Skocz do zawartości
juha

Dziwny Problem Z Abiten Nf7 V2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ta plyte juz od ponad 2 lat. Mam na niej "zakreconego" Athlona Mobilnego 2500+ Problem polega na tym, ze od pewnego czasu po wlaczeniu komputera na POST screenie pojawia mi sie, ze mam procesor o czestotliwosci (12x100) 1200 Mhz, po prostu plyta sie uruchamia z defaultowymi ustawieniami. Kiedy wchodze do biosu w opcje ustawiania FSB, mnoznika i zasilania wszystko jest tam ustawione taka jak to skonfigurowalem, wyjscie z biosu i zapisaniem ustawien powoduje juz ustawienie fsb i mnozniak na ten, ktory ja wybralem (12x200). Po kazdym restarcie jest ok, az do domemntu wylaczenia komputera. Po wlaczeniu znow jest 1200Mhz, wchodze do biosu, w biosie sa ustawienia prawidlowe, zapisuje ustawienia i wszystko jest ok.

Co jest powodem takiego zachowania plyty glownej? Wczesniej od pewnego czasu dzialo sie to sporadycznie, raz na 2-3 tyg, teraz jest non stop. Caly czas mialem wgrany ostatni bios abita, wczoraj wgralem jakis modowany bios, myslalem, ze to cos zmieni. ale niestety na modowanym biosie jest dokladnie to samo.

Nie jest to wina baterii poniewaz bios by nie trzymal wszystkich ustawien, a on tylko ich nie wczytuje (przynajmniej tych dotyczacych cpu, wiem to stad, bo mam wylaczona karte audio w biosie i kiedy wlacze kompa i uruchomie go na 1200 mhz czyli bez wchodzenia do biosu, to karta muzyczna jest niewykrywana, wiec nadal wylaczona). Ale oczywiscie baterie tez zapobiegawczo wymienilem i nic nie dalo.

Pomozcie, bo juz mam dosc wchodzenia do biosu za kazym razem po wlaczeniu kompa, jak tego nie zrobie to mam athlona 1,2ghz :-|

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hymh, dziwne, pomyślałem o baterii ale skoro wymieniłeś. Zrób Clear CMOS zworką i poustawiaj wszystko od zera.

Podczas wymieniania baterii zrobil sie Clear CMOS :) co prawda nie zworka, ale na jedno wcyhodzi. Niestety tak jak mowilem, nic to nie dalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tak kiedyś zmieniał mój Athlon xp 2400. Jak go podkręciłem na 2300 Mhz , a miałem wtedy jakieś badziewie zamontowane na procku. Gdy przyszła bardzo ładna pogoda (ciepło , gorąco :)) to mi się restarcił i wracał do ustawień na fsb 100.(tylko procek się "zmieniał" a reszta była ok) Wymiana chłodzenia pomogła na Pentagrama 120. (oczywiście miedź)

Edytowane przez Tank_26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...