Labovsky Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 (edytowane) Przeglądając stronę Thermalrighta natknąłem się na preview chłodzenia, które wygląda dość interesująco: Primo - Thermalright zdecydował się dołączyć wentylator - po raz pierwszy od czasu V-1 dla kart graficznych - choć wspomnienie wentylatora od tego ostatniego nie napawa mnie optymizmem. Mam nadzieję, że wentylator nie będzie zbyt windował ceny. Ale być może jest to dobre posunięcie, dla mnie osobiście nie bardzo, skoro niemal każdy recenzent odejmuje w ocenie punkty za brak wentylatora. Secundo - chłodzenie posiada 6 ciepłowodów tworzących łącznie 12 kolumn :wacko: . Tertio - niby po Ultrze120 eXtreme nic nowego, ale jak się przypatrzeć wymiarom - 115mm sz. x 55mm dł. x 139mm wys. (dwukrotnie mniejszy od Ninjy) i wadze 460 gram (200g lżejszy od Ninjy) - to jest to dość niespotykane. :rolleyes: Quatro - ma być w "competitive", tj konkurencyjnej cenie... cokolwiek to znaczy dla nas - polskich konsumentów. W tym aspekcie dołączenie do kompletu wentylatora nie jest zupełnie nierozsądne. Quinto - dołączony wentylator będzie średniej wielkości - tj. 92mm, ale będzie możliwość zamontowania nań większego - 120mm. Mam tylko nadzieję, że nie oszczędzono na opakowaniu. :unsure: Poniżej odnośniki: Ultima90 A & Ultima90 I Pozdrawiam :) EDIT>>> Po premierze zapomniałem zedytować pierwszej informacji. Różnice względem zapowiedzi wyglądają następująco: Zrezygnowano z dołączenia wentylatora - radiator sprzedawany jest sam, do czego Thermalright już przyzwyczaił. W komplecie są zapinki zarówno dla 92mm jak i 120mm wentylatora. Istotną informacją jest to, że przy wykorzystaniu zapinek dla większego wentylatora cooler jest wyższy niż Ultra120 (SIC!). Zrezygnowano z dwóch modeli Ultimy90 - A oraz I odpowiednio dla procesorów AMD i Intela, na rzecz uniwersalnej wersji bez żadnego dodatkowego oznaczenia. Montaż radiatora opiera się na śrubach i backplate. Co istotne - po przykręceniu backplate można zakładać i demontować cooler zupełnie bez wyjmowania płyty głównej z obudowy (SIC!). Po prostu stelaż, do którego przykręca się radiator, można pozostawić - w niczym on nie przeszkadza. I to tyle różnic. Aktualny link do opisu produktu. Edytowane 15 Lipca 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Thermalright ostatnio mnie zadziwia.Co rusz jakieś nowe konstrukcje.Nowym cooler wygląda naprawde obiecująco i może cena będzie jakaś bardziej przystępna. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Z czego widzę to będzie konkurent w klasie Scythe Mine. zarówno wielkościowej TR 115x55+25x139mm SM 109x105x150mm jak i wagowej TR 460g+wentylator SM 560g z wentylatorem W zwiazku z tym, cenowo musi mieścic sie w granicach 130-150zł W tej klasie wydajnosciowo-cenowej ludzie kupują jednak dość mało coolerów, bo albo biorą coś cichszego od boxa czyli AC (wersja niePRO) ok 30zł coś wydajniejszego i przystępnego cenowo AC Pro, Pentagram HP-100AlCu ok 70zł wyzsza półka z duzą wydajnością (i ceną do zniesienia) Scythe Ninja, Andy, Infinity, TT BigTyphoon ok 140-160zł I w związku z tym zarówno Mine, jak i TR 90 furory nie zrobią, a już z absolutną pewnością nie zawojuja rynku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Cóż... no ja bym się jeszcze wstrzymał z tak dalece idącymi sądami. Zobaczymy najpierw ile będzie ów cudo kosztować... oraz jaką będzie miało wydajność. Chciałem zauważyć bowiem, że od Scythe Mine produkt Thermalrighta ma dwukrotnie więcej ciepłowodów, co może mieć dość wydatne przełożenie na wydajność. Ja bym nadal celował w Scythe Ninja jako konkurencie... ale czas pokaże :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) Chciałem zauważyć bowiem, że od Scythe Mine produkt Thermalrighta ma dwukrotnie więcej ciepłowodów, co może mieć dość wydatne przełożenie na wydajność. No tak ale że tak powiem, druga częscia sukcesu jest powierzchnia oddawania (podobna do mine) bo nie samymi heatpipami cooler żyje :lol: również Pozdrawiam Edytowane 9 Maja 2007 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 No tak ale że tak powiem, druga częscia sukcesu jest powierzchnia oddawania (podobna do mine) bo nie samymi heatpipami cooler żyje :lol:Kiedy 1/3 Mine jest wycięta... bo ma wentylator w środeczku :) Oczywiście Ultima w powierzchni oddawania ciepła nie dogoni Ninjy... zresztą nic nie dogoni :lol: Duża ilość ciepłowodów przy ograniczonej powierzchni oddawania ciepła, wróży (bo przecież nijak tego nie mogę wiedzieć) duży potencjał, ale przy stosunkowo większym ruchu powietrza... tj. szybszym wentylatorze :rolleyes: Serrrrdecznie pozdrawiam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) No tak ale że tak powiem, druga częscia sukcesu jest powierzchnia oddawania (podobna do mine) bo nie samymi heatpipami cooler żyje :lol: również Pozdrawiam Popatrz(cie) na test na XS. Wypada baaaaaaaaardzo dobrze ;) Oooooo tutaj Edytowane 9 Maja 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Oczywiście Ultima w powierzchni oddawania ciepła nie dogoni Ninjy... zresztą nic nie dogoni :lol:Panie a Ultima90 nie ma przypadkiem wiecej finow? a czy finy to nie wlasnie powierzchnia oddawania ciepla? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Panie a Ultima90 nie ma przypadkiem wiecej finow? a czy finy to nie wlasnie powierzchnia oddawania ciepla? :DNie da się ukryć :oops: Dopiero teraz policzyłem ile finów ma Ultima - wiesz, nie chciałem być wzięty za jakiegoś fanatyka, co to blaszki liczy... ale skoro pytasz :lol2: Wyszło mi mniej więcej, że powierzchnia oddawania ciepła (licząc, że każdy fin oddaje ciepło obustronnie) jest w Ultimie trochę większa niż w Ninjy - 6198 wobec 5566cm kw. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że Ultima ma tych finów co prawda więcej, ale znacznie gęściej upakowanych - obawiam się więc, że to się proporcjonalnie do wydajności nie ułoży. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Nie da się ukryć :oops: Dopiero teraz policzyłem ile finów ma Ultima - wiesz, nie chciałem być wzięty za jakiegoś fanatyka, co to blaszki liczy... ale skoro pytasz :lol2: Wyszło mi mniej więcej, że powierzchnia oddawania ciepła (licząc, że każdy fin oddaje ciepło obustronnie) jest w Ultimie trochę większa niż w Ninjy - 6198 wobec 5566cm kw. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że Ultima ma tych finów co prawda więcej, ale znacznie gęściej upakowanych - obawiam się więc, że to się proporcjonalnie do wydajności nie ułoży. Pozdrawiam Na wydajnosc bedzie wplywac zaleznie od przeplywu generowanego przez wentyl, jesli do tego dodamy wiecej rurek, to moze sie okazac ze pierwsze testy sampla na XS nie sa mocno przeklamane :D BTW: Czym sie rozni wersja A od wersji I ? Edytowane 23 Maja 2007 przez ent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Na wydajnosc bedzie wplywac zaleznie od przeplywu generowanego przez wentyl, jesli do tego dodamy wiecej rurek, to moze sie okazac ze pierwsze testy sampla na XS nie sa mocno przeklamane :D BTW: Czym sie rozni wersja A od wersji I ? mysle ze A to AMD a I to Intel <_< czyzby nie bylo kompletu zapinek w jednym modelu ?? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Dokładnie jak piszesz, A=AMD, I=Intel, kiepskie posunięcie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 wiadomo kiedy premiera tego cudeńka?? bo nie wiem czy czekac na Ultime 90I czy brac Ultre 90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forrestal Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Pojawila sie recenzja: http://www.anandtech.com/casecoolingpsus/showdoc.aspx?i=3068 Jak dla mnie rewelacja jesli chodzi o stosunek wydajnosc/wielkosc//cena :D Za 50 bucksow to naprawde dobre a bije Infinity i Ninjie! Teraz pytanie - gdzie to dostac u nas? Zenfist? Angela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Czy ktos widzial to cudo w jakims polskim sklepie? Mam na niego chrapke, ale nigdzie nie widze :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 też mam chrapkę o ile cena nie przekroczy 160zł jak nie to HR-01 Plus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 45€ w DE, wiec na razie kapke wiecej niz 160pln. Tylko, ze sklepy co go maja, mozna na palcach policzyc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Welcome... welcome... welcome to the jungle :rolleyes: 149zł to nawet nie tak dużo jak się koledzy spodziewali. Potrzeba jeszcze 92mm lub 120mm wentylatora jednak jak zawsze :) No to ciekaw jestem pierwszych testów, bo konstrukcja bardzo ciekawa. Może jeszcze nieco stanieje w międzyczasie :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) dobra, to doradzać Panowie co do mojej budy i zestawu: 1. HR-01 Plus pasywnie (zaznaczam, że mam SilverStone'a TJ08 microatx i 2x120mm przód, tył @5V) 2. Ultima90 + jakiś cichutki dobry wentyl chodzi o to żebym się zamknął w 200zł i miał najlepszą wydajność przy zachowaniu ciszy :) Edytowane 8 Listopada 2007 przez Marcin_gps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) Mamy praktycznie identyczne zestawy. Zresztą można powiedzić, że wspólnie złożone ;) więc może coś napiszę Przeanalizowałem opinie forumowiczów (m.in. Labovsky'ego), którzy wypowiedzieli się w moim temacie i wychodzi na to, że jednak lepiej zrezygnować z full passive na cpu. Ostatecznie można zastosować tunel. Byłem w cooling i obejrzałem HR01. Wygląda naprawdę porządnie. Byłem już bliski kupna gdy przeczytałem o krzywych podstawkach w produktach TR, więc czujność jest konieczna. Najlepiej samemu wybrać konkretny egzemplarz w sklepie. Ja chwilowo odpuściłem. Czytałem trochę o U90 na hardforum. Są fotki w obudowach matx. Komentarze są przychylne. Trudność sprawia montaż wentyla ale to taki szczegół. Jak pisałem wyżej zrezygnuj z pasywnego chłodzenia cpu. Jeżeli miałbym obstawiać to U90 + xthermal 120mm @ 750rpm. PS żeby jeszcze bardziej namieszać - ciekawe o ile U90 + 120mm bedzie wydajniejsza od Scythe katana2 + 120mm Edytowane 8 Listopada 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.marek Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Czy ktoś już ma? NA allegro w całkiem przystępnej cenie tylko jak z wydajnością? http://www.allegro.pl/item268053361_therma..._intel_amd.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adassyc Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Witam! Sorry za odświeżanie tematu ale ostatnio kupiłem to cudo i chciałem podzielić się wrażeniami 1) Ale to maleństwo w porównaniu do Big Typhoona 2) jakość wykonania bardzo dobra( żadnych problemów z krzywa podstawka itp..) 3) Montaż i tu pojawił sie pierwszy problem! Po zamontowaniu zgodnie z instrukcja okazało sie ze docisk do procesora jest slaby. Winne okazały sie te 2 śruby ze sprężynkami po wymianie ich na zwykłe śruby docisk uznałem za dobry 4) teraz najważniejsze temperatury! Dla porównania BT C2D E6300 3300Mhz (472x7) 1.32v Buda Sharkoon Rebel 9 + 2 Scythe S-FLEX SFF21F ustawione na 1000 rpm IDLE BT + s-flex 1000rpm 41C ULTIMA + s-flex 1000rpm 39-40C STRESS temperatury z orthosa po ok 30min (small FFTs -stress CPU priority 9) BT + s-flex 1000rpm 61-62C ULTIMA + s-flex 1000rpm 56-57C Ogólnie jestem zadowolony gdyby nie problem z dociskiem byłbym bardzo zadowolony POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 A ta ultima90 wejdzie na moje mobo bez problemu? Bo gigabyte upchał sporo kondensatorów blisko procka w linii otworów mocujących chłodzenie. W tym momencie zapinki mocujące powinny przejsc ponad kondensatorami (zmierzyłem i kondensatory mają ok.10mm wysokości) i nie wiem czy to jest możliwe...moze ktoś mi odpisać? pozatym czy dolne finy nie wadzą o mostek północny (z wetylem wys. 1cm założonym na niego?) Proszę o odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Rozumiem, że ultima jest montowana naa kołkach... :/ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Thermalright i kolki? :blink: Nie no panie Ultima ma srubeczki, backplate i takie tam ;-) polecam kuknac na strone TR tam jest ladnie pokazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 My Bad, nawet nie spojrzałem na zdjęcia :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) wczoraj zamontowałem ultimę coś chyba nie tak jest: temperatura- poprzedni stock intel box (alu): 56C vs ultima (posmarowana zalman stg): 48 C pomiar w stresie proc 2,9 ghz standardowe napiecie (na ultimie wiartak 120 mm 1200 rpm 44 cfm, i tuż zaraz na wyciągu 120mm 1400 rpm ponad 50 cfm - przy boxie go nie było - czyli przewiew faworyzuje ultimę) coś czuje że to krzywa (wybrzuszona podstawka) - > jak położe tego coolera na płaskiej powierzchni to się kręci dookoła własnej osi (to samo na procesorze, nawet po dokręceniu na maksa można go obracać w osi - trza użyc jednak trichę siły, ale nie za dużo) - też tak macie? ktoś coś poradzi ? :? może na gwarancję? ps: podstawka przy 50 stopniach jest minimalnie ciepła - listki zimne Edytowane 20 Stycznia 2008 przez Gromitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Ultimka rozkreci sie przy wiekszych Voltach na CPU, oprócz mocowania które wymagało paru poprawek, jestem z swojej sztuki zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) zwiększyłem volty do 1,4 i tem skoczyła do 57 st takty 3,15 ghz - jak dla mnie coś jest nie tak z podstawką, spróbuje zareklamować, a jak nie przyjmą to pozostaje lapping :D kurcze nie po to tyle kasy wydawałem żeby mieć te 8 st lepiej w stresie od box i żeby siedzieć godzinami i się męczyć ze szlifowaniem :mur: edit: teraz już widzę że z mocowaniem też jest problem , bo z tyłu płyty głównej są takie wypustki co powoduje krzywe zamontowanie, można jednak ten backplate przekręcić o 90 stopni i już o nić nie zawadza, ale jest inny problem wejścia śrubek od backplata przechodzą na wylot płyty głównej i trochę wystają co po dokręceniu zapinaek przednich powoduje luz :mur: (trzeba coś z tyłu przykleić między backplate a płytę główną co by wypełnić przestrzeń) co do podsatwaki to wymieniłem radiator z bardzo krzywą podstawką na lekko krzywą (to czy podstawka jest nierówna można łatwo sprawdzić stawiając radiator na tafli szkła - jeśli dociskając poszczegółne rogi podstawki radiator się giba to jest to wina nierównej podstawki - im mocniej się giba tym podstawka bardziej nierówna, można jeszcze zakręcić nim jak bączkiem im bardziej się kręci tym większa nierówność/ wybrzuszenie) ps: trochę się zawiodłem na thermalrighcie za taką kaskę myślałem że radiatorek będzie dopracowany pod względem jakości i nie chodzi o to że trafiła mi się jakaś felerna sztuka.... Edytowane 22 Stycznia 2008 przez Gromitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Ultimka rozkreci sie przy wiekszych Voltach na CPU, oprócz mocowania które wymagało paru poprawek, jestem z swojej sztuki zadowolony. jakie poprawki wprowadziłeś i jakie masz tempy? czy takie jak podają na anadtechu? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...