Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon Hd 2900pro/xt/xtx

Rekomendowane odpowiedzi

No ja :lol:

Prosiłem żebyś przetestował. Sterownik ekranu w tych katalizatorach jest ten sam co w hotfix'ie do QuakeWars. I DX10 chodzi (fotki powyżej). Tylko na nim AA haczy. Jak się chce AA to trzeba przełączać na DX9.

Stwierdziłem, że jednak mój proc wystarcza do tej gry. Na ustawieniach LOW nie ma spowolnień. A jak by co, to można zmniejszyć "fizykę' i wyłączyć ją dla 'szczątków'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawily sie juz pre-ordery na HD 2900Pro, karta w cenie zblizonej do 8800GTS320, aczkolwiek bedzie posiadac wiecej RAMu. Specyfikacja to: 600MHz Core, 512MB 1600MHz GDDR3/256bit Memory, 320 Stream Processors, Crossfire Ready, dostepna od pazdziernika, wyglad prawdopodobnie identyczny jak ten model FireGLa

Dołączona grafika

http://www.overclockers.co.uk/productlist....d=922&mfrid

Edytowane przez morgi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to prawda to wychodzi na to, że jedyne co zrobili to obniżyli częstotliwość taktowania rdzenia o 150 MHz, a jeśli karta będzie w cenie GTS 320 to będzie hit bo o te 150 MHz to każdy chyba sobie podkręci i ma pełnowartościowego XT. Ciekawe jak będzie z tym 8700 od NV.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... widzę tylko jedną wtyke zasilania. Więc podgonienie jej do taktów 2900xt może być trudne.

I jeszcze wykastrowali szyne danych do 256bitów

Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasugerowałem się tym linkiem ze sklepu co go podał morgi. Tam jest 512 bit szyna.

I w ogóle takie coś "HIS Radeon™ HD 2900Pro delivers ultimate realism and performance at all resolutions in high dynamic range from a 2nd generation unified shader engine and easy CrossFire upgradeability" to co już zdążyli na tyle zmodyfikować rdzeń, że jest druga generacja zunifikowanych shaderów, czy ja o czymś nie wiem i w XT też jest druga generacja w takim razie gdzie jest pierwsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem kilka artów o FireGL na INQ i tam zawsze pisali, że ma obciętą szynę i że to jest normalne R600 - tylko wykastrowane

AMD R630 GPU eats Quadro G80 for breakfast

DAAMIT R630 GPU arrives in October

ATI R630 GPU spotted in major professional 3D attack

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem kilka artów o FireGL na INQ i tam zawsze pisali, że ma obciętą szynę i że to jest normalne R600 - tylko wykastrowane

2751749[/snapback]

polecam zajrzeć : http://www.hisdigital.com/html/product_ov....41&view=yes wyraźnie pisze o 512 bitowej szynie pamięci :]

Wiesz coś mi się wierzyć nie chce bo jak zmniejszyliby taktowanie rdzenia tylko o 150 MHz i cena spadła aż o 300-400 zł. Kto im wtedy kupi XT, przecież te brakujące 150 MHz to nic każdy sobie może podkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bardziej zastanawia to:

Sapphire ATI Radeon HD 2900 Pro SILENT Heatpipe 1024MB GDDR4

Czyzby chlodzona tylko pasywnie na co moze wskazywac nazwa??

Moze to jest nizszy proces technologiczny? 55nm? Wtedy mozna by zrozumiec tylko jedno gniazdo zasilania - inaczej sobie tego wyobrazic nie moge bo niby na 150mhz i paru mV mniej zaoszczedziliby 75W??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no sorry rafa ale nie musisz mi tlumaczyc co znaczy silent...

Jak dla mnie takie oznaczanie modelu to jednak cos ze soba niesie bo standardowy cooler od xt ma heatpipe'a w sobie wiec reklamowanie tego jako czegos wyjatkowego nie mialoby sensu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sugerowalbym sie donosami z plotkarskich serwisow, jesli one nie powoluja sie na wiarygodne, poparte realnymi danymi zrodla, a opis w sklepie jest skopiowany z XT. Samo AMD na swojej stronce podaje, ze FireGL z ukladem R600PRO ma 256bit szyne, co prawda nie musi sie to pokrywac z Radeonami, ale uklady FireGL i Radki maja wystartowac z tym samym czasie tj. pazdziernik.

http://ati.amd.com/products/workstation/fireglmatrix.html

Pobor pradu 150W, jest niewiele nizszy niz XT, ktore ma od 160 do 180W dla rdzenia.

Edytowane przez morgi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forrestal- ja raczej poczekam, pazdziernik juz niedlugo i wtedy na 100% kupie kompa. Sytuacja sie wyklaruje, a i ceny troche poleca w dol. Jesli chodzi o CF i SLI to po zaznajomieniu sie z tematem stwierdzilem, ze sie nie oplaca.

Co do tych plotek na temat radka to ciezko sie do nich ustosunkowac. Przed wyjsciem HD2900XT mowiono, ze bedzie super wydajny, a co sie okazalo... Mam nadzieje, ze z HD2900PRO nie bedzie tak samo, bo wtedy pozostanie tylko 8700 od Nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta bedzie kosztowac 900-950zł. W czeskich sklepach taka własnie cena sie utrzymuje wiec i u nas bedzie idetyczna.

Hm, super :) za 900 zł lepsza karta od 8800 GTS320? Czekamy :D Ja się ciesze bo będę mógł znowu wrócić do ATI ukochanego, nie mogę zcierpieć tego GF w mojej obudowie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal go od razu tego gf jednego :D

A żebyś wiedział, że wywale! Nie lubię GF bo mają monopol, a monopol to zło! Nie miałem GF czasów, kiedy pozbyłem się karty RIVA VANTA 32MB. Monopolowi mówimy nie :D 2900 Pro będzie miało takie same zurtifikowane jednostki jak XT czy już drugiej generacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma monopol do wydajności. Ja również wole ATI ,ale biorę to co jest bardziej wydajne i w dobrej cenie. Jeśli to cudo faktycznie jest wydajniejsze od 320 mb 88GTS to też jestem bardzo zainteresowany. 900 PLN to nie jakiś majątek.Ale liczę na spadek cen również GeForce'a. Za 700 PLN bym nie pogardził takim 88GTS (320) Ale to marzenia ;) Ati tworzy porządne układy i zawsze tworzyła. Chyba troszkę bardziej się do tego przykładała niż Nvidia. Problem jednak mieli ze sterownikami.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, super :) za 900 zł lepsza karta od 8800 GTS320? Czekamy :D Ja się ciesze bo będę mógł znowu wrócić do ATI ukochanego, nie mogę zcierpieć tego GF w mojej obudowie :P

KTo powiedzial ze szybsza?

2900XT! jest czasami szybsze od 8800gtx a czasem wolniejsze od 8800gts 320!

Wszystko zalezy od gry/sterow. Ale odsetek gier w ktorych 2900xt roxuje gts jest niewielki

A skoro ten 2900pro bedzie jeszcze wolniejszy od mocniejszego brata to z kad wyciagnales wniosek ze bedzie lepsza od 8800gts?

Imho beda porownywalne cenowo/wydajnosciowo (ogolnie) to bedzie taki odpowiednik 8800gts dla funboyów ATI;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi