Zachariasz Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Witam, właśnie kupiłem nowe MOBO AsRock 4CoreDual VSTA i mam z tym kilka problemów: 1) za bardzo nie wiem, jak do tego podłączyć obudowę. Na starym EPoXie 4G4A było wszystko w porządku - na nowej płycie zaczyna się problem: na MOBO znajdują się wtyki: PWRBTN#, 2x GND, RESET#, PLED+, PLED- HDKED+ i HDLED- i DUMMY, zaś z obudowy wystają kable: RESET SW, POWER SW(podwójne) i kable od diod. Jeśli chodzi o diody to nie ma chyba większego problemu, o tyle jest on z POWERem. Podłączyłem go pod PWRBTN# i GND - wtedy dało go się włączyć, ale dopiero po drugim naciśnięciu guzika. I trzeba było zawsze naciskać dwa razy, o ile był wcześniej wyłączany zasilacz. 2) Już po włączeniu znalazł się kolejny problem. Ekran na którym "ładowała" się karta graficzna (GeForce FX5600 na AGP) trwał przynajmniej 3x dłużej. Tak chyba nie powinno być 3)Mam 2 systemy XP na masterze i 2k na Slave'ie. O ile 2k chciał się załadować, o tyle podczas ładowanie xp komp sie resetował 4)W 2k nie chciał działać mi internet i karta graficzna, pomimo instalowania sterowników To chyba na razie wszystko. Czy ktoś mógłby pomóc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Windowsy oczywiście były instalowane na nowo (format i instalka?). A kable to polecam instrukcje od płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Windowsy oczywiście były instalowane na nowo (format i instalka?). A kable to polecam instrukcje od płyty. Winda nie była co prawda reinstalowana. Za to w instrukcji jest g***o napisane. Nie mniej jednak popatrzyłem na schematy i jakoś to sobie podłączyłem. Martwi mnie teraz przede wszystkim pkt 2), A może to normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Winda nie była co prawda reinstalowana. Za to w instrukcji jest g***o napisane. Nie mniej jednak popatrzyłem na schematy i jakoś to sobie podłączyłem. Martwi mnie teraz przede wszystkim pkt 2), A może to normalne? Windowsy przeinstaluj to powinno być dobrze. Co do grafiki to pewnie BIOSvga jest zrąbany i tyle, a może ten typ tak ma. Dużo na tym nie stracisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Co do grafiki to pewnie BIOSvga jest zrąbany i tyle, a może ten typ tak ma. Dużo na tym nie stracisz. Co to jest BIOSvga?? Bios na MOBO czy na grafice? Update biosu na MOBO pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 te mobo ma pci-ex i agp to startuje dluzej niz normalne tylko z pci-ex albo agp. jedyne co mozesz zrobic to ustawic zeby mobo startowalo najpierw z grafy na agp no i format obowiazkowy, bo win xp nie lubi zmian mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Wybaczcie, że mam tygodniową zwłokę, ale teraz maj , matury, więc mam trochę do roboty <_< jedyne co mozesz zrobic to ustawic zeby mobo startowalo najpierw z grafy na agp A możesz powiedzieć dokładnie która to opcja?? Jeszcze nie do końca opanowałem ten BIOS B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Ciezko ruszyc sie po manual do plyty, prawda? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...