Skocz do zawartości
MasterTomster

Opteron 185 - Tak Czy Nie

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy mi na wzroście wydajności . Celem kompa jest głównie obróbka materiału wideo , edycja , renderowanie - czyli długotrwałe 100% obciążenie. Dodatkowo czasem gramy w gry , choć to nie są jakieś gry nowości kilery kart graficznych (Carbon itp).

Dlaczego musze go wzmocnić? Do tej pory zajmowałem się wideo SD (720*576 pixeli) a teraz bedzie robił HD (1080i czy 720p). Robie to amatorsko , dla swojej rodziny i bliskich. Dość często ale nie tak jak zawodowcy, wiec nie musze miec specjalnie odjechanego na tym punkcie kompa.

Z ramem nie ma kłopotu , dwa sloty wolne - dokupi się następne kości 2*1 gb (w sumie 4gb) i jest git. Ale schody zaczynają sie gdy w gre wchodzi proc...

Teraz mam AMD 64 +3700 San Diego na pechowym sockecie 939. Wiec ograniczenie jest w sockecie.

Kumpel doradza mi Opterona 185 , a może poszukać jakiegoś 64 X2 4600 na 939. Jak te Opterony wypadają na tle Intelowskich CoreDuo ? Szukam juz pół dnia i nie moge nic znależć. Nigdzie nie ma jakiś porównań Opteronów odnośnie X2 czy Intelami...

Na waszym forum jest tylko temat o jednordzeniowym Opteronie 144.

Prace jaką musi zrobić ten proc porównałbym do grania w gre-kilera a przyznam się że nie słyszał aby ktoś przycinał w gier Opteronem....

Który z procków waszym zdaniem bardziej bedzie spełniał zadanie. Doradzcie coś.

Edytowane przez MasterTomster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedaj procka, mobo, ram i moze grafike jak jest na AGP.

Kup:

C2D 4300 - 500zl

Abit AB9 - 400zl

2x1Gb goodram / kingston / adata - 380zl

lepsze rozwiazanie niz pakowac sie w s939 z x2/opteronem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce zmieniać wszystkiego , zrobiłem to półtora roku temu , gdy przeszedłem z Celerona.

Wiadomo że 939 jest na wymarciu. Ale mimo to chce mu kupić mocniejszego proca.

Taki komp będzie spełniał moje oczekiwania na najbliższych kilka lat (tak mysle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okey czyli odradzacie ten krok.

Do jakiego procka Intela z rodziny C2D lub X2 można by przyrównać tego Opterona.

Czy wogóle ma to sens włożyć takiego proca do zastosowań domowych....

Słyszałem że Opterony są podatne na podkręcanie.

To ,może jakiś proc z X2 (np +4800 s 939) żeby nie zmieniać reszty...

No nie wiem , zbiliście mnie całkowicie z tropu.

Dzięki , za podpowiedzi.

Edytowane przez MasterTomster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okey czyli odradzacie ten krok.

Do jakiego procka Intela z rodziny C2D lub X2 można by przyrównać tego Opterona.

Czy wogóle ma to sens włożyć takiego proca do zastosowań domowych....

Słyszałem że Opterony są podatne na podkręcanie.

To ,może jakiś proc z X2 (np +4800 s 939) żeby nie zmieniać reszty...

No nie wiem , zbiliście mnie całkowicie z tropu.

Dzięki , za podpowiedzi.

Odradzamy stanowczo ten krok - a czemu? Polski rynek jest specyficzny tzn. pojawia się jakaś platforma i płyty do niej, ludzie kupują te high-endowe, używają sobie roczek i więcej a potem sprzedają z zyskiem po osiągnięciu niebotycznych cen na allegro ;)

Ludzie myślą podobnie jak Ty i nie chce im się zmieniać całego sprzętu - OK ale pytam czy nie warto się przemęczyć, zmienić, mieć te parę złotych w portfelu a i dużo wyższą wydajność niżeli na tym Opku 185 proponowanym przez Ciebie.

Zestaw który powinien spełnić Twoje wymagania baa na pewno je przerośnie pod względem wydajności to np.

Procek: C2D E4300 - cena poniżej 400zł w apollo

Płyta: ASUS P5N-E SLI - cena poniżej 400zł w apollo (podaję przykładową - sam niedawno stałem przed wyborem i wybrałem tą)

Pamięci: 2x1GB jakieś special opsy z allegro tudzież mniej wypasione ale również dobre Kingstony/Patrioty/Geile

Chłodzenie: Freezer 64PRO

Zestaw ten tylko podkręć do 3GHz (prawie każdy tyle robi) i masz zestaw jak ta lala ;)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci: 2x1GB jakieś special opsy z allegro tudzież mniej wypasione ale również dobre Kingstony/Patrioty/Geile

Chłodzenie: Freezer 64PRO

Co do pamięci to ZDALEKA OD KINGSTONA!!! To nie to samo co kiedys. ehhhh...

Freezer nie 64PRO tylko Freezer 5 :) 64pro jest pod 939, AM2 ;)

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo wchodze a tu lawina postów. zapodałem ten watek na kilku forach i cisza jakby go nie było . Dzieki wszystkim , każde zdanie sie liczy.

Po kolei:

@ bryken

Zasilacz był w obudowie 420 w

@ bonus2o

Tylko że dokupienie 2gb ramu ddr i Opterona wyniesie pewnie duużo więcej niż sprzedanie tego i kupienie czegoś z C2D i ddr2.

I tak musze dokupić dwie kostki po 1gb ramu. Musze mieć na pokładzie 4gb. Gdyż teraz mam momentami 80-90% zużycia pamięci. Więc w sumie musiałbym kupić 4 gb.... Przechodząc na platforme Intela dostane tylko z twardymi i zasilaczemi. Karta graf jest AGP 6800LE - odblokowane potoki... W sumie to nie byłbym taki pewny.

Płyta , 4GB ddr2, proc , grafa. VS Opteron + 2 gb ddr

@ soker

Polski rynek jest specyficzny tzn. pojawia się jakaś platforma i płyty do niej, ludzie kupują te high-endowe

Nie mieszkam w Polsce od pięciu lat. Historia dzieje sie w Irlandii. Tutaj wogóle , ale to wogóle nie ma mowy zebys kupił coś na ten socket (poza Optkami - stąd ten pomysł). Moge kupić cos w Polsce i mieć to za miesiąc. Sprzedaz starych części = oddać za grosze (takie są realia).... to wole komus dać z rodziny tego kompa (tylko musze go przewieżć)

@ beka

co do pamięci, to Geile też raczej nie. Dobre Patrioty zostają

Dzieki , napewno skorzystam.

Ogólnie.

To nie ma być budowa nowego kompa , bo to mi sugerujecie. Zgadzam sie z tym socket 939 - juz umarł. Zgadzam sie że c2d są wydajniejsze(nie ma sie co zgadzać - zmierzone , udowodnione itd) Opteron przedłuża agonie tego socketu. Czy możecie mi napisać o ile wzrosnie wydajność po przesiadce z mojego Athlona na jakiś X2 4800? Dajcie jakiś link czy coś. Nie siedze w tej tematyce.

Moje filmiki moge przeciez dalej montowac na Athonie , wraz z przejściem na HD bedzie je poprostu robił dłużej, potrzebne jest tylko wiecej ramu a proc zrobi swoje. Chciałbym jednak robił to na takim poziomie jak teraz choć wykonana praca jest wieksza.

Kluczowa jest chyba PW od kolegi o nicku rafa , który sam ma na mobo opt 165. Napisał mi że opteron 185 jest odpowiednikiem x2 4800. Miałem jeszcze dylemat czy ten proc wogóle sie nadaje do domowego pc ale i te watpliwości rozwiał.

Pozostaje mi tylko zdecydować czy nie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 170 i go podkręcić . A może wiecie czy da sie coś wycisnąć z tego 185 ....

Wszystkim jeszcze raz dzięki . To był dobry pomysł żeby zapukać tutaj , do ludzi co o prockach wiedzą wszystko. Szacun , bo gdzie indziej zero pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freezer nie 64PRO tylko Freezer 5 :) 64pro jest pod 939, AM2 ;)

a co to... :-P freezer 7 (775)... :-P

Co do tematu, to jeśli nie chce ci się bawic w sprzedawanie starych częsci i kupnie nowych to bierz opterona róznica w tym czym sie zajmujesz na pewno bedzie.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo wchodze a tu lawina postów. zapodałem ten watek na kilku forach i cisza jakby go nie było . Dzieki wszystkim , każde zdanie sie liczy.

Bo my najlepsze forum! ;)

@ soker

Nie mieszkam w Polsce od pięciu lat. Historia dzieje sie w Irlandii. Tutaj wogóle , ale to wogóle nie ma mowy zebys kupił coś na ten socket (poza Optkami - stąd ten pomysł). Moge kupić cos w Polsce i mieć to za miesiąc. Sprzedaz starych części = oddać za grosze (takie są realia).... to wole komus dać z rodziny tego kompa (tylko musze go przewieżć)

To masz dwa wyjścia: albo prezent dla rodzinki albo wyprzedać to w Polsce na allegro.

Jeśli chodzi o Twój nowy zestaw i zasilacz to cena 59$ za całość tj. obudowa + zasilacz nie wskazuje na to iż był by on dobrej jakości - w wypadku zmiany sprzętu polecam więc zmienić też zasilacz na mocniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi