Skocz do zawartości
Dimek

Dimek Już Pogubił Się W Rewizjach Wc... Teraz Chyba 9.2 ?

Rekomendowane odpowiedzi

1. Węże rzeczywiście masakrycznie długie, mógłbyś pokombinować z jakimś upchaniem ich we wnętrzu tej lawety, bo miejsca jest sporo.

2. Motylki (np. TU) wyglądają obleśnie, mógłbyś zamienić je na jakieś śrubki.

3. Ta osiemdziesiątka na suficie jest potrzebna?

4.

Na co dzień wentylatory na chłodnicy Cooltek Triple działają @1000rpm [...] Daje to bardzo dobre właściwości akustyczne (ciiiiisza)

Hehe, a mnie przeszkadzają trzy S-Flexy @ 450 obrotów ;)

5. Gdybym miał się masturbować przy zdjęciu jakiegoś WC, to właśnie przy TYM. Nie lubię światełek, ale kozacko to wygląda :icon_exclaim:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Arni

Niezle Ci poszlo z rozszyfrowaniem flakow z tak ciemnej fotki :!:

Moze beda jakies zmiany co do zlaczek i kolejnosci wezy ale to na razie przynajmniej odlegla przyszlosc - jak odlegla, tego nie wiem :)

To zdjecie co podales, to z poczatku za raz po napelnieniu ukladu, przed odpowietrzaniem, ktore w tym ukladzie nie jest proste jesli ma byc zrobione jak nalezy :mur: Powietrza teraz juz nie ma w zadnym z elementow ukladu - przynajmniej krecenie buda w kazdej plaszczyznie nie pokazuje go :)

@_Vip_ i @pisarz

Pieniadze nie mialy tu od pewnego momentu wiekszego znaczenia - liczylo sie to, zeby zrealizowac to co mi sie w glowie klebilo :) Poza tym dżentelmeni o keszu nie mowia... no chyba, ze to L2 kesz :wink:

@pmp

Weza poszlo niecale 4,5m - fakt, ze jest go nadmiar poza buda, ale czekam na pewna paczuszka z kolankami, ktore "kwestie" rozwiaza... Ciekawe kiedy paczka dojdzie :?:... :wink:

Wozek bedzie pewnie jeszcze dopracowany - jakas siatka maskujaca, zeby zabudowac wszystko - takie przynajmniej sa (dalekie) plany.

DualLoop nie przewiduje, bo to jeszcze bardziej komplikuje uklad a poza tym Laing D5 Vario spokojnie daje rade - wszak dziala dopiero na 3 biegu

A co do rozowego (czy jak go nazwac) koloru cieczy, to wyszlo niezgodnie z zamierzeniem - mialo byc mocno fioletowo/granatowo ale no... nie wyszlo :rolleyes:

@AndyN

Zmiany (kiedys) beda pewnie tez dotyczyly reza - pod warunkiem, ze bede chcial, zeby pompa dzialala na wyzszym biegu niz 3. Dokladne kontrolowanie plynu czyli dolanie "pod korek" pozwala na wlaczenie 4-5 biegu ale odkrecajac korek to sie juz rozlewa ciecz z reza - tak mocno zasysa pompa wode.

Inne podlaczenie wezy wewnatrz budy bedzie pewnie trenowane przy nastepnych zmianach - moze tez te kolanka wykorzystam, choc teraz tez probowalem i w wielu wiecej miejscach nie pasowaly one jak nalezy i zostalo jak widac na fotkach...

@LordFury

Dzieki za zebranie kilku(nastu) mysli i wklepanie ich tu :)

W sumie to 3 bloki chlodzone sa ciagiem, ale to te najbardziej grzejace sie (CPU >> GPU >> mosfet) i taki byl zamysl, by mierzyc temp teoretycznie w ukladzie najwyzsza... Gdybym mial drugi czujnik za chlodnica, to bym wiedzial jakie sa roznice a tak, to zakladam, ze dziala OK :)

BIX2 na co dzien dziala "pasywnie" - cala robote odwala Cooltek Triple... w razie potrzeby (zblizajace sie upaly) wlacze wiatraki na BIX2 i jakos to bedzie.

Chcialbym zmiescic ta duza chlodnice w srodku ale wymagalo by to bezpowrotnej zmiany w budzie a tego chcialem uniknac. Z kolei wozek do czegos mial sluzyc, nie tylko do podwyzszenia budy :)

Zakolatal mi sie w pewnej chwili pomysl zmiany bloku na D-Tek Fuzion ale w pore sie opamietalem... zostawie to na moment gdy bede chcial przeprowadzic jakies powazniejsze zmiany - za duzo jest do rozkrecania, zeby F3D zdemontowac i montowac Fuziona... ale pewnie pierwszy blok, co bedzie zmieniony to wlasnie na CPU.

W momencie jak kupowalem Mipsa MCH133 to w ich ofercie nie bylo jeszcze tego gornego... bo Asus nie zmusza do chlodzenia tej sekcji... Poza tym na tyle dlugo czekalem na ten pierwszy, ze nie mam ochoty powtarzac tej zabawy po raz drugi - zostaja radiatory :)

Weza kladzione "na ciasno" nei daja zbytniego manewru w razie potrzeby - chcialem tego uniknac ale fakt, ze weza poszlo niecale 4,5m :)

A nagrywarki ba - wiadomo, ze chodza w RAIDzie - oczywiscie 0 B-)

@chase1

1 - przy odrobinie checi dalo by sie tak zrobic... ale nei podobaly mi sie przymiarki do takiej opcji i z niej zrezygnowalem

2 - ha, chcialbym to zrobic nie wypuszczajac wezy z tylu budy ale przypatrz sie prosze zdjeciom i zobacz ile tam jest miejsca i gdzie wyprowadzone krocce ma Cooltek Triple... w sumie nie ma ani kszty miejsca wiec nie bylo innej opcji jak puszczenie wezy przez tylna scianke

3 - jakies 2h roboty. dzieki za uznanie

@NIUTI

Ten uklad skrecilem na kolanie, po pracy w jedno popoludnie... nudzilo mi sie, piwo sie skonczylo to pomyslalem, ze sie za cos wezme - i tak sobie wyszlo co widac ;) Ale na powaznie - taka dlubanina i zabawa swietnie koi nerwy - polecam kazdemu... Dokladnosc ponad szybkosc :idea:

@Gemmy

Dzieki za mile slowa co do prezentacji ukladu.

Tak jak pisalem - pierwszy blok do zmiany to wlasnie ten z CPU, choc powiem szczerze ze spisuje sie niezle... to CoreTemp takie kosmiczne temp pokazuje - Asus PC Probe o dobre kilkanascie stopni mniej :D

A katody wiadomo, ze nie swieca na okraglo - tylko jak wpada jakas kolezanka i chce jej "zaimponic" :gitarzysta2: (hehe, joke)

@Grzechu

Wozek bedzie jakos obudowany i zamaskowany - jak to bedzie wygladalo jeszcze nei wiem, ale planuje siatke "tuningowa" do tego celu uzyc... Moze jakies inne sugestie :?:

@kamil2201

Wozek bedzie maskowany...

Poczytaj ile wentyli dziala na co dzien... nie przeszkadzaja mi 3 fandery na chlodnicy @1000rpm i dwa (front/tyl) @800rpm bedace 1m ode mnie - jest cisza jakiej oczekiwalem... choc kazdy ma swoja definicje tego terminu

@Malik

Dzieki Doktorku :) Nie powiem, ze czesciowo Twoje dokonania do pewnych przemyslen mnie sprowokowaly... i doprowadzily do tego, co widac :)

@Bartolomius

1 - miejsca sporo, ale elementow do polaczenia tez sporo... pewnie beda poprawki przy okazji nastepnych zmian ale pospiechu nie ma

2 - no chwilowo nie mialem nic pod reka a chcialem juz uruchomic ten zlom, bo za dlugo czekalem na poskladanie tego w calosc... i zostaly motylki - moze tez do zmiany jesli nei zapomne o substytutach dla nich jak bede na zakupach :D

3 - na co dzien nie dziala, ale jak sie bardziej wszystko bedzie grzalo w czasie czekajacych nas upalow, to pewnei sie przyda bardziej niz teraz... choc w planach mam juz pewna rzecz do wstawienia tam (Mailk wie ocb)

4 - Jesli masz te S-Flexy @ 450rpm tuz nad uchem to bycmoze przeszkadzaja... Mi ten poziom "halasu" odpowiada (a tak btw - co to za wentyle :?:)

5 - hmmm - nie zabronie Ci niczego - jesli fotka sie podoba, ciesze sie... a reszta niech juz pozostanie twoja slodka tajemnica :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 - no chwilowo nie mialem nic pod reka a chcialem juz uruchomic ten zlom, bo za dlugo czekalem na poskladanie tego w calosc... i zostaly motylki - moze tez do zmiany jesli nei zapomne o substytutach dla nich jak bede na zakupach :D

Polecam nakrętki kołpakowe albo kołnierzowe, tanie, wygodne i ładnie wyglądają.

3 - na co dzien nie dziala, ale jak sie bardziej wszystko bedzie grzalo w czasie czekajacych nas upalow, to pewnei sie przyda bardziej niz teraz... choc w planach mam juz pewna rzecz do wstawienia tam (Mailk wie ocb)

Fakt, Fass-O-Matic pasuje tam jak ulał.

4 - Jesli masz te S-Flexy @ 450rpm tuz nad uchem to bycmoze przeszkadzaja... Mi ten poziom "halasu" odpowiada (a tak btw - co to za wentyle :?:)

Scythe S-Flex -E (1200 obrotów). Bardzo dobre łożyska, polecam.

5 - hmmm - nie zabronie Ci niczego - jesli fotka sie podoba, ciesze sie... a reszta niech juz pozostanie twoja slodka tajemnica :)

Przecież napisałem "gdybym" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimek siatki tuningowej raczej bym nie polecał... za duże oczka ani nie zakryje ani to nie będzie ładnie wyglądać gdy jest prześwit a nie daj Boże jakieś światło sztuczne > http://images22.fotosik.pl/29/957bcf6b417324b0.jpg < moja "była" rewizja kibla :)...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniony blok, zmieniony rez, zmieniona jedna chlodnica, zmienione weze, zmieniona kolejnosc elementow w ukladzie, kilka elementow z budy wylecialo... ogolnie chyba jest/bedzie lepiej :)

A wózek z pod spodu też wyleciał ?? :D Bo to bym ujrzał najchętniej :P Edytowane przez rafwlkp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie moglo byc tak pieknie jak bym chcial... WSZYSTKO poskladane, zalane, odpowietrzone i...... mobo zlapalo focha i wyswietla "cmos err" :mur: Nocke zarwalem ale cale szczescie wyczailem w czym szatan tkwil i juz wszystko dziala jak nalezy :)

Postaram sie dzis wrzucic zdjecia i opis

@Raptor >>> niestety na razie odpuscilem sobie GT Extreme, choc faktycznie wygldem i wydajnoscia powala - postanowilem jednak dac szanse tym chlodnicom, co mam teraz :)

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taka dobra ? Co miałeś wcześniej ?

czy ja wiem czy taka dobra ;) - wcześniej był BIP i BIP2 teraz jest GT Extreme + BIP

było przy C2D E6420 @ 3.6G/1.52 i boinc 57/54 st.C

jest 51/47

mam nadzieje że przy @ 3.8G/1.6V (jakieś 175W) gdzie procek mial przy WCG 69/67 st.C będzie jeszcze lepiej ale to nie na EVGA ;) na dniach wyląduje IP35-E i się zobaczy (Quad jeszcze troche w serwisie poleży)

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu uporalem sie ze wszystkimi przeciwnosciami i znalazlem troche czasu, by wrzucic foty na imidższak. Zostaly zmienione niektore elementy ukladu, poprawilem kilka detali, wiec do brzegu B-)

Zmiany w stosunku do wczesniej prezentowanej wersji ukladu chlodzenia:

:arrow: zmieniona zostala chlodnica Black Ice Extreme 2 na Black Water Ultimate 2x120. Jest ciensza i ma nieco zadsze finy, wiec by dzialala efektywnie wentyle moga krecic sie wolniej (co znaczy jednoczesnie - ciszej). Dodatkowo jest troche wiecej miejsca w budzie.

:arrow: zmieniony zostal blok na CPU na Swiftech Apogee GTX. Po malej gimnastyce zalozony zostal grubszy oring i bloczek dziala w trybie "bowed". Zlaczki oryginalne zostaly zamienione na skrecane 8/10 - podwojne uszczelnienie i dziala jak nalezy.

:arrow: zmieniony zostal rezerwuar na Black Water O-Tank 250 w zwiazku z tym, ze poprzedni nie byl wystarczajaco pojemny dla pompy dzialajaceja na 4-5 biegu. Rezerwuar zamontowany z tylu obudowy tak, by moc latwo i bezpiecznie uzupelniac i oprozniac uklad.

Do maskowania tylnej scianki i wejscia wezy z/do obudowy uzylem siatki (oslony glosnika) - ta sama siatka jest tez oslona na chlodnicy Cooltek Triple.

:arrow: zmienilem na niebieskie weze Innovatek UV. W ukladzie uzylem okolo 3,5-3,7 m tego weza

:arrow: usunalem Cross Flow Fan, ktory nie byl na tyle czesto uzywany, by zajmowal w budzie miejsce. Po jego usunieciu zrobilo sie nieco wiecej miejsca w budzie a za chlodzenie pamieci odpowiedzialny jest teraz wentylator Noiseblocker S1 widoczny na jednym z ostatnich zdjec

:arrow: zmieniono kolejnosc elementow w ukladzie po to, by skrocic nieco dlugosc wezy - teraz jest to tak: Pompa >>> CPU >>> GPU >>> NB >>> Mosfet >>> Rezerwuar >>> Cooltek Triple >>> Black Water Ultimate >>> SB >>> pompa

:arrow: zmieniono kilka detali - w niektorych miejscach zlaczki kolankowe zamiast prostych, poukrywane kable, zmienione ulozenie oswietlenia i umiejscowienie wskaznika przeplywu

Po zlozeniu w calosc musze przyznac, ze jestem zadowolony - pompa dziala juz pelna para na 5 biegu, weze nie klebia sie juz tak jak wczesniej, wylecialy nakretki motylki... aczkolwiek zawsze znajdzie sie cos do poprawy - czekam na sugestie :wink:

OK, koniec pisania - wiadomo, ze jeden obraz wiecej wart niz tysiac slow... ponizej wiec foty

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Co do temperatur, to na razie ledwo zipie po nieprzespanych nockach wiec obserwacji nie prowadzilem - postaram sie to uzupelnic jak tylko sie czegos w tym zakresie dorobie :lol:

Zapraszam do komentowania B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no mega wc :P

Wiem że stacker jest ładną obudową ale ten kosz na dole trochę psuje efekt. Myślę że zmiana na chieftec big rozwiązała by problem dodatkowego koszyka na chłodnice ... Co ty na to :P ??

czy jedna pompeczka ciągnie ten układ ? i jaki ona ma przepływ ??

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny układzik ale mam pytanie ;) bo jestem przy rozbudowie mojego

1. Co to za złączki http://img183.imageshack.us/my.php?image=rev907ns6.jpg ;) i gdzie je można dostać bo by mi się przydały bo chłodnica pasywna będzie na zewnątrz i jak trzeba będzie przewieść kompa do kogoś to najlepiej rozłączyć.

2. Jak z głośnością i drganiami pompki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lagier >>> fajnie, ze sie podoba... wiesz, to taka "choroba" z ktorej nie mozna sie latwo wyleczyc ;)

@oskarro >>> na co dzien mniejsza chlodnica dziala pasywnie ale w kazdej chwili moge wlaczyc dwa wicherki na niej :) Kabelki - probowalem inaczej poukladac, niestety ani chowanie ich ani spiralki ani inne kombinacje nie wygladaly normalnie, wiec zostaly w najprostszej formie...

@Greg_1 >>> mocowanie wentyla jest "na dziko" - najpierw musze sprawdzic czy bedzie potrzebny i jaki ma wplyw na temperature pamieci. Dopiero pozniej bede chcial go jakos normalniej zamocowac... A co do wezy, to moim zdaniem BARDZO sie komponuja - zmienilem z przezroczystych, ktore byly nieco mniej wyraziste :)

@mib >>> oczywiscie, ze wozek jest na doczepke - w kazdej chwili da sie go odseparowac od budy :idea: jesli podasz mi sposob na zmieszczenie w tej budzie dwoch chlodnic w ten sposob, by nie musiec robic dodatkowej konstrukcji, to chetnie podejme temat. Rez wyladowal na zewnatrz z powodow takich, o ktorych napisalem w poprzednim poscie - moim zdaniem wystarczajacy argument B-) Pare kabelkow moze i daloby sie inaczej poprowadzic ale czy wiele lepiej to juz nie jest takie oczywiste...

@wegorz91 >>> konstrukcja Stackera jest zarowno jego zaleta i wada jednoczesnie - zalezy jak na to patrzec. W zyciu jednak nie zamienilbym Stackera na jakiegokolwiek Chiefa - to nie ta liga :wink: Pompa to caly czas Laing D5 Vario - nie czytalo sie tematu od poczatku, co :?: :rolleyes: Przeplyw jest wiecej niz wystarczajacy B-)

@misiek175 >>> 1. to zlaczki/zaworek Eheim - malutki, prosty, bardzo fajnie spisuje sie w swojej roli - wyszukalem swego czasu na Allegro i pewnie tam nalezy zaczac poszukiwania. 2. pompka na 3 biegu jest z odleglosci kilkunastu cm nieslyszalna, drgan brak jako, ze jest dodatkowo ustawiona na tlumiacej gabce (wczesniejsze zdjecia). Teraz dziala sobie na 5 biegu i slychac ja (na cale szczescie nie ma juz problemu zasysania powietrza i "mielenia" go wewnatrz pompki) - ale jest to odglos monotonny, takie lekkie buczenie co rowniez na cale szczescie nie jest dla moich uszu drazniace :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mib >>> oczywiscie, ze wozek jest na doczepke - w kazdej chwili da sie go odseparowac od budy :idea: jesli podasz mi sposob na zmieszczenie w tej budzie dwoch chlodnic w ten sposob, by nie musiec robic dodatkowej konstrukcji, to chetnie podejme temat. Rez wyladowal na zewnatrz z powodow takich, o ktorych napisalem w poprzednim poscie - moim zdaniem wystarczajacy argument B-) Pare kabelkow moze i daloby sie inaczej poprowadzic ale czy wiele lepiej to juz nie jest takie oczywiste...

Widze po sigu ze masz sporo za duzo zajetych zatok na napedy 5,25" to troche komplikuje sprawe.

Ja bym zrobil tak:

-powiekszyl na dole otwor tak aby sie zmiescila chlodnica 3*120mm.

-2*120mm wywalil albo na tyl budy albo sporobowal umiescic na froncie za zaslepkami (chlodnica zajmuje okolo 5-6 zatok 5,25" a ta buda ma 11 wiec powinna wejsc przyjajmniej teoretycznie.

Wedlug mnie bedzie na pewno lepeij to wygladac niz ten wozek na doczepke ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze po sigu ze masz sporo za duzo zajetych zatok na napedy 5,25" to troche komplikuje sprawe.

Ja bym zrobil tak:

-powiekszyl na dole otwor tak aby sie zmiescila chlodnica 3*120mm.

-2*120mm wywalil albo na tyl budy albo sporobowal umiescic na froncie za zaslepkami (chlodnica zajmuje okolo 5-6 zatok 5,25" a ta buda ma 11 wiec powinna wejsc przyjajmniej teoretycznie.

Wedlug mnie bedzie na pewno lepiej to wygladac niz ten wozek na doczepke ;/

@matik16 >>> dzieki :)

@mib >>> osobiscie z wozka jestem BARDZO zadowolony - umozliwia zwolnienie sporo miejsca wewnatrz budy. Ponizsze zdjecia pokazuja chyba dokladnie, ze nie jest mozliwe zamontowanie chlodnicy w proponowany przez Ciebie sposob... Pierwsza fota z wczesniejszych ukladow - z wlozona na front BIP 1x120 wiec sam widzisz, ze fizycznie nie zmiesci sie chlodnica 2x120 przy tej ilosci zajetych zatok 5,25"...

Dołączona grafika Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza fota z wczesniejszych ukladow - z wlozona na front BIP 1x120 wiec sam widzisz, ze fizycznie nie zmiesci sie chlodnica 2x120 przy tej ilosci zajetych zatok 5,25"...

pytanie czy faktycznie potrzebne sa Tobie dwa napedy optyczne lub regulator. w moim przypadku, przy trzech zajetych zatokach - panel x-fi, naped, panel stackera, na przod poszla chlodnica 3x120, do tego jeszcze w zatokach siedza 4xhdd, flop i rez 5 1/4, ciasno, ale sie da ;) znalazloby sie jeszcze miejsce na jakas chlodniec na dole budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie czy faktycznie potrzebne sa Tobie dwa napedy optyczne lub regulator. w moim przypadku, przy trzech zajetych zatokach - panel x-fi, naped, panel stackera, na przod poszla chlodnica 3x120, do tego jeszcze w zatokach siedza 4xhdd, flop i rez 5 1/4, ciasno, ale sie da ;) znalazloby sie jeszcze miejsce na jakas chlodniec na dole budy.

W sumie to przerasta moją wyobraźnię, bo u mnie przy 3x120'stce z trudem mam miejsce na poprawne poprowadzenie kabli do jednego nap. opt. i panelu stackera + kontrolera wentyli. Musiałeś się nieźle nagimnastykować (z tym flopem szczególnie, what 4?).

@ Dimek- jak zwykle super to wyszło, wygląda hardcore'owo i pewnie też tak chłodzi :) Ale to porządnej budy zmieści się wszystko (swoją kupiłem ponad 3lata temu we Wiedniu jeszcze i wciąż nie ma niczego imho lepszego na rynku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi