Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem już zdecydowany na 8800GTS 640mb, ale po nacztyaniu się o problemach z drastycznymi spadkami FPS po kilku-kilkudziesięciu minutach grania zaczynam patrzeć w stronę radzia. (BTW, jeśli chce ktoś poczytać o co chodzi z tymi spadkami, to np. TU albo TU, trochę też w temacie na o GTX/GTS, a jeśli chce ktoś zobaczyć to w "akcji" to LCC z PurePC nagrał film: TU albo TU).

Poniżej przedstawiam swoje wątpliwości związane z radosławem. Będę wdzięczny, za ich (choć cześciowe) rozwianie. Wydając 1300zł chciałbym mieć pełną świadomość tego, co kupuję.

1. Niedorobione sterowniki i błędy w wyświetlaniu grafiki. Przeczytałem kilkanaście ostatnich stron tematu i wydaje się, że część niedoróbek została naprawiona. Czy można w chwili obecnej zaryzykować stwierdzenie, że gry na najnowszej karcie AMD-ATI działają poprawnie, szybko i wyglądają porównywalnie jak na kartach konkurencji?

2. Żenująca wydajność AA. Dotychczas nic z tym nie zrobiono i wydaje się, że żadne sterowniki tego problemu nie naprawią, gdyż sprawa dotyczy sprzętu i sposobu, w jaki karta geneuje obraz, mam rację? No cóż, bez AA można (chyba) jakoś żyć...

3. a) Hałas i prądożerność. Czy można wentylek skręcić tak, żeby w 2D pozostawał niesłyszalny na wyciszonym kompie i przy tym karta nadmiernie się nie grzała? Na ciszy w 3D tak mi nie zależy.

b) Myślicie, że zasilacz Neotec Maximus 440W poradzi sobie z takim potworem (i podkeconym C2D)? Bo w przypadku kart konkurecji problemu by nie było...

4. Rozumiem, że problem serii 8800 z przepełnianiem się pamięci karty nie występuje w przypadku ATI? Mam prośbę. Gra, która najszybciej dobija nVidie to Oblivion z dodatkowymi (ulepszonymi) texturami - Qarl's Texture Pack III. Niekiedy nawet właściciele GTX w SLI marudzą na "tajemnicze" nagłe spowolnienia po jakimś czasie grania. Jeśli jakiś użytkownik radka zechciałby przetestować zachowanie swojej karty w warunkach, w których nvidia nie wyrabia (czyli Obek + tekstury) i podzielił się wrażeniami z tego eksperymentu to byłbym wdzięczny. (Textury można pociągąć stąd lub stąd)

Pozdrawiam

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda skończłem z testowaniem. Nie mam z bardzo czasu i zapału, by go sobie wygospodarować...

1. Nie można zaryzykować twierdzenia, że wyszstko już chodzi dobrze. Za przykład można wziąć nowego Colina, który na GF chodzi o wiele lepiej. Z drugiej strony wystarczy wejść na forum Codemasters, by zobaczyć jak ludzie (również właścicele GF) wieszają psy na tej gierce.

Na większości tytułów jest chyba ok. Z tych gier, co mam, to tylko Colin mnie wnerwiał, chociaż może być to też wina Visty.

2. Ostatnio gram tylko w Lost Planet (choć pewnie wrócę zaraz do Stalkera i BF2142 - obie bezproblemowo). Na podstawie LP widzę, że coś tam ze sterami robią.

Na najnowszych Cat.7.6 było tak, że w DX9 gra chodziła dobrze, ale menu strasznie się cięło. W DX10 menu dobrze chodziło, ale rozgrywka chodziła bardzo źle i w dodatku z artefaktami (jak w demie). Po zainstalowaniu HotFixa do sterowników, problem z menu został naprawiony. W DX10 zniknęły artefakty i gra chodzi szybciej, ale nadal żenująco. Miałem napisać, że mniej więcej o połowę wolniej, ale to nie jest do końca tak. Najwyraźniej dalej jest problem z driverem pod DX10. I ciekawostka z AA:

1280x960 - 28fps, AAx4 - 25fps

1280x720 - 30fps, AAx4 - 28fps

1024x768 - 36fps, AAx4 - 32fps

No i stwierdznie "o połowę wolniej niż DX9", mogło by mniej więcej pasować do pierwszej rozdziałki, ale najwyraźniej coś ją dusi.

Zabwna różnica AA, tak to by mogło być, przy normalnej prękości. W dx9, w tej grze, przy AAX4 jest duży spadek ok 30%

A tak gierka wygląda na radziu bez AA. Wymusiłem "panoramę" na CRT, bo dużo szerzej widać. Obraz nie jest zniekształcony. Tylko napisy i ikonki. Obiekty 3d w normalnych proporcjach.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

3. Hałas w 2D może być, jeśli w pokoju będzie powyżej 26st. Wtedy od czasu do czasu wentyl wejdzie na obroty. Nowe Ati Tool pozwala na zmianę trybu jego pracy, ale nie miałem okazji sprawdzić temperatur, na sztywnych ustawieniach. Ostanio jest chłodniej i karta sama siedzi cicho.

Dzisiaj to bym raczej szarpnął się na GTX'a, ale jak już kupiłem to zostanie. Zobaczymy jak to będzie w nowych grach. Może jeszcze zabłyśnie. Mogliby częściej wydawać te sterowniki.

Co do reszty, to nie mam nic do powiedzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja opinia jest równoznaczna z tą, którą wygłosił przemo3642, chętnie dowiem się czegoś więcej o 2900XT...

Wydaje mi się jednak, że warto poczekać jeszcze trochę i sprawdzić jak sprawa będzie wyglądała za miesiąc, czy dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do hałasu w 2D to pisałem kilkka stron wcześniej moje ustawienia w AtiTool. A więc tak, da się tak ustawic karte żeby była niesłyszalna.

Zasiłka ma 34A na 12V i powinna sobie poradzic z zestawem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz niedlugo bedzie 2 miesiace czekania na usprawnione stery do 2900xt :(

ile mozna czekac , i miec nadzieje

ostateczna decyzje pomoze podjac wydajnosc 2900xt w nadchodzacej super produkcji CRYSIS

jesli w tej grze bedzie wydajniejszy od 8800GTS to wybor bedzie bardzo prosty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam jeszcze z miesiąc, zorientuje się jakie postępy ze sterami (i cenami) po obu stron barykady i dopiero wtedy podejmę decyzję. Dzięki za odpowiedzi.

Taki jest również mój plan - jeżeli któraś ze stron znacznie poprawi działanie swoich produktów, to pomyślę i na coś z pewnością się zdecyduję.

Jeżeli nie, pozostanie czekać na GF 9800 :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym oczekiwaniem na kolejny lepszy produkt ,albo kolejne lepsze sterowniki to prawda

mozna czekac w nieskaczonosc :/

W moim przypadku narazie grywa m sobie spoko i plynnie w wiekszosc gier

i decyzje o zmianie grafy na lepsza moge ciut odroczyc , pewnie Crysis bedzie moja Wyrocznia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem czekanie jest bez sensu , wyjdą następne gry i pojawją się kolejne problemy czy to u ATI czy NV.... i tak będzie w kółko. Jak komuś pasuje R600 niech dokona wyboru teraz , jest już tyle na rynku że na jakąś specjalną poprawę bym nie liczył.

Kolejne stery wyjdą nie jedne , i jak zwykle , poprawią jedno , pogorszą drugie.

obie karty są już na rynku dość dlugo i recnzji też jest masa jedne gorsze , drugie lepsze , raz wygrywa jedna , raz druga .... w zależnosci od sterów i serwisu.

A czy karta faktycznie stała się dobrym wyborem , każdy ma inne preferencje i oczekiwania ... to wychodzi w praniu.

I naprawdę jest ciężko porównywać oba produkty , aby kogoś w maliny nie wpędzić ..... ja na szczęscie nie miałem wyboru w momencie kupna .....zresztą się nie zawiodłem .

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crossfire w akcji. - najlepsze od 57 sekundy ;)

Jedna karta z turbiną puszczoną na 100% też ładnie ogarnia temat jeśli chodzi o hałas. :) W życiu nie miałem głośniejszej karcionki. Kumplowy G80 GTS to "niemowa" :D Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna karta z turbiną puszczoną na 100% też ładnie ogarnia temat jeśli chodzi o hałas. :) W życiu nie miałem głośniejszej karcionki. Kumplowy G80 GTS to "niemowa" :D

Ej Kris kochany, ale jednak masz błąd w sigu nie ma x2900xt przykro mi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo juz moze ktorego producenta ta karta najlepiej sie kreci? Czy nadal standard to saphirek. Wiadomo kiedy bedzie oficjalna wersja dx10?

No muszę cię zaskoczyć , DX10 juz jest ponad 7 miesięcy OFICJALNY dostępny i był razem z ukazaniem się Visty.

do tego do tej pory mamy do pogrania 2 gry.

Lost Planet i COH po wgraniu patcha .

oprócz tego można sobie oblukać dema SDK DX10 lub CoJdx10 benchmark .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma szans! Zasilacz by chodził prawie na 100% - mój konfig zużywa w 3D prawie 400W.

Moim zdaniem potrzebujesz czegoś w okolicy 520W (lub więcej).

Sprawdź sobie w konfiguratorze mocy na stronie Zenfista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedlugo bede kupowal grafike i zastanawiam sie miedzy 8800GTS 640MB a HD 2900XT. Ktora karte lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>? Czytalem ze ATI to niezly grzejnik, a ja mam zwykla obudowe wiec nei chcialbym zbyt grzejacej sie grafy:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedlugo bede kupowal grafike i zastanawiam sie miedzy 8800GTS 640MB a HD 2900XT. Ktora karte lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>? Czytalem ze ATI to niezly grzejnik, a ja mam zwykla obudowe wiec nei chcialbym zbyt grzejacej sie grafy:/

jak chcesz grać z AAx4 to G80.Dalej się nie wypowiadam bo zaraz mnie zjedzą...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem ze ATI to niezly grzejnik, a ja mam zwykla obudowe wiec nei chcialbym zbyt grzejacej sie grafy:/

To akurat nie ma żadnego znaczenia bo karta sama wyżuca swoje ciepło na zewnątrz obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zasilaczem to miałbym wątpliowści. Napisalem w poprzednim poście swoje spostrzeżenia. U ciebie tam jeszcze chyba słabiej na 12V

Hałas rzeczywiście może wpieniać, szczególnie jak człowiek poświęcił trochę uwagi wyciszeniu kompa :lol:

Coś się chyba jednak w tej kwestii zmieniło. Przynajmniej u mnie.

Być może coś zamotali w Cat7.6. Wentylek jakoś bardziej kulturalnie się zachowuje. Nie zwracałem na to uwagi, bo ostatnio było chłodniej.

Np. wczoraj w pokoju miałem 25st. W budzie najwyższe wskazanie miałem 27st. Temp GPU wynosiła 52-54st i tak trzymało.

Dzisiaj jest 27st w pokoju, w budzie ok. 29. GPU trzyma 55st. Wentylek cały czas w trybie cichym.

A na początku, jak kiedyś pisałęm, powyżej 25 st. w pokoju, na GPU było ok. 60st i powoli się wspinało. Po przekroczeniu 70, budziła się do życia suszarka i następował powrót do ok. 60st. I tak cykl się powtarzał w ciągu kilku/nastu minut.

W trybie 3D też jest mała zmiana. Wcześniej z marszu włączała się suszarka i tak chodziła aż do powrotu do pulpitu. Teraz w 3D siedzi cicho, aż do przekroczenia 70st. Po schłdzeniu, zwalnia.

Może ktoś mógłby potwierdzić te spostrzeżenia. Mi się nie chce wracać do starych sterów, by porównać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim wyszły 7.6 to juz miałem blok na karcie więc nie moge potwierdzic. Ale jeśli sterowniki to poprawiły to baaaardzo na plus karcie.

Chociaż zawsze myślałem że wentylator w ATi reguluje bios karty a nie sterowniki. Chociaż sterownik też może oddziaływac na bios :)

Ja teraz na pulpicie z obniżonym taktowaniem i napięciem GPU mam 40-43st :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno jest to zapisane w biosie, ale jak AtiTool moe to modyfikować, to tym bardziej stery producenta.

Ale coś się napewno zmieniło. Jakby odrobinę opuścili wolty, ale AT nie pokazuje zmian :blink:

Teraz jak przyłożę rękę z tyłu to jest letnia bryza, a nie piekielny oddech :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi