elliotek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Mam pewien problem, ale nie wiem czy dobrze rozumuje. Otóż mam komputer, na którym zaistalowany jest Win XP Home i kilka programow. to jest dosc wazny komputer ktory nie slozy do celow rozrywkowych. Jak to zawsze bywa, jest maly strach ze padnie np. dysk twardy, i wszytko pojdzie.... komputer chodzi 24h na dobe 7dni w tygodniu 365dni w roku, i tak musi zostac. I tu moje pytania czy jak kupie 2dysk twardy i skopiuje wszytko co jest na dysku C: na obecnym dysku i wgram na ten nowy, to czy bedzie mozliwosc jak by padl tamten dysk wlozyc ten nowy i wszytko od razu ruszy? czy trzeba to zrobic jakos inaczej? i jest inaczej to jak? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Zwykła kopia nie bedzie działać. Teoretycznie wystarczy z konsoli odzyskiwania fixmbr i fixbot ale i wtedy normalnie skopiowany system nie musi działać. Potrzeba zrobic obraz/koie całej partycji. Przykladowe programy http://www.acronis.com/homecomputing/products/trueimage/ http://www.symantec.com/home_homeoffice/pr...mp;pvid=ghost10 http://www.drive-backup.com/home/personal/ Ten ostatni jest w pełnej wersji na płycie majowego ks-ekspert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Z wymienionych przez SGJ polecam właśnie Ghost'a od Symantec'a (jest już v11) pod dos'em odpala się program wybiera "Disk To Disk" i masz idealną kopie tego samego systemu na 2 dyskach, z czego jeden możesz fizycznie odłączyć po operacji aby mógł "sobie czekać na ewentualną awarię", choć taniej pewnie będzie "Partition to Image" i obraz partycji nagrać sobie gdzieś na np DVD. Ghost może podzielić obraz na kilka plików jak by się nie mieściło na jednej płytce. Używam tego programu od kilku lat i nie raz mi już "du** ratował". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Ja polecam acronisa. Co miesiac odzyskuje system i wszytsko dziala jak trza. Odzyskuje co 30 dni system poniewaz uzywam programow 30 dniowych bo po co kupowac pelne wersje programow jak 30 dniowe maja taka sama funkcjonalnosc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) moze troszeczke nie na temat ale odnosnie Ghosta zrobilem obraz partycji z vistą, zmienilem rozmiar partycji i obraz moza wywalic bo po wypakowaniu, vista sie nie odpala :( Edytowane 12 Maja 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 moze troszeczke nie na temat ale odnosnie Ghosta zrobilem obraz partycji z vistą, zmienilem rozmiar partycji i obraz moza wywalic bo po wypakowaniu, vista sie nie odpala :( A czym zmieniałeś rozmiar partycji ? Gdyż u siebie przeprowadziłem podobną operację bez żadnych problemów, być może program który użyłeś usunął informacje boot'ujące z partycji systemowej, podobna sytuacja ma miejsce jak się chce przenieść system na zupełnie czysty (nowy) dysk. Niby wszystkie pliki są jak należy ale system nie zaboot'uje, u mnie w tedy nawet Fixboot i tego typu podobne komendy nie pomagały musiałem zacząć instalacje nowego systemu do pierwszego reboot'u i dopiero wtedy przywrócić system z Ghost'a i już działało ale sprawdzałem to tylko na Windows Server 2003 bo Vista jakoś mi nie "pasi" ;) *W moim przypadku oczywiście można było użyć opcji "Disk to Disk" która kopiuje nawet informacje boot'ujące ale nie chciałem kopiować 250G wraz z podziałem na partycje który mi już nie odpowiadała nowym HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 (edytowane) Mam ten sam problem co Mardok :/ Na starym dysku ATA mialem partycje C: Vista D:Xp E:Storage z partycji C i D mialem zrobione image za pomoca Acronic Image Kupilem nowy dysk wiekszy z tym ze SATA ,zrobilem 3 partycje z tym ze wieksze C: dla Visty D: dla XP E: Storage Image Visty z starego HD przerzucilem na nowy dysk , pierwszy start cos ta m Vista znalazla i poszlo cacy Uruchamiam XP , zonk pierw brak pliku NTLDR ( tu pomogl nasz windowsowy Guru JGS ) ( dzieki mu za to wielgachne ) drobna zmiana z bootloaderze Visty umozliwila rozpoczecie ladowania Windowsa XP Niestety , zaraz przed logowaniem XP sie wiesza :/ nie laduje sie nawet w trybie awaryjnym :/ Dziwne Nie ?? Edytowane 8 Czerwca 2007 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...