madob Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Witam Mam bardzo nie przyjemny problem i chciałem spytać czy ktoś jest mi w stanie pomóc. Właśnie kupiłem sobie GeForca 8800GTX Gigabyte, reszta konfiguracji to: - Asus P5B Deluxe - Intel Core 2 E6600 2.4 - 2 GB DDR2 Platinium Rev2 - Bequiet Dark Power PRO 530W Do tego zestawu zakupiłem monitor 22’’ Samsung SM-226BW Wide. I teraz mój problem. Przesiadłem się na ten monitor CRT’ka i powiem szczerze że jest fatalnie, tylko nie wiem czy to kwestia monitora czy jakiś ustawień. Generalnie moje oczekiwania od monitora to nic innego jak płynność obrazu w grach FPS. A teraz co się dzieje. Kiedy gram i ruszam myszką w FPSach to wygląda to tak jakby jedna klatka rysowała się zanim dokończy się rysować poprzednia, jakby pół klatki było stare a pół nowe. Jakby nie było synchronizacji odświeżania monitora z kartą. To znaczy da się spokojnie grać, ale nie ma płynności przejścia obrazu. Zmiana rozdzielczości na najmniejsza i detali nic nie daje, jest ten sam efekt. Kompletnie nie wiem co z tym zrobić, co prawda jestem raczej laikiem w tych sprawach… Powiem tylko że włączyłem synchronizację pionową ale nic to nie pomogło. Dziś postaram się stestować CRT’ka i zobaczyć czy jest różnica. Dodam że mam zainstalowane najnowsze sterowniki i do karty i do monitora. Jeśli ktoś jest mi w stanie pomóc, z góry dziękuję. Bo przyznam że jestem lekko zdruzgotany, gdyż wydałem sporo pieniędzy i oczekiwałem ultra płynności i zero problemów :( Edytowane 14 Maja 2007 przez madob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Mi to wygląda na słabe odświeżanie ekranu. Ustaw w opcjach na maxa na ile pozwala twoj LCD. Np różnica pomiędzy 60hz a 75hz jest ogromna w grach Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madob Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Mi to wygląda na słabe odświeżanie ekranu. Ustaw w opcjach na maxa na ile pozwala twoj LCD. Np różnica pomiędzy 60hz a 75hz jest ogromna w grach Pozdr. Ten Samsung ma maxymalne odświeżanie 60hz. Może to zamało na gry.... :/ Jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Z tego co znalazłem wynika, że twój monitor ma max 75hz więc musisz zrobic tak, żeby było można ustawić taką wartość. Będzie Ci się grać duużo lepiej - gwarantuje. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madob Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Z tego co znalazłem wynika, że twój monitor ma max 75hz więc musisz zrobic tak, żeby było można ustawić taką wartość. Będzie Ci się grać duużo lepiej - gwarantuje. Pozdr. Ale w ustawieniach monitora w Windowsach jest tylko możliwe do ustawienia 60Hz albo 59Hz. Czy jest jakaś inna możliwość zmienienia tego? Może poprostu na max rozdzielczosći 1680x1050 nie jest w stanie odświeżać szybciej niż 60Hz? Może zmiana rozdzielczości coś zmieni... Edytowane 14 Maja 2007 przez madob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Ale w ustawieniach monitora w Windowsach jest tylko możliwe do ustawienia 60Hz albo 59Hz. Czy jest jakaś inna możliwość zmienienia tego? Może poprostu na max rozdzielczosći 1680x1050 nie jest w stanie odświeżać szybciej niż 60Hz? Może zmiana rozdzielczości coś zmieni... znam problem, przy natywnej uzyskasz tylko 60Hz, graj w 1440x900x75Hz, jesli nadal nie da się ustawic takiego odświeżania to zmień na złącze Dsub 60Hz to masakra w FPS acha spróbuj wywalić sterownik do monitora i używaj "monitor PlugnPlay", na swoim SAMUNGu 932B po zainstalowaniu sterownika znika mi 75Hz w 1280x1024 na DVI, bez sterownika działa OK Edytowane 14 Maja 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madob Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Niestety podmiana monitora na CRT'ka nic nie zminiła, dalej jest ten sam efekt.... masakra... Już kompletnie nie wiem co wymyślić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Co wy za bzdury piszecie z tymi 60Hz, ja mam Eizo s1931 i tez tylko do wyboru 60Hz na DVI i nie ma zadnych problemów, jeszcze w zeszłym tygodniu miałem neca starego na d-sub i 75Hz i zadnej różnicy nie było... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Pewnie, że bzdura to te 60Hz. Ja mam na swoim LCD max 60Hz i pięknie wszystko chodzi. 60Hz to tak jakby 60FPS i wtedy się ustawia synchronizację pionową, która ogranicza do 60FPS i wszystko chodzi jak marzenie. @madob, postaw nowy system, bo pewnie jeszcze masz starego i stery dziwnie pracują. Edytowane 14 Maja 2007 przez LCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Ale z Was gracze FPS, chyba w szachy :lol2: Ja w końcu kupiłem CRT zeby pograć z przyjemnością bo na LCD to wzrok można zepsuć od smużenia a IL 20-40ms gwarantuje trafienie palcem we własną ***** . Ustaw gierkę która ma 200fps a zobaczysz roznice miedzy 60 i 75Hz, badziewiate eizo 1931 to sie do gier FPS nie nadaje bo mam mleko a nie obraz, jednak to temat nie do tego działu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 To się zdziwisz kolego ale grać można i to całkiem normalnie, no chyba, że masz super wzrok i widzisz to "wszechobecne" smużenie... Życzę powodzenia z CRT, koniec offtopa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.t Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) To się zdziwisz kolego ale grać można i to całkiem normalnie, no chyba, że masz super wzrok i widzisz to "wszechobecne" smużenie... Życzę powodzenia z CRT, koniec offtopa... popieram, ja mam eizo s1910 i gra sie o wiele lepiej co wiecej obraz jest po prostu lepszy w porównaniu do mojego starego crt'ka.. a był nie byle jaki bo mag na ekranie sony. w 1280x1024 mam 75Hz ustawione i wszystko jest pieknie B) Edytowane 14 Maja 2007 przez marek.t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Co wy za bzdury piszecie z tymi 60Hz, ja mam Eizo s1931 i tez tylko do wyboru 60Hz na DVI i nie ma zadnych problemów, jeszcze w zeszłym tygodniu miałem neca starego na d-sub i 75Hz i zadnej różnicy nie było...Ja bzdur nie pisze - w razie czego zapraszam do mnie. Może na DVI sprawa ma się inaczej - ja mam złącze d-sub w monitorze i przy ustawionych 60hz nie da się grać - w 75 jest normalnie. Moge nagrac filmik jak ktoś nie wierzy - lol Peace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 ja mam na dvi do wyboru 60hz i 75 i na 75 jest lepsza jakość obrazu niz na 60hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 No to logiczne jest przecież, że się ustawia max jakie można, ale niech nikt mi nie mówi, że na LCD nie da się grać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 No to logiczne jest przecież, że się ustawia max jakie można, ale niech nikt mi nie mówi, że na LCD nie da się grać...Na lcd z 60hz na d-sub nie da się w grać w żadną dynamiczną grę - w szachy tak B) Na 75hz u mnie jest dobrze i nie żałuje zmiany z 21" crt na trinitronie na to co mam w podpisie. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Tyle odpowiedzi a nikt nie słyszał o V-sync. Włącz ta opcję i koniec z problemami. Odświerzanie... ludzie.... chyba potrzeba by bylo 5Hz zeby zobaczyc pol klatki jednej, a pol innej. A tu zmiana z 60 na 75 miałaby pomóc. Myśleć! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Zebys sie nie zdziwil... jak masz ponad 60 fps i wylaczone vsync, to wlasnie takie jazdy sie moga dziac, bo monitor nie nadaza za zmianami obrazu. Natomiast ponizej 60fps vsync jest zasadniczo zbedne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 (edytowane) @madobb: heh, znam twoj bol - sam mam tego samsunga, tyle ze 206BW (20" WS). zawsze gralem na 150Hz, teraz na 75Hz - gwarantuje, ze po tygodniu czlowiek nie widzi roznicy, zas po dwoch/trzech totalnie ZADNEJ. co do samych odswiezan - w natywnej (1680x1050) max. to 60Hz. 75Hz jest do 1152x864. z kolegi opisu wynika, ze to nie wina monitora, bo sprawdzal na CRT i ma to samo. imho sterowniki - poprobuj innych. synchronizacje pionowa, ja bym wlasnie zostawil WYLaczone? 60fps i 60Hz, nie dosc ze tylko 60fps to jeszcze tearing. ja sam gram na 1152x864@75Hz i 300+fps - miod cod. sprobuj wiec odpalic na 1024x768@75Hz bez V-Sync. co do samych Hz na LCD - jesli ma sie dobrego LCD, same Hz juz nie maja znaczenia. Edytowane 16 Maja 2007 przez alcapone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erosito Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 nie wiem w czym jest problem. Mam ten monitor od dłuższego czasu (zaraz po wejsciu na rynek), gram z reguły w gry pes, strzelanki, wyścigi i praktycznie na co dzięn mam włączone v-synk (gry sportowe) i nie mam żadnych problemów a jade na 1680/1050. Mając 7900gs także na takiej rozdzielczości, ale wtedy na TDU jechhałem przy 1280/960 także na v-synk. Jeżeli gra wolniejsza ,brak dynamiki to wyłączam i dalej się bawię miło. wszystko na dvi. Wydaje mi się ,że Twój problem rzeczywiście leży po stronie systemu i sterowników. Postaraj się przeinstalować system, wgrać wszystko od początku, ale pamiętaj też ,że stery do 8800 nie są jescze dopracowane i moga pojawiać się problemy, a wiem bo sma mam niekiedy np. tdu, ale wyjdzie patch do poprawy. Reszta jak pisałem miód. Monitor ogólnie jest b.dobry, kolory super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMike Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Ludzie z tymi Hz troche przekombinowaliście. Przecież monitory lcd nie mają kineskopu i co za tym idzie obraz na nich nie jest wyświetlany w sposób migotania z odpowiednią częstotliwością a wyświetlany stale i przy róchu zapalają się odpowiednie pixele zas inne gasną. Ale zgadzam sie z tym że niekiedy ustawienie z 60 na 75 daje trochę lepsze rezultaty (dziwne to jak cholera bo nie powinno być teoretycznie różnicy). Wydaje mi się że kolega zobaczył efekt smużenia na lcd, chociaz potem na crt też mu się tak działo. Faktycznie spróbuj przeinstalować sterownik od grafy, albo podmień karte grafiki i spróbuj wtedy na crt i lcd osobno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Co zauważyłem na swoim 226BW: Nie istnieje na tym LCDku smużenie. Już posyłałem fimik na forum jako dowód. Jedyny problem w FPSach (na monitorze 22") na natywnej jest myszka. Sama gra (np Americas Army) chodzi płynnie przy 60hz, ale mysz jest nieprecyzyjna i to może powodować wrażenie że gra skacze. Powolne przesuwanie myszki nie jest płynne - widzimy małe skoki. Dlatego w AA gram na 1200x800 + aax4 = Wszystko płynnie z bdb grafą. Dodam że przy tej rozdziałce też jest 60hz, a mysz pracuje na 1600dpi. Jeśli się myle to prosze mnie oświecić - ja tylko przekazuje Wam to co zauważyłem u siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 (edytowane) hm, dpi to nie wszystko. sprobuj podmienic usbport.sys zpaczowany na 500Hz. "plynnosc" jest DUZO wieksza. oczywiscie, jesli masz odpowiednia myszke (optyk ktorego cena nie jest mniejsza niz 80-100zl). mialem taki przypadek tydzien temu. po reinstalacji systemu cos mi nie pasowalo, czulem, ze gra nie jest "plynna". a tak - nie wgralem zpaczowanego usbport.sys na 500Hz. po zgraniu - "plynnosc" taka jaka byla, miod ;) Edytowane 20 Maja 2007 przez alcapone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 hm, dpi to nie wszystko. sprobuj podmienic usbport.sys zpaczowany na 500Hz. "plynnosc" jest DUZO wieksza. oczywiscie, jesli masz odpowiednia myszke (optyk ktorego cena nie jest mniejsza niz 80-100zl). mialem taki przypadek tydzien temu. po reinstalacji systemu cos mi nie pasowalo, czulem, ze gra nie jest "plynna". a tak - nie wgralem zpaczowanego usbport.sys na 500Hz. po zgraniu - "plynnosc" taka jaka byla, miod ;) moja A4tech x-718 nie jest podatna na ten zabieg, będzie trzeba wymienić na lepszą, tym bardziej że coraz częsciej szwankuje mi lewy klawisz - często działa jako 2 kliknięcia :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 to zescie mnie przestraszyli... ;) Wlasnie zamawiam 8800GTX i tego 226BW, gram sporo w cs'a - tam potrzebne jest wiecej niz 60fps, ktos wie jak wyglada gra w cs'a (1.6) z wylaczonym V-Sync? Jak wygladaja gry skalowane do np. 1280x1024? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Kolega gra w ET, tez wiecej niz 60fpsow i mowi ze idzie sie przyzwyczaic. Ja widzialem roznice jak przyszedlem od siebie z 75hz i 1280x1024 do 60hz na max rozdzielczosci 226bw. :) Po czasie jak sie przyzyczaisz powinno byc ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 hm, dpi to nie wszystko. sprobuj podmienic usbport.sys zpaczowany na 500Hz. "plynnosc" jest DUZO wieksza. oczywiscie, jesli masz odpowiednia myszke (optyk ktorego cena nie jest mniejsza niz 80-100zl). mialem taki przypadek tydzien temu. po reinstalacji systemu cos mi nie pasowalo, czulem, ze gra nie jest "plynna". a tak - nie wgralem zpaczowanego usbport.sys na 500Hz. po zgraniu - "plynnosc" taka jaka byla, miod ;) Przy częstotliwościach odświeżania monitora 60 Hz i 120 Hz nie potrzeba zwiększać częstotliwości raportowania portu USB bo nic to nie da - o dziwo przy tych 2-ch częstotliwościach kursor porusza się z idealną płynnością ( mysz 125 Hz ) - natomiast kiedy na monitorze mamy 85 , 100 , 75 Hz to kursor "skacze". Co zauważyłem na swoim 226BW: Nie istnieje na tym LCDku smużenie. Już posyłałem fimik na forum jako dowód. Jedyny problem w FPSach (na monitorze 22") na natywnej jest myszka. Sama gra (np Americas Army) chodzi płynnie przy 60hz, ale mysz jest nieprecyzyjna i to może powodować wrażenie że gra skacze. Powolne przesuwanie myszki nie jest płynne - widzimy małe skoki. Dlatego w AA gram na 1200x800 + aax4 = Wszystko płynnie z bdb grafą. Dodam że przy tej rozdziałce też jest 60hz, a mysz pracuje na 1600dpi. Jeśli się myle to prosze mnie oświecić - ja tylko przekazuje Wam to co zauważyłem u siebie. Na wszystkich myszach 1600 dpi będzie identycznie. Coś takiego miałem na myszach 400 dpi i komfortowej dla mnie nastawie czułości. Na 1600 dpi problem znikł ( czułość nastawiona w grze zmalała 4x ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novi61 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Przy częstotliwościach odświeżania monitora 60 Hz i 120 Hz nie potrzeba zwiększać częstotliwości raportowania portu USB bo nic to nie da - o dziwo przy tych 2-ch częstotliwościach kursor porusza się z idealną płynnością ( mysz 125 Hz ) - natomiast kiedy na monitorze mamy 85 , 100 , 75 Hz to kursor "skacze". Na wszystkich myszach 1600 dpi będzie identycznie. Coś takiego miałem na myszach 400 dpi i komfortowej dla mnie nastawie czułości. Na 1600 dpi problem znikł ( czułość nastawiona w grze zmalała 4x ) Mam prośbę, czy moglibyście bardziej przystępnie z tą myszą? Jak ustawić, bo coś mało precyzyjna mysz jest przy SyncMaster 226BW na dvi i grafice GF7600GT. Mysz Logitech MX610 . Od siebie dodam, że monitor 226BW jest na rozdzielczosci 1680x1050 b.dobry. Problem może być z różnymi matrycami, która to matryca tylko w typie S jest Samsunga, a przy typach A i C to już kooperanci i w testach mają gorsze wyniki-- a sprzedawne wszystko jest pod jedną nazwą SyncMaster 226BW . W tych gorszych wystepują rozjasnienia przy krawędziach i złe oddawanie barw np w błękicie. linki: http://www.behardware.com/articles/667-1/s...he-verdict.html http://www.behardware.com/articles/673-1/s...er-226bw-c.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...