Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

focus jak to okreslił - wkręcił się w porównywanie jakości obrazu na różnych sterownikach na ATi i do tego ponad 20 godzin walczył z Cellfactorem. Ale jest efekt:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2859-39

No to jestem mile zaskoczony tymi wynikami. Jednak dalej po teście LP uważam że z DX 10 może być nie tak różowo. Czyżby jednak trzeba poczekać na mocniejsze karty. Tak jak to było z serią 9xxx i x1000 czy Geforcami 6xxx i 7xxx nie wspominając już o wcześniejszych FX;ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze do R600 nie wydali dopracowanych sterow, a juz R700 sie gotuje :wink:

Znalazelm to na benchamrk.pl, overclock.pl:

Kolejny chip graficzny ATI R700 ma być produkowany w technologii 55 nanometrów i oferować zgodność z DirectX 10.1. Największą nowością będzie poprawiony „tessellation engine” drugiej generacji. Jego pierwsza generacja została już zaimplementowana w konsoli XBOX 360 oraz w R600 ale DirectX 10 jej nie obsługuje. Ma to się zmienić w kolejnej rewizji tego API, które zapowiadane jest na połowę 2008 roku.

Teselacja to technologia dzielenia wielokątów na mniejsze części bez znaczącej utraty wydajności. W praktyce będzie to oznaczać między innymi szczegółowe, realistyczne wyglądające tereny oraz jeszcze lepsze modele postaci w grach.

Spece od marketngu z Ati(Amd) juz zaostrzaja ludziom zeby na nowy produkt :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te cienie poprawią?

A to niedobrzy i niegrzeczni programiści... leniwi w dodatku i nic nie umieją.

Troszkę złośliwy tekst ale tłumaczenie i zwalanie na nieudolnych programistów nie wydaje mi się właściwe.

To panowie z ati już nie mogą nad tym popracować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze do R600 nie wydali dopracowanych sterow, a juz R700 sie gotuje

Wcześniej jak wiadomo ma być R650 i chyba na niego lepiej poczekać niż teraz brać R600. Premiera okolice sierpnia-września

R600 nie spotkał się z tak dużym zainteresowaniem przez użytkowników, na jakie liczyło same AMD-ATI. Niedopracowane sterowniki, które ograniczają potencjał karty, ogromne zapotrzebowanie na prąd oraz głośne chłodzenie - przez te czynniki karta jest skazana na przegraną przez wielu. Na poprawienie błędów przez AMD-ATI będziemy musieli poczekać jakiś czas, ale zapowiadany efekt ma być imponujący.

R650, czyli następca układu R600, to tak naprawdę poprawiona wersja. Zastosowanie nowego procesu technologicznego 65 nanometrów umożliwi zdecydowane ograniczenie poboru mocy oraz wydzielanie ciepła - przede wszystkim te fakty odpychają przy kupnie Radeona HD 2900XT.

AMD-ATI chce nieco przebudować ważniejsze części architeORT: ORT: ORT: ktury, by zwiększyć wydajność. Nowością mają być wysokie zegary taktujące zarówno rdzeń, jak i pamięć. Firma zakłada stosowanie nawet 1 GHz dla rdzenia, pamięci to prawdopodobnie już GDDR4.

Na rynku dostępne mają być dwie wersje karty, Radeon HD 2950XTX oraz HD 2950XT. Premiera to okolice sierpnia-września, w tym wypadku nie należy spodziewać się większych przesunięć, ponieważ spółce zależy na szybkim wydaniu poprawionej wersji R600 i odzyskaniu stabilności na rynku.

AMD podało kolejne informacje dotyczące nadchodzącej karty graficznej o nazwie kodowej R650. Nowość pojawi się na rynku w trzecim kwartale bieżącego roku i będzie następcą, obecnie najwydajniejszej karty graficznej AMD, Radeona HD 2900 XT. Akcelerator 3D zostanie wyprodukowany w procesie technologicznym 65nm. Zmniejszenie technologii produkcji (w porównaniu do R600) wpłynie korzystnie na pobór mocy oraz ilość wydzielanego przez kartę graficzną ciepła.

Zwiększenie wydajności prawdopodobnie nie odbędzie się tylko przez zwiększenie częstotliwości pracy rdzenia graficznego i pamięci. AMD wspomina, że ich głównym priorytetem jest zwiększenie wydajności nowego produktu podczas pracy z teksturami. Prawdopodobnie firma zdecyduje się na przebudowę rdzenia w tym celu. Podobna sytuacja miała miejsce, kiedy RV520 został zastąpiony RV580, jednak w tamtym przypadku ATI skupiło się na poprawieniu wydajności jednostek Pixel Shader.

PCArena.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecierz kartę wypuszcza się do gier , które obecnie są albo wyjdą w przeciągu roku a nie do gier , które wyjdą za 2-3 lata albo wcale....

Jak wyszedł R300/R350 to w aktualnych grach też często przegrywał z nvidią. Z perspektywy czasu co okazało się opłacalniejsze? ATI czy nV? Gry zaczęły korzystać z PS2.0 i co stało się z FX-ami? :) Ludzie je pozamieniali a ci z R3xx dalej na nich grali. ;)

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kojak_ct - chcesz przez to powiedzieć że 8800 GTX to taki FX ??

Narazie nie ma co gdybać, poczekamy zobaczymy. Mam nadzieję że ATI wypuściło dobry produkt, jego kolejna rewizja będzie lepsza i będziemy zadowoleni ;-) Najważniejsza jest konkurencja - no i nie oszukujmy się, ale im lepsze karty i bardziej wydajne tym lepiej dla nas... a tym razem ATI dało małą plamę - po pół roku wadało słabszą kartę od NV - a gdyby wadło o 50% szybszą z lepszą jakością obrazu... strasznie żałuję że tak się nie stało - ale - to jest realne - tak się jeszcze może stać ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyszedł R300/R350 to w aktualnych grach też często przegrywał z nvidią. Z perspektywy czasu co okazało się opłacalniejsze? ATI czy nV? Gry zaczęły korzystać z PS2.0 i co stało się z FX-ami? :) Ludzie je pozamieniali a ci z R3xx dalej na nich grali. ;)

@kojak_ct- tu masz racje. Sam mialem cos takiego(Fx5600) :mur: , w chwili zakupu byl nawet obiecujacy, ale potem.... chyba kazdy sie domysli.

Ale od wydania wysmienitej na owe czasy nv40-stki, dopiesczenieu jej w Gf7800/900 az do G80 nie dala plamy.

Do glebszych ocen ktora z kart jest bardziej przyszlosciowa poczekajmy az do pojawienia sie niezaleznych, miarodajnych testow w Dx10, a nie jakies pseudo testy(np. te w Viscie :wink: ) wspierane przez Ati lub Nv.

A patrzac realnie na dzisiejsze wyniki 2900Xt jest konkurencja co najwyzej dla GTS 640, jak Hi-End od AMD(Ati) to trzeba czekac do premiery R650(zeby nie do grudnia przypadkiem :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, równie prawdopodobne jest że takim FXem jest r600 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie nazywam G80 kolejnym FX-em bo raczej tak nie jest. Chodzi mi o to, że filozofia ATI idzie w innym kierunku i może okazać się, że tak jak z R300 tak i tu kierunek był właściwy i dłużej posłużą niż G80. W dzisiejszych grach stawiam go obok GTSa ale w przyszłości kto wie? ;) Wiadome jest, że to czyste gdybanie, ale każdy kto tutaj prorokuje różne rzeczy nie robi nic innego. ;)

Również czekam na opinie pierwszego właściciela naszego forum. :) Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz. :) Oczywiście podejdź do sprawy obiektywnie i napisz + i -. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EJ, weźcie już nie walcie smutów, bo dzisiaj zamówiłem Asusa. Lost Planet zainstalowane w obu wersjach już czeka :lol2:

Ale kolega ma A64 X2 3800+ (Toledo) @2.8 wiec testy nie beda za bardzo obiektywne (wiekszosc testow w necie jest na C2D.

Nie wiem jak z prockiem u BhaalNeo.

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kolega ma A64 X2 3800+ (Toledo) @2.8 wiec testy nie beda za bardzo obiektywne (wiekszosc testow w necie jest na C2D.

Nie wiem jak z prockiem u BhaalNeo.

No i dobrze... na necie masz testy z c2d. Na forum również znajdzie się masa ludzi z takimi procesorami. Było już wałkowane kilkanaście razy o opłacalności zakupu mocnej karty do troszkę słabszego procesora. Moim zdaniem i takie testy są potrzebne bo na słabszych maszynkach jest ich jak na lekarstwo i możemy liczyć tylko na użytkowników tego forum.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wobec faktu, że R650 pojawi się na jesieni, nie warto chyba kupować R600, myslicie ze AMD w koncu dotrzyma terminów? Nie wydaje mi się to prawdopodobne, cała seria miała być zaprezentowana razem, a teraz i tak można kupić tylko 2900XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się tam podoba to że kolega MariuszDW ma x2 bo sam mam i zobaczymy jak współpracuje produkt AMD z kartą AMD/ATi :), gdzieś widziałem testy tego samego r600 na c2d i na x2 wcale nie jakoś super wykręconym, no i mogę powiedzieć że wyglądało to obiecująco :lol2: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wobec faktu, że R650 pojawi się na jesieni, nie warto chyba kupować R600, myslicie ze AMD w koncu dotrzyma terminów? Nie wydaje mi się to prawdopodobne, cała seria miała być zaprezentowana razem, a teraz i tak można kupić tylko 2900XT.

Trudno powiedziec czy ATI wreszcie dotrzyma terminu.... Jak wiadomo r650 ma być wytwarzany w procesie 65nm a to jakim wyzwaniem jest ten proces dla GPU świadczy ciągłe przesuwanie premiery rv630 a gdy dodamy do tego fakt ze r650 ma byc dużo bardziej skomplikowanym układem to wytworzenie go w tym procesie moze przysporzyć conajmniej równie dużo problemów jak i z rv630.... Z drugiej jednak strony wszystko zalezy od tego kiedy dokładnie miałby wyjsc r650 bowiem jesli miałby to być Sierpień to raczej napewno termin ten nie zostanie dotrzymany ale gdyby miałby być to okolice Października (a ten termin jest znacznie bardziej realny) to wydaje mi się ze powinno być OK bowiem do tego czasu nowy proces technologiczny powinien zostac opanowany na dobre....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kliknij Tutaj!

Domell premiera R650 przewidziana jest na sierpień/wrzesień, a G90 październik/listopad :blink: :? więc nie wróże sukcesu R650

Aha.... Hmmm więc w takim razie - moim zdaniem oczywiście - obecnie poprostu nie opłaca się kupowac r600 skoro za 3-4 miechy ma wyjsc jego lepsza i wydajniejsza wersja która na dodatek bedzie mniej pradożerna, mniej goraca i bardziej podatna na OC (65nm)....

A co do G90 to chodziło Ci o to info??

http://www.beyond3d.com/content/news/230

Edytowane przez Domell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi