączeń. Może to rozwiązać problem reaktancji pojemnościowej, która spowalnia transfer danych i powoduje duże straty energii poprzez wydzielanie ciepła. Aktualnie powszechnie stosowaną metoda radzenia sobie z tym problemem jest przepuszczanie przez chip większej ilości energii. Użycie nanotechnologii samotworzenia ma sprawić, że procesory będą szybsze, mniejsze i bardziej energooszczędne. Źródło: SCI FI Tech / 4Press Edytowane 7 Maja 2007 przez Coccolino_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Miejmy nadzieję, że odbije się to także na cenie - oczywiście na korzyść klientów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 (edytowane) Hehe, przypomniało mi się jak to mi kumpel opowiadał że następnego kompa kupi sobie jak zostanie wprowadzona technologia oparta na białkach. Hahaha. Ten pomysł IBM to już bliższa przyszłość, ale myślę że też przyjdzie nam na to poczekać. PS: Jeżeli to nie ściema, nie znam się tak na technologii i aż ciekaw jestem czy coś takiego ma jakiś sens/jest możliwe. Edytowane 7 Maja 2007 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Nie jestem specjalista od nanotechnologii, ale jest to dosc prawdopodobne. Trzeba jednak pamietac, ze pierwsze procki ujrzymy najwczesniej za kilka lat. Miejmy nadzieję, że odbije się to także na cenie - oczywiście na korzyść klientów.IMHO nie tak od razu - na poczatku technologia bedzie pewnie niedoskonala, wiecwydajnosc produkcji bedzie mniejsza, do tego dochodza koszty amortyzacji kilku lat badan i testow... OT: ciekawe jak szybko, metoda gluchego telefonu, przeczytamy gdzies, ze w przyszlosci procki beda ze sniegu robione? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 OT: ciekawe jak szybko, metoda gluchego telefonu, przeczytamy gdzies, ze w przyszlosci procki beda ze sniegu robione? :lol2: Przynajmniej, nie będa miały cold buga [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mission123 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Od lat słyszę, że dyski będą z wody, procesory ze śniegu i dużo dużo więcej. Myślę, że w przeciągu następnych 20-30 lat wszystko będzie szło w miniaturyzacje. Dopiero jak procudeńci dojdą do technologi 0,00001nanometra zaczną kombinować skąd jeszcze czerpać MHZ. To tyle :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dopiero jak procudeńci dojdą do technologi 0,00001nanometra zaczną kombinować skąd jeszcze czerpać MHZ.Na ~20nm kończy się jakakolwiek opłacalność produkcji układów scalonych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Nie można zmniejszać układów w nieskończoność. Nie wiem czy to będzie x czy y nm ale w pewnym momencie fizykochemia powie stop ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...