Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

A ja własnie z jednej strony chciałbym jakąs nie za drogą panoramę, a z drugiej mam obawy.

A co do tego demka, to pokazuje że ten DX10 wcale nie taki wolny :lol2:

Może ludzie jeszcze się nauczą pisac na nowe API :lol:

moim zdaniem też nie będzie tak żle , wszystko zależy od jakośći shaderów i rozdzielczośći textur ,przypuszczam że pierwsze tytuły nie będą oferowały max mozliwych rozdzielczośći textur bo GPU obecne zapociły by się do tego by im pamięci zabrakło :)

nic tylko trzeba na gierke jakąś czekać.....szkoda że na GTX nie można tego odpalić :) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak pewnie na maxa napisane pod ATI.

No masakra, miałem małe podejrzenie, że to zakamuflowany render, ale nie... ale nie... :lol2:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Cos się w logu bulwersuje do dźwięku, ale przy odtwarzaniu nic nie widac

=== Sushi 3.0 Build 98 (Compiled on Jun  7 2007 13:03:45)[ 1:19:56] 5:4 monitor detected[ 1:19:56] Screen resolution is 1280x1024[ 1:23:04] Peak memory usage: 139.50 MB[ 1:23:04] Current memory usage: 124.91 MB.\D3D10\SuD3D10Device.cpp(248) : [ 1:23:05] ERROR: 1 outstanding references exist to the D3D10 device.
Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cavarr dał linka na poprzedniej stronie.

Demko jest na DX10. Akutalizowało nawet biblioteki.

Wymaga karty z serii HD z 512MB na pokładzie (plus Vista). Jak by mieli szeroką gamę

produktów z tej półki :lol:

Nie wiem ile jest fps. Fraps na tym nie chce chodzić. Jedynie na CoJ za którymś razem zaskakuje.

Trudno powiedzieć jaką minimalną granicę sobie ustawili. Pewnie tak wycyrklowali, żeby na ich topowym produkcie nigdzie nie zahaczyło. Na oko jest wszystko płynnie.

Screeny robione systemowym PrtScn.

edit

Jak ktoś w ogóle tego jeszcze nie widział, to z tamtej lokalizacji można też pobrać avika w wersji HD.

Ewentualnie obczaić na

w niskiej rozdziałce. Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to te demka od nvidii to powiewają dramatem w porównaniu do rododendrona - zawsze tak było i chyba juz tak będzie. Powoli mi się wydaje , że jednak r600 to silne gpu patrząc po screenachz tego demka i jeszcze jak powiadacie nie haczy. Głupia panienka Adriane skacze strasznie ;/.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to te demka od nvidii to powiewają dramatem w porównaniu do rododendrona - zawsze tak było i chyba juz tak będzie. Powoli mi się wydaje , że jednak r600 to silne gpu patrząc po screenachz tego demka i jeszcze jak powiadacie nie haczy. Głupia panienka Adriane skacze strasznie ;/.

nic nie skacze do tego Adrianne to nie DX10 , a do tego nie wiadomo jakich użyto rozdziałek textur i shaderów w tym demku , reszta to tylko kosmetyka i tyle , i jako demko spokojnie można napisać pod DX 10 coś co będzie chodziło płynnie., Coj to benchmark ...do tego te dema SDK DX10 , możesz sobie tak manipulować jakością na wszystkie strony i zależności od wielkości textur i schaderów masz znaczną różnicę , .....do tego to dema efektów DX .A dema NV są do niczego to fakt malo dynamiczne i mało efektowne., no chyba że pooglądamy sobie tą łysą pałę to jest wypas , ale to mozliwości dla G92 a nie G80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adriane lite nie skacze ale ta zwykla skacze u mnie ;/. Jaką łysą pałę ?? Cos przeoczylem?? Jeszcze żabki nie widziaem ;).

Acha human head ;) to juz to lepiej chodzi niż adrianna . Demko wymiata , kiedy będą takie modele w grach :P ??

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z linka od konio68 ściągnąłem GPUBlendshapes.

Dziwne trochę. W trybie okienkowym mam zegary 2D. Dopiero na FullScreen przyśpieszają na 3D, co widać w fps'ach.

A to demko zwalnia, chociaż przy zmianie rozmiaru okna w trybie okienkowym wcale nie.

W trybie okienkowym mam 85fps, a FullScreen - 60fps :blink:

Dołączona grafika

Inne demka pod tym względem zachowują się prawidłowo (przyśpieszają na pełnym ekranie)

edit

Ten HumanHead wywala mi się na starcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit

Odpal sobie to demo księżyca w maxymalnej rozdziałce textur ...zobacz jaka bajka.

i odpal to feature demo w 1280 z max AA i AF ....i powiedz ile masz fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne trochę. W trybie okienkowym mam zegary 2D. Dopiero na FullScreen przyśpieszają na 3D, co widać w fps'ach.

A to demko zwalnia, chociaż przy zmianie rozmiaru okna w trybie okienkowym wcale nie.

W trybie okienkowym mam 85fps, a FullScreen - 60fps :blink:

jedno ale załącz załącz MS quality Q16 w opcjach

tutaj moje z AAx4 i Q16synchronizacja on ,

Można załączyć w opcjach.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

dla przykładu 2 dema

tutaj na MS8 , Q16

Dołączona grafika

Dołączona grafika

to demo przy starcie ustaw "Stack size" na 4096x4096

Dołączona grafika

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ty wyłącz. U mnie się nie da tego załączyc, a wymuszanie w sterach nic nie daje. I wyłącz VSync.

Zrobiłem z MS=8

Przy tej panience jest bardzo duża rużnica w wydajnosci między MS=4, a MS=8. Przy MS=4 miałem 350 fps.

Na tym pierwszym w obu przypadkach mam około 40fps.

Sciągam to 3 demko.

Dołącz się ktos z GTSem :D

Clipmaps MS=8, Q=0

142fps

Dołączona grafika

FUR MS=8,Q=0

Trzy suwaki na max, CombStrength = 0.3 (domylne)

52 fps

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sporo szybciej...

Proc ma symboliczne użycie, więc chyba nie ma wpływu.

Z tego, co widzę, to Q=16 w tym szescianie wycięło ci połowę fps'ów...

To jest normalne anizo?

to nie Q16 to synchronizacja Vsync

tu masz MS8 , Q16 bez vsync spadek 4 fpsy tylko

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie skacze do tego Adrianne to nie DX10

No właśnie, nie jest pod DX10 a na 8800GTS Adrianne chodzi płynnie w 800x600 bez AA (dopiero na najnowszych sterach bo na tych pierwszych to skakała jak głupia) i to jeszcze lekko drga tak więc nie postarali się chłopaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CoJ DX10

1280x1024

Ustawienia  - HIGHPrzebieg	1	  2Min		 6.9	11.3Max		51.2	52.3Avg		20.0	22.0
mozesz sprawdzic jak sie zachowuje benchmark po usunieciu wpisu ExtraQuality() z pliku C:\Users\***\Documents\call of juarez dx10 benchmark\out\settings\video_DX10.scr. tylko benchmark odpalaj wtedy przez CoJ_DX10.exe, a nie launcher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wiem...

Średnia odrobinę wyżej. Chyba w granicach błędu

Cienie 2048x2048, 1280x1024

Ustawienia  - HIGH (AA=4, cienie=2)Min		 12.4Max		52.2Avg		24.3

Ustawienia  - Wszystko max (cienie=3,bez AA)Min		 13.7Max		61.0Avg		29.2
Strasznie dyskiem chrupie. Tak samo mam w CoH. I nie jest to wina fragmentacji. Jak w CoH przełączę na DX9, działa gładko.

Coś chyba w sterownikach skaszanione...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze kupic nowa karte graficzna. Obecna niestety jest juz za slaba do tego, aby mozna bylo pograc z przyjemnoscia w Colina Dirt. Ustawienia Low, powylaczane wszystko co sie da przy rozdzielczosci 1024x768 i ledwie 15-25 ftp. Nie kupuje karty z mysla o DX10. Jednak chcialbym, zeby mozna bylo pograc w nadchodzace tytuly takie jak: NFS....., MOH Airborne, COD4, HL2 Episode 2 i pare innych.

Moje wymagania to mozliwosc pogrania przy rozdzialce 1280x1024 na ustawieniach High bez wygladzania krawedzi. Jednak pewnego dnia kupie na pewno LCD 22 panorame i wtedy chcialbym moc pograc przy wyzszej rozdzielczosci. Nigdy nie gralem z wlaczonym wygladzaniem krawedzi i mi jakos nie zalezy na tym szczegolnie. Wole miec 60 ftp bez wlaczonego tego niz 30 ftp z wlaczonym....Moze to kogos dziwic, ale coz takie mam wlasnie wymagania.....Wiem, ze 2900XT duzo traci na wlaczonym wygladzaniu, dlatego mi to nie bedzie przeszkadzac, bo nie bede tego wlaczal.

Mialem zamiar kupic BFG 8800GTS 320MB za 1170zl, ale poczytalem, iz karty na tym rdzeniu dostaja zadyszki. Spada wydajnosc po kilku min grania i ma to miejsce nawet na wersji 640MB. Zreszta 8800GTS 640MB wogole nie biore pod uwage, dlatego, ze w niektorych grach nie ma roznicy miedzy 320MB a 640MB wersja wiec nie chce przeplacac. Dlatego tez zainteresowalem sie ATI 2900XT. W zwiazku z tym mam kilkapytan do posiadaczy i nie tylko takiej karty.

Czy jestescie zadowoleni z posiadania 2900XT? Czy zalujecie, ze ja kupiliscie i teraz kupilibyscie cos innego?

Jak jest z tym halasem wentylatora na 2900XT? Da sie jakos zwolnic obroty jakims programem czy nie? Czy wentyl kreci sie na okolo 100% czy 2D wolniej a przyspiesza dopiero w 3D? Obecnie mam suszarke w postaci Intela Boxa wiec doszedlem do wniosku, ze cichy wentyl nie jest wymagany, bo gdy gram i tak halas kompa zagluszaja glosniki.

Widzialem w tescie na Egielda, ze 2900XT ladnie sobie radzi w niektorych grach i bez wygladzania krawedzi zrownuje sie z 8800GTX -karta za 2000zl! Mysle, ze karta ma potencjal i wcale nie jest taka zla....

Moglby ktos zamiescic wyniki w trybie 1024x768 detale High Colin Dirt bez wygladzania krawedzi ? Bylbym bardzo wdzieczny wiedzac, czy da sie w miare komfortowo pograc w Dirt'a.

W gre wchodzi zakup karty z 3 letnia gwarancja czyli mysle o Asus, Gigabyte, MSI. Najchetniej kupilbym MSI...... Ma ktos MSI? Warto dac za 2900XT 1400zl? Szukam czegos do 1500zl max ale 8800GTS 640 MB nie mam zamiaru kupowac, wiec warto kupic 2900XT czy waszym zdaniem nie warto....?

Wracajac do 8800GTS 320MB a 2900XT to wydaje mi sie, ze karta ATI jest lepsza. Ma wiekszy potencjal.....512 bit DDR, 512MB RAM i moze 2900XT nie bedzie zwalniac tak jak 8800GTS 320MB?

Czy moj zasilacz da rade wogole pociagnac moj konfig razem z 2900XT czy potrzebna bedzie wymiana zasilacza? Max zasilki to 480W tak podaja.......

Dzieki wszystkim z gory za odpowiedzi! Mam nadzieje, ze ten dlugi i chaotyczny post Was nie zniecheci do podzielenia sie na forum swoim spostrzezeniami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz prawdopodobnie da rade ale będzie pracował pod sporym obciążeniem.

Wentylator w karcie jest regulowany płynnie w zależności od temperatury GPU ale w 2D szum jest słyszalny. Dla mnie to jedyna wada tej karty.

Wydajnośc dużo będzie zależała od procka jaki masz.

2900xt w to co ja gram zapewnia AAx8 w 1600x1200 bez problemu. Nie sprawdzałem tylko Newer Winter Nights 2, który rozłożył mojego poprzedniego x1900xtx na łopatki.

Nie żałuje zakupu i ponownie wybrałbym tą karte.

Swoją drogą najwyraźniej nie wiesz co tracisz grając bez wygładzania bo nie zależnie od rozdzielczości obraz jest paskudny i poszarpany. Chociaż 6600gt jest za słabą kartą na takie dodatki i zrozumiałe jest że tego nie używałeś. Ale 6600gt a 2900xt to dwa zuuupełnie różne światy. Jak kupisz 2900xt to odkryjesz nową jakośc grafiki :D zobaczysz...

Druga sprawa jak chcesz grac z wszystkimi detalami na max to dokup sobie więcej ramu bo nie wszystko zależy od karty graficznej i jej pamięci.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Carl Orff

Moglby ktos zamiescic wyniki w trybie 1024x768 detale High Colin Dirt bez wygladzania krawedzi ?

podlaczam sie do prosby. tyle, ze chetnie zobaczylbym taki wynik z wygladzaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi