Skocz do zawartości
rebel

Niedziałające Piny Na Wentylatory Na Płycie Gł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Na mojej płycie Msi 6337 są trzy piny do wentylatorów na 12v. Zrobiłem zwarcie i jeden z nich mi nie działa, nie ma na nim napięcia. Potrzebne mi są wszystkie dlatego chciałbym wiedzieć czy da się coś z tym zrobić? Płyta działa dalej bez zarzutów i reszta pinów też. Rebel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

:) Ja też kiedyś zrobiłem spięcie na swojej mobo (stary epox slot 1). Tylko u mnie poszły wszystkie piny . . . :wink: . Na szczęście znalazłem który tranzystor sie spalił i go po prostu wymieniłem. Gdybyś i Ty znalazł który tranzystor sie spalił to też mógłbyś go poprostu wymienić.

Spalony tranzystor można poznac po delikatnej "górce" na jego powierzchni. Najlepiej takiej "górki" szukać z lupą :razz: niestety to bardzo drobne sprawy :) Tylko jak już będziesh wymieniał tranzystor radze sporą ostrożność, bo lutownicą można bardzo łatwo uszkodzić płytke główną. Najlepiej oddać takie zadanie w rece jakiegoś fachowca. B-)

Pozdrawiam i . . . owocnych poszukiwań :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swojej strony moge powiedziec jedynie tyle ze musisz wyjac plyte z budy i obejrzec dokladnie caly laminat :) Z twojego opisu wynika ze sciezka gdzies wyparowala pytanie tylko gdzie jesli jednoczesnie zasilala jakis inny ukald plyty glownej to maly problem jesli tylko doprawadzala zasilanie do fana to nic wielkiego sie nie stalo. Kiedys mialem podobny przypadek bez serwisu sie nie obeszlo bo ta sama sciezka zasilala po czesci przetwornice dla cpu ;] Plyta dzialala ale o oc moglem zapomniec po serwisie wrocilo wszystko do normy

powodzenia

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swojej strony moge powiedziec jedynie tyle ze musisz wyjac plyte z budy i obejrzec dokladnie caly laminat :) Z twojego opisu wynika ze sciezka gdzies wyparowala pytanie tylko gdzie jesli jednoczesnie zasilala jakis inny ukald plyty glownej to maly problem jesli tylko doprawadzala zasilanie do fana to nic wielkiego sie nie stalo. Kiedys mialem podobny przypadek bez serwisu sie nie obeszlo bo ta sama sciezka zasilala po czesci przetwornice dla cpu ;] Plyta dzialala ale o oc moglem zapomniec po serwisie wrocilo wszystko do normy

powodzenia

IMO bardziej prawdopodobne jest ze to jednak któryś tranzystor sie przypalił. Ściezki tak szybko nie wyparowywują z laminatu :) . . . chociaz z drugiej strony, nie jestem pewien ale byc moze na płytach jest montowany tylko jeden tranzystor który odpowiada za włączanie się wshystkich wentylatorów ( tak jak w moim przypadku). :razz: A w przypadku rebel'a nie działa tylko jeden , więc dziwne <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi