Skocz do zawartości
Mazzi

Crt 22" A Zdrowie...

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad kupnem duzego crtka, jednak jeden z wykladowcow na mojej uczelni swego czasu wspominal o bardzo negatywnym wplywie duzych monitorow na wzrok. nie pamietam jego uzasadnienia, jednak zastanawiam sie ile mial w tym racji.

przymierzam sie do kupna IIYAMA VisionMaster Pro512.

Jakie macie zdanie na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem ma olbrzymi! wpływ. Mając 22" LCD Wide, 15,4" Wide w lapku po 2h pracy na 22" moje oczy krzyczą z bólu zaś na lapku nie ma żadnego problemu po kilkunastu nawet godzinach pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając 22" LCD Wide, 15,4" Wide w lapku

No to jak w końcu - 22" LCD? 22" CRT? 22" w laptopie? :>

Naświetlanie się taką lampą na pewno wpływa na wzrok i to nie leczniczo, ale jak stosować się do ogólnie przyjętych zasad, czyli 15 minut przerwy na każdą godzinę kukania w okienko, to ślepota nie grozi.

Swoją drogą taki 22" CRT to niezła locha. Czemu akurat taki? Bawisz się w DTP czy coś takiego?

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem ma olbrzymi! wpływ. Mając 22" LCD Wide, 15,4" Wide w lapku po 2h pracy na 22" moje oczy krzyczą z bólu zaś na lapku nie ma żadnego problemu po kilkunastu nawet godzinach pracy.

To nie kwestia wielkości a rodzaju matrycy(np. podświetlenie) i ustawień. Matryce w laptopach nie mają tak silnych świetlówek ... a na 22" też jest rada - zmienić kolory elementów na pulpicie i dostosować przez "włebmajsterów" barw do jasnych monitorów LCD. Dodatkowo 22" ma większy piksel niż 15,4 więc ziarnistość przy tej samej odległości jest bardziej widoczna.

Zastanawiam sie nad kupnem duzego crtka, jednak jeden z wykladowcow na mojej uczelni swego czasu wspominal o bardzo negatywnym wplywie duzych monitorow na wzrok. nie pamietam jego uzasadnienia, jednak zastanawiam sie ile mial w tym racji.

przymierzam sie do kupna IIYAMA VisionMaster Pro512.

Jakie macie zdanie na ten temat?

.... ten argument jest właśnie najistotniejszy - pierwsze słyszę że większy znaczy gorszy ...

Na CRT istotne jest odświeżanie i ostrość - jeśli obraz jest ostry i odświeżany 100x na sek to zmęczenia nie ma ( kiedy 100Hz w danej rozdzielczości jest dla monitora znacznym obciążeniem to automatycznie nie można mówić o wysokiej jakości obrazu bo z doświadczenia wiem że na skrajnych ustawieniach następuje rozmazywanie)

ps. Jeśli kupujesz monitor 22" na którym będziesz pewnie pracował w trybie 1360x1024 100Hz to musisz mieć kartę ze świetnym wyjściem analogowym - obecne karty graficzne to już nie to co stare matrox więc dobrze się przed zakupem takiego kolosa zastanów

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swojej strony dodam ze na LCD 22" straciłem wzrok :(

Co do CRT to na mojej 19" CRT otwarłem obudowę i troche mnie przeraził napis: 0.4mR/h (0.4 miliRentgena na godzinę), przy CRT 22" będzie raczej więcej i głowa bardziej gorąca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swojej strony dodam ze na LCD 22" straciłem wzrok :(

Moglbys szerzej, jesli to nie problem?

Co do CRT to na mojej 19" CRT otwarłem obudowę i troche mnie przeraził napis: 0.4mR/h (0.4 miliRentgena na godzinę), przy CRT 22" będzie raczej więcej i głowa bardziej gorąca :)

To zdanie dedykuje milosnikom naprawiania na zasadzie "pokrec pokretlem w trafo". Po takim kreceniu owych milirentgenow/godzine moze byc duzo, duzo wiecej, nawet po drobnym przekreceniu srubki. A do stanu poczatkowego wrocic sie juz nie da...

Aczkolwiek przy 22" wcale nie musi byc wiecej, bo i czemu? Monitor nie promieniuje naraz cala powierzchnia, tylko lata tam sobie w srodku wiazka elektronow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naświetlanie się taką lampą na pewno wpływa na wzrok i to nie leczniczo, ale jak stosować się do ogólnie przyjętych zasad, czyli 15 minut przerwy na każdą godzinę kukania w okienko, to ślepota nie grozi.

Swoją drogą taki 22" CRT to niezła locha. Czemu akurat taki? Bawisz się w DTP czy coś takiego?

z tego co mi ow czlowiek mowi, to duzy monitor po prostu zasypuje nasze oczy jakimis czastkami, ktore niekoniecznie maja dobry wplyw na nasze patrzalki...

Obecnie mam 19" optiview i dla mnie miod monitorek, mimo wieku. Spedzam przed kompem po 10-12h dziennie, a czasami wiecej. Przy optiview praktycznie nie mecze sie (kwestia jeszcze tego jak blisko siedzimy od monitorka chyba ma wplyw zasadniczy), zas jak jestem na uczelni to na tamtych lcd 1h i juz mam chec wymiotowac, zas na LG 22" ktore tez mamy na uczelni 1h ciezko wytrzymac (fakt, ze odswiezania chyba nikt nie ustawial z adminow).

Na duzym monitorku po prostu lepiej pracuje mi sie, zazwyczaj uzywak kilku okien i ciagle przewijanie, przekladanie ich zaczyna zloscic, stad po czesci slinie sie na 22".

To nie kwestia wielkości a rodzaju matrycy(np. podświetlenie) i ustawień. Matryce w laptopach nie mają tak silnych świetlówek ... a na 22" też jest rada - zmienić kolory elementów na pulpicie i dostosować przez "włebmajsterów" barw do jasnych monitorów LCD. Dodatkowo 22" ma większy piksel niż 15,4 więc ziarnistość przy tej samej odległości jest bardziej widoczna.

.... ten argument jest właśnie najistotniejszy - pierwsze słyszę że większy znaczy gorszy ...

Na CRT istotne jest odświeżanie i ostrość - jeśli obraz jest ostry i odświeżany 100x na sek to zmęczenia nie ma ( kiedy 100Hz w danej rozdzielczości jest dla monitora znacznym obciążeniem to automatycznie nie można mówić o wysokiej jakości obrazu bo z doświadczenia wiem że na skrajnych ustawieniach następuje rozmazywanie)

ps. Jeśli kupujesz monitor 22" na którym będziesz pewnie pracował w trybie 1360x1024 100Hz to musisz mieć kartę ze świetnym wyjściem analogowym - obecne karty graficzne to już nie to co stare matrox więc dobrze się przed zakupem takiego kolosa zastanów

w planie mam kupno jakiegos matroxa, zapewne cos na zwykle pci. poki co siedze na 6600, ktora to jzu i do gier nie nadaje sie i rewelacyjnie nie wyswietla.

po przesiadce z 15" na 19" swego czasu odczulem ogromna roznice in plus, zmeczenie jak reka odjal, ustapilo. stad tez zastanawiam sie nad duzym crt...

poki co duze crt ma IMO 2 minusy, cholerny apetyt na prad (rzedu 170W) oraz ten negatywny wplyw, nad istnieniem ktorego zastanawiamy sie wlasnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglbys szerzej, jesli to nie problem?

Miałem monitor LCD 22" przez 4 miesiące, raczej nie odczuwałem problemów ze wzrokiem ale nagle z dnia na dzień wywaliło mi lewe oko i straciłem na nie ostrość widzenia, okulista powiedział ze to tylko jakaś gradówka i ze to przejdzie. Owszem gradówka przeszła ale do dzisiaj nie mam ostrości w lewym oku jakieś 15%.

Wcześniej nigdy nie miałem problemów ze wzrokiem. Czy to przypadek a może nie, od tego czasu więcej siedzę na CRT i jest mi lepiej :-|

Aczkolwiek przy 22" wcale nie musi byc wiecej, bo i czemu? Monitor nie promieniuje naraz cala powierzchnia, tylko lata tam sobie w srodku wiazka elektronow ;)

ale wiazka lata po większej powierzchni (22") z tą samą częstotliwością co na mniejszym monitorze to czy nie powinno być więcej mR ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wiazka lata po większej powierzchni (22") z tą samą częstotliwością co na mniejszym monitorze to czy nie powinno być więcej mR ?

Kurcze GMfriend - ubiegłeś mnie ! ;)

Oczywiście przy założeniu że działo/luminofor itd. jest identyczne to na większej powierzchni musi być więcej mR ... bo działo naświetlając większą powierzchnię ( 22" ) do takiego samego poziomu co mniejszą (19") musi oddawać więcej energii ( choć na pojedynczy cm2 energia jest taka sama ).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście przy założeniu że działo/luminofor itd. jest identyczne to na większej powierzchni musi być więcej mR ... bo działo naświetlając większą powierzchnię ( 22" ) do takiego samego poziomu co mniejszą (19") musi oddawać więcej energii ( choć na pojedynczy cm2 energia jest taka sama ).

czyli... :)

EDIT: chyba juz mniej wiecej zalapalem...

czyli w takim razie co bedzie lepsze, crt 22" czy poczekac, odlozyc kase i kupic jakies duze lcd (21-22")?

Priorytet to jak najmniejszy negatywny wplyw na wzrok.

Edytowane przez Mazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli w takim razie co bedzie lepsze, crt 22" czy poczekac, odlozyc kase i kupic jakies duze lcd (21-22")?

Te LCD mają tyle wad że w tej cenie dla mnie są nie do zaakceptowania - teraz kupuję hi-end 19" CRT i na nim poczekam do OLED .... ew. do przebudzenia producentów LCD - bo jak w temacie o WGX2 napisałem postęp w np. 20" LCD lepszej klasy ( S-IPS / S-PVA ) się zatrzymał. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te LCD mają tyle wad że w tej cenie dla mnie są nie do zaakceptowania - teraz kupuję hi-end 19" CRT i na nim poczekam do OLED .... ew. do przebudzenia producentów LCD - bo jak w temacie o WGX2 napisałem postęp w np. 20" LCD lepszej klasy ( S-IPS / S-PVA ) się zatrzymał.

powiedz mi prosze, co dla Ciebie oznacza HighEND CRT, moze powzoruje sie na Tobie :)

Druga sprawa, jednak lepiej wziazc porzadna 19tke, czy moze jednak 22", ofkoz z CRT :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu stosuję 21" syncmastera.. nie jest źle [czasem miejsca brakuje na 4pulpitach]. Waży 26KG, to minus, ale niecodziennie wyprowadzam go na spacer. W pracy natomiast mam 17" LCD od AOC a terminale sprzedawców 15" i jakoś nie wydaje mi sie, żebym zamienił CRT na ten wynalazek.. obraz nie ten, a CRT aż tak oczu nie męczy.

Swoja drogą, dopiero teraz uświadomiłem sobie dlaczego przez cały rok jestem opalony i włosy wypadają mi garściami ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz mi prosze, co dla Ciebie oznacza HighEND CRT, moze powzoruje sie na Tobie :)

Druga sprawa, jednak lepiej wziazc porzadna 19tke, czy moze jednak 22", ofkoz z CRT :) ?

Po prostu obustronnie płaski kineskop ( na nadlewanych występuje poświata wynikająca z odbicia światła od tylnej części powłoki antyodblaskowej ) , odchylanie dopuszczalne minimum 110 khz przy paśmie max w okolicach 300 MHZ ( dla 19" to dobre wartości ) , maska szczelinowa ( na perforowanej pikselowy obraz jest rasteryzowany jak zdjęcia w gazetach co moim zdaniem negatywnie wpływa na końcową jakość ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu obustronnie płaski kineskop ( na nadlewanych występuje poświata wynikająca z odbicia światła od tylnej części powłoki antyodblaskowej ) , odchylanie dopuszczalne minimum 110 khz przy paśmie max w okolicach 300 MHZ ( dla 19" to dobre wartości ) , maska szczelinowa ( na perforowanej pikselowy obraz jest rasteryzowany jak zdjęcia w gazetach co moim zdaniem negatywnie wpływa na końcową jakość ).

a tak jak chlop krowie na miedzy... moze jakies konkretne modele :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak jak chlop krowie na miedzy... moze jakies konkretne modele :)

wszystko co na trinitronie/diamondtronie w dobrym stanie (DELL 19"/21 P991 992 P1130, HP to samo, EIZO drozsze)

ja wyrwałem Della p991 w stanie prawie nowym / wzorcowym 120zł :)

Z LCD zatrzymał bym się na 20" 4:3 na dobrych matrycach (HP Dell)

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam niedawno przesiadałem się z CRT 22'' na LCD 22''. Dla mnie praca z czytaniem/pisaniem na CRT była udręką, bo po 6-8h czułem zmęczenie wzroku.

Po przesiadce na LCD problem zniknął i nawet 32h sesje przy pracy z tekstami nie są problemem, a 8h pracy w ogóle nie odczuwalne. Może dlatego że mój wzrok przyzwyczaił się do LCD którego mam w pracy, albo przeplatanka: LCD w pracy <-> CRT w domu miała też jakiś wpływ, lecz oczy zawsze męczyły się przy CRT 3 razy szybciej niż przy LCD.

Oczywiście taki CRT 22'' to super sprawa jeśli chodzi o oglądanie filmów, średnie LCD nie dorównują w tej kwestii dobremu CRT.

Jeśli jednak zdecydujesz się na CRT to lepiej uzbroić się w jakąś fajną grafikę, ja miałem Matroxa G450 na PCI (16MB, dual head) która wyświetlała rewelacyjny obraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko co na trinitronie/diamondtronie w dobrym stanie (DELL 19"/21 P991 992 P1130, HP to samo, EIZO drozsze)

ja wyrwałem Della p991 w stanie prawie nowym / wzorcowym 120zł :)

Z LCD zatrzymał bym się na 20" 4:3 na dobrych matrycach (HP Dell)

No właśnie.

Ja spróbuję PHILIPS 109P4 na DiamondTron ( 111 khz , pasmo 290 Mhz , max odśw. 160 Hz , stan idealny , TCO 03 więc pewnie rok produkcji 03-04 .... cena 189 PLN )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej nigdy nie miałem problemów ze wzrokiem. Czy to przypadek a może nie, od tego czasu więcej siedzę na CRT i jest mi lepiej :-|

A lata z ta sama czestotliwoscia? Bo powierzchnia ekranu jest wieksza , a fizyka raczej nie ulega zmianie wiec pobudzony luminofor bedzie swiecil tyle samo czasu po otrzymaniu jednakowej dawki energii. Wiec albo wiazka powinna szybciej omiatac ekran by piksel byl oswietlany w jednakowych odstepach czasu co na mniejszym monitorze, co oznacza ze czas naswietlania bedzie mniejszy a wiec naswietlanie musi sie odbywac z wieksza moca, albo dany punkt bedzie oswietlany rzadziej wiec wtedy tez trzeba go pobudzic wiazka o wiekszej energii.

Ale i tak roznica zapewne jest smieszna i nie ma sie co przejmowac ;)

Ehh czlowiek juz duzo zapomnial z wykladow na temat optyki ;)

Aczkolwiek prawda jest taka , ze 15" CRT zmarnowal mi wzrok a od przesiadki na 17" LCD wada przestala postepowac a siedze tyle samo albo i dluzej przed kompem.

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A lata z ta sama czestotliwoscia? Bo powierzchnia ekranu jest wieksza , a fizyka raczej nie ulega zmianie wiec pobudzony luminofor bedzie swiecil tyle samo czasu po otrzymaniu jednakowej dawki energii.

Kiedy energia działa jest rozproszona na większej powierzchni ( omiatanie na większym polu ) to aby uzyskać tą samą jasność na cm2 w modelu 19 i 22" trzeba zwiększyć moc przy 22" ( częstotliwość jest identyczna - np. 100 Hz ). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu 22" LCD WIDE - stacjonarka i 15,4" LCD WIDE - laptok ;)

Bawię się w 22", ponieważ używam go do gry na xboxie dzięki rozdzielczości HD. Generalnie zastanawiam się czy nie sprzedać go w cholerę bo mówię serio, godzina pracy i czuje jak mocno moje oczy są zmęczone wyszukiwaniem informacji na tym olbrzymim ekranie. :(

Podam też ciekawostkę. Któregoś poniedziałku przyszedł mój sławetny monitorek 22", od razu został podłączony i zapomniałem na parę godzin o bożym świecie, bawiłem się wtorek, środę, czwartek (oczywiście z przerwami) wtem nagle budząc się w piątek wychodząc z domu zauważyłem że lewe oko boli mnie jak diabli a prawe jak nowo narodzone ale! mrugając nim widziałem uciekający ciemny zamglony element. Po przyjściu do okulisty ten wybadał że widzi to i nie jestem świrem (bo reakcja znajomych i rodziny na moją "czarną kreseczkę" była różna). Stwierdził że takie coś na oku to jak zmarszczka na skórze człowieka i jestem na to stanowczo za młody, stwierdził też że takie coś robi się z na prawdę mocnego przemęczenia oka np. siłowania a ja akurat w tym okresie czasu nie robiłem kompletnie nic jak tylko leżąc słodko do góry wentylem przed komputerem i czasem wychodziłem z psem/na piwo ;) Dostałem na to masę kropelek, zakrapiam co jakiś czas jak sobie przypomnę ale nic nie pomaga - generalnie już się do "niej" przywiązałem :razz:

Edytowane przez Soker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te LCD mają tyle wad że w tej cenie dla mnie są nie do zaakceptowania - teraz kupuję hi-end 19" CRT i na nim poczekam do OLED .... ew. do przebudzenia producentów LCD - bo jak w temacie o WGX2 napisałem postęp w np. 20" LCD lepszej klasy ( S-IPS / S-PVA ) się zatrzymał.

Tzn jakie wady masz na mysli? Bo tak to zabrzmialo, jakby cala technologia LCD byla g..no warta. Np jakich to wad mialbym sie doszukiwac w moim 21" 215TW? Oczy mnie nie bola, obraz jest piekny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten hi-end to co 2 wracal do Piaseczna na wymiane ogolnie monitor slaby hi-end to 22 130khz .... Masz manie wielkosci a nie stac cie na pozadny monitor chcesz hi end w cenie low-endu opanuj sie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn jakie wady masz na mysli? Bo tak to zabrzmialo, jakby cala technologia LCD byla g..no warta. Np jakich to wad mialbym sie doszukiwac w moim 21" 215TW? Oczy mnie nie bola, obraz jest piekny...

Z wad 215TW to prędkość ( choć jak na LCD zupełnie dobra .... ale i tak wolniejszy od np. NEC WGX2 ) , input LAG - są opinie że manipulacja DVI może nie pomóc zupełnie, zmiany "jasności" pod kątem ( jaśnienie ciemnych obszarów - choć jak na LCD jest też całkiem dobrze ), przy niższej nastawie jasności ktoś napisał że cicho buczy podobnie jak Gateway. Generalnie wiele można zaakceptować .... myślę że gdybym go miał na biurku to pewien niedosyt powodował by długawy nieco czas reakcji i całkiem prawdopodobny input lag ... no i może być denerwujące że ( tutaj opinie użytkowników ) w ciemnych obszarach jest słaba rozróżnialność co przeszkadzać może w ciemniejszych grach ... no i rozjaśnianie tych obszarów pod kątem.

Ten hi-end to co 2 wracal do Piaseczna na wymiane ogolnie monitor slaby hi-end to 22 130khz .... Masz manie wielkosci a nie stac cie na pozadny monitor chcesz hi end w cenie low-endu opanuj sie...

Ale ty jesteś nieprzyjemny i do tego bez sensu piszesz. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... Masz manie wielkosci a nie stac cie na pozadny monitor chcesz hi end w cenie low-endu opanuj sie...

heh.. a odkąd to monitor za 5000zł będzie lepszy od monitora za 700zł np w smużeniu - czyli najważniejszym dla mnie parametrze.

Wraz z ceną rośnie tylko przekątna i zmienia się marka a wady pozostają te same.

Każdy ma indywidualne wymagania jakie stawia wobec kupowanego sprzętu. U mnie po ~14 monitorach, skończyło się na zakupie CRT + najtańszego LCD na TN który używam tylko z powodu 5x mniejszego zużycia energii, gdyby nie to siedział bym wyłącznie na CRT.

"CRT a zdrowie" : spędziłem prawie 20 lat przed CRT i nadal żyje a wystarczyło 1.5 roku na LCD i leczę się na oczy - takie są fakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, chyba jestes zboczony... ;) Gdybym skupial sie na tylu szczegolach, ktorych nawet nie zauwazam o ile w ogole wystepuja ,to nie moglbym sie skupic na pracy, ktora wykonuje na komputerze.

Czy zboczeniem jest brak akceptacji szeregu wad produktu czy może ślepa wiara w jego "doskonałość" ( spowodowana przez marketing i "modę" ) ? :wink: Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie wiara w doskonalosc, ale faktycznie tak jak pisze gmfriend - kazdy ma jakies swoje wymagania. Ja przesiadłem sie ze starego NECa FE791SB 17" CTR na wspomnianego Samsunga i roznica jest kolosalna! Komfort pracy, jakosc obrazu jak dla mnie duzo lepsza, a zmeczenia oczu nie odczuwam.

Poprzednio zanim kupilem monitor takze analizowalem takie parametry, o ktorych tydzien po zakupie monitora juz nie pamietalem. Np cieniutka linia pozioma, ktora odpowiadala za rozmagnesowywanie ekranu. Ile sie naczytalem jak to wada tego monitora i jak to razi w oczy... Wpatrujac sie z bliska, przy bialym tle rzeczywiscie ja poczatkowo zauwazylem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi