Skocz do zawartości
TanneR

Higiena procesora....

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się właśnie przed chwilą nad możliwymi sposobami wyczyszczenia mojego baaardzo zabrudzonego od pasty termoprzewodzącej procesora. (mowa tu oczywiście o procesorze z podpisu) Tak więc słyszałem że podobno można by wyczyścić go za pomocą wody :)

Ale na poważnie czy włożenie go do wody (oczywiście nie jakiejś bardzo gorącej i niezawierającej detergętów) będzie bezpieczne ??? I czy po dokładnym wysuszeniu proca mój komp będzie nadal działał...???

Będe wdzięczny szczegulnie za wypowiedzi osób które przeprowadziły jóż podobne eksperymenty (najlepiej na Duronach Splitfire-ach i Athlonach Thunderbirdach, chodzi mi o to tą samą podstawkę i podobne jądro)

Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc pewnie powiedzialaby SZUKAJ... ale ja polece swoj sposob - z grubsza miekkim papierem kulturalnym a potem spirytus i miekka szczoteczka do zebow.

Pozdr...

W pożo dzięki ale chodzi mi tylko o sposób z urzyciem wody a nie o żaden inny :evil: :evil:

Ale dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle że jeżeli nie zależy ci na stickerach to zmywacz do paznokci + pałeczki higieniczne będzie idealnie, a jak Ci zalezy zeby przy okazji stickerow nie pozmywac to wysłużona (dobra do tego celu elektryczna) szczoteczka do zębów,ciepła woda,suszarka do włosów.

woda ciepła,nie gorąca starczy i wsjo działa tylko nie pozrywaj szczotką "pierdków" na wierzchu w przypadku thunderbirdow/morganow itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja metoda - patented by limerro - zalecana do czyszczenia procka z pasty opartej na srebrze ver. 1.2 final FREEWARE (GNU License) ;)

Faza1:

Oczyszczamy zgrubnie procka z nadmiaru pasty za pomoca miekkiego papieru toaletowego (chusteczek higienicznych), w miejscach trudnodostepnych mozna uzych wacikow do uszu.

Niestety ta operacja powoduje, oprocz usuniecia wiekszej czesci zabrudzenia, czesciowe rozmazanie pasty.

Faza 2:

Po zgrubnym oczyszczeniu polecam wziazc DUZA I MIEKKA !!! gumke do mazania (sa takowe w sklepach, chyba niemieckie , ktore w przeciwienstwie do tanich chinskich gumek do mazania rzeczywiscie wymazuja, a nie rozmazuja ) nalezy "wymazywac" zabrudzone pasta miejsca gumka - gumka poza tym ma te zalete, ze latwo wytrzec krawedzia gumki miejsca trudno dostepne majace kat 90, jak miejsce miedyz laminatem i rdzeniem oraz laminatem i kondensatorami oraz innymi elementami wystajacymi na procku.

Miekka dlatego, aby nie uszkodzic krawedzi rdzenia i elementow na laminacie a wlasciwie ich nozek. Poza tym tworzy podczas wycierania wiorki, ktore wnikaja w szczeliny miedzy np nozkami malenkich scalakow i wycieraja trudno dostepne obszary i oczywiscie wiorki latwo odpadaja.

Faza 3

Po calym procesie mozna wyczyscic jeszcze ew. slady gumki i pozostale zabrudzenia tak jak w Fazie1 (niemniej solidne wykonanie Fazy 2 daje 100% skutecznosc).

Co do pasty silikonowej to z reguly wystarcza samo wytarcie papierem albo wacikami , gdyz pasta ta nie rozmazuje sie przy wycieraniu i latwo schodzi.

Co do mycia to nie polecam ze wzgledu na stickery i inne nalepki dystrybutora, hurtowni itp. Gumka ich napewno nie zniszczy, natomiast wszelkie chemikalia i srodki w plynie napewno.

Co do zwyklej wody itp to unikac w kontakcie z elektronika jak ognia - chocby ze wzgledu na zanieczyszczenia i korozje.

Uwagi:

Pomysl powstal podczas proby usuniecia zle zrobionego mostkowania olowkiem na popapranym procesorze AMD Duron 600, ktory pozniej zostal poddany wyzej wymienionemu procesowi eliminacji rozmazanej pasty.

Za powstale szkody nalezy obarczyc producenta gumki i stworce, ze dal Wam lapy o delikatnosci niedzwiedzia grizzly :P

P.S.

> Wkrotce w sprzedazy gumki mojej wlasnej produkcji , polerowane z dyszami Venturiego i turbulizatorami, odprowadzajace cieplo powstale podczas operacji wycierania powierzchnia z naniesiona grafitowa wartwa ;-) + pojemniczek plastykowy na gumki (myszki), czyli zarcie dla kota :) gumka wydziela tylko 12 dB halasu podczas operacji wycierania - idealna do zestawu Cichy Pe Cet ;-)

a wiec ucisz swojego kota i kup gumki myszki dr limerro z licencja Akademii Rolniczej w Krakowie ;-)

cena to jedyne 99,99 zl - promocja do wyczerpania zapasow ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ci cos powiem... mialem problem z pasta srebrna od titana, ktora nie chciala niczym schodzic z kosci pamieci na moim gf... wzialem gaze, na to nalalem CIF (takie do lazienek;) ) i wymylem... 1000000% skutecznosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam alkoholu izopropylowego albo acetonu

Cóż, widzę ze kolega też gustuje z alkoholach.. ;)

JA niestety ze względu na zawartość metanolu(0,01% - jednak coś ;)) ograniczam sie tylko do zastosowac powierzchniowych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ci cos powiem... mialem problem z pasta srebrna od titana, ktora nie chciala niczym schodzic z kosci pamieci na moim gf... wzialem gaze, na to nalalem CIF (takie do lazienek;) ) i wymylem... 1000000% skutecznosc

CIF zawiera w sobie 80-90paru procent jakiegos kwasu czy pochodna kwasu(nie jestem chemikiem).

Wiem ze jak chlopakom brakowalo jakiegos kwasu do eksperymentu

to wlasnie uzyli CIF i po klopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam sie nie pierdziele z gumkami i husteczkami i normalnie pod bierzaca woda (moze nie wrzaca, ale goraca) szczoteczka do zebow i pasta rowniez do zebow :D .

wszystko spox juz swojego thunderbirda mylem kilka razy i mowie wam proc ze swierzuskim oddechem sie lepiej czuje w towarzystwie :D

ale stickery cos nie chca zchodzic (dlugo trzymalem pod bierzaca woda).

czym je usunac? moze karszer dal by rade? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam sie nie pierdziele z gumkami i husteczkami i normalnie pod bierzaca woda (moze nie wrzaca, ale goraca) szczoteczka do zebow i pasta rowniez do zebow :D .

wszystko spox juz swojego thunderbirda mylem kilka razy i mowie wam proc ze swierzuskim oddechem sie lepiej czuje w towarzystwie :D

ale stickery cos nie chca zchodzic (dlugo trzymalem pod bierzaca woda). 

czym je usunac? moze karszer dal by rade? ;)

Stickery? Troszke cieplejsza woda i paznokcie lub ew. scyzoryk do zdrapania :) Ja tak zrobiłem ze starym TB i wszystko git :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idealnie stickery zmywają sie (bo są z robione z jakiegoś plastikowatego materiały) acetonem. tylko trzea obficie zmywaczem do paznocki nawilzac bo maja tgendencj do rozmazywania sie po okolicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...