לוק Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Mam mały problemik z własciwym podpieciem zasilania do tej karty. Mianowicie karta posiada normalne wejście 6-pinowe jak te PCI-Ex. czyli 3-piny 12 Voltowe dodatnie i 3(com) ujemne, tyle tylko że producent dał przejsciówke z końcówką 6-pinową zjednej strony i 2xwyjacia HDD z tym ze kazde z wtyczek HDD ma nie 4-pin a zaledwie 3-pin co by się zgadzało bo w sumie jest 6. Problem niestety w tym że o ile 2 żółte kabeli we wtyczce 6-pin są na swoim miejscu czyli tam gdzie 12 volt ale 3 kabelka po srodu brak natomiast tam tam gdzie są 3-piny ujemne(com) dwa są na swoim miejscu a w srodkowym pinie są podpiete 2 ujemne (com). Oco tu chodzi dlaczego brak jednego z 3 pinów 12 Voltowych +, a zamiast tego są w sumie 4 ujemne tyle tylko ze dwa są razem w jednym. Wejscie od karty graficznej ma wtyczke z 6 bolcami, tym bardziej nie rozumiem czy mozna podpiąc za pomocą przejsciówki pod 2 wtyczki HDD skoro brak jednego 12 Voltowego pina. Bo w normalnym PCI-EX jest tak: 1pin 12V, 2pin 12V, 3pin 12V, 4pin com, 5pin com, 6pin com, tu natomiat w przejściówce jest 1pin 12V, 2pin brak, 3pin 12V, 4pin com, 5pin 2xcom, 6pin com. Oczywiscie karta pracuje na tym wynalazku chyba całkiem dobrze, jednak chciał bym wiedzięc czy napewno wszystko jest ok, teraz podpiłem standardowa wtyczke 6 pin do karcioszki a ta przy odpalaniu systemu jeczy cos strasznie, słychąac jakies delikatne traski czego nie było przy wczesniej jak pracowała na przejsciówce, czy w związku z tym nic sie nie stanie jak bedzie tak dalej?. Niestety w instrukcji do karty producent co prawda napisał ze karta wymaga 6 pinowego zasilania ale dalej zamiscił sposób podpiecia zasilania w modelach 4 pinowych a o przejsciówce ani słowa. Co robic jak podpiąc,l Aha jesli chodzi o te kabelki to wszystko sprawdzilem z zasilaczem i jest tak jak napisalem Przepraszam za literówkę ale niemam siły już poprawiac, zmęczony strasznie, pomózcie!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Tak to zagmatwałeś, że nic nie rozumiem... Najlepiej zrób tego zdjęcie. :) Jak karta chodzi na tym dobrze to znaczy, że jest OK. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
לוק Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 tu jest zdjęcie dokladnie tej przejsciówki co ją dał producent jak widac we wtyczce PCI_E 2 zółte po bokach, a gdzie srodkowy żółty? i dalej pod spodem 2 czarne na bokach i 2 brazowe w 1pinie razem.Jak widac molexy dają po jednym pinie 12V z kazdej wtyczki: http://www.allegro.pl/item192958557_przejs...ci_e.html#photo gdy tym czasem powinno byc tak (znalazłem) jak mi sie wydawało http://www.allegro.pl/item193991100_adapte...silacza_fv.html i tutaj jest zgodnie z obowiazujacym standardem PCI-E, z jednej wtyczki molex sa wyprowadzone 2 żółte 12V kabelki (poprosu zrobiony mostek i wyprowadzone 2 z jednego) a zdrugiej jeden (razem 3) i podpiete do 3 pinów we wtyczce PCI_E (proste?) w wypadku czarnych kabelków jak widac 2 środkowe z jednego molexa i 1 z drugiego i to by sie zgadzało bo wykozystane sa tylko 12V piny i czarne natomiast 5V widac sa nie ruszane. Co o tym sadzisz? Czy Karta może pracowac bez jednego z 3 pinów 12 V i zamiast tego z 2 czrnymi i 2 brązowymi w jednym, a wszystkie i tak ujemne PS. No nie jest az tak zagmatwane wystarczy tylko załapac i miec ciut wyrozumiałosci dla schematu w jaki przedstawiam sposób mojego rozumowania. Oczywiscie moze i mozna to opisa prosciej ale jest pózno i niechce wdawac sie w polemikę, prosze o konkret. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Karta na pewno może tak pracować, jeśli taka przejściówka była dołączona. To jest tak samo jak z zasilaniem płyt głównych 24 pin. Wystarczy 20, a i tak wszystko działa OK, ale dla większej stabilności napięć dodano te 4 piny. Proste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
לוק Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Ok, dizękuję Ci bardzo za pomoc, mam tylko jeszce jedno pytanko, czy jak podepnę dio karty normalną 6-pinową wtyczkę bo w zasilaczu mam 2 wolne wszystko bedzie ok? Czytałem na forum że tego typu przejściówki producent daje tak na wszelki wypadek jeśli zasilacz nie ma Pci-e. czyli że nie jest obowiązkowe korzystanie z tej przeróbki...?chyba że jest wtym przypadku? Dzisiaj w sklepie widziałem takie przeróbki z filtrem redykujacym zakłucenia magnetyczne wytwarzane przez karty graficzne byłem dokladnie w tym skelpie,z bliska to oglądałem i zgłupiałem do reszty wogóle inaczej popodpięte niz w tamtych obydwu przypadkach bo do 12V bezposrednio jescze czrne dali chyba że to od filta. http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1151 ale nie istotne, chciał bym tyylko wiedziec czy moge bez obaw podpiąc PCI-E do karty. Thx :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Wszystko w kompie jest tak zrobione, że nie podepniesz czegoś tam, gdzie coś nie pasuje... Możesz je podpiąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
לוק Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dziękuję za pomoc!!!!!!! :D Temacik do zamkniecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...