marx2 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Hej Posiadam plyte ktora z automatu steruje tylko predkoscia jednego wentylatora Czytalem ze sa panele ktore maja swoje czujniki i tez to potrafia, ale panelu nie potrzebuje Chce po prostu aby wiatrak w obudowie (mam tylko jeden) mial automatycznie sterowana predkosc w zaleznosci od temperatury Na Allegro znalazlem regulator RT-2 ale zakres temperatur jest nieregulowalny tzn "Regulator steruje mocą wentylatora od 30% przy 20st.C do 98% przy 70st.C." Ja wolalbym sam ustawic docelowa temperature, a wentylator powinien sie zatrzymywac zupelnie jesli nie musi dzialac Czy ktos zna albo wentylator z wlasnym czujnikiem albo jakis bardziej zaawansowany regulator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Wiatrak podpinany przez molex czy do plyty glownej? Gdybys mial sprzet zgodny ze speedfanem i pogrzebal w ustawieniach moglbys osiagnac cel - wiatrak chodzilby na 30% przy pewnej temp procesora/czujnika na plycie a powyzej tej wartosci - zwieksza obroty. No i przy zdefiniowaniu maksymalnej dopuszczanej - 100% obrotow [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 jak ja lubie ludzi ktorzy nie czytaja calego posta... Napisalem wyraznie ze plyta steruje tylko JEDNYM wentylatorem. Speedfan obsluguje go doskonale (to BOX na procesorze). Drugie gniazdo na plycie (wiecej nie ma) jest niesterowalne, mozna tylko czytac predkosc z tego gniazda w Speedfanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Przeczytalem, wierz mi. Nie wnikam w twoje zdolnosci ale jestes w 100% przekonany ze mozna sterowac napieciem tylko na jednym gniezdzie? :| Ale jesli chcesz isc na latwizne... Arctic Cooling Pro TC na przyklad ma swoj czujnik. Tylko nie widzialem zeby wyciagajac rozgrzane powietrze wskoczyl na pelne obroty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 tak pisze w instrukcji i potwierdzaja to moje proby ze speedfanem - nie da sie sterowac A ten wentylator to moze i sam sie steruje ale nie ma zadnych ustawien np przy jakiej temperaturze ma jak sie krecic, i na pewno sie nie zatrzyma nawet jak jest zmino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Teoretycznie moglby - gdybys podpial go do ~7V przechodzace przez rezystor przy niskiej temperaturze - nawet by nie drgnal. Niestety jest minus - zeby zaczal dzialac musialbys miec w budzie piekarnik... Doslownie raczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 czyli pozostaje zakup panela, znasz moze jakis tani ktory spelnia w/w warunki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) w/w wentylator lubi sobie piszczeć jak ma za mało V żeby ruszyć! radze rozejrzeć się za coolerem ze specyfikacją obrotową od np 300rpm, przykładowo wentylator AC ten osadzony na frezerze 64pro nie piszczy i potrafi sie prawie nie kręcić Edytowane 9 Maja 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 moj BOX z PD 915 po prostu sie zatrzymuje, jak mu speedfan kaze i nic nie piszczy a freezer ma czujnik temperatury i sam sie steruje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 DFI steruje obrotami zaleznie od temp (oczywiscie progi da sie konfigurowac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 I coz mi po tej wiedzy o DFI? :) Ps. moj AsRock ma w BIOS az dwa progi 80% i 90% :) na szczescie SpeedFan pozwala na pelna regulacje od 0-100% niestety tylko jednego wentylatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...