Zbih Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 (edytowane) witam mam do Was lamerskie pytanie posiadam P4 640 i zastanawiam się czy jest sens sprzedać go i zakupić wysławionego E4300 .. co wyniosłoby mnie bodajże 200zł dopłaty, jeśli udała mi się sprzedać poczciwą czwóreczkę. Komp chodzi non stop, procek podkręcony na 3,7(29C idle) .. w sumie nie próbowałem z niego wycisnąć wszystkich potów.. płytka asus 5pld2 (945p), ram kingston 1gb, zasiłka tagan 430 U15 czy poczuję jakąś różnicę, jeśli przeniosę się na "jądro" ? czy może bardziej podkręcić to co mam i dać sobie spokój? Edytowane 8 Maja 2007 przez Zbih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Podstawowe pytanie: czy wykorzystasz ten sprzęt i czy go potrzebujesz? Jeśli do Twoich normalnych "zadań" przy kompie potrzebujesz dużej mocy procka, a więc na przykład zajmujesz się grafiką albo masz mocną grafikę i grasz na potęgę, to owszem - wzrost będzie bardzo zauważalny. Ale jeśli uzywasz kompa bardziej biurowo, to różnicę odczujesz marginalnie. Widzę to po swoim przypadku - siedziałem na dobrze kręcącym się C2D i... sprzedałem i przesiadłem się na taniego P4/PD. Po prostu nie wykorzystuję tej mocy, a do moich zadań (praca biurowa / www / trochę gier) kręcony P4 też styknie z zapasem. Swoją drogą, temat bardziej do "Co kupić" się nadaje chyba... PS. Jeśli masz pierwszą wersję p5ld2, to wymiana płyty tez by Cię chyba czekała (o ile pamięć mnie nie zawodzi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 dzięki za szybką odpowiedź :) zastanawiałem się czy dać to do działu co kupić, ale nie jest to typowe pytanie "doradźcie mi co mam kupić" ;) co do procka .. komputer używam praktycznie do wszystkiego .. oglądania filmów na dvd i hd .. do muxowania i demuxowania dvd(m.in. napisy do filmów), gry(ostatnio w ogóle bo mam same artefakty na grafice i muszę kupić nową, ale to inna historia ;)) .. czasem robię sporo rzeczy na raz, typu winrar, muza,firefox,torrent,dvddecrypter etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 (edytowane) Ino jeśli masz pieniądze to warto zmienić ten procesor. E4300 nie jest drogi a zapas mocy zawsze mile widziany. Ja przynajmniej bym na Twoim miejscu się skusił na wymianę :) Edytowane 8 Maja 2007 przez [RONIN] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Jesli mobo obsluzy c2d to spox - zmieniac.... 2 jaja daja kopa w multitaskingu, aczkolwiek rewelacji sie nie spodziewaj. Gdybys obrabial obraz a nie tylko muxowal, to radzilbym zmieniac jak najszybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 (edytowane) według tej listy obsługuje: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx z resztą zawsze mam najnowszego biosa w changelog za każdym razem jest added support new cpus :) w takim razie muszę się poważnie zastanowić nad tą wymianą, jeszcze pytanie czy uda mi się sprzedać p4 ;) aktualna cena E4300 to 400zł(pomyśleć, że za swojego dałem prawie 700zł, a teraz bije go procesor prawie dwa razy tańszy :mur: ) .. jest to cena przed obniżką intela w Polsce czy już po? i ostatnie pytanie .. czy ktoś wie jak ten procek się zachowuje z tą płytą co mam? Czy jest szansa na 3ghz? Edytowane 8 Maja 2007 przez Zbih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 oplaca sie zmieniac .chociazby na pradzie zaoszczedzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Jeśli obecny procek Cię mocno nie ogranicza, to poczekaj z wymianą tak do sierpnia - września. Intel wtedy wprowadzi Peryn'a, maniacy się na niego rzucą i za 200zł kupisz jakiego chcesz C2D :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Jedno ale. P5LD2 w rewizji 2.01 to tak. Rewizje w dol nie dzialaja z C2D. Sam mam tego Asusa , P4-631 i na 4200 mi lata. Styka mi a tez lubie pograc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Jeśli obecny procek Cię mocno nie ogranicza, to poczekaj z wymianą tak do sierpnia - września. Intel wtedy wprowadzi Peryn'a, maniacy się na niego rzucą i za 200zł kupisz jakiego chcesz C2D :)Excactly :D. Ew. można walnąć z grubej rury i od razu Quada kupić, po wakacjach na pewno ich wysyp będzie, jak się w Stanach po ~$250 pojawią w sprzedaży... A na razie kupować jakiegoś cienkiego E4300 ledwie zipiącego przy >3,2...? Eeee tam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) piszecie całkiem sensownie :) w sumie nie mam co narzekać na swojego pentiuma, a te 3,4 miesiące mogę "przeczekać" ... jeśli rzeczywiście w sierpniu Intel ma wprowadzić małe zmiany, to trochę mija się z celem w moim przypadku teraz zmieniać sprzęt .. ale swoją drogą wolę nie pytać za ile sprzedam p4 za ten czas ;) przemyślę to jeszcze ... dzięki za zainteresowanie tematem ... pozdrówka Edytowane 9 Maja 2007 przez Zbih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Intel szykuję Quady dla ubogich, czyli 8x1066 8MB L2 z tego co pamiętam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Quada i tak nie ma co próbować wkładać do tej płytki, na razie jest i tak drogi http://www.morele.net/produkt/101505/ ale jego cena ma spaść o połowę po następnej obniżce cen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Mówiłem o Quadzie 6400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 W zasadzie idzie juz kupic Pentiuma E 2140 , pewnie i 2160. Cena wedlug przeliczenia i allegro to 300 zl. Moze jeszcze spadnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 seria E2000 to nie przypadkiem low-endowe procki? I czy nie jest za bardzo okrojony, coś jak celeron .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 seria E2000 to nie przypadkiem low-endowe procki? I czy nie jest za bardzo okrojony, coś jak celeron .. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=227317 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 seria E2000 to nie przypadkiem low-endowe procki? I czy nie jest za bardzo okrojony, coś jak celeron .. moze i jest... ale jest szybszy niz p4 631 i ma 2 rdzenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...