Skocz do zawartości
Veilroth

Sieć Na Trzy Budynki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dostałem za zadanie zaprojektować coś takiego:

http://rapidshare.com/files/30891129/rfp_c...etwork.pdf.html

(jest to pdf z opisem co i jak - zajmuje tylko 110kb)

Dla tych co nie znają angielskiego lub nie mają ochoty czytać postaram się krótko i zwięźle.

Mamy trzy budynki i potrzebujemy je połączyć w sieć.

SEDE (główny budynek) - ma 4 piętra i 82 pracowników. W piwnicy ma znajdować się campus distributor - jest to także miejsce pracy 16 osób w dwóch podpisanych na planach osób. Na pierwszym piętrze mamy 27 osób w różnych działach, na drugim 20, a na trzecim 10 osób.

ED1 - budynek oddalony od głównego o 500m. Ma dwa poziomy. W piwnicy 11 osób w dwóch działach i na I piętrze 20 osób.

ED2 - budynek oddalony od głównego o 950m. Reszta to samo.

Każdy budynek ma hall na I piętrze o powierzchni 90m2 na terenie którego ma być dostępna bezprzewodowa niezabezpieczona sieć.

Wysokość każdego piętra to 3 metry. Serwery wewnętrzne i zewnętrzne mają zawierać - Database Server, Proxy Server, Web Server, Mail Server, File Server, DNS Server.

Projekt ma zawierać całą topologię, ogólny zarys i analizę i logiczny diagram zawierający:

- przypisywanie ip;

- topologię;

- lokalizację kabli, gniazdek, kontaktów i głównego sprzętu;

- charakterystykę aktywnych i pasywnych elementów;

- kosztorys;

Mam przyjąć technologię 100Mbps Ethernet dla sieci oraz 1Gbps dla serwerów. Wszystkie elementy muszą być fizyczne i mam dokładnie napisać ile kabla będzie mi potrzebne etc. Dodatkowo muszę wybrać odpowiednie metody którędy kable będą szły - górą w rynnach, po ścianach w kątownikach czy w podłodze.

Chyba tyle. Proszę o ogólne wskazówki jak się do tego zabrać (zaawansowana pomoc również mile widziana :wink:).

To jak? Pomożecie? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli nie napisałem wystarczająco konkretnie to przepraszam, ale moja wiedza w tym temacie nie jest zbyt duża

"odwalanie" tej roboty komuś innemu za kasę kompletnie mnie nie interesuje bo chciałbym to zrobić sam

potrzebuję wiedzieć chociażby jaki dać główny router - jak zrobić od niego połączenie na piętra - jak połączyć router z netem - a główny problem to jak to wszystko skonfigurować żeby działało

i proszę o wskazówki a nie wykonanie za mnie pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim zacznij od wyboru łącza internetowego (lub kilku). Ile MBps i w jakiej technologii będzie przyłącze - światło czy kabel. Następnie możesz zastanowić się nad routerem. Czy ma być to jakaś maszynka Cisco czy komputer z np. linuxem. Router i serwery łączysz skrętką kat 6 (1 GBit).

"a główny problem to jak to wszystko skonfigurować żeby działało"

Poczytaj trochę...

polecam jakaś książkę o sieciach (dla teorii) + np. www.trzepak.pl (praktyka)

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam przyjąć technologię 100Mbps Ethernet dla sieci oraz 1Gbps dla serwerów.

to zdaje się to jeżeli chodzi o technologię

co do światła czy kabla to zdaję się że zdecydowanie że światłowód przy tych odległościach

router to ma być maszynka - mam dobrać ładną "obudowę" dla serwera i tam umieścić wszelkie elementy

thnx za link - będę umieszczał dalsze pytania i wątpliwości w miarę postępu prac

no i naturalnie dzięki za dalszy feedback

pzdr.

P.S. co do książki to dorwałem Computer Networks Tanenbaum`a - no i czytam :P

Edytowane przez simic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale nie rozumiem… bierzesz się za tak poważny projekt nie mając podstawowej wiedzy na temat tworzenia zaawansowanych sieci i pytasz o to na forum ?? No "trochę" nie poważne podejście do tematu.

Postaw wszysko na CISCO.

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale nie rozumiem… bierzesz się za tak poważny projekt nie mając podstawowej wiedzy na temat tworzenia zaawansowanych sieci i pytasz o to na forum ?? No "trochę" nie poważne podejście do tematu.

Postaw wszysko na CISCO.

Popieram w całej rozciągłości przedmówcę. Nawet jak Ci ktoś dostarczy gotowy projekt ze wszystkim to i tak sam tego nie wdrożysz. Jeśli pytasz o to tutaj w tak ogólny sposób. No chyba, że to ma być fuszerka typu połączenie kilku D-Linków kablem i postawienie jakiegoś pudła jako serwer. Tylko wtedy to należy się od takiej sieci trzymać daleko.

Najpierw poczytaj literaturę i trochę liźnij wiedzy. Potem jak będziesz miał pytania konkretne już to je zadaj, a nie "weźcie jak to zrobić żeby było git".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi