raccoon Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) Zaczął bym od przekleństw, ale nie wypada mi dlatego iż jest to mój pierwszy post i admini mogli by się obrazić O co chodzi, mam PIV 3.0GHZ 512RAM (DDR) a płyta główna to największy syf na rynku (nawet producent sie do niej nie przyznaje) Intel D915GRO. Niedawno kupiłem pamięć DDR 4GB 3200, gdyż generalnie piec jest ok tylko ramu trochę brakuje. Wszystko było by ok gdybym Ja głupi nie kupił pamięci wysokiej gęstości(high density), i przez co ta pamięć nie działa na moim kompie (^%#$^$#%$#%$# PG). Teraz jestem w małej kropce gdyż mam 4GB dla mnie bezużytecznej pamięci. Wiec zastanawiam się co powinienem zrobić ? Albo sprzedać moją płytę i zainwestować w coś z AMD na pamięci DDR HD? czy sprzedać pamięci i płytę i kupić jakiegoś asusa na DDRII + pamięci do tego ? Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie jak wygląda sprawa z podstawkami pod CPU w AMD, jaka jest bieżąca i czy już coś wiadomo o jakiejś zmianie ? Bo mam dziwne wrażenie że AMD coś często je zmienia ???? I czy w ogóle warto inwestować w starą technologię, gdyż różnica cen jest niewielka ( ale ciągle mam 4GB pamięci)? PS. I mam pytanie czy w DDR2 też jest taki problem z pamięciami HD(wysoka gęstość)? Planuje jak by co kupić coś na nForce680i (pod intela) Za wszelkie wypowiedzi Z góry dziękuje. Edytowane 10 Maja 2007 przez raccoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Ja Na Twoim miejscu sprzedałbym płytę + pamięci i zainwestował w jakąś płytkę pod c2d już, np aussa p5b deluxe i jakieś DDR II do tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 No prawdopodobnie będziesz musiał jeszcze trochę z portfela wyłuskać bo najbardziej opłacalnie jest kupić jakąś płytkę pod s775 na 965/975/n680i/n650 a do tego 4x1GB DDR2 gdzie problem "HD" nie występuje. Przy okazji chciałem zapytać co to za pamięci kupiłeś że niby niska gęstość i nie chcą biegać? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Przy okazji chciałem zapytać co to za pamięci kupiłeś że niby niska gęstość i nie chcą biegać? :wink:Podłączam się do pytania :) ??? Coś mi się wydaje, że są to ramy tzw. x4, czyli zbudowane na 4-bitowych kościach... stąd "HD" :lol2: Mało które mobo (bios) je obsługuje + mają cienką wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raccoon Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) No prawdopodobnie będziesz musiał jeszcze trochę z portfela wyłuskać bo najbardziej opłacalnie jest kupić jakąś płytkę pod s775 na 965/975/n680i/n650 a do tego 4x1GB DDR2 gdzie problem "HD" nie występuje. Przy okazji chciałem zapytać co to za pamięci kupiłeś że niby niska gęstość i nie chcą biegać? :wink: Tak jak myślałem :blink: Kupiłem Samsungi DDR 400 (PC3200) (4x1GB) HIGH DENSITY, a moja płyta obsługuje tylko LOW DENSITY :wisielec: np: Tylko niektóre chipsety obsługują tą pamięć jak VIA P4X266A, VIA KT266/333 VIA KT600 (except ASUS KT600) VIA PT800 SIS 645 SIS 648 648FX SIS 746FX KM400 K8T800 KT 880 KT 400 KT 400A SIS 661FX SIS 655 SIS 650GX SIS 650 Z wyjątkiem płyt asus`a Jakby ktoś chciał ode mnie te pamięci to niech da znać, tylko niech sobie sprawdzi czy jego płyta je obsłuży. Najprawdopodobniej kupie C2D i asus P5N32-E tylko tą wersję z 680i, gdyż bądź co bądź Asus Striker Extreme wydaje mi się zadrogą inwestycją :( Podłączam się do pytania icon_smile3.gif ??? Coś mi się wydaje, że są to ramy tzw. x4, czyli zbudowane na 4-bitowych kościach... stąd "HD" laugh.gif Mało które mobo (bios) je obsługuje + mają cienką wydajność Dokładnie TAK Też uważam że dziwne oznaczenie z tym HD, ale cóż nie ja je wymyślam :) Qrde myslałem że zwykłe kupiłem a tu zonk. PS tomzzi nieładnie się tak śmiać z cudzego nieszczęścia Ale i tak wszystkim dzięki za zainteresowanie. Edytowane 10 Maja 2007 przez raccoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 mam na zbyciu tanio AsRocka Twins HDTV - osbluguje DDR i DDR2 (dodatkowo AGP i PCIEx a bonusowo ma zintegrowana grafike ktora mozna wylaczyc). Sprawdz czy chipset ULi 1573 obsluzy ci te DDRy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) Prosiłbym o zmianę nazwy tematu na jakąś konkretniejszą. Edytowane 10 Maja 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raccoon Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 mam na zbyciu tanio AsRocka Twins HDTV - osbluguje DDR i DDR2 (dodatkowo AGP i PCIEx a bonusowo ma zintegrowana grafike ktora mozna wylaczyc). Sprawdz czy chipset ULi 1573 obsluzy ci te DDRyZnam tą płytę i na niej powinno działać tylko z tego co pamiętam ona jest na socket 478, a ja mam CPU na LGA 775 (czy może socket T? Jakie jest poprawne oznaczenie?) Tak że raczej wolę dokupić coś na ddr2(może P5N32-E) + nowe pamięci a stare opchnąć (jeśli ktokolwiek zechce) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) to jest plyta na 775 mam na niej pentium D 915 Edytowane 10 Maja 2007 przez marx2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raccoon Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) to jest plyta na 775 mam na niej pentium D 915 Mogłem się pomylić, aktualnie próbuje się dogadać ze sprzedawcą na temat wymiany na ddr2. Jeśli mi wymieni tą pamięć to kupie coś innego, jeśli nie to zastanowię się nad twoją płytą. ok? #####EDIT Już wiem skąd może być pomyłka, ja myślałem o P4Twins-HDTV a ty masz 775Twins-HDTV #####EDIT2 Ale czekaj bo mi sie coś nie zgadza. Pisałeś że jest na chipset'ie ULi 1573 a płyta nie jest przypadkiem na ATI Radeon Xpress 200, a ULI to tylko mostek południowy? Jeśli tak to to, że mostek południowy jest na ULI to nie ma nic do gadania, gdyż za komunikacje z RAM odpowiada chipset ATI, który to zaś z kolei nie obsługuje moich syfskich modułów. Zgadza się czy coś namieszałem? Edytowane 10 Maja 2007 przez raccoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 no masz racje, i zarazem pecha bo plyta Ci nie spasuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raccoon Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) no masz racje, i zarazem pecha bo plyta Ci nie spasujeWielkie Dzieki za zainteresowanie i propozycje plyty glownej, ale na moje szczescie dogadalem sie ze sprzedawca. Wymienie mi te kostki na DDR2 a do tego dokupie asusa P5N32-E Jeszcze raz wielki dzieki Edytowane 12 Maja 2007 przez raccoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...