rebel Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Witam ! Na mojej płycie Msi 6337 są trzy piny do wentylatorów na 12v. Zrobiłem zwarcie i jeden z nich mi nie działa, nie ma na nim napięcia. Potrzebne mi są wszystkie dlatego chciałbym wiedzieć czy da się coś z tym zrobić? Płyta działa dalej bez zarzutów i reszta pinów też. Rebel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Da sie kupic wentylator na molexa albo przejsciowke z molexa na 3 pin. Masz szczescie, ze tylko to padlo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ColoColo Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Witam. :) Ja też kiedyś zrobiłem spięcie na swojej mobo (stary epox slot 1). Tylko u mnie poszły wszystkie piny . . . :wink: . Na szczęście znalazłem który tranzystor sie spalił i go po prostu wymieniłem. Gdybyś i Ty znalazł który tranzystor sie spalił to też mógłbyś go poprostu wymienić. Spalony tranzystor można poznac po delikatnej "górce" na jego powierzchni. Najlepiej takiej "górki" szukać z lupą :razz: niestety to bardzo drobne sprawy :) Tylko jak już będziesh wymieniał tranzystor radze sporą ostrożność, bo lutownicą można bardzo łatwo uszkodzić płytke główną. Najlepiej oddać takie zadanie w rece jakiegoś fachowca. B-) Pozdrawiam i . . . owocnych poszukiwań :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Szczęście że całej płyty nie spaliłeś, zrób przejściówkę tak jak piszą wyżej i po kłopocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Przejściówka na molexa koszt 5 zł 2 na 12V i 2 na 5V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 albo 0zl, podlaczajac kableki do molexa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) Ze swojej strony moge powiedziec jedynie tyle ze musisz wyjac plyte z budy i obejrzec dokladnie caly laminat :) Z twojego opisu wynika ze sciezka gdzies wyparowala pytanie tylko gdzie jesli jednoczesnie zasilala jakis inny ukald plyty glownej to maly problem jesli tylko doprawadzala zasilanie do fana to nic wielkiego sie nie stalo. Kiedys mialem podobny przypadek bez serwisu sie nie obeszlo bo ta sama sciezka zasilala po czesci przetwornice dla cpu ;] Plyta dzialala ale o oc moglem zapomniec po serwisie wrocilo wszystko do normy powodzenia Edytowane 9 Maja 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ColoColo Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Ze swojej strony moge powiedziec jedynie tyle ze musisz wyjac plyte z budy i obejrzec dokladnie caly laminat :) Z twojego opisu wynika ze sciezka gdzies wyparowala pytanie tylko gdzie jesli jednoczesnie zasilala jakis inny ukald plyty glownej to maly problem jesli tylko doprawadzala zasilanie do fana to nic wielkiego sie nie stalo. Kiedys mialem podobny przypadek bez serwisu sie nie obeszlo bo ta sama sciezka zasilala po czesci przetwornice dla cpu ;] Plyta dzialala ale o oc moglem zapomniec po serwisie wrocilo wszystko do normy powodzenia IMO bardziej prawdopodobne jest ze to jednak któryś tranzystor sie przypalił. Ściezki tak szybko nie wyparowywują z laminatu :) . . . chociaz z drugiej strony, nie jestem pewien ale byc moze na płytach jest montowany tylko jeden tranzystor który odpowiada za włączanie się wshystkich wentylatorów ( tak jak w moim przypadku). :razz: A w przypadku rebel'a nie działa tylko jeden , więc dziwne <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Nie zawsze taki tranzystor jest ;) Te sciezki naprawde sa bardzo delikatne ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...