Skocz do zawartości
spavatch

Temp A1700+ -> 70*C :(

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany topikiem kolegi Avengera przedstawiam moj problem. Moj Antek 1700+ (AGOIA 022), aktualnie nie krecony (bo i jak go krecic?), napiecie default 1.79V (jak to u Asusa), chlodzony oslawionym Titanem "piramidka" na srebrnej pascie, i do tego zamknieta buda bigtower - wszystko to razem podsumowac mozna temperaturami 69 na CPU i 51 na chipsecie (stresuje UD), co owocuje od czasu do czasu niestabilnosciami. Chyba cos nie tak? Kilka razy poprawialem coolera, nakladalem paste od nowa, g... to dalo. Jakies sugestie? Prosze, on tu sie stopi na krzemowa papke :cry:.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upgradeuj bios dla plyty głownej. to powinno zmniejszyc temperature lub jak kto woli spokoj ducha:) bo jesli jest naprawde 70 st C to dotkniecie paluchem nieuzbrojonym , grozi poparzeniem :twisted:

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie grozi, mam palce w paski :(. To nie jest blad odczytu tylko faktyczne przegrzewanie sie :cry:. Cholera, jak chodzi o bezmyslne przesciganie sie w punktach w 3DMarku to topik rozrasta sie po 300 odpowiedzi i wiecej a tu nagle nikt nie wie jak pomoc :x.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywsicie to byla wylacznie sugestia. Wiem ze asus mial jakies biosy , ktore wskazywaly niewlasciwa temperature. Co do pktow to jak widzisz zbyt czesto glosu nie zabieram, natomiast moge na pocieszenie podac Ci przyklad z zycia. Otoz moj sasiad mial procesor athlona (tb) 1333, ktory rowniez sie grzal jak diabli, bo bez podkrecania ok 66 st C (widzialem na wlasne oczy). Jakis czas pozniej procek padl (nie strasze).

Niemniej w takiej sytuacji, staralbym sie sprawdzic procesor u kogos w innym kompie, a pozniej plyte ewentualnie. Jesli procesor mialby faktycznie taki temp to od razu do sprzedawcy i na gwarancje (powod: wlasnosci produktu nie sa zgodne z nominalnymi)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie puscilem go na 1100 (mam teraz 59/47) bo przed chwila do glosu doszedl AsusCOP. Minute po restarcie temp. w biosie nadal wynosila 69.5 st. C :!: 8O Nie chce mi sie sprawdzac tego procka, na dniach wymieniam go na T-breda z nadzieja na 2,5 GHz ;). Oczywiscie chlodzenie bedzie inne, sporo wydajniejsze, niemalze wyczynowe jak na AC :lol:.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) w sumie to kto by chcial tak napalony proc miec w piecyku, no chyba ze do podgrzewania sasiada:D

Co do chlodzenia to przy tym ktore opisales, bylo wystarczajace do stabilnej pracy, aczkoliwek niekoniecznie do efektywnego o/c:)

Jak bedziesz mial tego nowego procka i to odjechane chlodzenie, daj jakos znac, na formum przykaldowo, a chetnie bede sledziel wyniki Twoich zmagan:)

PS. wiesz co, moze jednak sprawdz tego procka, bo co jesli to nie jego wina, a po zalozeniu nowki bedzie ta sama sytuacja ... jak to mawiaja chuchaj na zimne :twisted: :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze prowadzimy dialog a nikt sie nie przylacza :roll:. No zobaczymy jak bedzie, pozostaje tylko modlic sie zeby nie wpadl mi w lapy jakis padaczkowy kafelek z tego roku :(. A co do chlodzenia - zamowienie juz zlozone, cooler juz czeka, w poniedzialek dojdzie zasilacz 400W (jakis przecietny, ale zawsze to lepiej niz jeszcze bardziej przecietny i na dodatek 235W) i Antek 0.13 oraz - mam nadzieje ze poczta nie zawiedzie - dodatkowe bajerki do zmodowania obudowy i chlodzenia.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze powiedziane, niech poczta robi swoje, a do rozmowy zapraszamy chetnych. wprawdzie malysz dzisiaj zdobyt medal, ale to chyba nie oznacza od razu, ze wszytcy sie urzn@#$% :lol:

ps. w sumei to ciekawi mnie dwie rzeczy z opisu kompa w podpisie chodzi o ram: jaka jest roznica w pracy na kompie z 1 gb ramu w porowaniu do 512 (tyle akurat mam onboard), i druga sprawa to dzwiek. zastanawiam sie na zmiana mojego wysluzonego live'a. Poczatkowo napalilem sie na ct audigy2 ale odradzono mi to na formum, na kotrzysc herculessa <cos tam> III lub 2x drozszej od niego DMX 6fire LE. Pytanie to drugie jest takie czy osobisie zauwazasz roznice w dzwieku na audigy w porowniu do livea??

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak. Na wstepie odpowiem na pytanie dotyczace chlodzonka. Tzn nie odpowiem zeby nie zapeszyc ;). Jesli chodzi o 1024 MB to roznica jest tylko i wylacznie w szybkosci dzialania komputera - juz na 512 MB WinXP smiga, ale to co sie dzieje przy gigabajcie to chyba juz mozna nazwac namiastka HyperThreadingu w P4 - nawet przy ladowaniu widac roznice - nie zdazysz sie podrapac w tylek bo juz musisz sie logowac :lol:.

W sprawie blasterka to powiem tak: nie mam pojecia! :| RaV[666] moze cos sie wypowiedziec na ten temat bo on dokonal takiego upgrade'u (tj. z Live! na Audigy), w moim przypadku byl to przeskok z AWE64 ;). Moge tylko powiedziec ze roznica jest zauwazalna w grach korzystajacych z EAX Advanced HD. I to by chyba bylo na tyle... (co i na przodzie :mrgreen: )

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprocz tej karty zastanawialem sie nad ramem ale jako ewentualnosc. Teraz stoi ok 170 zl za 256/fsb 266 z tym, ze dziasij Butcher wyslal mi takie cudo:

http://rodan.net/eSklep/?id=pam&producent=ddram+pc-266

wiec z ramem sie wstrzymam :D

ceny jeszcze zejda:) :idea: :idea: :idea:

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxu,ja wymienialem na Audigy 1 z AWE32 :P.I co takiego w coolermasterze HHC jest dziwnego ? :lol: ups. :roll: :wink: .Max, poprostu wsadz durka i sprawdz temp. Jak bedzie jakas chora to jest cos nietak z mocowaniem/plyta a jak ok to znaczy ze masz jakiegos lewego athlona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audigy 2 nie ma według mnie najmniejszego sensu :-) Osobiście bawię się od soboty Soundstromem i po początkowych kłopotach teraz mam RAJ NA ZIEMI i sprzedaję tego audigy (który zły nie był, ale teraz dźwięk jakiś taki inny, jakby prawdziwy 5.1 a nie takie jakieś... Wiem, niby to to samo, ale troche inne, i mnie się to nawet bardziej podoba. 8RDA+ mam i ta płytka to złoto...

Cooler nawet może być. Co do procka to dziwna rzecz :( Npewniej wadliwy jakiś.

Co od ramu to mi teraz nieźle namieszaliście, bo myślałem, że nic już nie chodzi lepiej niż 512mega.... hmmm, szykuję kasę na 2*512 TwinMOS...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie grozi, mam palce w paski :(. To nie jest blad odczytu tylko faktyczne przegrzewanie sie :cry:. Cholera, jak chodzi o bezmyslne przesciganie sie w punktach w 3DMarku to topik rozrasta sie po 300 odpowiedzi i wiecej a tu nagle nikt nie wie jak pomoc :x.

Pozdr...

Ja wiem jak pomuc he he blok wodny kup pompkę akwarium przewody

no i spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzial co wiedzial :P. Pieca to Ty masz, Palomino to umarlego piety w porownaniu do Thunderbirda :?. Jak narazie mam rock-stable 1725 MHz przy temp. 47 st. C (a Ty sie wleczesz w okolicach 1466) wiec nie narzekam. I nie kupie 0.13 tylko wymienie za friko... bo szkoda kasy :P

I odblokuj mnie bo nie ma sie co obrazac za taka glupote. Nie badz dziecinny... (bo uwierze ze to Twoja aktualna fotka :|).

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...