Skocz do zawartości
Zachariasz

Problem Z Asrock 4coredual Vsta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie kupiłem nowe MOBO AsRock 4CoreDual VSTA i mam z tym kilka problemów:

1) za bardzo nie wiem, jak do tego podłączyć obudowę. Na starym EPoXie 4G4A było wszystko w porządku - na nowej płycie zaczyna się problem: na MOBO znajdują się wtyki: PWRBTN#, 2x GND, RESET#, PLED+, PLED- HDKED+ i HDLED- i DUMMY, zaś z obudowy wystają kable: RESET SW, POWER SW(podwójne) i kable od diod. Jeśli chodzi o diody to nie ma chyba większego problemu, o tyle jest on z POWERem. Podłączyłem go pod PWRBTN# i GND - wtedy dało go się włączyć, ale dopiero po drugim naciśnięciu guzika. I trzeba było zawsze naciskać dwa razy, o ile był wcześniej wyłączany zasilacz.

2) Już po włączeniu znalazł się kolejny problem. Ekran na którym "ładowała" się karta graficzna (GeForce FX5600 na AGP) trwał przynajmniej 3x dłużej. Tak chyba nie powinno być

3)Mam 2 systemy XP na masterze i 2k na Slave'ie. O ile 2k chciał się załadować, o tyle podczas ładowanie xp komp sie resetował

4)W 2k nie chciał działać mi internet i karta graficzna, pomimo instalowania sterowników

To chyba na razie wszystko. Czy ktoś mógłby pomóc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windowsy oczywiście były instalowane na nowo (format i instalka?).

A kable to polecam instrukcje od płyty.

Winda nie była co prawda reinstalowana. Za to w instrukcji jest g***o napisane. Nie mniej jednak popatrzyłem na schematy i jakoś to sobie podłączyłem. Martwi mnie teraz przede wszystkim pkt 2), A może to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winda nie była co prawda reinstalowana. Za to w instrukcji jest g***o napisane. Nie mniej jednak popatrzyłem na schematy i jakoś to sobie podłączyłem. Martwi mnie teraz przede wszystkim pkt 2), A może to normalne?

Windowsy przeinstaluj to powinno być dobrze. Co do grafiki to pewnie BIOSvga jest zrąbany i tyle, a może ten typ tak ma. Dużo na tym nie stracisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te mobo ma pci-ex i agp to startuje dluzej niz normalne tylko z pci-ex albo agp. jedyne co mozesz zrobic to ustawic zeby mobo startowalo najpierw z grafy na agp

no i format obowiazkowy, bo win xp nie lubi zmian mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie, że mam tygodniową zwłokę, ale teraz maj , matury, więc mam trochę do roboty <_<

jedyne co mozesz zrobic to ustawic zeby mobo startowalo najpierw z grafy na agp

A możesz powiedzieć dokładnie która to opcja?? Jeszcze nie do końca opanowałem ten BIOS B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi