torture Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Witam! Posiadam płytę główną Gigabyte GA-K8N51GMF-9 i Semprona 3000, socket 939. Ostatnio postanowiłem wymienic zasilacz na nowy, stary był za głośny (jakiś Codegen 300x). Więc kupiłem Chieftec GPS-400AA-101A. Nowy zasilacz przyszedł pocztą po kilku dniach, wszystko podłączyłem włączam power i... nic :/ Nie chce startować kompa. Wiatrak na procku się kręci, niby wszystko gra, ale nie ma tego "pip", które zawsze słychać. Podłączałem tylko 20 pin ATX, potem wszystkie 24 piny, dysk pod SATA, pod Molexa... wszystkie kombinacje i nic. Wkurzyłem się i wyprobowałem zasilacz na płycie na drugim kompie w domu (GIGABYTE GA-M61VME-S2) no i tam wszystko pięknie działa. Jak widać - problem chyba nie leży w zasilaczu tylko w mojej płycie. Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać? Bo mi się skończyły :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Moze pomysl bez sensu , ale sprobuj zresetowac bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 a wtyczkę P4 włozyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torture Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) svende: Tą 12V? 4-pin? No jasne... Leoni: Zrobiłem to przez założenie zworki na płycie - dalej działa tylko Codegen, Chieftec nie :( Jakieś inne pomysły? :/ Edytowane 15 Maja 2007 przez torture Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Obok baterii podtrzymujacej zasilanie bios-u jest taka zworka. Dokladniej lekko w dol od baterii, miedzy zlacze sata a mostkiem poludniowym (chipset) masz 2 piny na zalozenie zworki (opisane jako clr-cmos lub podobnie). Zaloz tam zworke i sprobuj wlaczyc komputer. Jesli nie bedzie sie wlaczal to zworka jest zalozona dobrze i masz bios przywrocony do fabrycznych ustawien. Zdejmij zworke i wlacz komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torture Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Leoni: Tak zrobiłem, nie pomogło. Codegen działa, Chieftec nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkotlowski Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Coś mi tu smierdzi uwalonym procem. Na pewno nic sie nie poluzowało podczas montażu zasilacza? Posprawdzaj i podociskaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torture Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Ale jak uwalonym procem skoro jak zmienię zasilacz na stary to śmiga już z 12 godzin? Zresztą - sprawdzić też sprawdziłem. Wyjąłem procka iw sadziłem ponownie. To nie to, chyba zawiozę do serwisu i niech się martwią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Załącz chiefteca na sucho, czyli bez udziału mobo, tylko np. z podpiętym 1 cd-romem. Pomierz napięcia, jeśli się załączy i napięcia w normie, to zasilacz nie lubi twojej mobo i go zmień na inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torture Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Zasilacz jest ok się okazało. Elektryka na płycie jakaś kopnięta :/ Poszła do producenta - zobaczymy co wymyślą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...