Kseroboy Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Mam new PC: -AMD ATHLON 64BIT X2 5600+ 2x1 MB CACHE -BFG GEFORCE 8800GTS 8800 OC 320MB -2 GB DDR II 800 Dual Ultra (2 x 1GB) Geil'a -SEAGATE 160GB 7200 OBR.8MB SATA II,NCQ, -ABIT NF-M2S -StraightPower 450 Dual Rail I byłoby wszystko ok gdyby nie przyszedł mi do głowy pomysł by zainstalować sterowniki od płyty głownej i karty graficznej. Otóż po instalacji Chipsetu, PC przy ładowaniu systemu resetuje się. W trybie awaryjnym normalne się włącza lecz nie w normalnym trybie pracy. W biosie nic nie grzebałem ani nie ustawiałem nic. PC jest złożony wszystko poprawnie poinstalowane. System XP Professional z wbudowanym SP2. Jak to naprawić? Edytowane 14 Maja 2007 przez Kseroboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Na początek to pasowałoby ustawić bios (Ty ktoś bardziej doświadczony w miarę potrzeby). Następnie formacik i pomęczyć chwilę system - aby wykluczyć winę sprzętu. Następnie zainstalować najnowsze sterowniki ze strony producenta. Początkowo do samej płyty i pomęczyć, potem dorzucić grafikę i znów pomęczyć. Wyjściem z obecnej sytuacji może być naprawa systemu z płyty CD, ale jest duża szansa, że system wykryje zainstalowane już sterowniki i wrócisz do punktu wyjścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kseroboy Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Na początek to pasowałoby ustawić bios (Ty ktoś bardziej doświadczony w miarę potrzeby). Następnie formacik i pomęczyć chwilę system - aby wykluczyć winę sprzętu. Następnie zainstalować najnowsze sterowniki ze strony producenta. Początkowo do samej płyty i pomęczyć, potem dorzucić grafikę i znów pomęczyć. Wyjściem z obecnej sytuacji może być naprawa systemu z płyty CD, ale jest duża szansa, że system wykryje zainstalowane już sterowniki i wrócisz do punktu wyjścia. Czy jakbym porobił zdjęcia dokładnie biosu to cyz powiedzielibyście co tak należy poprawnie ustawić i delikatnie podkręcić? Nie chciałbym aby taka maszynka się marnowała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 to porob zdjecia a my postaramy sie pomoc :) ;) tylko ze tego athlona to za wiele raczej nie podkrecisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kseroboy Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) to porob zdjecia a my postaramy sie pomoc :) ;) tylko ze tego athlona to za wiele raczej nie podkrecisz ;) Dlaczego? EDIT. Przedstawiam strukturę mojego bios'a: Menu główne: Po wejściu w Standard CMOS Features wyświetli się nam: Po wejściu w Advanced Bios Features wyświetli się nam: Po wejściu w Advanced Chipset Features wyświetli się nam: Po wejściu w Integrated Peripherals wyświetli się nam: Po wejściu w Power Mengament Setup wyświetli się nam: Po wejściu w PnP/PCI Configurations wyświetli się nam: Po wejściu w PC Health Status wyświetli się nam: Więc co tu poustawiać. Prosze o dokładne opisy :-) Edytowane 15 Maja 2007 przez Kseroboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) Po pierwsze i najważniejsze wyłącz zintegrowaną kartę graficzną!! [Onboard GPU : Always Enable] zmień na [Disable/Off] nie wiem jak tam masz opisane. A inicjalizację ustaw z karty PCI-E [init Display First : PCI Slot] na [init display First : PCI-E / PCIEX / PCIEXPRESS]. Przed zmianą dobrze jest odinstalowac najpierw sterownik karty zintegrowanej, a po restarcie wyłączyc ją w biosie tak jak napisałem. Może byc też tak, że korzystasz z obu kart? Co wydaje się jednak mało prawdopodobne. Edytowane 15 Maja 2007 przez Evil One Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kseroboy Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Po pierwsze i najważniejsze wyłącz zintegrowaną kartę graficzną!! [Onboard GPU : Always Enable] zmień na [Disable/Off] nie wiem jak tam masz opisane. A inicjalizację ustaw z karty PCI-E [init Display First : PCI Slot] na [init display First : PCI-E / PCIEX / PCIEXPRESS]. Przed zmianą dobrze jest odinstalowac najpierw sterownik karty zintegrowanej, a po restarcie wyłączyc ją w biosie tak jak napisałem. Może byc też tak, że korzystasz z obu kart? Co wydaje się jednak mało prawdopodobne. NApisz dokłądniej gdzie co i jak mam wyłączyć. NIe znam się dlatego podałem zdjęcia wieć podaj mi dokładnie gdzie mam wejść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Nie no, trochę samodzielności! Obie wymienione opcje masz na tych screenach. Poza tym: Halt On ustaw na All errors Aby ustawić część opcji, trzeba wejść głębiej - np 3 i 5 screen. Polecam też: http://bios.i-slownik.pl/ i: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=9637 oraz: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=us...+Google&lr= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kseroboy Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Dziękuję przeinstalowałem system poustawiałem tak jak kazaliście( z tą różnicą że GPU nie ma tego DIsable lecz Enalbe if NO ext GPU) Wszystko śmiga wyśmienicie po ustawieniu w biosie lecz mam jescze pytanka: 1) Przy instalacji systemu niestety zapomniałem utworzyć jeszcze jednej partycji i jako obszar nie podzielony na partycje mam 70gb jeszcze. Czy dałoby nie odinstalowując niczego utworzyć tę 3 partycję? 2) NIe działa karta muzyczna mmo iż mam podłączone głośniki i poinstalowane sterowniki Realteka z dołączonej płytki Abita. Co zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 1. Mój komputer->prawy myszy->Zarządzaj->Magazyn-Menedżer dysków. 2. Ściągnij najnowsze ze strony producenta płyty. W razie dalszych problemów użyj Everest (lub dowolnego innego programu tego typu), odczytaj oznaczenie karty/chipset (np ALC2600, RTL932c) i poszukaj w Google sterowników pod niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 ... 2) NIe działa karta muzyczna mmo iż mam podłączone głośniki i poinstalowane sterowniki Realteka z dołączonej płytki Abita. Co zrobić? Sprawdź w instrukcji obsługi płyty zworki dla FRONT PANEL / REAR OUTPUT. Może trzeba przestawic w opowiednią pozycję. Jeśli nie podłączyłeś front panela na obudowie to zworkę ustaw tak aby sygnał był kierowany do wyjśc audio na tylnym panelu płyty. Możliwe też, że w biosie masz coś przestawione od AUDIO. Sprawdź w Integrated Peripherials i zapodaj fotkę z tych ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kseroboy Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Sprawdź w instrukcji obsługi płyty zworki dla FRONT PANEL / REAR OUTPUT. Może trzeba przestawic w opowiednią pozycję. Jeśli nie podłączyłeś front panela na obudowie to zworkę ustaw tak aby sygnał był kierowany do wyjśc audio na tylnym panelu płyty. Możliwe też, że w biosie masz coś przestawione od AUDIO. Sprawdź w Integrated Peripherials i zapodaj fotkę z tych ustawień.Chłopie gdybym ja instrukcje miał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 a od czego jest internet :blink:, przecież na stronie producenta napewno jest manual do płyty, czyż nie? ściągasz pdf'a i otwierasz go Acrobat Readerem, czy to takie trudne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kseroboy Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 a od czego jest internet :blink:, przecież na stronie producenta napewno jest manual do płyty, czyż nie? ściągasz pdf'a i otwierasz go Acrobat Readerem, czy to takie trudne?Troche.... Ale ja podłączam głośniki pod tylne wejście(te zielone) więc po co mam sprawdzać czy jest przód podłączony jak z niego nie korzystam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Troche.... Ale ja podłączam głośniki pod tylne wejście(te zielone) więc po co mam sprawdzać czy jest przód podłączony jak z niego nie korzystam? Po co sprawdzac? hmmm... faktycznie najlepiej szukac rozwiązania od d..py strony , sorry ale nie mogłem się powstrzymac. Chłopie nie musisz miec podłączonego żadnego panela, a zworki mogą byc przestawione od początku. BTW... Czy Ty tego dźwięku nie masz od początku, czy poprostu "znikł" Ci w jakimś momencie grzebania w biosie / instalacji sterowników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...