Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

KLIK - test na tym "gorszym" serwisie ;) Jest świetnie cena ma być poniżej 1000 zł a wydajność po o/c wyższa niż stock 2900XT :) :banana:

Ale poważnie ta karta żre 200W ? Chyba to przesada bo widziałem ludzi co mieli zasilacze po 400W z hakiem (oczywiście markowe) i konfiguracja z 2900XT i resztą bebechów po O/C śmigała super stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale poważnie ta karta żre 200W ? Chyba to przesada bo widziałem ludzi co mieli zasilacze po 400W z hakiem (oczywiście markowe) i konfiguracja z 2900XT i resztą bebechów po O/C śmigała super stabilnie.

Nie wiem czy żre 200W, ale mój 430W TAGAN wystarcza w zupełności do mojego konfiga, napięcia mierzone miernikiem i wszystko w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wyglada bardzo interesujaco. Jak wymienie monitor na 22" panoramke w najblizszym czasie to chyba sie na niego skusze. Tylko kurcze plan wyciszania kompa do minimum na 2 fanderkach 120 jako jedynych wiatrakach pojdzie wtedy w diably :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta ciągnie ok 40W wiecej od 8800 GTSa

na pewno nie jest to 200W raczej ok 150W

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wyglada bardzo interesujaco. Jak wymienie monitor na 22" panoramke w najblizszym czasie to chyba sie na niego skusze. Tylko kurcze plan wyciszania kompa do minimum na 2 fanderkach 120 jako jedynych wiatrakach pojdzie wtedy w diably :D

Można pokusić się o takie coś <KLIK> i wtedy będzie znośnie cicho. Niestety 200pln :|

A co do grania na 22 calowcu(1680x1050) to nie ma jak narazie jeszcze takiej straszniej tragedii. Choć zawsze można dokupić drugą kartę. :rolleyes:

Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe, ile gier ci uciągnie na tej panoramce w natywnej rozdziałce :lol:

Tyle samo lub wiecej niz na 8800gts 320? ;)

Hmm za to wyciszanie chyba poczeka do momentu wydania jakiegos nowego arctica bo 200+ 40 za dobry wiatrak do polozenia na nim to cala oszczednosc na karcie mija sie z celem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

Jak by AMD nie miało ambicji to by nie było R600, które w założeniu miało położyć na łopadki konkurencje, ale nie wszystko poszlo tak, jak powinno. Będzie nowa generacja GPU od AMD i myślę, że dalej będą próbować odebrać nVidii koszulke lidera.

nie wiem czy ATI ma wiekszego fana na swiecie ,co czytam o nowych generacjach kart ATI ktore od dlugiego juz czasu dostaja po pupie,to i tak slysze :"Będzie nowa generacja GPU od AMD i myślę, że dalej będą próbować odebrać nVidii koszulke lidera"-ja rozumiem uwielbienie dla jakies firmy czy marki ale czasem chyba czas spojrzec prawdzie w oczy ;)

pojawila sie jakas karta z akceptowalnymi mozliwosciami i w miare rozsadne pieniadze,ale co z tego jak tak pozno!!

masa ludzi kupila juz cos z serii 8xx lub czeka na na nastepna serie,a ATI jak zwykle z tylu z wielkim opoznieniem :mur:

nawet ci co byli zwolenikami ATI przeszli do obozu Nvidi i to jest tylko wina ATI,bo jak sie idzie na wojne to sie zabiera caly arsenal i technologie,a nie raczkuje z tylu za wrogiem.

ani nowe pro/gt tego juz nie zmieni,bo Nvidia zawsze bedzie o krok do przodu,a szkoda bo kiedys emocje byly wieksze przy wyborze karty,dzisiaj juz coraz mniej osob czeka na nowe karty Ati-albo zatwardziali fani albo ci ktorym sie nie spieszy i maja spoooro czasu na wydanie swojej kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo do uruchomienia Ati Overdrive na 2900xt potrzeba wtyczki zasilania 6 pin i 8 pin, no albo ta "partyzantka" ;) hehe A 2600 pro/xt biorą całe zasilanie z gniazda PCI-Ex i można je podkręcać z poziomu sterów

Edytowane przez JAnek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co jak co, jedna rzecz mnie zastanawia... O ile AA ma sens w rozdziałkach do 1024 o tyle w wyższych przestaje to mieć jakikolwiek sens... bo przecież nikt mi nie powie że np. w Lost Planet na max detale w pełnej akcji ma czas aby podziwiać brak schodków w grze... ja ustawiałem AA nieraz i mam wrażenie że to sztuka dla sztuki... bo i tak za rok/dwa lata radki 2/geforcy 8 będą ledwo zipieć w normalnych ustawieniach...

Najwyraźniej masz problemy ze wzrokiem ;)

Znam mnóstwo osób łącznie ze mną którzy grając cały czas widzą wkurzające kanty.

W dzisiejszych czasach w kartach tej klasy nie wyobrażam sobie gry bez AA!

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo do uruchomienia Ati Overdrive na 2900xt potrzeba wtyczki zasilania 6 pin i 8 pin, no albo ta "partyzantka" ;) hehe A 2600 pro/xt biorą całe zasilanie z gniazda PCI-Ex i można je podkręcać z poziomu sterów

Ja sobie tam wetknąłem podprowadzony kabelek z niepotrzebnej przelotki od molex'a. Wygląda bardziej "fachowo", niż jakiś spinacz :lol: Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby recka radosława 2900pr0:

http://pclab.pl/art28806.html

http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...5&Itemid=34

Lol data z fudzilli mnie zmyliła ;o. Sorki. Nie mniej karta w testach wypada srednio-dobrze. Ciekaw jestem czy chociaż wiekszość pr0 da sie do xt podkręcić albo chociaż coś koło tego.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do oglądnięcia Crysis na 2900xt z 1GB ram GDDR4:

http://video.google.pl/videoplay?docid=-43...h&plindex=1

i drugi filmik od tego samego kolesia:

http://pl.youtube.com/watch?v=WCn7mL0fGP0

Edytowane przez JAnek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filmiki do bani, nic na nich nie widać, a hałas turbiny na grafie taki że musiałem słuchawki przyciszyć, sorry ale nawet jakby miał tam 80kl/s to nie można by tego nazwać komfortową grą, tak jakbyś w serwerowni siedział, kapa i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze widać, a mianowicie frame rate :D Bez detali na bardzo wysoko (lub coś tam wyżej niż za pierwszym podejściem) mamy 20-30fps, a po zapodaniu tych detali (czy czegoś tam :D ) do góry mamy frame na poziomie <10 :lol2: Sweet :lol2: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi sie wydaje że ten nowy radek jest zrobiony tylko po to aby sie pozbyć zalegających w magazynach chipów r600, co by zrobić miejsce "wspaniałemu" r670

Raczej nieudanych chip-ów co nie robią taktów XT. Zawsze pare groszy wyciągną na tych niedorobionych kartach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nieudanych chip-ów co nie robią taktów XT. Zawsze pare groszy wyciągną na tych niedorobionych kartach :)

Ale O/C daje powera powyżej domyślnych taktów XT, więc skoro ta karta nie robi taktów XT... to czemu robi wyższe? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mogą być specjalne egzemplarze do testów. Wyjdzie w praniu.

Dają do tego BlackBox'a?

edit

Na tym teście pclab widać coś innego. A swoją drogą pclab zabłysnął. Linkowany na forach, fudzilla mówi o 'kolegach' z Polski, INQ też zrobił literówkę :lol:

edit2

AMD Preps "R600" Die-shrink

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale O/C daje powera powyżej domyślnych taktów XT, więc skoro ta karta nie robi taktów XT... to czemu robi wyższe? :D

Ile wyższe?? 10-20 mhz??

Te same chip-y w 2900xt lecą spokojnie po 850mhz na def V(np: mój :)). Pamiętajmy, że żadna firma nie działa charytatywnie i nie robi prezentów po 300 złotych.

Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi