etoo Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Witam Zamierzam w tym tygodniu kupić nowe części do kompa m.in : core 2 duo e4300 abit ab9 i jakieś ramy i tu mam problem. Nie wiem czy kupić jakieś tanie pamięci np te kingstony : Click tyle, że 4gb tzn 2x1gb+2x1gb czy np droższe ( a lepsze do grania ?) OCZ Special ops 2x1gb 800 mhz za 340zł i kiedyś w przyszłości najwyżej dokupić drugą parę jak dozbieram flote. Od razu zaznaczam że chciałbym trochę podkręcić tego procka tak chociażby do 2.5ghz (i nie wiem czy tu pamięci odgrywają znaczną rolę ?) Na początku miałem wziąć właśnie 2x1gb tych OCZ ale mam zamiar zainstalować vistę na kompie i nie wiem czy z tym systemem 2gb ramu byłoby wystarczające do grania w nowe gry typu c&c3 czy gothic 3 na full detalach ( bo czytałem gdzieś ze vista jest strasznie ramo żerna ). Mam nadzieje że ktoś zrozumie te bazgroły :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raiders Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 OK polecam 2x1GB Corsair 675mhz w emarket.pl za 300zl ladnie sie kreca E4300 podkrecisz bez zadnego ale na 3ghz przy tym procku to minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 @GB szybkiego (czyli pow. 800MHz) RAMU spokojnie wystarczy. Sam posiadam zestawik Kingstonów 2x GB wykręcony na 975MHz, ora Viste. W idle OS żżera nie wiecej jak 350-500MB RAMu. Z włączoną Operą, jakimś odtwarzaczem to około 600 MB. Do tego 200MB z tego to pamięć video, a podczas grania wyłącza sie Windows Aero ( czyli te wodotryski). Zaoszczędzone forse jak luż lepiej wpakować w szybszą grafe, dyski w RAIDzie, ew&ualnie wydać na jakiś inny cel :D :D :D Reszte (dyski napedy grafe) już masz ??? Będe wredny i przypomne jeszcze o markowym zasilaczu. Jeżeli takowego nie posiadacz, kup Huntkeya hk 350 moc około 450W. Stabila zasiłka to podstawa OC. Na tym procu powinieneś dociągnąc do 3GHz, ale na boxie może być troche ciężko. Jeśli nie masz takiego, kup jakieś lepsze chłodzenie ( np AC Freezer 7 pro około 70zł, z droższych Scythe Mine/Infinity lub 1st WC. Ale tu już wybierz według uznania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etoo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 OK polecam 2x1GB Corsair 675mhz w emarket.pl za 300zl ladnie sie kreca E4300 podkrecisz bez zadnego ale na 3ghz przy tym procku to minimum. heh ,z chęcia bym kupił te ramki gdyby tylko gdziekolwiek były dostępne :D Co do reszty podzespołów to zamierzam kupić zasilacz taki do około 300 zł ,może któryś z tych byście polecili ? click , click ,click lub ten click Co do karty graficznej to z pewnością będzie to Geforce 8600 GE. Dysk twardy mam ze starego kompa 80 gb ata więc myśle że narazie styknie. No chyba że nie kupowałbym tych 4gb ramu to wtedy mi zostanie troche kasy i moge kupićdysk nowy.Obudowe i nagrywarki mam więc z tym nie ma problemu. Aha no i jeszcze takie pytanko czy te w/w zasilacze uciągną taki zestaw: core 2 duo 1,8 e4300 abit ab9 gf 8600 ge 2x1gb lub 4gb RAM dysk twardy 80 gb nagrywarka dvd benq nagrywarka cd teac do tego monitor lcd 15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JohnZi Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) widze ze mowa o zasilaczach:) ze tak sie wtrynie chamsko:P Zasilacz typu Fortron 400 bylby ok do zestawu ktory wymienil kolega wyzej? jest ich troche na allegro, no i nie sa drogie:) Edytowane 15 Maja 2007 przez JohnZi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 wyrzjeWyżej jak już... 400 to tylko GL-N lub HL-N, PF-N to jest z mocną 5V która nadaje sie do starszych kompów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mission123 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Ja bym się narazie nie pchał w te 4GB tylko w lepszy dysk. W Viście naprawdę dysk dużo daje a ramy zawsze można dokupić ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...