Skocz do zawartości
Gość Coccolino_

Telefony Nokia Przypomną O Oszczędzaniu Energii

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Coccolino_

Nokia planuje wprowadzenie na rynek pierwszych telefonów, które będą wyposażone w funkcję alertów, zachęcających użytkownika do odłączenia ładowarki w momencie, gdy bateria jest w pełni naładowana.

Opcja pojawi się najpierw w telefonach Nokia 1200, 1208 i 1650. Stopniowo, będzie wprowadzana we wszystkich produktach fińskiej firmy. Przedstawiciele Nokii twierdzą, że około dwóch trzecich energii używanej przez telefony jest tracone, jeśli ładowarka jest odłączona od sieci energetycznej, ale pozostaje podłączona do telefonu. Firma chce zredukować te straty, a także pracuje nad ograniczeniem energii pobieranej przez same ładowarki.

Alerty są częścią inicjatyw, jakie producenci telefonów komórkowych zobowiązali się podjąć w celu ochrony środowiska. Nokia jako pierwsza zdecydowała o włączeniu tej funkcji w swoich produktach. Jako swój cel, firma stawia sobie dalsze ograniczenie strat energii. Do 2010 ma zamiar zredukować o 50% ilość energii pobieranej przez ładowarki podłączone do telefonu komórkowego.

Źródło: Techtree / 4Press

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"że około dwóch trzecich energii używanej przez telefony jest tracone, jeśli ładowarka jest odłączona od sieci energetycznej, ale pozostaje podłączona do telefonu"

Nie rozumiem? A kto odlacza telefon od gniazdka w scianie, a nadal ma 'wetknieta' w niego ladowarke? No i po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem? A kto odlacza telefon od gniazdka w scianie, a nadal ma 'wetknieta' w niego ladowarke? No i po co?

Nikt, ale to nie wazne, przeciez "chronią" srodowisko.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Durne posuniecie.

Ja laduje telefon zawsze dluszej niz wskaznik pokazuje.

I nie zebym mial taki kaprys.

2 godzinne ladowanie moje S65 owocowalo 2-3 dniowym jego dzialaniem bez doladowan.

Gdy ladowalem przez noc z 8-10 godzin bez klopotow wytrzymywal 4 dni.

Wiec niech mi Nokia nie cisnie kitow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i zrezygnowali z polifonii, bo to plaga jest.

no i zrezygnowali z polifonii... bo nowe telefony obsługują mp3 :), jeśli mowa o polifonii to w powiązaniu z dźwiękiem midi, w przypadku cyfrowej ścieżki audio pojęcie polifonia raczej nie występuje... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Coccolino_

Kitem jest to jaka to czesc swiatowego poboru mocy stanowi ;) Lepiej by wymyslili jakies tanie energoszczedne zarowki ;]

Nawet jezeli jest to ulamek... warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Costi, zwróć raczej uwagę na to, że w cenie telefonu będzie ta usługa, tak więc ja poproszę bez bzdurnych myślących za mnie kawałków kodu :] .

-- edit --

Zle sie wyrazilem. Cena telefonu bedzie wyzsza z powodu tego badziewia.

Edytowane przez MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi