krzysiek9920 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam, czy ktoś może miał sposobność obcowania z karta 2900xt od sapphire z 1 gb pamięci? karta niezależnie od zasosowanych sterowników zachowuję się bardzo niestabilnie pod windowsem xp. Na Viście żadnych kłopotów nie stwierdzono, z wyjątkiem problemów z odpaleniem jakiegokolwiek (03/05/06) 3dmarka. Nawet po paru godzinach grania np. w Colina system pod Vista zachowuje się stabilnie, więc z góry odrzucam problemy z niedoborem mocy. Pozdrawiam i liczę na pomoc. Masz 1gb radka 2900xt... Ale jak Ty mi zaimponowałeś :) Odnośnie marków odpowiedz jest na 1 stronie w FAQ. Wystarczy zassać jakiś *.dll Co do windowsa xp spróbuj może go przeinstalować, albo różnych wersji sterowników. Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez krzysiek9920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Dobre wiesci czeka nas nowa karta, oficjalnie istnieje rdzen, ale wchodzi narazie w serii FireGL. Mowa o R600PRO, pobor pradu <150W co przy <225W 2900XT jest sporo nizsze :huh: : http://img485.imageshack.us/img485/2500/r600pro2yv1.jpg Powyżej jak i tutaj: http://twojepc.pl/news14965.html ... mowa jest o wersji XTX z 512 bitową szyną pamięci i co najmniej 1GB bardzo szybkiego ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 http://www.hardspell.com/english/doc/showc...sp?news_id=1068 juz kiedys widzialem podobne rzeczy z Thunderbirdem w roli glownej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Jak już wcześniej pisałem tak też zrobiłem i stałem się posiadaczem Asus-a 2900xt. I od razu pierwsze pytanie czy ktoś używał na tej karcie VIVO tzn. chodzi mi o VI (Video-In) rodzice chcą żebym wrzucił z VHS na DVD jakieś stare filmidła rodzinne tj. komunie itp. Tak więc jaki program, czy działa to lepiej na WIN XP czy Viscie (mam i ten i ten system) ogólnie jakieś dobre rady by się przydały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Pod xpekiem raczej będziesz miał wygodniej. Pierwsze stery do visty w ogóle vivo nie obsługiwały. Teraz obsługują, ale nadal jest trochę problematycznie. WMM nie wykrywa tego vivo, a pod xp nie robi problemów. Jest on o tyle przydatny, źe pozwala na ustawienie systemu TV. Można to sobie dowolnie dostosować pod kamerkę, czy tuner. Odpalałem WMM zmieniałem ustawienia "kamery" i zamykałem. Potem odpalałem właściwy program do nagrywania. Działało do następnego restartu systemu. Wcześniej korzystałem z Ati Multimedia Center (spodobał mi się, gdy miałem 9800PRO AIW), ale też go coś okroili i teraz takiej funkcjonalności nie zapewnia. Normalnie można spokojnie obsłużyć przechwytywanie za pomocą VirtualDub (capture avi). Problem właśnie z tym "systemem": Jakiś tam secam odpala i nie mogę tego przestawić poprzez WMM: A w sumie fajna rzecz, to vivo. Używałem go do oglądania TV na kompie. Podpinałem zdezelowany magnetowid, który robił za tuner. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Wyszły nowe DOPALACZE więc testować!! Bo ja czasu nie mam :( W GTR2 jeśli chodzi o AA to dpua zbita(-prawie 100fps z AA) ..... więc chyba jeśli chodzi o całośc to nie ma co się rewelacji spodziewać! Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez krzysiek9920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Ostatnio się zorientowałem, że te dodatkowe ustawienia filtrów AA (narrow/wide-tent) działają niezależnie od tego, czy ma się ustawienia aplikacji, czy sterów. Tzn. po załączeniu AA (niezależnie, czy w grze, czy sterach) dodatkowo mnożą próbkowanie x1.5 lub x2. To jeszcze bardziej może dobic wydajnosc, chociaż podobno te filtry nie potrzebują dodatkowej pamięci. Narazie to zobaczyłem w dwóch grach: Lost Planet i Driver4. W LP wygląda to brzydko - wszystko rozmyte, ale Drivera ładnie upiększa (i poprawia rezultaty Adaptive/transparency AA) A te oficjalne stery, tak samo jak bety, spowrotem grzeją kartę. W tej chwili mam 68st. "w idle". Wydajnosc potestuję wieczorkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Dziwne bo u mnie na 7.7 i 7.8 temperatury te same, żadnych zmian także jeśli chodzi o obroty wiatraka. W tej chwili w idlu mam 56 stopni C, a w max. stressie 76 stopni C. Oczywiście wszystko na standardowych taktach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) Może mi się źle zainstalowały i c'n'q nie działa ;) Coś w ogóle miałem problem. Pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło, że nie chciały sie zakutalizowac. Menedżer aktualizacji zawieszal sie przy sprawdzaniu konfiguracji. Ten nowy. Bo ten z Cat. 7.7 normalnie chodził. W każdym razie musiałem ręcznie zainstalowac display driver. Może coś nie dokońca mi wyszło. Ciekawe czemu tak mi się zrobiło :blink: Czy wina zabawy z betami, czy te 2 nowe poprawki do Visty... edit: ale jak mówisz, że dobrze chodzi, to jeszcze powalczę... Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) Czegoś nie napisał wcześniej, że pod Vistą masz problemy ja pisałem o wersji 7.7 i 7.8 dla XP, zaraz zainstaluje nowe 7.8 pod Viste i napisze czy są jakieś zmiany. Pod Vista cały czas mam jeszcze 7.7, więc będę miał porównanie względem nowych. EDIT: Z rozpędu skasowałem stare stery 7.7 pod Vista i zainstalowałem nowe 7.8. Będę porównywał 7.8 pod XP i 7.8 pod Viste. EDIT2: Zrobiłem testy ponownie i jednak między XP a Vistą nie ma różnic temp. na obu systemach jest 55-56 stopni C w idlu i 75-76 stopni C w stressie. Temperatury odczytywane RivaTuner 2.02 stery oczywiście 7.8 prosto ze stronki ATi. System: Windows XP Pro SP2 + wszystkie update'y. Windows Vista Business + wszystkie update'y. Z instalacją 7.8 pod Vista i XP nie miałem żadnych problemów. Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez mastertab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) U mnie też już zainstalowane (XP) i jak na razie działa ok ale jeszcze gier nie odpalałem. Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denek Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Czy może mi ktoś powiedzieć jak po instalacji nowych sterów wyglądają gry? Podobno były jakieś problemy z AA itp. mam GF8800GTS i chwilowo zastanawiam się nad drobną zmianą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) Wydajnośc AA zależy od konkretnej gry. Dwie strony wczesniej dałem dwa posty z fotkami. A czemu kombinujesz? A najnowsze stery mnie zaczynają wpieniac. Grzeją, i są błędy w grafice, w Driver4 przy włączonym Adaptive AA Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 (edytowane) A oto przyczyna podwyższonej temperatury. Karta w IDLE dostaje więcej prądu. 7.7 7.8 Co do wydajności w grach nie widze żadnych różnic. Edytowane 15 Sierpnia 2007 przez krzysiek9920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Chyba 'ciągnie' więcej prądu. Pewnie coś tam wyłączali na karcie, a teraz zapomnieli. Czyli po staremu, jak w pierwszych sterch. Przydałby się im jakiś granat. Przepracowane ghostki potrzebują się rozerwać trochę. Ja wracam dzisiaj do 7.7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub180380 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 kurde co za lipa znowu ... kto chce kupic mojego 2900 xt ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Coś nie tak? A w sklepie nie pozwolą ci wymienić? Jak byś wystawił atrakcyjnie desperacką cenę, to może bym się skusił na CF :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bizon87 Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 (edytowane) Jak dobrze że jest już nowy AtiTool - wreszcie jest cicho w kompie :D Ustawiłem sobie cichy profil z takimi parametrami: GPU 320MHz - 0,875V MEM 475MHz - 1.975V Temp utrzymuje się 54-55st przy 19% wentylatora. Co za ulga :lol2: Witam, ustawiłem sobie zegary tak jak kolega, napiecia troche wyzsze niz powyzej, zrestartowalem po jakims czasie kompa i teraz jak odpalam atitoola to mi nie chce ustawic zegarow. laduje inny profil czy recznie robie set clock to one odrazu wracaja na default :| wie ktos w czym problem? mam 2900xt od asusa... w tym programie od asusa do podkrecania tez nie moge nic zmienic :/ pookazuje mi error, chyba cos zjebalem i mi sie na stale ustawilo to 320mhz na gpu Edytowane 17 Sierpnia 2007 przez Bizon87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Spróbuj odinstalowac ATiToola i usuń wszystkie pliki/proflie po nim i zrestartuj kompa. Potem zainstaluj ponownie i spróbuj jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bizon87 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 (edytowane) Spróbuj odinstalowac ATiToola i usuń wszystkie pliki/proflie po nim i zrestartuj kompa. Potem zainstaluj ponownie i spróbuj jeszcze raz. Na razie jest już wszystko ok, pomogło włączenie w ATITool'u: If card has 2D/3D clocks, switch to 3D clocks... odblokował się gpu itd... Edytowane 18 Sierpnia 2007 przez Bizon87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Witam, mam pytanie, jak myślicie czy zasilacz Pentagram SilentForce 620W wystarczy na tą grafę? Ma 3 linie 12V i maxymalne na nich obciążenie to 500W, czy to wystarczająco będzie na konfigurację z Athlonem x2 3800+ ? Dziękuję za pomoc :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Przyzwoite 450W starczy i jeszcze zapas będzie. Chociaż zawsze lepiej mieć coś mocniejszego na przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 U mnie 430 W Taganik z podpisu w stressie wraz tym całym cyrkiem działającym w kompie nawet się dobrze nie nagrzewa, a i napięcia (mierzone miernikiem) trzyma jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) Czy posiadacze 2900XT tez maja problem z restartowaniem kompa w grze Infernal na sterach 7.8. 1950xt restartuje jak wczytuje sie plansza,menu ok. A jednak to wina sterów 7.7 dziala bez problemu. Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez ChrisG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Sprawdziłem przed chwilą na demku u siebie. To samo. Na 7.7 normalnie chodzi, na 7.8 się wywala po załadowaniu mapy. Przy okazji: wydajność 7.7 z AA na przykładowej scence AAx0>x2>x4 Czyli na AAx4 spadek 23% Z drugiej strony, w tej grze, trzeba się dobrze wpatrywać żeby zobaczyć różnicę między AAx2 i Ax4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 dla zainteresowanych wiem ze nie ta karta ale co tam ta sama marka No to zaspraszam 8600GT SLI VS 1950XT 256MB http://www.tuneupc.bnx.pl/news.php milego czytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Ej, no bez jaj z tym ColdFear. Na radku x1900gt miałem kilkadziesiąt fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Ej, no bez jaj z tym ColdFear. Na radku x1900gt miałem kilkadziesiąt fpsTa to napisz z czego zrezygnowales w opcjach zeby to osiagnac,opcje maxymalne i wygladzania wlaczone i nadal problem nierozwiazany,chodzi o cienie ty raczej wiez o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Z niczego nie rezygnowałem. Wszysto na max. Faktycznie o cienie się rozbija. W tej chwili nie mam już tej gry. O ile pamiętam, to cienie można było ustawić na wyłączone, LOW, MED, HIGH. I przy ustawieniu HIGH fps'y w menu ustawień graficznych już spadały (na r600 nie było tego objawu) o kilkadziesiąt klatek - a to przecież tylko czarna plansza z kilkoma napisami. Podczas gry (na pokładzie) to jednak było te 30fps. A przy cieniach MED było dużo więcej, chociaż nie tyle co na GF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 mastertab Gratuluje dobrych wynikow w demku Bioshock Z tego co zobaczylem dotychczas to w tej grze 2900xt rywalizuje z 8800GTX Ultra tylko czekac na jakies porownanie ,test itp moze byc glosno z tego powodu Biochock gra z logiem NVidi , mialaby chodzic 20% szybciej na 2900xt niz na 8800GTX !! ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...