Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś może miał sposobność obcowania z karta 2900xt od sapphire z 1 gb pamięci? karta niezależnie od zasosowanych sterowników zachowuję się bardzo niestabilnie pod windowsem xp. Na Viście żadnych kłopotów nie stwierdzono, z wyjątkiem problemów z odpaleniem jakiegokolwiek (03/05/06) 3dmarka.

Nawet po paru godzinach grania np. w Colina system pod Vista zachowuje się stabilnie, więc z góry odrzucam problemy z niedoborem mocy.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Masz 1gb radka 2900xt... Ale jak Ty mi zaimponowałeś :) Odnośnie marków odpowiedz jest na 1 stronie w FAQ. Wystarczy zassać jakiś *.dll Co do windowsa xp spróbuj może go przeinstalować, albo różnych wersji sterowników. Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre wiesci czeka nas nowa karta, oficjalnie istnieje rdzen, ale wchodzi narazie w serii FireGL. Mowa o R600PRO, pobor pradu <150W co przy <225W 2900XT jest sporo nizsze :huh: :

http://img485.imageshack.us/img485/2500/r600pro2yv1.jpg

Powyżej jak i tutaj: http://twojepc.pl/news14965.html

... mowa jest o wersji XTX z 512 bitową szyną pamięci i co najmniej 1GB bardzo szybkiego ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już wcześniej pisałem tak też zrobiłem i stałem się posiadaczem Asus-a 2900xt.

I od razu pierwsze pytanie czy ktoś używał na tej karcie VIVO tzn. chodzi mi o VI (Video-In) rodzice chcą żebym wrzucił z VHS na DVD jakieś stare filmidła rodzinne tj. komunie itp. Tak więc jaki program, czy działa to lepiej na WIN XP czy Viscie (mam i ten i ten system) ogólnie jakieś dobre rady by się przydały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod xpekiem raczej będziesz miał wygodniej. Pierwsze stery do visty w ogóle vivo nie obsługiwały. Teraz obsługują, ale nadal jest trochę problematycznie. WMM nie wykrywa tego vivo, a pod xp nie robi problemów. Jest on o tyle przydatny, źe pozwala na ustawienie systemu TV. Można to sobie dowolnie dostosować pod kamerkę, czy tuner. Odpalałem WMM zmieniałem ustawienia "kamery" i zamykałem. Potem odpalałem właściwy program do nagrywania. Działało do następnego restartu systemu.

Wcześniej korzystałem z Ati Multimedia Center (spodobał mi się, gdy miałem 9800PRO AIW), ale też go coś okroili i teraz takiej funkcjonalności nie zapewnia.

Normalnie można spokojnie obsłużyć przechwytywanie za pomocą VirtualDub (capture avi). Problem właśnie z tym "systemem":

Jakiś tam secam odpala i nie mogę tego przestawić poprzez WMM:

Dołączona grafika

A w sumie fajna rzecz, to vivo. Używałem go do oglądania TV na kompie. Podpinałem zdezelowany magnetowid, który robił za tuner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszły nowe DOPALACZE więc testować!! Bo ja czasu nie mam :(

W GTR2 jeśli chodzi o AA to dpua zbita(-prawie 100fps z AA)

..... więc chyba jeśli chodzi o całośc to nie ma co się rewelacji spodziewać!

Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio się zorientowałem, że te dodatkowe ustawienia filtrów AA (narrow/wide-tent) działają niezależnie od tego, czy ma się ustawienia aplikacji, czy sterów. Tzn. po załączeniu AA (niezależnie, czy w grze, czy sterach) dodatkowo mnożą próbkowanie x1.5 lub x2. To jeszcze bardziej może dobic wydajnosc, chociaż podobno te filtry nie potrzebują dodatkowej pamięci. Narazie to zobaczyłem w dwóch grach: Lost Planet i Driver4. W LP wygląda to brzydko - wszystko rozmyte, ale Drivera ładnie upiększa (i poprawia rezultaty Adaptive/transparency AA)

A te oficjalne stery, tak samo jak bety, spowrotem grzeją kartę. W tej chwili mam 68st. "w idle". Wydajnosc potestuję wieczorkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi się źle zainstalowały i c'n'q nie działa ;)

Coś w ogóle miałem problem. Pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło, że nie chciały sie zakutalizowac. Menedżer aktualizacji zawieszal sie przy sprawdzaniu konfiguracji. Ten nowy. Bo ten z Cat. 7.7 normalnie chodził.

W każdym razie musiałem ręcznie zainstalowac display driver.

Może coś nie dokońca mi wyszło.

Ciekawe czemu tak mi się zrobiło :blink:

Czy wina zabawy z betami, czy te 2 nowe poprawki do Visty...

edit: ale jak mówisz, że dobrze chodzi, to jeszcze powalczę...

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czegoś nie napisał wcześniej, że pod Vistą masz problemy ja pisałem o wersji 7.7 i 7.8 dla XP, zaraz zainstaluje nowe 7.8 pod Viste i napisze czy są jakieś zmiany. Pod Vista cały czas mam jeszcze 7.7, więc będę miał porównanie względem nowych.

EDIT:

Z rozpędu skasowałem stare stery 7.7 pod Vista i zainstalowałem nowe 7.8. Będę porównywał 7.8 pod XP i 7.8 pod Viste.

EDIT2:

Zrobiłem testy ponownie i jednak między XP a Vistą nie ma różnic temp. na obu systemach jest 55-56 stopni C w idlu i 75-76 stopni C w stressie.

Temperatury odczytywane RivaTuner 2.02 stery oczywiście 7.8 prosto ze stronki ATi.

System:

Windows XP Pro SP2 + wszystkie update'y.

Windows Vista Business + wszystkie update'y.

Z instalacją 7.8 pod Vista i XP nie miałem żadnych problemów.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajnośc AA zależy od konkretnej gry. Dwie strony wczesniej dałem dwa posty z fotkami.

A czemu kombinujesz?

A najnowsze stery mnie zaczynają wpieniac. Grzeją, i są błędy w grafice, w Driver4 przy włączonym Adaptive AA

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze że jest już nowy AtiTool - wreszcie jest cicho w kompie :D

Ustawiłem sobie cichy profil z takimi parametrami:

GPU 320MHz - 0,875V

MEM 475MHz - 1.975V

Temp utrzymuje się 54-55st przy 19% wentylatora.

Co za ulga :lol2:

Witam, ustawiłem sobie zegary tak jak kolega, napiecia troche wyzsze niz powyzej, zrestartowalem po jakims czasie kompa i teraz jak odpalam atitoola to mi nie chce ustawic zegarow. laduje inny profil czy recznie robie set clock to one odrazu wracaja na default :| wie ktos w czym problem?

mam 2900xt od asusa...

w tym programie od asusa do podkrecania tez nie moge nic zmienic :/ pookazuje mi error, chyba cos zjebalem i mi sie na stale ustawilo to 320mhz na gpu :damage_wall:

Edytowane przez Bizon87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj odinstalowac ATiToola i usuń wszystkie pliki/proflie po nim i zrestartuj kompa. Potem zainstaluj ponownie i spróbuj jeszcze raz.

Na razie jest już wszystko ok, pomogło włączenie w ATITool'u: If card has 2D/3D clocks, switch to 3D clocks...

odblokował się gpu itd... :damage_wall:

Edytowane przez Bizon87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie, jak myślicie czy zasilacz Pentagram SilentForce 620W wystarczy na tą grafę? Ma 3 linie 12V i maxymalne na nich obciążenie to 500W, czy to wystarczająco będzie na konfigurację z Athlonem x2 3800+ ? Dziękuję za pomoc :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem przed chwilą na demku u siebie.

To samo. Na 7.7 normalnie chodzi, na 7.8 się wywala po załadowaniu mapy.

Przy okazji: wydajność 7.7 z AA na przykładowej scence

AAx0>x2>x4

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Czyli na AAx4 spadek 23%

Z drugiej strony, w tej grze, trzeba się dobrze wpatrywać żeby zobaczyć różnicę między AAx2 i Ax4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z niczego nie rezygnowałem. Wszysto na max.

Faktycznie o cienie się rozbija. W tej chwili nie mam już tej gry.

O ile pamiętam, to cienie można było ustawić na wyłączone, LOW, MED, HIGH.

I przy ustawieniu HIGH fps'y w menu ustawień graficznych już spadały (na r600 nie było tego objawu) o kilkadziesiąt klatek - a to przecież tylko czarna plansza z kilkoma napisami. Podczas gry (na pokładzie) to jednak było te 30fps. A przy cieniach MED było dużo więcej, chociaż nie tyle co na GF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mastertab

Gratuluje dobrych wynikow w demku Bioshock

Z tego co zobaczylem dotychczas to w tej grze 2900xt rywalizuje z 8800GTX Ultra

tylko czekac na jakies porownanie ,test itp

moze byc glosno z tego powodu

Biochock gra z logiem NVidi ,

mialaby chodzic 20% szybciej na 2900xt niz na 8800GTX !! ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi