Skocz do zawartości
michok2

Problem Z Asusem A8ne-fm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum :-).

Chcialbym prosić o małą pomoc.

Od niedawna mam płytę ( jak w temacie ) i procesor Athlon 64 Venice 3000+ i pentagrama qvc 120 Cu+ i mam dosyć wysokie temperatury ( wcześniej miałem ok. 57 idle oraz ok. 80 w stresie ;p;p;p )...na początku myślałem, że płyta przekłamuje ( wiadomo, pentagram to ok. 0,7 kg miedzi ;p ), lecz potem po małym haku ( docisnięcie radiatora ) okazało się, że temperatury spadły...( teraz mam ok. 42 idle oraz 62 w stresie )...naprawde juz nie wiem co począć...dodam, że wcześniej procesor był sprawdzany na innej płycie i miał max 34 stopnie w stresie...co począć ? ? ? macie jakieś sprawdzone rady ? byłbym wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sa chyba przeklamania, moze to byc tez wina pasty ( za duzo) , lub doscisniecia/dokrecenia , próbuj.

btw, jaka pasta?

jakas ze srebrem :P...

odnośnie dociśnięcia...przecież jeżeli będzie zbyt mocno to i tak nic się nie stanie...

radiator jest dociśnięty na maxa...bardziej się nie da ;p.

zapomniałem jeszcze dodać, że poprzedni właściciel zdjął to "coś" ( kurde, zapomniałem jak to się dokładnie nazywa, ale mam nadzieje, że każdy wie o co chodzi ;p... ) płytkę co przykrywa rdzeń ;p.

dzisiaj jeszcze zastosuje jednego tricka ;p.

zdejme tą płytkę i podłoże mała miedzianą blaszkę na rdzeń...może to coś da...

co wy ta to :>

A temp sprawdzasz oczywiście CoreTemp-em? Może rzeczywiście za dużo pasty... najlepiej rozsmarowywać np starą kartą sim

może być taka opcja, że procesor grzeje się za bardzo z powodu zbyt dużej ilości pasty :>

dodam jeszcze, że wcześniej jak wyjmowałem proca i się nim bawiłem to po włożeniu i odpaleniu oraz wejściu do biosa miałem na starcie 50 stopni ;-/.

temp jest sprawdzana na początku w biosie, potem everest...chciałem speedfanem, lecz miałem -123 stopnie ;p...ahhh marzenie :D

Edytowane przez michok2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi