Skocz do zawartości
mystery

Pasywne Na Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jestem na etapie wyciszania kompa i mimo, że mam na procku teraz ac silent 3 to nie jestem z niego zadowolony zbytnio. ciągle go słyszę.

co mogę na niego założyć, by go nie ugotować? budżet ok 80zł. zastanawiałem się czy jakiś zestaw w tej cenie z wiatrakiem by sobie poradził, gdyby go odczepić ;) na allegro widziałem tylko jedno dedykowane chłodzenie pasywne, ale dość dorgie :/

http://allegro.pl/item191060361_thermalrig...54_940_am2.html

nie wiem też, czy mógłbym je zamontować na swojej płycie i czy by się zmieścił w ogóle...

konfig w sygnaturce

dodam, że procek nie jest i nie będzie kręcony (mobo nie pozwala na to)

pozdrawiam

m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam, że procek nie jest i nie będzie kręcony (mobo nie pozwala na to)

To chlodzenie zbyt mocarnie to nie wygląda - no offence [;

A skoro nie ma oc a ma być cicho i chłodno .. jak miałem bartona to sie okazało że chodził na 1,4V zamiast na 1,65 w pelni stabilnie - niżej sie nie dało bo płyta nie miała niższych napieć na proca :mrgreen:

Proponuje popróbować niższych napięć (o ile oczywiście pozwala mobo) - wraz z napieciem spadną temperatury a wraz z temperaturami można zmniejszyć obroty wentylatora w konsekwencji bedzie ciszej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z moim mobo jest tak, że ona na nic nie pozwala, napięcie mogę tylko podnosić (nieznacznie)...

temp nie muszę obniżać, bo teraz mam 36-38* w stresie

może najpierw uzbieram kasę na nową płytę ;) (ale kurcze nf7 ciągle dorgie :P )

pozdrawiam

m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Ten wentylek AC bedzie niesłyszalny na 5v zapewniam Cie. Jak widać tempy masz w normnie więc możesz sobie na to pozwolić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro widziałem tylko jedno dedykowane chłodzenie pasywne, ale dość dorgie :/

2609232[/snapback]

nie wiem też, czy mógłbym je zamontować na swojej płycie i czy by się zmieścił w ogóle...

konfig w sygnaturce

Thermalright w liście płyt niekompatybilnych na swojej stronie nie posiada Twojej płyty, więc SI-97 winno pasować.

Aczkolwiek nie wiem czy Cię to wszystko zainteresuje skoro chcesz wydać 80zł.

Z drugiej znowu strony nie za bardzo jest co Ci wskazać cichego w tym przedziale cenowym... bo o pasywnym w tej cenie to chyba możesz zapomnieć z dwóch względów - raz, że chyba nie ma takiego do 80zł; dwa, że do tego potrzebujesz naprawdę dobrej wentylacji wnętrza. AthlonyXP są dość ciepłe, a samo chłodzenie pasywne wymaga solidnego przewiewu, by spełniło swoją rolę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie wiem też, czy mógłbym je zamontować na swojej płycie i czy by się zmieścił w ogóle...

konfig w sygnaturce

dodam, że procek nie jest i nie będzie kręcony (mobo nie pozwala na to)...

ad. konfigu - ten XP to Palomino czy Thoroughbred - pytanie o tyle ważne, że ten 2 wydziela ~ 25% mniej ciepła

ad. kręcenia - da sie na tej płycie, nawet taki crap jak ASRock K7VT2 na to pozwalał :rolleyes: a wszytko dzieki drut-mod'owi B-) Teraz u mnie w kompie do NET'u na takiej starej płycie lata XP 1700+ T-bred ustawiony na 6x133 i napieciu bodaj 1.475V, a wszytko chłodzi Spire FalconRock II na +5V. :P

Tu http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2503315 wrzucałem stara dobra fotkę która powinna rozwiązać sprawe o ile ten XP nie jest zablokowany - na 90% nie powinien - dopiero od Bartonów AMD tak spartaczyło swoją politykę...

ad. pasywniaka na defaultowych ustawieniach - raczej tylko takie bydle jak TT Sonic Tower by podołał, a czy wejdzie na Twoje mobo nie wiem :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez bym sie zastanowil powaznie nad SonicTower... Tyle ze bez dobrze wentylowanej budy ( fandery@ 900rpm ) usmazysz calosc. No i nie wiem jak bedzie sie zachowywac plyta skoro na mostku jest jakas atrapa radiatora [;

Update:

Nie wejdzie jesli plyta nie ma otworow montazowych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad. pasywniaka na defaultowych ustawieniach - raczej tylko takie bydle jak TT Sonic Tower by podołał, a czy wejdzie na Twoje mobo nie wiem :unsure:

Sprawdziłem - Zalman CNPS-7000 nie wejdzie (na stronie podają, że nie będzie kompatybilny w żadnym wypadku), więc obawiam się, że Sonic Tower również. Niestety Thermaltake, jak na lowendową firmę przystało, nie podaje choćby najogólniejszych informacji nt. kompatybilności na swojej stronie. <_<

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Ktoś mi tu kasuje moje posty :?

@ Orgiusz Mówiem o tym samym. Ma bdb temperatury to niech kupi fan-mat'a i zmniejszy rmp wentylka na minimum. Każdy wentylek na 5v jest prawie nie słyszalny zwłaszcza ten co masz obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wszystkim :)

procek niestety palomino.

ale ceramique (~9zł <chyba, że kupić na zapas 22g za 25zł>) i fan mate (~14zł) to niezła alternatywa w dobrej cenie :)

zatem cóż mi pozostaje jak nie pójść śladem waszych rad i dokonać odpowiedniego zakupu :) :damage_wall:

pozdrawiam

m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi