Skocz do zawartości
Ardeni

Oddzielanie Badów Od Zdrowej Części Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli mam dużo małych badów na dysku, to czy jest jakiś program który pozwoli mi na ominięcie tych dziur?

Czy muszę ręcznie porobić partycje tak by je ominąć? Chodzi o to że takie ręczne babranie po 1 trwało by długo, a po 2 nie potrzebuje przecież kilkunastu partycji...

Czy mogę jakoś sformatować to by automatycznie ominąć te obszary, całkowicie wyłączając je z użycia?

W tym momencie HD Tune leci mi z wykrywaniem gdzie bady są rozlokowane...

EDIT.

I jeszcze takie pytanie, HD w czasie skanowania cały czas pokazuje mi krytyczną temperaturę dysku dochodzącą nawet do 71 stopni!!!

dałem wiatrak obok ale temperatura nie maleje. Czy to jakiś bład termometru czy to bady i ich skanowanie może powodować taki wysoki wynik?

Edytowane przez Ardeni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn dlaczego mało sensowne? bady się nie porozmnażają przypadkiem jeśli zostawię je tak jak teraz są?

A co do temperatury to chyba coś jednak z termometrem, "macałem" dysk i 70 to tam nie jest na pewno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to uszkodzenia mechaniczne to pomnazac sie beda tak czy inaczej. Jesli logiczne to czy ominiesz czy nie i tak roznicy nie ma.

A pomijajac to co wyzej to nie da sie zrobic jednej partycji z ominieciem badow, musisz ich zalozyc tyle ile masz 'zdrowych fragmentow'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zamieszczonym obrazku widać jak pomógł w moim przypadku Hdd Regenerator. To okienko w tle pokazuje jak dysk wyglądał przed zabawą hdd regeneratorem.

Teraz pozostaje pytanie - czy tak już pozostanie? Troszkę ostrożny jestem i nie bardzo mi się chcę wierzyć że udało mi się odratować bady. Jeśli były to bady logiczne to znaczy że już ich naprawdę nie ma i dysk jest w 100%sprawny?

Nie patrzcie na temperatury bo dysk jest tylko ciepły (macałem).

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi