Uwencjusz Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Cześć wszystkim! Wczoraj kolega kupił nową kartę graficzną, a że u siebie przy testowaniu były problemy z Antyaliasingiem więc przyszedł z tą kartą do mnie. Po podłączeniu jej i odpaleniu kompa zasilacz dziwnie jakby przycichł a komp przestał reagować. Zasilacz to Modecom Feel 400W. Nie spodziewałem się, że dzisiejsze karty aż tyle żrą. No trudno, stało się i zasilacz siadł. Wkurzony wyrzuciłem kolegę z domu razem z tą jego kartą graficzną. Po podłączeniu innego zasilacza, również jakiegoś "badziewia" komp ruszył. Niestety dysk już nie. HDD jest pod SATA a płytę główną którą posiadam to Gigabyte K8N Ultra-SLI (2x4 SATA Sil + 2x4 nForce4). Spróbowałem podłączyć dysk pod kontroler nForce4. Dysk ruszył. Co prawda nieskanowałem go ale windows się ładuje bez problemu i można w nim pracować. Podejrzewam że kontroler SATA Sil3114 został nadpalony. Dysk nie działa na żadnym z tych 4 wejść. W związku z tym mam na razie dwa pytania. Czy reklamować płytę główną? Mam jeszcze 3 m-ce gwarancji Jakimi programami sprawdzić czy jeszcze coś przypadkiem nie siadło? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Jeśli kontroler padł to warto puki masz gwarancje. Potem pewnie bedziesz chciał zmienić za jakiś czas kompa i sprzedając sprzęt stracisz. Jeśli masz drugiego kompa i/lub możesz poczekać na powrót z gwarancji to oddaj. Z drugiej strony nie każdy potrzebuje 8 SATA. Wszystko zależy od Ciebie. Do stracenia msz tylko czas na oczekiwanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Jeśli kontroler padł to warto puki masz gwarancje. Potem pewnie bedziesz chciał zmienić za jakiś czas kompa i sprzedając sprzęt stracisz. Jeśli masz drugiego kompa i/lub możesz poczekać na powrót z gwarancji to oddaj. Z drugiej strony nie każdy potrzebuje 8 SATA. Wszystko zależy od Ciebie. Do stracenia msz tylko czas na oczekiwanie. Teraz nie mogę zostać bez kompa, ale do 25 lipca mam czas. I teraz co, jak myślicie, kontroler wymieniają (da się to wymienić), czy oferują inną płytę główną? Jeśli tak to jaką i o jakiej wartości? Jak to wygląda w rzeczywistości? Zresztą z tego co się orientuję, nowych płyt pod s939 raczej w sklepach nie ma. Co w takim przypadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Raczej wymienią na nową... A jaką to zależy ile dałeś za tą jak kupowałeś ;)Nowych nie ma ale napewno coś na magazynie się znajdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Raczej wymienią na nową... A jaką to zależy ile dałeś za tą jak kupowałeś ;)Nowych nie ma ale napewno coś na magazynie się znajdzie :) Nie wiem czy w cenie do 500zł znajdą porządną płytę z takim wyposażeniem Poza tym zastanawiam się właśnie czy nie przesiąść się z tego s939 na na przykład am2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Byc moze zaproponuja Ci wymiane na cos innego nie koniecznie na ten socket pozostaje tylko oddac bo nic innego tutaj nie zdzialasz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...