Skocz do zawartości
torture

Chieftec Gps-400aa-101a I Gigabyte Ga-k8n51gmf-9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam płytę główną Gigabyte GA-K8N51GMF-9 i Semprona 3000, socket 939. Ostatnio postanowiłem wymienic zasilacz na nowy, stary był za głośny (jakiś Codegen 300x). Więc kupiłem Chieftec GPS-400AA-101A. Nowy zasilacz przyszedł pocztą po kilku dniach, wszystko podłączyłem włączam power i... nic :/ Nie chce startować kompa. Wiatrak na procku się kręci, niby wszystko gra, ale nie ma tego "pip", które zawsze słychać. Podłączałem tylko 20 pin ATX, potem wszystkie 24 piny, dysk pod SATA, pod Molexa... wszystkie kombinacje i nic. Wkurzyłem się i wyprobowałem zasilacz na płycie na drugim kompie w domu (GIGABYTE GA-M61VME-S2) no i tam wszystko pięknie działa.

Jak widać - problem chyba nie leży w zasilaczu tylko w mojej płycie. Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać? Bo mi się skończyły :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obok baterii podtrzymujacej zasilanie bios-u jest taka zworka. Dokladniej lekko w dol od baterii, miedzy zlacze sata a mostkiem poludniowym (chipset) masz 2 piny na zalozenie zworki (opisane jako clr-cmos lub podobnie). Zaloz tam zworke i sprobuj wlaczyc komputer. Jesli nie bedzie sie wlaczal to zworka jest zalozona dobrze i masz bios przywrocony do fabrycznych ustawien. Zdejmij zworke i wlacz komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak uwalonym procem skoro jak zmienię zasilacz na stary to śmiga już z 12 godzin? Zresztą - sprawdzić też sprawdziłem. Wyjąłem procka iw sadziłem ponownie. To nie to, chyba zawiozę do serwisu i niech się martwią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi