860lacov Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Jak w temacie. Chciałem dziś zainstalować ww system. Ściągnąłem do domu kolegę, który już trochę w tym siedzi, ale mamy problem. Podczas instalacji gruba wyskakuje fatal error (sd0) Sprzęt mam jak w podpisie. Podczas instalacji system wykrywa, że mam dysk scsi i wykrywany jest właśnie jako sda. p.s. Wszedłem na stronę kubuntu w poszukiwaniu wersji 64bit-owej. Jedyna jaka tam była to wersja dla amd64. Czy będzie działać na core 2 duo? Nie znalazłem tam wersji ie64 i nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 bedzie dzialac na c2d. A ia64 to itanium i nawet tego nie szukaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 dzięki. Proszę jeszcze o odpowiedź na pierwsze pytanie bo bez tego ani 64 ani 32 bit działać nie będzie Nie wiem czy dobrze opisałem problem więc może tak: Kiedy chcę zainstalować kubuntu wybieram ustawienia językowe itd i przechodzę do ustawień dla partycji. Dysk mam już podzielony także tam gdzie był windows chciałem żeby był linuks (oczywiście windows idzie pod formatowanko) Ustawiłem "katalog główny" jako / I wcisnąłem dalej. Kiedy zostaje mi już ostatnie dalej do rozpoczęcia instalacji jest też opcja advanced (kiedy jej nie ruszałem przy 94% instalacji wyskoczył błąd) W opcji advanced linuks sam w okienku wpisał (hd0). Przypominam, że wykrył mi dysk jaki SCSI. Próbowałem tam wpisać (sda), (sda1), (sda0) i jeszcze kilka innych opcji i dalej nic. Jeśli ktoś z was da radę mi pomóc to będę na prawdę bardzo bardzo widzęczny W temacie jest błąd. Chodzi oczywiście o kubuntu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Jak wpisał hd0 to trzeba było nic nie zmieniac. Poza tym dziwne ze w advanced wpisał hd0 a wczesniej jak podałes wyskoczył błąd jak sd0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Błąd wyskoczył sd0 bo tak właśnie wpisałem, ale na początku nic nie zmieniałem. Na początku próbowałem z ustawieniami domyślnymi czyli hd0, później hd1, hda0, hda1 i tak samo z sd Próbowałem go zainstalować z różnymi opcjami (w tym z domyślnymi) chyba z 10 razy i cały czas było to samo. Znajomy powiedział mi, że miał taki sam problem kiedy instalował wersję 6.xx On nie znalazł rozwiązania i czekał na nową wersję. wersja 7 u niego działa. Być może będę musiał czekać aż do wersji 8, ale t trochę przykre :( Bardzo długo zastanawiałem się z przesiadką z windy la linuksa, a kiedy już postanowiłem to już przy instalacji zaczęły się problemy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Taka drobna rada. Radzilbym kolejny raz nie usuwac postów zeby utrzymac wyzej temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Czyli na razie chyba tego błędu nie rozwiążę, ale może spróbuję innej dystrybucji. Skoro już założyłem ten temat to może podpowiecie mi od jakiej zacząć? Co prawda ja jestem w tym temacie całkiem zielony, ale znajomy już się linuxem bawił więc w razie co to mi pomoże jednak wolałbym coś łatwego, ale nie jakiś kombajn typu mandriva. Czy warto już ładować sie w 64bity? Chodzi mi o sterowniki czy coś takiego p.s. Ja sam myślałem o SUSE edit I znalazło się coś w rodzaju rozwiązania. (może nie do końca zadowalające, ale ...) Ściągnąłem iso z kubuntu alternate. Przy instalacji wyskoczył ten sam błąd jednak teraz pojawiły się nowe opcje do wyboru, a w śród nich ponowna próba instalacji GRUB'a i instalacja LILO. I właśnie lilo rozwiązało problem i system zaczął działać jednak na razie wróciłem do windy ze względu na problem ze sterownikami do zintegrowanej kamerki internetowej. Co prawda to niby drobnostka, ale lubię jak w kompie, w którym płaciło się za każdą część, każda z tych części działa. Edytowane 28 Maja 2007 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...