Sulaco Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 na razie widziałem test do stalkera i gts dostał po nosie .nie wiem, jakie testy czytales, ale wiekszosc pokazuje cos znacznie innego tutaj masz w miare najnowsze i obiektywne -> link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) wegorz91 Obiektywnie rzecz biorac , w Stalkerze jest nie ciekawie ludziska pisza ze po zmianie z 1950xt maja tylko 20-25% szybciej do tego wiele testow pokazuje jak ByK ze w Stalkerze 2900xt poprostu kuleje poszukaj takich z wlonczonym ShadowGrass SunShadows w tych testach czasami dostaje od 8800GTS . Ja jednak ciagle licze na poprawione stery ,ale juz zaczynam sie wypalac z tego Optymizmu . :( update : tu jest dziwny test Stalkera , dziwny bo wynik i zawyzone pewniakiem rozne ustawienia hxxp://www.elitebastards.com/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=420&Itemid=27&limit=1&limitstart=8 Niestety u mnie roznica w cenie pomiedz y 2900xt i 8800gtx to ponad 100 funtow Edytowane 25 Czerwca 2007 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 poszukaj takich z wlonczonym ShadowGrass SunShadows w tych testach czasami dostaje od 8800GTS . w podanym linku wlasnie ten rodzaj cieni jest wlaczony na gts, do tego jeszcze na gts mamy full dynamic lighting. wydajnosc xt przy tak pocietych detalach, to dla mnie malo smieszny zart, ale widac kazdy ma inne poczucie humoru Ja ciagle licze na poprawione stery ,ale juz zaczynam sie wypalac z tego Optymizmu . :(no coz, nic innnego w sumie nie pozostalo. osobiscie wolalbym jednak nawet z podziemi wydobyc te 350zl i kupic 8800gtx, niz pakowac sie w takie niewiadomo co, za 1300zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 A słyszysz jakość różnicę w hałasie między 19%, a 31%? Bo ja żadnej... może ma bardziej głośnego kompa... Możesz płynnie regulować wentyl? Bo u mnie z 31% przeskakuje odrazu na 38% (i jest dużo głośniej) itp. Nie mogę ustawić pośrednich. Różnica jest kolosalna! Przy 19% turbina jest niesłyszalna a przy 25% bardzo nieznacznie słyszalna. Komputer mam bardzo cichy i wyraźnie słysze te różnice. Do tego mówie o tym co słychac w nocy (2-4rano) bo w dzień to było mało istotne. Co od regulacji wentyla to nigdy płynnej nie miałem, zarówno na poprzednim x1900xtx jak teraz na 2900xt zawsze wartości zmieniało się skokowo. Czyli dla mnie normalka :) 19%, 25%, 31%, 38%. Reszty nie sprawdzałem. Za to sprawdziłem 100% - doznania niesamowite :D Co do podkręcania to będe sie bawił jak już będzie pod wodą. Ogólnie wielu tu narzeka na karte że oczekiwali większej wydajności ale ja uważam to za dobry zakup. Poprzednia moja karta w dniu zakupu 2900 była droższa o 75euro już nie mówiąc o tym ile kosztowała ponad rok temu. Do tego tak czy siak wzrost wydajności jest w okolicy 20%. Ja nie widze powodu do narzekań. 8800 brałem pod uwage tylko przez chwile. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 . osobiscie wolalbym jednak nawet z podziemi wydobyc te 350zl i kupic 8800gtx, niz pakowac sie w takie niewiadomo co, za 1300zl.dokładnie tym bardziej że w necie po 1650 widziałem GTXa.. :) ze sklepu nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Konio68 Na 99% to 1650zl to bylo Netto ! przegladam neta codziennie i takiej ceny brutto jeszcze nie widzialem . Co do ceny 2900xt to nawet jak na mozliwosci tej karty cena jest calkiem przystepna u mnie srednio 255funtow , 14 miesiecy temu za 1900xt dalem 310 funtow . Decydujaca bedzie wydajnosc w nadchodzacym lada tydzien demie Crysis . Wtedy to podejme decyzje ktora karte wybrac . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) Konio68 Na 99% to 1650zl to bylo Netto ! przegladam neta codziennie i takiej ceny brutto jeszcze nie widzialem . Co do ceny 2900xt to nawet jak na mozliwosci tej karty cena jest calkiem przystepna u mnie srednio 255funtow , 14 miesiecy temu za 1900xt dalem 310 funtow . Decydujaca bedzie wydajnosc w nadchodzacym lada tydzien demie Crysis . Wtedy to podejme decyzje ktora karte wybrac . No to patrz: http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C1510071 retail , po co komu bzdetne lub stare gry w boxie. do tego transport free :) jeszcze 4 sztuki mają :) Edytowane 25 Czerwca 2007 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Tanio! Aż szkoda, że to "tylko" 1649 zł! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) konio68 Zwracam Honor i bije sie w piers . Cena istna rewelka. Byle wiecej takich cen Jako ze to temat o Radku 2900xt to ciekaw jestem jaka jest najnizsza cena tej karty w wersji OEM ? Edytowane 25 Czerwca 2007 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 1308 zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 nowe stery ATI Catalyst 7.6 http://ati.amd.com/support/driver.html i test http://www.tweaktown.com/articles/1123/1/p...tion/index.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) Dzięki za testy, ale szczerze mówiąc nic powalającego w tym wzroście wydajności nie ma. Sądze, że albo się to zmieni w okresie 1/2 roku albo wcale się nie zmieni wydajność 2900 w paru tytułach. Edit: Aczkolwiek :D:D ->http://www.tweaktown.com/articles/1122/1/page_1_introduction/index.html Edytowane 26 Czerwca 2007 przez MeoPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) No ja też sobie potestowałem ;) Poniżej kawałek starego testu z wątku o X1900GT. Single vs CrossFire na xpeku. Rozdziałka 1600x1200. Test zrobiony na dośc długim i widowiskowym intro do excape velocity Prey Full aa x4 aniso x8excape velocity min max avgCF 32 128 65,15SN 19 104 42,81% 68,42 23,08 52,18SN>CF I świeżo ściągnięte Cat 7.6 pod Vistę na HD2900XT ;) Avg: 60.896 - Min: 31 - Max: 140Fotki noAA>AAx4 Na załączonych fotkach widac różnicę w wydajności między AAx4 i bez. Podczas normalnej gry nie widac wcale. Poniżej ten sam teścik frapsa bez AA. Avg: 64.107 - Min: 30 - Max: 142 No nie było se dokupic drugiej X1900GT za parę stówek :lol: Na nowych sterach mogę w końcu załączyc AA w ETQW. Nadal następuje crash przy automatycznym restarcie gry, ale jak już sam ją odpalę ta AA jest załączone. Na nowych sterach nadal ten sam niski framerate, ale po włączeniu AA w ogóle nie spada. Tak jak w Preyu.. Edytowane 26 Czerwca 2007 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Aczkolwiek :D ->http://www.tweaktown.com/articles/1122/1/page_1_introduction/index.htmlNo właśnie! Po tym teście widac że radek nie ma się czego wstydzic a po teście sterownika widac że wiele się może zmienic (np wzrost o 15fps). Jeszcze tylko niech zmienią wydajnośc z AA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 No właśnie! Po tym teście widac że radek nie ma się czego wstydzic a po teście sterownika widac że wiele się może zmienic (np wzrost o 15fps). Jeszcze tylko niech zmienią wydajnośc z AA. Nic bardziej mylnego .... fps łatwo podbić , chodzi o to aby generowany obraz był w odpowiedniej jakośći . czyli cienie , odbicia , wygładzanie i filtrowanie , a te 2 ostatnie najbardziej dają karcie po dupsku . Chyba nik nie kupuje 2900XT aby bez AA grać , nie w tym przedziale cenowym , można zjechać sobie z shaderów ale AAx4 przynajmniej to podstawa tak samo jak AF . Ja podchodzę troche inaczej : Karta musi zapewnić w 1280 : AAx4 ->> AFx16 min - 35-60 fps w zależnośći od tytułów Bezproblemowość podczas odpalenia około 90% tytułów z ostatniego roku a to wszystko z zachowaniem odpowiedniej jakośći wyświetlanych textur , shaderów czy odbić.... a tego po XT nie można oczekiwać. marki to żadne testy bo bardzo łatwo producenci mogą w sterach pokombinować - przykład kiedyś NV już namieszało , max fps bez AA też mnie nie przekonuje bo dopiero z tą opcją karta biega na max i pokazuje swoje możliwości. I wcale nie jestem przeciwny ATI tylko poprostu patrzę realnie na sytuację... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Już tak nie demonizuj tej karty. O co biega z tym anizo i odbiciami :blink: Jeśli chodzi o AA, to jeśli mam z czegoś rezygnować przy 1280x1024/960, to wolę zobaczyć jakieś drobne ząbki i pełne fajerwerki (np. w Lost Planet) niż na odwrót. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koperta Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 zachęcam do przeczytania odpowiedzi techlandu do nv a dopiero potem żalić się na aa w radeonie. z wypowiedzi wynika że to nie ati nie ma sprzętowego aa ale nv aa wspieranego przez shadery, co jak twierdzi ta osoba dzisiaj jest niezbędne w nowych grach pod dxp10. "Zanim pojawił się DirectX10, jedynym rozwiązaniem tego rodzaju, które można było stosować w grach, było automatyczne wygładzanie krawędzi oparte na multisamplingu. Proces ten polegał na tworzeniu obrazu o wygładzonych krawędziach poprzez uśrednienie kilku próbek każdego piksela. Metoda ta sprawdzała się w większości engine'ów graficznych poprzednich generacji, ale wykorzystywane obecnie techniki tworzenia obrazu o dużej rozpiętości tonalnej (HDR) i inne nowoczesne rozwiązania, jak deferred rendering (DR) albo anty-aliasowane bufory cieni, wymagają pełnej kontroli nad procesem wygładzania krawędzi ze względu na złożoność zachodzących podczas nich operacji matematycznych. Oznacza to, że dawne uśredniające rozwiązania dają matematycznie i wizualnie niepoprawne wyniki. Zdarza się nawet, że powodują powstawanie rażących artefaktów", wyjaśnia rzecznik Techlandu. "Od obsługujących MSAA kart graficznych zgodnych ze standardem DirectX 10 wymaga się obsługi funkcji 'shader-assisted MSAA resolves' (MSAA wspomaganego przez jednostki cieniujące), gdzie jednostkę pixel shader można wykorzystać, by uzyskać dostęp do wszystkich próbek danego piksela. Pozwala to engine'owi graficznemu na wygenerowanie wyższej jakości obrazu wykorzystującego MSAA w odpowiedni dla danej sceny sposób. Wersja "Call of Juarez" pod DirectX 10 wykorzystuje tę funkcję, by w ostatecznym renderze sceny nałożyć MSAA na obraz o wysokiej rozpiętości tonalnej, dzięki czemu uzyskujemy gładkie krawędzie mimo ostrego kontrastu obecnego w grafice tworzonej z użyciem HDR. Możliwość wykonywania takiego zabiegu została dodana do specyfikacji DX 10 na wyraźne życzenie twórców sprzętu i gier. Jesteśmy dumni, że nie poszliśmy na kompromis i postawiliśmy w najnowszej wersji naszej gry na maksymalną jakość obrazu", wyjaśnia twórca "Call of Juarez". Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 (edytowane) O co biega z tym anizo i odbiciami :blink:To jakieś pierdoły żeby użytkownicy kart NV mieli się czym podniecać PS. pamiętam jak dziś, kiedy 3Dfx przedstawiło nowy bajer zwany AA w przed ostatniej serii swoich kart, wtedy użytkownicy kart NV twierdzili ze to bez sensu jest, ze to nic nie daje, ze to tylko spowialnia a po co funkcja która coś tam daje ale więcej zabiera, itd... blebleble no proszę jak ten świat się zmienia Edytowane 26 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 To o ten art chodziło? Teraz już wiem o co biegało z tym parametrem ExtraQuality w CoJ_DX10 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi90 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Mam straszny dylemat, mam kupić kompa niedługo, ale nie wiem jaką grafikę brać zastanawiam się między GF8800GTS 320mb , Radkiem 2900XT a Galaxy 7900GS 512mb . Wziąłbym radka, ale martwi mnie cieniowanie a także problemy z rozmazywaniem tekstur przy wygładzaniu krawędzi i wg. bardzo słaba wydajność np. w Stalkerze, ale też innych grach . Noi niestety coś slabo z AFx i AA. Pomóżcie mi!! ; ] Aha i jak to jest , jak będę miał karte z DX10 a system operacyjny XP. To będę mógł grać w gry z DX9 normalnie, ale nie będzie obsługiwać DX10 tak? Ale jak będę miał Viste i karte z DX10 a będę chciał pograć w gry z DX9 to będą normalnie działać? Ja słyszałem o tym, że trzeba jakieś emulatory stosować co automatycznie obniża wydajność. Jeszcze raz apeluję o pomoc w wyborze karty i witam wszystkich forumowiczów. Edytowane 29 Czerwca 2007 przez adi90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 A czytałeś ten temat? Jakie znowu emulatory? Vista ma wszystkie wersje DrectX od 10 w dół, tak jak xpek od DX9.0c. I to tyle na ten temat. Różnice w wydajności mogą wynikać z tego, że pod Vistę są inne sterowniki, ale nie jest to tak, że musi być wolniej. I nie wiem czemu ludzie mówią, że Stalker słabo chodzi :blink: Tu Bemx2k chciał ok 50fps ;) błyska się>nie-błyska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Wokół 2900xt powstała cała masa nieprawdziwych opinii które najwięcej rozgłaszają osoby które nigdy jej w ręku nie miały. Czasem ręce opadają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveVanHell Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Tak jak z radkiem 1950 Pro . Dostałem bana na 2 tyg bo ośmieliłem się wątpić we wszystkowiedzące opinie "kółka wzajemnej adoracji". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Wokół 2900xt powstała cała masa nieprawdziwych opinii które najwięcej rozgłaszają osoby które nigdy jej w ręku nie miały.Czasem ręce opadają...sugerujesz, ze nawet redaktorzy tak poczytnych sitow jak np.hardocp, xbitlabs, cb.de, nie mieli kart w rekach i wszystko co napisali to wyssali z palca? wszyscy sa w bledzie, tylko nie my :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornetto Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Taka ciekawostka. W czasopismie niemieckim przeczytalem ze najlepiej sie kreci wersja MSI 890/980 Mhz . Jesli to prawda to raczej ta bym polecal :) Karta jest do PODKRECANIA!! pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Widział ktoś u nas w sprzedaży te przejściówki 8pin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 sugerujesz, ze nawet redaktorzy tak poczytnych sitow jak np.hardocp, xbitlabs, cb.de, nie mieli kart w rekach i wszystko co napisali to wyssali z palca? wszyscy sa w bledzie, tylko nie my :blink:Nie, tego nie powiedziałem. Większośc z serwisów robiła testy na pierwszych sterownikach wysówając daleko idące wnioski zamiast powstrzymac się do czasu doprowadzeniu sprawy do końca przez ATi. Wszyscy byśmy sobie życzyli żeby sterowniki były od razu super dopracowane ale najpewniej nigdy takie nie będą z nowym produktem. Produkty nVidii miały więcej czasu na dopracowanie więc dajmy go równierz ATi/AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Coś mi problematycznie ten AtiTool chodzi pod Vistą. Regulacja wentylami i napięciem działa, ale zegarami nie chce sterować. Jak dam Set Clock to się resetują na 509/510. I na dodatek kłamie z odczytem zegarów: No i sterownik sam sobie reguluje zegarami 2d/3d mimo że w AT zaznaczona opcja suspend W prcesach nie mogę go zabić, bo dostaję odmowę dostępu W sumie wolałbym 8pin wtyczkę i Ati Overdrive. Ekstremalne OC i tak mnie nie interesuje, ale coś bym wyżej podciągnął bo sporo można zyskać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 A ja znow nie wiem co jest, pod sterami 7.5 uruchamialem crossfire ale mi sie komp wieszal po pewnym czasie wywalajac niebieski ekran z bledem sterownika grafy, albo tez po pewnym czasie zapuszczonego w petle 3dMark06 calkowicie sie zawieszal. Teraz na sterach 7.6 w ogole nie moge wlaczyc crossfire, kaze mi restartowac (czego wczesniej nie robil), a po restarcie..... dalej nie jest wlaczony. System WinXP Pro, karty od Sapphire. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 (edytowane) Zainstaluj nowe stery z hotfixem rozwiazujace ten problem: http://support.ati.com/ics/support/default...uestionID=28188 podobno nawet Lost Planet chodzi o wiele lepiej :P ;) Edytowane 1 Lipca 2007 przez Karas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...