Skocz do zawartości
GofNet

Brak Net'u - Pakiety Ograniczone Do 100 Bajtów

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Pojawił mi się mało typowy problem. Oto historia:

Internet mam poprzez od provider'a drogą bezprzewodową. Niestety niekiedy transfer jest bardzo słaby (na pliku nawet do 20-30 bajtów), a czasami nie mogę zalogować się do serwera. Niekiedy jednak mam transfer na poziomie 200kb. Mam antenę szerokopasmową + kartę sieciową WiFi firmy Asmax. Operator uparł się, że to nie jest wina jego, tylko karty sieciowej. Ja w to wątpię, bo gdy jest kiepsko lub brak NET'u, to nawet restart sprzętu nie pomaga (wyłączenie, odczekanie, włączenie również). No ale niech mu będzie....

Zaproponował więc następujące rozwiązanie. Do zintegrowanego LAN'a firmy Realtek (RTL-8139/810x Family Fast Ethernet NIC) podłączono Wireless Broadband Router. Do niego zaś przewód do anteny. Ma to zapewnić lepszą pracę zestawu oraz zniknięcie powyższych problemów.

Niestety pojawiły się nowe. O ile w Win98 (pierwsze wydanie) konfiguracja funkcjonuje prawidłowo, to tyle w Windows XP Pro SP1 już nie. A to z tego systemu korzystam (Win98 jest systemem awaryjnym). Efekt jest taki, iż jak puszczamy pinga, do routera, to pakiety o "wadze" do 100 bajtów przechodzą, ale już od 101 bajtów w górę nie chcą :| Połączenie niby jest, ale strony się nie wczytują, antywirus nie chce się aktualizować i poczta też nie działa. Adres IP, maska podsieci, DNS'y, brama - wszystko to jest wpisane i jest OK. Protokoł TCP/IP (były próby z NetBeui, ale nic to nie dało). Z Windows 98 leci od razu, a z Windows XP Pro wcale. DHCP jest włączone (jako usługa) inne niezbędne również (to wszystko chodziło, gdy było wyłącznie na WiFi. Teraz gdy jest z LAN'u do Router'a już nie chce).

Macie jakieś konstruktywne koncepcje, bo mnie się skończyły. Może w rejestrze trzeba coś wklepać? Spotkał się już ktoś z czymś takim?

Pozdrawiam

..::GofNet::..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej cię nie pociesze ale z tą kartą miał kiedyś znajomy problem. Działała pół roku OK łącznie na 3 kompach w domu te same karty 2*win98 raz XP. Wszystko było ok do re instalacji XP po prostu przestało działać bawiliśmy się w przekładanie kart z innych kompów dwie osoby plus serwis próbowały to ustawić i nic wszystko niby ustawione ok ale nie działa. skończyło się na dziurze w podłodze i poprowadzeniu kabla bo internet na tym kompie to była dość pilna sprawa i nie sprawdziliśmy nawet czy na innym typie karty wifi by działało. więc problem może być zupełnie gdzie indziej.

Edytowane przez kretu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie dokładnie tak. Problem nie jest po stronie karty WiFi, lecz teraz po sttronie odpowiedniej rekonfiguracji systemu Windows XP Pro, aby przetrawił NET nie przez WiFi Asmax'a, lecz AP'ka. Ani domyślne ustawienia, ani bezpośrednie (IP, brama, DNS'y, itd.) nie pomagają. Wyłącznienie wszystkiego, co zbędne również nic nie daje.

Karta sieciowa WiFi jest odłączona, zaś LAN jest poprzez Realtek 8139 + AP.

Aby było zabawniej, to na Win98 NET działa, zaś na WinXP Pro już nie. Na karcie Asmax'a działał, lecz niekiedy były zaniki NET'u i mały transfer. Oczywiście moim zdaniem nie jest to wina karty, ale operator twierdzi, że wina nie leźy po jego stronie. Zaproponował więc zmianę karty na AP'ka i miesięczny test rozwiązania. Na karcie było w większości przypadków bardzo dobrze. Czasami była kicha. AP'ka testuje, więc na razie jest OK. Zobaczymy, czy będzie tak, jak w przypadku karty Asmax (moim zdaniem nawet całkiem dobrej).

System Windows XP Pro nie reinstalowałem od ponad czterech lat. Prawdę mówiąc bałem się tego bardzo, bo mam równie bardzo nietypową konfigurację sprzętową i wymaganie co do oprogramowania. Niestety nie udało mi się wskrzesić NET'u na WinXP Pro a jest on (NET) niezbędny. Tak więc po 4-5 godzin dziennie już od trzech dni siedzę i konfiguruję nowo postawiony system (również WinXP Pro tyle, że SP2). Gdyby to był normalny sprzęt, to 2-3 godziny i po kłopocie, ale mam następująca konfigurajcę:

1. Gigabyte GA-7VAXP Ultra (FireWire, LAN, AC6k, itd.)

2. 512MB Kingston CL2,5 (niebawem 1GB CL2)

3. DVD-RW + DVD

4. Tuner TV Prolink

5. GeForce 2 (nie gram - mocniejsza nie jest mi potrzebna)

6. HDD Samsung 4.3GB

7. HDD Maxtor 40GB

8. 3 x HDD Seagate Cheetah 10kRPM w RAID 5

9. IBM ServerRAID 4M

10. Oraz kilka innych drobniejszych wodotrysków...

Z racji tego, że nie mogę sobie pozwolić na brak sprzętu, nie mogę sobie po prostu przeinstalować system. Miałem trzy systemy:

1. WinXP Pro SP1

2. Win98

3. Linux RedHat

Obecnie doszedł WinXP Pro SP2. jak wszystko będzie OK, to pozbędę się starego WinXP Pro SP1, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na to, gdy nowy system jest jeszcze nie sprawdzony. Musi minąć kilka miesięcy...

Cała nietypowość polega na tym, że proces instalacji systemu w cale nie jest łatwy. Kto miał/ma ten kontroler, to wie, o czym piszę. Windows go sam nie wykrywa, zaś sterowniki z dyskietki są niewystarczającym rozwiązaniem...

Na dodatek PHP, MySQL, Apache i całe mnóstwo oprogramowania dodatkowego (grafika, programowanie, itd.)...

No cóż, ale o tym chciałem pisać. Po zainstalowaniu nowego systemu, nawet nie musiałem konfigurować NET'u. Od razu miałem Internet. Co prawda krok po kroku zostałem przeprowadzony przez kreatora, ale nie podawałem ani adresu IP, ani maski, bramy, DNS'ów. Zero danych - jedynie informacje (tak, jak na Win98). Do dziś nie wiem, dlaczego na starym WinXP Pro nie chodzi a na nowym działa bez problemu. Stary bez kłopotów radził sobie bardzo dobrze z WiFi firmy Asmax, ale jak dostał AP'ka po RJ45 (zintegrowana 100Mbit), to się poddał. Ja taż... Szukałem i w konfiguracji i w rejestrze i w FireWall'u, antyfirusie, itd. Nic nie dawało a NET'u nie było. Na to nie mogę sobie pozwolić.

Cóż... Pewnie nigdy nie uda mi się wpaść na rozwiązanie w/w problemu. Najważniejsze, że nowy system się bardzo dobrze układa i zapowiada się na to, że znów popracuję na nim ładnych kilka lat...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak robiłem, ale efektu nie było. Restart systemu po w/w czynnościach również nie pomógł. Generalnie jest to problem, który mnie bardziej nurtuje, niż przeszkadza, bo już postawiłem nowy system, a tamten jest swego rodzaju konfiguracją alternatywną. Niewątpliwie problem wciąż istnieje i nie został rozwiązany. Chętnie poznałbym lek na niego ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi