Che Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Jako że nie mogę teraz złożyć podania o dowod chciałbym zapytać ile mam na to czasu po ukończeniu 18 lat? Ktoś mi mówił że 2 miesiące a później jest jakaś kara nakładana. Wie ktoś coś o tym? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 znam gostka co po roku wyrobil, zadnej kary nie dostal. sam zrobilem jakos jesienia (urodziny w lipcu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Che Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Wszedzie jest chyba taki sam czas co nie? Mi kumpel mowil cos o 2 miesiacach, mam nadzieje Arnie że masz racje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konios Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 urodziny w kwietniu a dowod wyrabialem w listopadzie :) zadnej kary nie bylo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjkuba Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) Nie ma chyba kary żadnej. Ja ponad rok zwlekałem i nie bylo ani sankcji ani problemow. ;] Edytowane 12 Maja 2007 przez bjkuba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter6576 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Nie ma chyba zadnej kary... Moj kumpel juz od dwoch lat nie ma dowodu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 U nas straszyli że do roku trzeba wyrobić, zwłasza na pobór itp, no i problem jest jak przychodzi czas matur ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sayetan Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Ja ponad 3 lata od ukończenia 18 roku zycia nie miałem dowodu, nawet Pani w urzędzie nic nie mówiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Tez słyszałem o karach.. Ale trzeba pomyslec z nieco innej strony, co bedzie jesli taka niepełnoletnia osoba zostanie wezwanie na policje, czy do jakiegos urzedu i bedzie musiała udowodnic swoja tozsamosc? ;) Sory, ale trzeba byc nadzwyczaj niedorosłym, by zwlekac przez lata z niewyrobiniem dowodu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter6576 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 W wiekszosci sytuacji wystarczy paszport zamiast dowodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 W wiekszosci sytuacji wystarczy paszport zamiast dowodu.Tak, ale jego też trzeba mieć :P U nas w szkole rok temu kolesia na mature nie wpuścili na dowód, miał pełno w porach, ale załatwił zwolnenie lekarskie, tak ze przełożyli mu matury i zdążył dowód wyrobić.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dowód możesz wyrobic kiedy chcesz ale lepiej zrobić to szybko bo bez dowodu to raczej ciezko. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Kara za niewyrobienie dowodu osobistego regulowana jest w art.55 Ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludnosci i dowodach osobistych. Art. 55. Kto: 1) uchyla sie od obowiazku posiadania lub wymiany dowodu osobistego, 2) zatrzymuje cudzy dowód osobisty, 3) nie zwraca dowodu osobistego w razie utraty obywatelstwa polskiego, 4) nie zawiadamia o znalezieniu dowodu osobistego w przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 2, 5) nie zwraca znalezionego dowodu osobistego w przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 3, podlega karze ograniczenia wolnosci do 1 miesieca albo karze grzywny. W praktyce, jesli jesli nie pracujesz i sie uczysz, a okres przez jaki nie wyrobiles dowodu to pare miesiecy to konczy sie na grzywnie w granicach 50-100 zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Kumpel wyrobił dowód w wieku 21 lat-pewnie by dalej niemiał ale wyjeżdżał za granice i mu się przydał. Wszędzie się prawem jazdy legitymował :D kary ani żadnego upomnienia nie dostał także się nie masz co martwić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Moge sie dowiedzic, dlaczego tak sie wzbraniacie z wyrobieniem dowodu? Po pierwsze i tak kiedys bedziecie musieli to zrobiic, po drugie cena tego dokumentu raczej nie spadnie, po trzecie - godzina w urzedzie i problem z glowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeusiasty Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Czy przy wejściu na egzamin maturalny nie sprawdzają dowodów? Raczej tak z tego co pamiętam. Tak więc mamy prosty obraz tego kto nie składa wniosku o dowód osobisty, nieuki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Jak nie masz dowodu możesz okazać paszport ew inny dokument tj. karta do lekarza ;). Ja urodziny miałem w listopadzie, dowód wyrobiłem w kwietniu. Kary za nie wyrobienie? Tak, słyszałem, rodzice mi powtarzali itp, ale nie posłuchałem, ofkoz nic nie przyszło. To taki chyba pic na wodę, fotomontaż. Ilu ludzi musieliby ścigać za nie wyrobienie dowodu na czas :lol:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Ja mialem 18 w zeszlym roku w lutym a wniosek o wyrobienie dowodu złozylem w tym tygodniu :P. Mila pani dala mi kartke i powiedziala ze mam napisac oswiadczenie dlaczego dopiero teraz skladam wniosek to napisalem ze Oswiadczam ble ble ble ze nie mialem czasu. Dowod za okolo miesiac bedzie. A na WKU poszedlem z paszportem i nic nie mowili. Edytowane 13 Maja 2007 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Z ta kara to mnie dobiles, posiadanie dowodu nie jest konieczne do zycia (choc w wielu wypadkach je ulatwia). Jesli stwierdzisz ze nie jest do niczego Ci potrzebny nie wyrabiaj go , z drugiej strony nie miej pretensji gdy bedziesz chcial cos zrobic dla siebie a ten kawalek plastiku bedzie wymagany. a ten zacytowany przepis (ciagle aktualny?) no coz popatrz na date - nie radze nikomu go zastosowac wobec osoby ktora nie posiada dowodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 wyrobilem po roku nic nie przyszlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro_wroc Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 a ten zacytowany przepis (ciagle aktualny?) no coz popatrz na date - nie radze nikomu go zastosowac wobec osoby ktora nie posiada dowodu To, ze przepis jest stary nie znaczy, ze stracil waznosc! W polskim prawie jest wiele przepisow ustanowionych jeszcze w latach '50 i '60 i jakos wcale nie przeszkadza to policji i sadom w ich egzekwowaniu. A to, ze nikt z tu wypowiadajacych sie nie zostal ukarany za zwlekanie z wyrobieniem dowodu moze swiadczyc jedynie o tym, ze przepis ten w praktyce nie jest egzekwowany, a nie, ze nieobowiazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigu19 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Jako że nie mogę teraz złożyć podania o dowod chciałbym zapytać ile mam na to czasu po ukończeniu 18 lat? Ktoś mi mówił że 2 miesiące a później jest jakaś kara nakładana. Wie ktoś coś o tym? :blink: ja miałem 18 urodziny w listopadzie 2006, a składałem dopiero w marcu, nic nie przyszło :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Niechciałem zakładać nowego tematu, mam przeciwny problem 27 listopada kończę 18 lat, paszport przestał być ważny chyba 3 lata temu chciał bym tak zapisać się na egzamin na prawo jazdy aby mieć go w dniu urodzin (wiadomo o co chodzi :lol: ) aby przystąpić do egzaminu trzeba mieć dowód lub paszport i teraz mam pytanie czy jeśli wyrobie sobie tymczasowy dowód to czy po ukończeniu 18 lat będę musiał zrobić sobie zwykły dowód ? czy zostanę juz przy tym tymczasowym ? z tego co mi wiadomo nigdzie nie jest napisane ze to tymczasowy i wygląda identycznie jak zwykły przepraszam autora za OT :oops: Edytowane 14 Maja 2007 przez termit_tm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Chyba mozesz zostac przy tymczasowym on po ukonczeniu 18 roku zycia dziala jak normalny dowod tylko ze ma krotsza waznosc. Edytowane 14 Maja 2007 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 to prawda ze po tymczasowy dowód trzeba iść z opiekunem ? :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 ja po swoj "5-cio letni" DO szedlem sam i podanie tez skladalem sam. jedyna roznica miedzy zwyklym a tym "tymczasowym" to waznosc 5 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...