Slaby Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Płyta: Striker Extreme Chłodzenie Zalman CNPS 9700 NT pasuje i zostało troche miejsca, ale gdyby to był AM2 to po zawodach ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadAg! Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Z gory przepraszam jezeli pisze w nieodpowiednim watku ale nie moglem znalezc nic odpowiedniejszego. Kupilem Thermalright 120 Ultra Extreme do chlodzenia Phenoma II na AM2+. Chlodzenie jest zajebiste, ze 120mm wentylatorkiem z jednej strony temp. jest 10* nizsza w stresie (100% obciazenia BOINCiem) niz na boxowym chlodziwie. Problem jest taki ze radiator thermalrighta zaslanie 1 i 2 bank pamieci RAM . Zapomnialem dodac ze mobo to DFI LP DK 790GX M2RS a RAM to OCZ Reaper z tymi wielkimi radiatorami z hp. No wiec RAM powedrowal do banku 3 i 4 i jest OK ale wlasnie przyszla mi ochota do wsadzenia kolejnych 2 modulow pamieci w mobo i teraz mam problem.... O ile pod socket 775 radiator thermalright mozna ustawic w dwuch osiach bo srubki od socketa sa rozmieszczone na planie kwadratu to niestety obrot radiatora zeby byl wzdluz mobo AM2+ odpada bo srubki sa na planie prostokata wiec jak obroce radiator to nie bedzie go jak przykrecic.... Inny pomysl to zdjac radiatory z tych OCZow - tam chyba byly jakies srubeczki, ale wtedy odpada OC... Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem? Na zdjeciu nie widac bankow pamieci 1i2 ktore sa za RAMem OCZ i pod radiatorem thermalright. Normalne pamieci wejda pod radiator, te OCZki niestety nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) Z gory przepraszam jezeli pisze w nieodpowiednim watku ale nie moglem znalezc nic odpowiedniejszego. Kupilem Thermalright 120 Ultra Extreme do chlodzenia Phenoma II na AM2+. Chlodzenie jest zajebiste, ze 120mm wentylatorkiem z jednej strony temp. jest 10* nizsza w stresie (100% obciazenia BOINCiem) niz na boxowym chlodziwie. Problem jest taki ze radiator thermalrighta zaslanie 1 i 2 bank pamieci RAM . Zapomnialem dodac ze mobo to DFI LP DK 790GX M2RS a RAM to OCZ Reaper z tymi wielkimi radiatorami z hp. No wiec RAM powedrowal do banku 3 i 4 i jest OK ale wlasnie przyszla mi ochota do wsadzenia kolejnych 2 modulow pamieci w mobo i teraz mam problem.... O ile pod socket 775 radiator thermalright mozna ustawic w dwuch osiach bo srubki od socketa sa rozmieszczone na planie kwadratu to niestety obrot radiatora zeby byl wzdluz mobo AM2+ odpada bo srubki sa na planie prostokata wiec jak obroce radiator to nie bedzie go jak przykrecic.... Inny pomysl to zdjac radiatory z tych OCZow - tam chyba byly jakies srubeczki, ale wtedy odpada OC... Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem? Na zdjeciu nie widac bankow pamieci 1i2 ktore sa za RAMem OCZ i pod radiatorem thermalright. Normalne pamieci wejda pod radiator, te OCZki niestety nie... Wszystkie (albo bynajmniej mnie znane z autopsji) mobo na AM2, AM2+, AM3 cierpia na ten problem. Zmagalem sie z nim rowniez i ja - z gory moge Ci powiedziec, ze daremne wysilki... Moje OCZ Reaper HPC (czyli starsza rewizja Twoich jak widze po radiatorach) + Mugen tez zamykaly mi mozliwos obsadzenia 2 pierwszych slotow - zostaly sprzedane. Kupno "normalnych" pamieci (patrz sig) rozwiazalo problem, OC wzroslo (no, ale to juz kwestia samych pamieci). Edytowane 3 Kwietnia 2009 przez Yamnick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadAg! Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 No dzieki za odpowiedz, czyli mowisz ze jezeli chodzi o OC to twoje standardowych rozmiarow GSkill sie mieszcza pod radiatorem i jeszcze sie fajnie kreca? Jest to jakas opcja... Ewentualnie zmiana pamiatek na 2 moduly 4GB, ale czy ktokolwiek takie produkuje... Dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 No dzieki za odpowiedz, czyli mowisz ze jezeli chodzi o OC to twoje standardowych rozmiarow GSkill sie mieszcza pod radiatorem i jeszcze sie fajnie kreca? Jest to jakas opcja... Ewentualnie zmiana pamiatek na 2 moduly 4GB, ale czy ktokolwiek takie produkuje... Dzieki za pomoc. Pod Mugenem sie zmiescily (zreszta mierzone wszystko bylo przed zakupem, na "pale" wlasnie poprzednie OCZ kupilem znajac je jeszcze z platformy Intela, a na AMD niestety byly co najwyzej przecietne...), pod TR- nie wiem. Co do pamieci - masz inne podforum (ale juz moge Ci powiedziec ze moduly 2 x 4 GB; a: sa produkowane; b: nie kreca sie/kreca sie slabo; c: jesli nie pracujesz profi w 3D. CADzie itp - nie widze sensu pakowania 8 GB RAMu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadAg! Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Pracuje przy edycji video w HD i sie okazuje ze mi 4GB nieswystarcza...dlatego rozwazam dodatkowe 4 GB. Nie jest przesadzone ze przyrost wydajnosci bedzie warty wydatku kasy na kolejne 4GB RAMu ale chce sprawdzic, najwyzej odesle z powrotem do sklepu (za to wlasnie lubie zakupy przez internet) a co do konkretnych pamiatek to zapytam na innym watku, dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...