Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

@MariuszDW - czytałem te informacje na in4.pl ale potem czytałem to co jest na benchmark.pl

"...Wasson postanowił skontaktować się z AMD i podzielić swoimi wynikami. AMD potwierdziła, że procesor graficzny ATI Radeon HD 2900 XT rzeczywiście nie jest wyposażony w sprzętowe możliwości przetwarzania UVD...Dodał jednak, że pełna akceleracja HD jest obecna w R600 ASIC i zostanie w końcu uaktywniona za pomocą sterowników..."

No sami tego nie wymyślili a każdy się powołuje na kontakt z AMD ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze by było żeby ten piekarnik odwalał jak najwięcej roboty.

Wczoraj miałem co kilka/naście minut WRUUUM! w trybie 2D. Takie coś wnerwia przy oglądaniu filmu wieczorem.

Dzisiaj mam w pokoju 26 stopni i też od czasu do czasu się odezwie, ale już rzadko.

Z tyłu kompa mam ognie piekielne. Jeśli będę trzymał tą kartę do zimy to będzie bardzo wydajny grzejnik.

Ehh a miałem taki cichutki komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ATiTool jeszcze nie wykrywa karty i nie da się spowolnic wyjca?..

Też się tego obawiam. Ostatecznie założe stary blok wodny Zalmana dopóki nie wyjdzie coś konkretniejszego.

Prawdopodobnie już jutro się przekonam co to za maszyna :D

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co czytałem, to nie. Ja mam Vistę i ATT z X1900GT też trochę świrował, ale przynajmniej działał monitoring i sterowanie wiatrakiem (chociaż w HIS IceQ zupełnie niepotrzebne).

Przydałby się jakiś tweaker ze sterowaniem wentyla.

W broszurkach reklamowych mojego Asusa jest podany SmartDoctor z jakimś dodatkowym driverm, który ma podobne funkcje - zegary, napięcia, temperatury, wentyl (bardzo na ten soft liczyłem). Po instalacji, okazuje się, że do tej karty jest wersja "light" - Bez monitoringu. Tylko zegary można zmieniać :mur:

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc pozostaje na wszystko czekac :|

Jak mówiłem - zakładam 2-3miesiące męki zanim soft będzie doprowadzony do ładu.

Dlatego miałem po wakacjach kupowac i gdyby nie ten nieszczęsny wypadek z moim 1900xtx... :(

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widze ze w nowym Tombie Radzio pruje że aż miło :)

Mógłby ktoś zapodac wyniki z GF8800GTX/GTS w tym samym miejscu i ustawieniach??

Niestety nie mam już tego dema ale mam taki:

1280x1024 / AFx16 , AAx16xQ / wszystko ON i MAX.

Dołączona grafika

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zdejcia zgrac na dysk i przegladac przelaczajac z 1 na 2 . Roznice widac , a gra wyglada wyrazniej . Stery 8.361

AF x16 / AF OFF

(np.cienie na trawie po lewej stronie,widownia)

Dołączona grafika Dołączona grafika

(np.wyrazistosc drogi)

(np.cienie wewnatrz bandy,jasnosc lamp)

To sa dosc wyrazne roznice a w grze powoduje to zlagodzenie wrazenia rozmycia :E (obraz jest wyrazniejszy ) jesli wiecie o co chodzi :P

I benchmarki SUBARU

AF x 16

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg

3921, 153868, 17, 31, 25.483

AF OFF

8075, 263677, 26, 36, 30.625

roznica we framsach jest bo przez tel gadalem :)

SUBARU AF x 16 1280x1024

5459, 173838, 15, 40, 31.403

Dołączona grafika

Edytowane przez Kornetto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szybko zrobiłem porównawczy test na mojej 88GTS 320.

Tylko Subaru, resztę zrobię może później, jak znajdę chwilę czasu.

Dołączona grafika

to samo z wbitym AF x 16 w sterach (widok ze zderzaka :) )

5250, 148580, 28, 42, 35.334

szkoda ze nie mam c2d albo Ty nie masz x2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w co, ale generalnie przy kreconym C2D se pierda puści ;]

Dokladnie ;)

po niedzieli będzie porówanie z c2d/2900xt ;)

Gratuluje. Jezeli sytuacja w sterach sie nie zmieni i siedzisz na XP to polecam stery 3.83 RC7 i bez obaw mozesz tym programem AMDGPUClockTool puscic karte na ENG 383 i MEM 999 mhz :) Wiekszosc ludzi juz tak siedzi :) czekamy na testy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawcy korygują pudełka z Radeonami HD 2900 XT

Sprzedawcy właśnie otrzymują od dystrybutorów w prezencie 'zestaw flamastrów' oraz instrukcje, dzięki którym będą mogli skorygować na wydrukowanych już pudełkach kart Radeon HD 2900 XT, informacje o UVD (Universal Video Dekoder).

Okazuje się, że ATI nie uprzedziło nawet producentów kart, podczas gdy pudelka do nich zostały już wydrukowane z informacją o tej technologii. W tej sytuacji użytkownik kupujący taką kartę mógłby ją zwrócić sprzedawcy, za niezgodność z opisem na opakowaniu.

benchmark.pl

ATI już od dłuższego czasu współpracowało z Valve, twórcami serii gier Half Life - wcześniej do kart z układami tego producenta dodawany był kupon na grę Half Life 2, obecnie do kart Radeon HD 2900XT dołączany jest kupon na zestaw Black Box, zawierający Half Life 2: Episode Two, Team Fortress 2 oraz Portal. To jednak nie koniec dodatków - według najnowszych doniesień, wszyscy dotychczasowi nabywcy kart graficznych ATI Radeon mają za darmo uzyskać dostęp do starszych gier: Half Life 2: Lost Coast oraz Half Life 2: Multiplayer. W związku z tym do sterowników ATI Catalyst ma zostać dołączony program Steam, pozwalający na pobranie tych dwóch tytułów.

twojepc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupia sprawa z tym UVD :?. Niezbyt dobrze świadczy to ati. Ja mam cały czas nadzieje ze stery poprawią wydajność 2900xt bo aż trudno mi uwierzyć ze 320 shaderów ma taką wydajność :blink:

Half Life 2: Lost Coast oraz Half Life 2: Multiplayer

Ale mi prezent :lol:. BlackBox to juz coś ale przecież:

hl2:lc to benchmark na 10 min gry a w hl2:dm mało kto gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to moga oni nawet dac 20 gier, i co z tego ze je bede mial jak karta graficzna jest inna na ktora czekalismy.Ja moge miec gołą karte ale ma byc wydajna, a nie ze dadza gry i wszystko ok i mamy zapomniec ze to grzalka i problemy maja z sterami itd...Czekal jak kazdy inny na nia, a tu lipa wiec chyba znowu zaczekam sobie do grudnia:D:D(wiem ze nie idzie czekac w nieskonczonosc) bo az tak mi sie spieszy, a mam kupic grzalke to Ja dziekuje.Do moich potrzeb tą co mam to mi wystarczy.2900xt mialem kupic jakby naprawde byla wydajna(zblizona do gtx-a), a ze nie jest to nie kupie jej.Dla mnie troche to ladowanie kasy w bloto.Poczekam jeszcze na jakies stery ktore wykorzystaja potencjal tej karty moze wtedy zmienie zdanie na zakup jej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATI już od dłuższego czasu współpracowało z Valve, twórcami serii gier Half Life - wcześniej do kart z układami tego producenta dodawany był kupon na grę Half Life 2, obecnie do kart Radeon HD 2900XT dołączany jest kupon na zestaw Black Box, zawierający Half Life 2: Episode Two, Team Fortress 2 oraz Portal. To jednak nie koniec dodatków - według najnowszych doniesień, wszyscy dotychczasowi nabywcy kart graficznych ATI Radeon mają za darmo uzyskać dostęp do starszych gier: Half Life 2: Lost Coast oraz Half Life 2: Multiplayer. W związku z tym do sterowników ATI Catalyst ma zostać dołączony program Steam, pozwalający na pobranie tych dwóch tytułów.

Żadna mi nowość, jak te gry są za free dla użytkowników Radeonów - http://www.steampowered.com/ati_offer1a/ tzn. promocja jest i można dostać za free subskrypcje na te gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benchmark.pl

twojepc.pl

czyli czytając benchmark.pl.....stwierdzam że jak nam R600 do gustu nie przypadnie , możemy go oddać na niezgodność ze specyfikacją i kaske muszą oddać....a co do tych starych gierek za free....hm niedługo w gazetach będą...

karta ma być dobra i bezproblemowa .....a nie zawierać mase staroci za free ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do moich potrzeb tą co mam to mi wystarczy.2900xt mialem kupic jakby naprawde byla wydajna(zblizona do gtx-a),

Konkurentem GTX ma by 2900xtx - to wiadomo od początku.

A jak Ci taka wydajnośc wystarcza to poczekaj na 2600xt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi