thewall Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Znacie jakiś bardzo wydajny model z bezpiecznym i stabilnym mocowaniem. Najlepiej jakby owiewał również pasywną grafę. Czytałem o Scythe Infinity że jest bdb ale komuś komputer się przez niego wieszał. Właśnie zastanawia mnie to jak mozna wieszaś kg metalu na gnieździe procka. Czy to aby bezpieczne? Jakie mocowanie jest najsolidniejsze i najbezpieczniejsze dla mobo i procka? Oczywiście powinno też być łatwe w nontarzu. Może Ninja tylko która wersja? Od razu mówię, że w WC nie chcę się pchać chyba że wymyslono cos naprawdę bezgłosnego i w przystepnej cenie. BUDA LBX, mobo Asus P5W64 WS Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) Bardzo wydajne modele się raczej przykręca do płyty, więc im więcej chcesz zbić temperaturę tym trudniej to zamontować. Ofkors są wyjątki :) Jeśli kilogram metalu jest wsparty backplate'em, do którego jest przykręcony to jest to całkiem bezpieczne. Pod warunkiem, że komputer nie jest zbyt często przenoszony z miejsca na miejsce, i nie ma w związku z tym większego ryzyka na wystąpienie nagłych przeciążeń :) Z bardzo wydajnych (wydajność bardzo zbliżona): Scythe Infinity - najcięższe i największe, ale i najtańsze. Noctua NH-U12F - nieco mniejsze i lżejsze, a przy tym zdecydowanie najcichsze ze wszystkich. Thermalright Ultra120 - najdroższe, ale i najlepsze jakościowo i gabarytowo. Thermalright Ultra120 eXtreme - teoretycznie usprawnione wobec poprzednika, ale cooler dopiero co wyszedł i praktyka póki co tego nie potwierdziła. Zwłaszcza biorąc pod uwagę doświadczenia kolegi Blue. Do obu trzeba dokupić wentylator o rozsądnych parametrach (np. taki lub taki). Z mniej wydajnych, ale o układzie zakładającym ruch powietrza w kierunku płyty głównej: Scythe Andy Samurai Master - najwydajniejszy w tej klasie, ale i największy. Thermalright SI-128 - mniej wydajny, ale i gabarytowo rozsądniejszy, a jakościowo zdecydowanie lepszy. Do niego również trzeba dokupić wentylator. Cenowo zatem niezbyt rozsądny ;) Są oczywiście jeszcze inne chłodzenia, aczkolwiek przedstawiłem te, w moim mniemaniu, najbardziej interesujące. Z pewnością można by było jeszcze zastanawiać się m.in. nad Zalmanem CNPS-9700 jak i Thermaltake BigTyphoonem. Oba mają zadowolonych użytkowników, aczkolwiek montaż ponoć bywa bardziej kłopotliwy niż u wymienionej reszty :rolleyes: Czy tyle informacji starczy, jak narazie? ;) Pozdrawiam Edytowane 12 Maja 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thewall Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dzieki za te informacje. Czy w mobo są jakieś otwory do mocowania takich coolerów czy to trzeba samemu wywiercić :) Waga tych coolerów podawana jest netto czy z wiatrakiem? Czy taki Fanfer 120 czy S-flex jako wiatrak mogą być czy są za ciężkie? Który z tych coolerów mógłby owiewać również np kartę graficzną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dzieki za te informacje.Prom bardzo :) Czy w mobo są jakieś otwory do mocowania takich coolerów czy to trzeba samemu wywiercić :)Są :rolleyes: Waga tych coolerów podawana jest netto czy z wiatrakiem?Przeważnie określone jest co tyle waży. Jeśli nie ma tzn., że pewnie chodzi o całe chłodzenie włącznie z wentylatorem. Thermalright nie sprzedaje swoich chłodzeń z wentylatorem, więc podaje masę bez. Czy taki Fanfer 120 czy S-flex jako wiatrak mogą być czy są za ciężkie?Fanfer ani Funfel jako wiatrak się nie sprawdzą :P Prędzej Fander ;) Nie przejmuj się ich wagą - przy sposobie montażu tych coolerów myślę, że dałoby się dużo cięższe chłodzenia montować na płytach. Zatem z punktu widzenia ciężaru nie ma najmniejszego znaczenia jaki wentylator wybierzesz. Który z tych coolerów mógłby owiewać również np kartę graficzną?Szczerze? Najlepiej BOXowy lub coś z kategorii tanich (jak AC Alpine 7 itp.) - on są niziutkie, a i finy mają tak skierowane, że powietrze dość solidnym strumieniem się rozchodzi na boki. Jeśli jednak myślisz o wydajnym chłodzeniu procesora to raczej nie bierz pod uwagę chłodzenia przy okazji karty graficznej. Po prostu - im chłodzenie lepsze tym lepiej wykorzystuje przepływające powietrze do chłodzenia CPU, a nie innych komponentów. Szansę na to, że będziesz miał ruch powietrza przy karcie graficznej dają wyłącznie te coolery, które wieją niejako w stronę płyty głównej - te które opisałem w drugiej jakby kategorii. Ewentualnie wspomniane później Zalman CNPS-9700 i Thermaltake BigTyphoon. Ale to nie będzie na pewno nic, co możnaby nazwać chłodzeniem karty graficznej. Wiele poza tym zależy i od coolera tej ostatniej. Przybliż zatem ten temat - może lepiej je wymienić zamiast kombinować nad chłodzeniem procesora, które schłodzi Ci przy okazji resztę komputera ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thewall Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Tak chodziło o Fander :) i Scythe S-flex (myslałem np o 1200obr). A z której strony najlepiej zamontować taki wiatrak, wydaje mi się, ze najlogiczniej z prawej. A czy taki Scythe Infinity czy Thermalright Ultra 120 mozna zamontować w dowolnej pozycji (poziomo lub obrócić pod kątem 90') ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Tak chodziło o Fander :) i Scythe S-flex (myslałem np o 1200obr). A z której strony najlepiej zamontować taki wiatrak, wydaje mi się, ze najlogiczniej z prawej. A czy taki Scythe Infinity czy Thermalright Ultra 120 mozna zamontować w dowolnej pozycji (poziomo lub obrócić pod kątem 90') ? W przypadku LGA775 raczej nie powinno być problemów z obracaniem coolera. Jedyny problem może stanowić Twoja płyta główna... a dokładniej chłodzenie mostka północnego i mosfetów. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thewall Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 A no własnie gdzieś przeczytałem że coś na płycie trzeba porozkręcać. Łatwo to zrobić początkującemu? Przy takim coolerze jest instrukacja montarzu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 A no własnie gdzieś przeczytałem że coś na płycie trzeba porozkręcać. Łatwo to zrobić początkującemu? Przy takim coolerze jest instrukacja montarzu?Drogi Thewall... zaczynasz zadawać infantylne pytania. Pomyśl zanim zadasz kolejne :) Nie miej urazy, z pełnym szacunkiem! Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thewall Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) Kto pyta nie błądzi. ;) Dzięki za pomoc. Chyba najlepszym rozwiązaniem (przynajmniej dla mnie) byłaby Noctua NH-U12F. Lżejsza od infinity wydajność podobna, a cena duzo niższa niż Thermalright Ultra, no i ta cisza. :) Pozatym jesli przy tak anemicznym wiatraku osiąga się tak dobre wyniki to sądzę że i ten radiatorek jest niczego sobie. Ciekawe tylko jak wygląda sytuacja gdy wiatrak jest wyłaczony. Lack of ventilation for the system's Mosfets and other internal passive cooling components -> Czy to duży minus w przypadku mojego mobo? Edytowane 13 Maja 2007 przez thewall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...