Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

nic nie mostkuj. Zainstaluj sobie ati tool 0.27 to jest beta ale mi działa poprawnie. Możesz jeszcze zainstalować Riva tuner 2.06- w tym programie podkręcam kartę, pokazuje także temperatury. I został jeszcze stary dobry Everest. Tak więc możliwości masz wiele.

ATi Tool wciąz działa do d..y i do puki nie wyjdzie stabilna wersja w pełni wspierająca R600 to jest troche z nim kłopotów. M.in profile nie dziąłają prawidłowo, potrafi się też wywalić podczas uruchamiania i par einnych jeszcze kłopotów.

Ja do tego czasu wróciłem do kręcenia w CCC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko czy warto instalowac Omegi zamiast zwyklych catalystow? W czasach 9700 byly bardzo fajne czy cos sie zmienilo od tej pory? :)

Ehh zmartwiliscie mnie z tym oczekiwaniem - no coz mam nadzieje, ze karta zdazy dojechac do piatku po zamowieniu w poniedzialek wieczorem bo inaczej kolejny weekend grania w MMO 2d przedemna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATi Tool wciąz działa do d..y i do puki nie wyjdzie stabilna wersja w pełni wspierająca R600 to jest troche z nim kłopotów. M.in profile nie dziąłają prawidłowo, potrafi się też wywalić podczas uruchamiania i par einnych jeszcze kłopotów.

Ja do tego czasu wróciłem do kręcenia w CCC.

Ja podkręcam riva tunerem i na razie jest wszystko OK. Ati tool używam do szukania artów w początkowej fazie sprawdzania stabilności (potem 3dmarki itd.) Mam to samo pytanie co "Michaelius" czy sterowniki Omegi są bardziej wydajne niż standardowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja rzuce jeszcze inne pytanie :) Czy duza jest roznica w temperaturach pomiedzy stock 600/1600 a takimi jak w XT czyli 750/1660?? Osobiscie nie lubie nic podkrecac w kompie, ale jakby to byly nie duze roznice to moze sie skusze ;)

W stresie przy 750//1000 około 76-78st. natomiast na stock taktowaniach 68-72st. :-P Przy taktowaniach 800//1100 temperatura przekracza 80st. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stresie przy 750//1000 około 76-78st. natomiast na stock taktowaniach 68-72st. :-P Przy taktowaniach 800//1100 temperatura przekracza 80st. Pozdrawiam

u mnie przy 800gpu/1000mem temp max 76`C. Chlodzenie seria, Tylko buda dobrze wentylowana :) (no i pamieci DDR4, ponoc mniej sie grzeja)

Ogolnie jestem jak narazie bardzo zadowolony z tej karty (HD2900PRO 1gb ddr4) - 3d marku06 - 10300ptk, i co wazniejsze- gierki tez fajnie chodza!. Wkurza mnei tylko Catalyst - po zainstalowaniu go, zniknela mi literka "ć", nawet jak przelacze HOTKEY's na inne (ALT+Y) to nic nie pomaga. Narazie wywyalilem catylsty(7.11) i uzywam AtiTool'a.

A na sterownikach 7.12 milem pozmieniane kolorki w IE (linki na czerwono itp).

Edytowane przez seegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba juz koniec radkow 2900 pro z 256 bitami, zniknely z oferty PCprojektu , gdzie indziej tez nie widac, wyglada na to ze zamowilem swojego rzutem na tasme chociaz nie wiem czy to powod do radosci jak gigabyty 3850 z zalmanem i 512 ramu spadly ponizej 600 zeta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba juz koniec radkow 2900 pro z 256 bitami, zniknely z oferty PCprojektu , gdzie indziej tez nie widac, wyglada na to ze zamowilem swojego rzutem na tasme chociaz nie wiem czy to powod do radosci jak gigabyty 3850 z zalmanem i 512 ramu spadly ponizej 600 zeta :)

Zawsze po zakupie sprzetu pokazują sie korzystniejsze oferty. Za 500 2900pro byl nakorzystniejszy to sie kupowalo, teraz jest inna sytuacja za miesiac (9600gt i 8800gs) bedzie jeszce inna i jeszce bardziej bys sobie plul ze kupil 3850. Po prostu tym nie moznna sie w ogole przejmowac. Jesli karta poleci ci 750/800core i 2200 mem to nawet powinienes byc z niej zadowolony, bedzie tylko ciut wolniejsza od 8800gts rev. 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykrecilem rdzen na 740 i puscilem 3dmarki. W 03 jest skok o 3k ale w 05 i 06 wynik nie zmienil sie wogole :l Dziwne, ktos wie o co chodzi?

PS. przy 740 na rdzeniu temp podskakuje tylko o 2 stopnie :D

U mnie przejscie z 766/2060 na 766/2200 daj skok w marku 06 150 pkt. wiec oc dziala. Sprawdz w monitoringu riva tuner czy aby napewno masz wysze ustawienia wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piet, dziala Ci bezproblemowo AtiTool? U mnie nie ma nawet mozliwosci zmiany zegarow, setclock nie dziala w ogole, musze sie bawic AMD GCT. Jaka to jest wersja, 0.27 beta2, beta4? I jakie stery? Bo nie wiem gdzie tkwi przyczyna.

W kwestii suszarki - bo chwili zabawy w AtiToolu, karta w 2D nieslyszalna (zegary 400/500 i 25% turbiny), w 3D slyszalna ale wciaz w normie. Swoja droga to chlodzenie na 100% to jest cos niesamowitego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piet, dziala Ci bezproblemowo AtiTool? U mnie nie ma nawet mozliwosci zmiany zegarow, setclock nie dziala w ogole, musze sie bawic AMD GCT. Jaka to jest wersja, 0.27 beta2, beta4? I jakie stery? Bo nie wiem gdzie tkwi przyczyna.

W kwestii suszarki - bo chwili zabawy w AtiToolu, karta w 2D nieslyszalna (zegary 400/500 i 25% turbiny), w 3D slyszalna ale wciaz w normie. Swoja droga to chlodzenie na 100% to jest cos niesamowitego...

Dziala mi oc na ostatniej wersji nie pamietam juz dokaldnie 0,27b4 chyba. Za to nie moge zmniejszyc standardowych taktow w pulpicie ponizej 500/1000. Ponoc to jest wlasnie problem tej wersji(chcialem ustawic 150/300 i dac chlodzenie na 13%-jest wtedy ultra ciche). U kolegi na wersji 0.26 dziala wszystko z kolei. Trzeba chyba samemu dochodzic komu ktora wersja bangla. Taki urok atiitool.

Dziwna sprawa-zainstalowalem ver. 0.26 i nie rozpoznala karty wiec wrocilem do poprzedniej 0.27b4 kasujac wszystkie profile i teraz dziala oc razem ze zmiana czestotliwosi i dynamiczna regulacja wentyla. Zegary ustawilem od 300/600 w 2d do 766/2200 w 3d.

Edytowane przez Piet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te "nasze" 2900Pro możesz spokojnie porównywać do 2900XT bo kręcą się tak samo (przynajmniej mój egzemplarz). A przy testach 380XX prawie zawsze pojawia się 2900XT. Np. tutaj masz fajny test http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=438

Wynika z niego że dobrze kręcony 2900Pro (2900XT jak kto woli) jest porównywalny do 3870 i 8800GTS 640MB

Dziala mi oc na ostatniej wersji nie pamietam juz dokaldnie 0,27b4 chyba. Za to nie moge zmniejszyc standardowych taktow w pulpicie ponizej 500/1000. Ponoc to jest wlasnie problem tej wersji(chcialem ustawic 150/300 i dac chlodzenie na 13%-jest wtedy ultra ciche). U kolegi na wersji 0.26 dziala wszystko z kolei. Trzeba chyba samemu dochodzic komu ktora wersja bangla. Taki urok atiitool.

A próbowałeś się bawić riva tunerem. Ja w nim podkręcam swoją kartę ale jeszcze downgrade taktów nie robiłem. Przetestuję to wieczorem

Edytowane przez harv24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przejscie z 766/2060 na 766/2200 daj skok w marku 06 150 pkt. wiec oc dziala. Sprawdz w monitoringu riva tuner czy aby napewno masz wysze ustawienia wtedy.

No sprawdzilem. Po przetaktowaniu z 600/1600 na 740/1700 wynik w 3dmark 05 podskakuje o 400pkt;/ Mnie sie wydaje ze bardzo malo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sprawdzilem. Po przetaktowaniu z 600/1600 na 740/1700 wynik w 3dmark 05 podskakuje o 400pkt;/ Mnie sie wydaje ze bardzo malo

Masz prawidlowe wyniki jak na to co jest w sigu. Sproboj pociagnac wyzej proca to zauwazysz tez wzrost wynikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Snajper3 zaciekawiony Twoim problemem zrobiłem test tylko że w 3DMarku06 moje wyniki:

takty 800/1900 10042punktów

takty 700/1900 9372 punktów

Kilka moich porownan:

Sprzet :

E2160

abit ip35-p

2x1gb goodram 800mhz

hd2900pro 1gb ddr4

chlodzenie : seria

Wyniki w 3d marku 06:

Ustawienia :

Proc : 300x9=2700 V1,325

E-PCI:100mhz

GPU:800

Pamiec Karty:1100x2

WYNIK : 10270

Ustawienia 2:

Proc : 340x9=3040 V1,41

E-PCI:110mhz

Pamiec Karty:1150x2

WYNIK : 11134

Ustawienia 3:

Proc : 360x9=3240 V1,41

E-PCI:130mhz

Pamiec Karty:1150x2

WYNIK : 11503

TEMP - max 75'C

Przez wszystkie testy w tle chodzil AMDGPUClockTool - do kontroli max temp karty.

Pytanie do znawcow :

1.Czy ustawienia karty 800/1150x2 (2300) moge zostawic bezpiecznie na stale? Jeżeli :

-dla taktowania pamieci 2x1200 (2400) zaczynaja sie pojawiac artefakty.

-dla GPU 810 - robi sie zwiecha.

2. Zostawic E-PCI na 130Mhz ? Czy moze to zaszkodzic na dluzsza mete ? (narazie wszystko OK chodzi!)

Edytowane przez seegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko czy warto instalowac Omegi zamiast zwyklych catalystow?

Zainstaluj i nam o tym powiedz ;)

Dla mnie osobiście odpadają bo nie ma CCC a ja tego potrzebuje.

@seegi - Czy podnoszenie pcie powyżej standardu podnosi ci cokolwiek wydajność? Czy robisz to tak dla sztuki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@seegi - Czy podnoszenie pcie powyżej standardu podnosi ci cokolwiek wydajność? Czy robisz to tak dla sztuki?

:) Dzieki za sugestie.

Wrocilem do standartowych ustawien E-PCI - roznica w 3dMarku06 - 50ptk :) czyli w granicy powtarzalnosci pomiaru :) Wniosek - zmiana taktowania E-PCI - niewiele daje, albo nic nie daje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecilem procka o 200Mhz - niestety wiecej sie nie da;/ No i wynik w 3dmark 05 skoczyl o 1k :)

Testowal ktos moze Unreal Toournament 3 na tej karcie? Bo u mnei cos kiepsko chodzi:/ FPS potrafi zejsc nawet do 18, max ok 60fps, ust max wsio 1280 bez AA i Af. Czy talem ze silnik jest tak zoptymalizowany ze na 2600XT pojdzie pograc na full nawet, a tu co:/

Edytowane przez Snajper3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko czy warto instalowac Omegi zamiast zwyklych catalystow? W czasach 9700 byly bardzo fajne czy cos sie zmienilo od tej pory? :)

Zrobilem szybki tescik , konfiguracja kompa taka we wszystkich podejsciach:

E2160 Cpu 340x9 1,37Volt

Abit IP35-E

2x1GB goodram

Hd2900Pro 1GB ddr4 800/2300mhz.

Wyniki:

sterownik ver - wynik 3dMark06

Catalysty 7.11 - 11144

Catalysty 8.1 - 11170

Omega 4.8.442 - 10679

Komentarz.

catalysty 7.11 wszystko normalnie

catalysty 8.1 - linki w IE i Mozilli czerwono - nie lubie tego :) ale moze tak ma byc (na czerwono sa podswietlane tylko wyszukiwane slowa) ??

omega 4.8.442 - j.w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie ustawienia tak samo ? Bo cos spora ta roznica, moze jakies wymuszanie lepszej grafiki bylo wlaczone.

Hmm jak dobrze pojdzie jutro dojdzie zamowiony radek ;)

wszystkie bajery byly ustawione na : kontrola przez aplikacje.

Ale lepiej, niech jeszcze ktos inny sprawdzi dla potwierdzenia lub zdementowania w/w wynikow.

Poza tym, wkurzajace strasznie sa te czerwone linki w przegladarkach, np.:w allegro.pl czesc linkow do aukcji wyswietla sie na czerwono , a reszta na niebiesko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.guru3d.com/article/cooling/487/7/

nowy accelero na r600 w akcji

temperaturki spadly z 90 na 64 stopnie

cena 30 euro

wady : to chlodzenie jest 3 slotowe :D

Z tymi 90'C w standardzie to troche przesadzili :D.

Ja nie mam więcej niż 75'C.

Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

89 stopni osiągnąłem na podkręconej karcie w czasie bardzo dużych letnich upałów, ale na standardowych taktach w normalnej temp. pokojowej rzędu 21 stopni nie ma szans żeby karta doszła do 90 chyba, że wyłączy się wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi