Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie tam bardzo cieszy, że 2900 pokazuje moc w grach na UE 3.0, ponad 50% wszystkich FPP jakie wyjdą w tym/przyszłym roku będzie na tym silniku, więc jest dobrze, co widać w Bioshock'u, MoH: Airborne, Stranglehold. Na forum nvnews w temacie o Crysisie Beta MP, gościu z 2900XT zrobił testa i wyszło, że jego 2900XT wydajnością klasyfikuje się pomiędzy 8800GTX, a 8800GTS 640 oczywiście w DX9 bo nie ma DX10, ale widać że kryzysu nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam bardzo cieszy, że 2900 pokazuje moc w grach na UE 3.0, ponad 50% wszystkich FPP jakie wyjdą w tym/przyszłym roku będzie na tym silniku, więc jest dobrze, co widać w Bioshock'u, MoH: Airborne, Stranglehold. Na forum nvnews w temacie o Crysisie Beta MP, gościu z 2900XT zrobił testa i wyszło, że jego 2900XT wydajnością klasyfikuje się pomiędzy 8800GTX, a 8800GTS 640 oczywiście w DX9 bo nie ma DX10, ale widać że kryzysu nie ma :)

No to prawda szczególnie jeśli chodzi o nowego Medala :) Co do Bioshocka to aż tak dobrze chyba nie jest szczególnie w trybie DX10 ale i tak karta zapewnia płynną rozgrywkę :)

Generalnie to dobrze że i GF8800GTS i nowy Radek równie dobrze radzą sobie w grach na nowym silniku tym bardziej że ma on być dosc często wykorzystywany.... Jest to tym bardziej dobra wiadomoc, że jak widac silnik UE3 chodzi bardzo dobrze jak na tak wspaniałą grafę i możliwości jakie w nim drzemią :wink:

Co do tego testu w Crysisie to możesz dać skriny albo linka do niego?? Bo przekopałem cały temat o Crysisie i nie zauważyłem żadnego testu :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i elegancko.

Myslalem ze cena bedzie nizsza, ale do premiery dozbieram te 150zl.

Ja bede w 7 niebie jak HD2900PRO bedzie wydajniejsze od X1950XTX.

Będzie napewno :) Przeciez to jakby ne było r600 tyle ze z zaniżonymi zegarami i z 256-bitowa szyną :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam bardzo cieszy, że 2900 pokazuje moc w grach na UE 3.0, ponad 50% wszystkich FPP jakie wyjdą w tym/przyszłym roku będzie na tym silniku, więc jest dobrze, co widać w Bioshock'u, MoH: Airborne, Stranglehold.

ta, wszystko ladnie pieknie do momentu, az fsaa sobie wlaczymy i w tym momencie czar pryska. no, ale o tym juz bylo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta, wszystko ladnie pieknie do momentu, az fsaa sobie wlaczymy i w tym momencie czar pryska. no, ale o tym juz bylo ;)

Przeca sam pisałeś, że w UE 3.0 po włączeniu FSAA na 8800GTX fps lecą w dół o 50%, więc czego się Radosława czepiasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak włączysz wygładzanie krawędzi w nowych radkach to wydajność leci na pysk :wink: pzdr

To fakt, ale nie generalizujmy, nie w kazdym przypadku tak samo i nie wszedzie, sa przypadki, gdzie FSAA nie wlaczysz i to nie tylko na Radkach, a spadki fps zdazaja sie tez w serii 8800, ale to tez obgadana sprawa.

Tak czy inaczej potrzebny jest tanszy model 2900, zwlaszcza dla tych, ktorzy szukaja porzadnej karty sredniego segmentu, a nie chca wybierac miedzy takimi dziwolagami jak 8600 a 2600. NVIDIA tez cos zaproponuje za 2 miesiace, oby w "ludzkiej" cenie. :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją drogą jestem pełen podziwu dla tegp silnika, na moim GF chodzi płynnie w Bio i nowym Metal na maxa przy 1280x1024 bez AA i filtrowania. Ciekawe co zaoferuje jego finalna wersja z Unreal nadchodzącego.

No tylko ze bio i medal najnowszy to ZMODYFIKOWANY UE3

http://www.pcgamespecial.nl/ndimages/scree...ohordes/002.JPG

Roboblitz mimo iz wczesniej wydany ma "pelniejszy" UE3 niz nowe tytuly.

Sprawdz jak on ci chodzi;] Gwarantuje ze plynnosci nie uswiadczysz.

Jak UT2k7 wpadnie wszyscy zaczna na ue3 nazekac ( max detale oczywiscie mi chodzi) zobaczcie jakie to ma textury!!! ( w bioshocku niektore sa na poziomie q2:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem wiem, ale mimo wszysko silnik UE3 zmodyfikowany jest bardzo wydajny. Co z tego że na maxa właściwy UE3 będzie wymagający? Okey, i tak medium w nim będzie lepszy od Ultra w wielu obecnych grach, więc ... tylko się cieszyć :D Maksymalne detale zostawmy posiadaczom podręconych Quadów i dwóch GF 8800 GTX / 2900 XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko ze bio i medal najnowszy to ZMODYFIKOWANY UE3

Roboblitz mimo iz wczesniej wydany ma "pelniejszy" UE3 niz nowe tytuly.

Sprawdz jak on ci chodzi;] Gwarantuje ze plynnosci nie uswiadczysz.

Jak UT2k7 wpadnie wszyscy zaczna na ue3 nazekac ( max detale oczywiscie mi chodzi) zobaczcie jakie to ma textury!!! ( w bioshocku niektore sa na poziomie q2:)

Bioshock to ostro zmodyfikowany UE 2.5 + kapkę rzeczy z UE 3.0 (filesystem i parę innych rzeczy) czyli coś pomiędzy 2.5, a 3.0.

MoH: Airborne to już modyfikacja pełnego UE 3.0, ale właściwie to jest UE 3.0 w wersji podstawowej jaką oferuje EPIC dla developerów.

To, że Roboblitz zwalnia jest raczej efektem braku optymalizacji gry.

Co do tego UT2k7 to nie radziłbym tak galopować ten engine z racji swojej multiplatformowości ma to do siebie, że tekstury są słabe i będą słabe konsole nie mają, gdzie trzymać ogromnych, złożonych tekstur w wysokiej rozdzielczości. Poza tym Solid Snake grał na targach w Niemczech i już pisał, że nic specjalnego nie można powiedzieć w tym aspekcie. Poza tym wątpię, żeby EPIC strzelił sobie w stopę i wydał kulejącą grę na najnowszych konfigach.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czy już było ale pod tym linkiem jest tabelka oficjalna z AMD odnośnie Radków HD2900Pro i GT :)

http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...mp;postcount=22

Hmm, ale ta publikacja jest juz nieaktualna, skoro R600Pro projektowano na 8500 w 3d06 to jego cena bylaby bez sensu, a tymczasem dosc wiarygodny czlowiek Gibbo z forum overclockers UK:

"Confirmed the 2900 Pro is a 512-bit memory interface. It is identical to the 2900 XT, except for lower clock speeds.

Its a short term product and as such only a few thousand will be available world wide.

Its basically a bargain from ATI to just upset NV by releasing a product that matches the 320MB 8800 GTS for less/similar money and has the scope by overclocking to outperform the NV part."

Szkoda, ze w malej ilosci, ale moze nie bedzie tak zle. B-)

Edytowane przez morgi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa. Najpierw mi wykręciło na max VPU 858 (kopara mi opadła) i zobaczyłem zielony ekran. Po resecie zapamiętało ustawienia i zajęło się pamiątkami. Odrazu zwis. Nawet o jeden Mhz nie poszło.

No nic, opuszczę VPU do 850MHz i potestuję jutro, czy to realne takty

Dziwne z tymi pamiątkami. Na X1900GT ładnie podnosiło oba zegary.

@Raptor, a czemu ty masz R600 przekreślonew sigu? Wywaliłeś z kompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Radeon HD 2900 PRO w ograniczonych ilościach

Według dość wiarygodnych źródeł, wynika iż najnowszy produkt AMD-ATi, a zarazem ostatnia karta graficzna jaka zostanie zaprezentowana w tym roku, będzie produkowana w ograniczonych ilościach, przez bardzo krótki czas. Niektórzy producenci dostana mniej niż 5000 sztuk układu R600 dla HD 2900 PRO.

Wyjaśnia to fakt, iż AMD nie zrobiło żadnego szumu wokół 'premiery' Radeona HD 2900 PRO. Nie należy się jednak dziwić, jest to przecież tylko Radeon HD 2900XT z obniżonymi zegarami. Więc jeśli chcecie nabyć Radka XT pod nazwą PRO i w niższej cenie, to się lepiej pośpieszcie. "

Źródło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie niczym, a nvidia swoim 8700 przybije ati gwóźdź do trumny i konkurencja sie skończy :(

Heh, i wiecie co w tedy będzie? Tempo rozwoju kart graficznych spadnie do 10% obecnego poziomu... no chyba że Intel zajmie miejsce AMD, ale mi się wydaje, że AMD nie zbankrutuje tak szybko, wtedy będzie 3 liczących się graczy na rynku GPU, bo teraz Intel swoimi integrami nie stara się konkurować z "pełnowymiarowymi" kartami graficznymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jaka byłaby cena tego cuda na początku.

No i ten 2900 PRO całkowicie namieszał mi w planach zmiany platformy. Mialem czekać jeszcze z tym x1950 i brać 88GTS 640, albo czekać na rozwój sytuacji z r600. Cieszy mnie że UE 3.0 tak ładnie chodzi na układach ATI i, że ów silnik będzie wykorzystywany w wielu przyszłorocznych tytułach. Dalej jednak nie mam jako takiego poglądu na to , jak te układy będą sobie radzić z DX10. I to mnie najbardziej interesuje na chwilę obecną.

@ptyś nie interesuję się ostatnio planami nvidii ,ale czym ten 8700 miałby dobić ATI ? Jak to wydajne ma być. ?

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)@ptyś nie interesuję się ostatnio planami nvidii ,ale czym ten 8700 miałby dobić ATI ? Jak to wydajne ma być. ?

Słabsze od 8800GTS320 i mocniejsze od 8600 GTS, więc to będzie wydajność podobna dp wspomnianego 2900 Pro Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi