Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

W gralu cena X2900Pro spadła do 950 , zastanawiam sie czy nie zaszalec i nie zakupić , jednak mam dylemat gdyż nie wiem czy zasilacz (patrz sygnaturka) pociągnie i czy w ogóle przesiadka z X1950Pro na 2900Pro bedzie owocowała jakimś widocznym przyrostem mocy ?

To zależy do jakich rozdziałek potrzebujesz karty.

Jak grasz minimum 1280x1024 i więcej z włączonym AA to zdecydowanie będzie wzrost mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W gralu cena X2900Pro spadła do 950 , zastanawiam sie czy nie zaszalec i nie zakupić , jednak mam dylemat gdyż nie wiem czy zasilacz (patrz sygnaturka) pociągnie i czy w ogóle przesiadka z X1950Pro na 2900Pro bedzie owocowała jakimś widocznym przyrostem mocy ?

Niestety HIS w cenie 950zł jeszcze niedostepny :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

mi udalo sie dorwac ta wlasnie karte ktora mam w sigu w komputroniku.. fakt ze zamowilem ja na poczatku miecha i tylko jedna sztuka trafila do opola, ale sie udalo.. najzabawniejsze bylo to ze po zlozeniu zamowienia cena z 950 zmienila sie na 1050, a dzien pozniej na 1100.. ale na szczescie wywalczylem za 950.. karta jak dla mnie rewelacja.. ale jak widac po sigu.. zal dupe sciska bo x2 delikatnie mowiac.. dlawi ja :) wczoraj w nocy troszke sie bawilismy z kolegami na balkonie i tyle udalo mi sie z niej wydusic..

http://img525.imageshack.us/my.php?image=40085dv3.jpg

taktowania wynosily 900 mhz dla rdzenia i 2 ghz dla pamieci.. procek puszczony na 2980mhz.. zrobi sie zimniej to trzeba bedzie powalczyc o 41k :) .. jak widac w innych markach straszliwej roznicy nie ma miedzy np. 740/2ghz a 850/2ghz .. procek . coz.. chyba czas na c2d ;]

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test OK jak poprzednio.

Tylko gdzie te zapowiadane kiepskie wyniki? Karta wypadła conajmniej nieźle. Podkręca się sporo lepiej od mojego XT, ma więcej video ramu i kosztuje mniej.

Jak dziś miałbym wybór wziąłbym pro. XT z 512MB kosztuje ok 70euro więcej!

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stalker nie widac tej kiepskiej wydajnosci jak dla mnie to porazka w dwuch testowanych mapach nieda sie grac,World in conflict DX10 no to ja dziekuje za taka gre na obu kartach.Patrząc głębiej to The Elder Scrolls IV: Oblivion powinien owiele lepiej wypaść do rozdzielczości 1600x1200 niż konkurent uwzględnijąc cenę,dopiero pazury pokazala w 1920x1440 z AA i anizo.

Ogólnie karta wydajna poza dwoma wyjatkami Stalker i infernal.Tylko uwas cena zajebiscie podskoczyla jeszcze tydzien temu 1150 a teraz 1350.Gosc co ta testowa kupil za 900 to zadowolony bedzie.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Focus mówi, że pod xpekiem fatalnie chodzi, u ciebie pod Vistą też. Nie wiem, może do Asusuów dają jakąś spcjalną wersję Stalkera, bo w życiu nie widziałem takiej kiepskiej wydajności na tym radziu.

Chyba, że macie jakiś sekretny pokój tortur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja daję słowo że na nowych sterach 7.10 Stalker działa poprawnie, a trochę w niego gram , na wcześniejszych sterach na max detalach miałem zacięcia w trakcie celowania przez lunetę a na 7.10 jest w końcu normalnie dokładnie chodzi mi o mapy Multiplayer bo single player przeszedłem dawno temu na 1950xt ,mała korekta grałem teraz ze dwie h single player na max 1280x1024 i bez zacięć ,fraps pokazywał od 230fps do 90 fps :D

Edytowane przez DarekW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie odpaliłem demo Crysisa i rzeczywistośc jest dośc brutalna. Gra jest genialna i ma extra grafike ale nasze karciochy są po prostu za cienkie.

1280x1024 z AAx4, detale na high i niestety na granicy płynności aż przy strzelaninie do utraty płynności. Trzeba spróbowac bez AA bo gra zbyt piękna żeby ilośc detali zmniejszac.

Jeszcze spróbuje z OC karty ale za różowo to nie wygląda, nie mówiąc co może się dziac pod dx10...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brutalna, brutalna :lol:

Ale mi się bardzo fajnie grało bez AA. W lesie 20-30. Na plaży powyżej 30. Dziwnie płynnie jak na takie fpsy. No i w przeciwieństwie do bety nie haczy przy gwałtownych zwrotach. Opuszczenie cieni na medium znacząco poprawia fpsy, ale walić to. Wszystko na HIGH :lol:

A nowy wątek jest tutaj ;)

A i to jest pierwsza gra, w której przełączenie na DX10 nie oznacza automatycznie spadku fps (na tych samych ustawieniach) na radziu

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i to jest pierwsza gra, w której przełączenie na DX10 nie oznacza automatycznie spadku fps (na tych samych ustawieniach) na radziu

bo zeby pojawily sie efekty DX10 trza wybrac Very high tam gdzie sie da. slyszalem ze zastosowanie Visty 64bit daje boosta. ale to wymaga weryfikacji.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo zeby pojawily sie efekty DX10 trza wybrac Very high tam gdzie sie da. slyszalem ze zastosowanie Visty 64bit daje boosta. ale to wymaga weryfikacji.

Ja nie mówię o dodatkowych efektach. W innych grach przełączenie na DX10 na DOKŁADNIE tych samych ustawieniach odrazu powodowało spadek wydajności. Poprostu czarna magia. A jednak można ją opanować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na medium na DX10 nie spadły fps poniżej 35 , a czasami dochodziły do 75 ,może sterowniki jeszcze coś zmienią ,ze Stalkeram też było byle jak a teraz działa ,na medium w BF2 grałem 1345 h a w BF2142 600 h i teraz będę grał na średnich :D :D a jeszcze jedno w trakcie instalacji dema ,instalowała się komuś poprawka KB940105

Edytowane przez DarekW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co mysliscie oplaca sie kupic Sapphire HD 2900XT za 700 zl ? ?

Moim zdaniem się opłaca za 700 zł masz kartę minimalnie gorszą od 8800GT który kosztuje ponad 800 zł, fakt żre więcej prądu, bardziej się grzeje, ale osobiście za takie pieniądze to bym wziął bez wątpienia, napisz jeszcze czy może ten ktoś ma więcej po 700zł wezmę do CF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Amacrox Warrior 460W moc szczytowa 500W, on ma 31 A na linii 12V

Co do wyników to 30500 w 3DM2003 i 10400 w 3DM2005

Ale to dlatego że proca jeszcze nie zmieniłem i strasznie mnie blokuje...

Edytowane przez JAnek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mastertab a jestes zadowolony z 2900 ?

Za 700 zł to też byłbym zadowolony, ale nie patrząc na cenę w chwili kiedy kupowałem 2900XT najtańszy GF 8800GTS 640MB był droższy od tego radka o bodajże 50zł. Co do plusów wiadomo w momencie zakupu większość gier bez AA chodziła szybciej na 2900XT z AA są i będą problemy natury dużego spadku fps, ja z AA nie gram więc mnie to osobiście mało interesuje. Co do gier jak już pisałem w większości gier bez AA, Radzio wygrywa z 640 MB GTS'em, przegrywa minimalnie z GT, ale jak wiadomo GT to nowa konstrukcja, jedyne pole do popisu z tego co widzę to są gry na Unreal Engine 3.0 gdzie 2900XT bardzo dobrze sobie radzi nie jednokrotnie wyprzedzając 8800GT nie mówiąc już o GTS (Unreal Tournament 3).

Podsumowując grafa demonem prędkości nie jest i nie była dzisiaj pewnie mało osób dałoby za nią więcej niż 850 zł bo w tej cenie można mieć 8800GT, ale za 700zł nic lepszego nie znajdziesz, na chwilę obecną we wszystkie gry można spokojnie grać w 1280x1024 z przyzwoitym framerate oprócz oczywiście Crysis'a, ale jak wiadomo tam nawet GF leżą i kwiczą.

Co do zadowolenia ja jestem zadowolony może nie jakoś specjalnie, ale też nigdy nie powiedziałem złego słowa na tą kartę, wtedy kiedy ją kupowałem to była dobra karta za uczciwą cenę, za 700zł brałbym bez zastanowienia bo to jest więcej niż dobra cena to jest mega promocja.

Mój 430W TAGAN styka w zupełności do tego konfigu jaki mam w sygnaturce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sie spoznili jak za niecale 2 tygodnie premiera nowych radkow.

A jesli cena bedzie jak zapowiadano wczesniej 200 $ to nie wroze tej karcie oszalamiajacego sukcesu.

No powiedzmy za 600 zeta to mialaby ta karta jakikolwiek sens. Chyba ,ze to taki 1800gto i beda sie radosnie modowac do 320 shaderow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ledwo szybsze od 8600GT? Nie zartuj, wykrecony 8600GT ma w 3dmarku2006 ~4800 pkt, 2900GT bez O/C robi ponad 7000 pkt. A dochodzi mocne OC i byc moze modowanie na PRO. Imho 2900GT to swietna karta w cenie 600-700zl, idealna luka (nic w tej cenie ciekawego nie ma). Tym bardziej, ze obecnie najwiecej obliczen leci po shaderach (256bit styknie; 8800gts ma 320bit, 8800gt ma tez 256bit). Przyklad Crysis - zmieniaj sobie ustawienia shaderow na nawet 8800GTX od low po very high i zobacz jak to spowalnia wydajnosc (inne opcje wrecz groszowo wplywaja na wydajnosc na takiej karcie, porownujac do opcji z ustawieniami shaderow).

Z checia zmienie mojego X1950PRO na 2900GT :)

Edytowane przez zonepc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi