focus_ Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 jak u Was z odswiezaniem? bo niestety mam od kilku dni problem, ustawiam 85,90,100,120 a wciaz mam 60 :( gdybym siedzial na LCD to nie zawracalbym sobie glowy ale przy CRT 19' 60hz to troche lipa co dziwne Vista tego problemu nie ma ustawiam 100hz w 1280x1024 i tyle mam, Xp i XP 64bit niestety leca na 60hz i zabiaja mi oczy ps. monitor czy to standart P&P czy ster od GL f900p wciaz wali 60hz jakies pomysly? No nie mów, że tyle czasu siedziałes przy 60 Hz i nie szukałeś rozwiązania? W CCC nazywa się to chyba Monitor properies, w każdym razie po prawej stronie, na dole zobaczysz nieaktywne pola z ustawieniem 1600 x 1200 oraz 60 Hz - aktywuj to i ustaw maksymalną rozdzielczość Twojego monitora i np. 125 Hz - wówczas tyle ile ustawisz w opcjach rozdzielczości / odświerzania w tradycyjnych miejscach tyle powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 jasna cholera, takie male gow... a tyle problemow, juz sie martwilem, ze bede zmuszony na Viste dzieki wielkie bo moje oczy drugiego dnia na 60hz chyba by nie wytrzymaly, teraz jeszcze tylko poprawione stery i bede zadowolony z przejscia z 7600gs ogolnie najwiekszy plus to jakos obrazu, normalnie nie wiem czyja to wina, czy Galaxy czy NV ale daleko im do ATI nawet przy 60hz ladniej wygladalo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper3 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Z pewnością tyle, że biosy inne. Po czym sterowniki dla PRO ładują się z HyperMemory. Tyle, że bardziej do mnie przemawia problem z X2 i C'n'Q - u kumpla to samo na ASUSie HD2600 :-| - chwilowe przycinki w większości gier, a ma proca X2 +4400.Czyli problem lezy w procku a nie w karcie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Czyli problem lezy w procku a nie w karcie??Wyłącz C&Q i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper3 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Wyłącz C&Q i sprawdź.Sprawdzilem - bylo wylaczone :/ wiec to jednak nie to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 A stery do X2 masz zainstalowane?, optymizer, aplikacja do zarządzania mnożnikiem (jeśli jest C'n'Q) itp, łata dla XP pod X2? Mogą to być też objawy tych uszkodzonych rdzeni o których ostatnio głośno. Podobno bios ma rozwiązać sprawę, tyle, że mają to wykonywać serwisy, ale może "wycieknie" jeśli nie będzie dostępny na stronie producenta. Mogą nie udostępnić poprawki biosu ze względu na możliwość przypadkowych instalacji na pozbawionych bugów chipach i wtedy też może być lipa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Oj, chyba będzie lipa: C.d. historii wadliwych Radeonów HD 2400 i 2600W uaktualnieniu do tego co słyszeliśmy w tym tygodniu, AMD twierdzi, że defekty, które zostały odkryte w wielu modelach Radeon HD i toczą serie 2400 oraz 2600, nie będą wymuszały zwrotów produktów. Podczas gdy firma nie wspomina, że problem został w ogóle odkryty, informuje, że za pomocą łatki programowej będziemy w stanie usunąć go współpracując ze sprzedawcami. Firma AMD kładzie nacisk na fakt, że problem nie dotyczy całego przemysłu i że firma wypuściła już łatkę programową, która ma usunąć problem. AMD wskazuje, że żaden z jej partnerów nie prosił o wymianę lub zwrot obecnych układów graficznych wykorzystywanych w dotkniętych problemem kartach. Jak twierdzi firma, niewielkie uaktualnienie BIOSu usuwa problem. Wspomniano także, że część z poprawionych układów trafiła już na rynek, więc tak naprawdę może się okazać, że tylko niewielka liczba użytkowników może mieć do czynienia z wadliwym sprzętem. Jeśli rzeczywiście tak jest, prawdopodobnie konieczny będzie zwrot wadliwych egzemplarzy. Przynajmniej jeżeli chodzi o układy, które jeszcze nie znalazły nabywców, a już leżą na sklepowych półkach. To czy AMD powinna polegać na sprzedawcach, którzy mogliby aktualizować BIOSy czy też nie, to już zupełnie inne pytanie. Z drugiej strony na przykład Intel nie wstydzi się prosić użytkowników, aby tego typu czynności przeprowadzali sami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 no troche pozytywow na temat hd2600xt od palita, pierwsze dni testowania za dobre nie byly ale powoli zaczynam czuc zadowolenie z zakupu Test Drive Unlimited 1024x768 HDR i smiga az milo na poprzednim 7600gs bez HDRa chodzilo znacznie gorzej, wiec duzy plus dla ATI NFS Carbon 1280x1024 wszystko high bez blur (nie lubie tego rozmycia) rowniez smiga lepiej niz na 7600GS co do mninusow to nie wiem czemu ale dziala mi tylko 3d mark 2k1 :( reszta zwiecha na starcie, czy to 7.7 czy beta 7.8 zaraz zapodam XP 64bit i zobaczymy jak na tamtym smiga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper3 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) A stery do X2 masz zainstalowane?, optymizer, aplikacja do zarządzania mnożnikiem (jeśli jest C'n'Q) itp, łata dla XP pod X2? Mogą to być też objawy tych uszkodzonych rdzeni o których ostatnio głośno. Podobno bios ma rozwiązać sprawę, tyle, że mają to wykonywać serwisy, ale może "wycieknie" jeśli nie będzie dostępny na stronie producenta. Mogą nie udostępnić poprawki biosu ze względu na możliwość przypadkowych instalacji na pozbawionych bugów chipach i wtedy też może być lipa. Zainstalowalem Bety 7.8 i... wsio smiga elegancko :D Przyciecia sa czasem ale jest zdecydowanie lepiej!! Za to karta sie jakos bardziej grzeje ;/ Edytowane 4 Sierpnia 2007 przez Snajper3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 (...) co do mninusow to nie wiem czemu ale dziala mi tylko 3d mark 2k1 :( reszta zwiecha na starcie, czy to 7.7 czy beta 7.8 zaraz zapodam XP 64bit i zobaczymy jak na tamtym smiga Odpowiedź w pierwszym pytaniu, jak sądzę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 No i wiadomo już w czym był problem - to apropos "uszkodzonych" chipów. Okazało się, że jakaś partia układów nie została poddana dodatkowym testom przed wysyłką do producentów kart. Błąd pojawia się w momencie testu post karty, chwilę po starcie komputera. Jeśli dane się nie zgadzają - możliwa "kaszanka", lub nie wyświetla się ten test, to oznacza najprawdopodobniej właśnie taki układ. "Upek" biosu rozwiązuje jednak sprawę. A więc nie ma to nic wspólnego z szarpaniem kart w niektórych grach - prawdopodobnie wina niedopracowanych jeszcze sterowników :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) u mnie sie wogole komp nie wlacza na niej :? moze to wlasnie ten problem... karta jest pro od palyta i jutro bedzie miala wycieczke do serwisu :D Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez S1Sweet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Genialne sa te karty ATI :lol2: Wyszly z poslizgiem , a teraz jeszcze ten post wyzej :lol2: Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 mnie sie podobaja :D w ostatniej chwili przy zamowieniu zmienilem 7600gs na palyta 26pro i mimo ze karta nie trybi w danej chwili uwazam ze jest/byl to słuszny wybór ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) u mnie sie wogole komp nie wlacza na niej :? moze to wlasnie ten problem... karta jest pro od palyta i jutro bedzie miala wycieczke do serwisu :DUmnie pomogl reset biosu a pozniej wgranie najnowszego jaki byl dostepny,to rozwiazalo problem. Ogolnie nigdy wczesniej niemialem takiej jazdy z instalacja grafy jak z tym 2600XT :lol2: <_< Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez ChrisG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) a ja mimo poczatkowych problemow z dnia na dzien jestem bardziej zadowolony ze zmiany 7600GS na 2600XT plusy? lepsza jakosc obrazu, nawet moja mama zauwazyla, ze moj CRT lepiej "Swieci" na tej karcie wydajnosc, jak najbardziej, taki Colin Dirt w 800x600 mial problemy tutaj smiga na 1024x768 z hdr podoba sytuacja w Carbon, TDU czy Oblivion, pomijajac Far Cry, ktory mi nie dziala karta sporo szybsza niz dobrze krecony Galaxy 7600GS mam nadzieje, ze nastepne stery beda poprawione bo juz teraz jest calkiem calkiem ps. szczegolnie TDU mile mnie zaskoczyl, na GS 800x600 bez hdr bylo jako tako, tutaj 1024x768 hdr i smiga az milo wiec karta potencial ma tylko te stery, dzieki Bogu mamy beta 7.8 bo na 7.7 bywalo roznie Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez chris_gd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 szczegolnie TDU mile mnie zaskoczyl, na GS 800x600 bez hdr bylo jako tako, tutaj 1024x768 hdr i smiga az milo wiec karta potencial ma tylko te stery, dzieki Bogu mamy beta 7.8 bo na 7.7 bywalo roznieDziwne , u mnie na becie TDU gralem na P4+7600GS w 1024x768 bez problemow (cos kolo 50 FPS , baz AA i Anizo) , of koz bez HDR bo ten na 7600 sie sypal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Dziwne , u mnie na becie TDU gralem na P4+7600GS w 1024x768 bez problemow (cos kolo 50 FPS , baz AA i Anizo) , of koz bez HDR bo ten na 7600 sie sypal. Ciekawe bo u mnie na GSie 1024x768 - 20-30 fps (żenada) 800x600 - do 40 fps 1024x768 z HDR - 15-25 fps (no comments) oczywiscie bez AA wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 (edytowane) 1024x768 - 20-30 fps (żenada) oczywiscie bez AA wszystko U mnie 1GB ramow , P4-631 na 4.2GHz :wink: Bez AA i Anizo jak pisalem , w 1024x768 i bez problemow , ale ze to beta to i HDR mi sie sypal. Widze z siga , ze mielismy inne grafy. U mnie na defie 7600 mial 540/1400. nie pamietam czy sprawdzalem to na 600/1600. Edytowane 6 Sierpnia 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper3 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Ja gram w TDU na 1024x768 full detale z HDR i AAx2 i jest od 27-40 FPS. Pelna grywalnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 U mnie 1GB ramow , P4-631 na 4.2GHz :wink: Bez AA i Anizo jak pisalem , w 1024x768 i bez problemow , ale ze to beta to i HDR mi sie sypal. Widze z siga , ze mielismy inne grafy. U mnie na defie 7600 mial 540/1400. nie pamietam czy sprawdzalem to na 600/1600. no ale taktowania i tak podobne moze ten proc ci tyle dał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 no ale taktowania i tak podobne moze ten proc ci tyle dał Na SD3700+7300GT z DDR2 ja mialem 20-30 FPS na 1024x768 , bez AA i Anizo. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Bardzo dziwne... wiem ze ta gra ma wysokie wymagania co do przepustowosci pamieci oraz shaderów, tak samo carbon o wlasnie http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3000-26 7600 - 0 (czyi ponizej 20), fakt ze anizo ale to nie zabiera za duzo 7900gs - 35 fps, grywalnie czy carbon http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3000-19 7600 znowu 0 a 7900 30 i to bez AF nawet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Ja gram w TDU na 1024x768 full detale z HDR i AAx2 i jest od 27-40 FPS. Pelna grywalnosc no ja sobie AA darowalem bo roznica dosc mala a fpsy jednak na lepszym poziomie, ogolnie znacznie lepiej niz na GS-ie tylko kur... wciaz mi nie dziala Far Cry, mam tego z kolekcji klasyki i teoretycznie ma patcha 1.33, przy tym grafika totalnie sie sypie, zapodalem 1.4 i jest ok z grafika ale nie dziala myszka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Bardzo dziwne... wiem ze ta gra ma wysokie wymagania co do przepustowosci pamieci oraz shaderów, tak samo carbon Eh..A wiesz jak wygladaja testy TK i Focusa? Nie. To odpowiem. To sa selekcjonowane specjalnie na potrzeby testu miejsca , gdzie wydajnosc tych kart pada na pysk , aby wykazac roznice miedzy nimi. Za to przez wieksza czesc tego miec nie bedziesz. Jak pisalem : P4-631 na 4.2GHz + 7600 , no AA , no Anizo , detale High na becie , no HDR > do 50 FPS , wynik avg of koz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 No nie wiem jak tam ich testy idą ale widać wyniki takie same jak u mnie :P więc mowie, 20-30 fps na 1024x768 bez AA, AF, nawet teraz mam TDU na kompie więc... 25 fps, to taka srednia bo czasami spadnie do 20 a czasami nawet 30 jest, jak widac nie ma HDRu, nie ma Anizo a tym bardziej AA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 (edytowane) No nie wiem jak tam ich testy idą ale widać wyniki takie same jak u mnie :P więc mowie, 20-30 fps na 1024x768 bez AA, AF, nawet teraz mam TDU A wiec : Z racji użycia HDR’u typu FP16, nie było możliwe uruchomienie wygładzania krawędzi na GF’ach 7. Czyli raz to to , ze HDR jest odpalony , a dwa : 0 w tescie nie oznacza , ze karta miala 0FPS :wink: Tylko tyle , ze na tym nastawie juz nie bylo plynnosci. Jak mowilem , na moim P4-631 na 4.2 i 7600 ja mialem do 50FPS bez HDR , bez AA i Anizo. A w tescie masz juz HDR , ktory dosc mocno obciazy 7600. Ponadto ty masz jesli sie nie myle 754 , wiec moze to tez robi roznice. Edytowane 6 Sierpnia 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianus Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Narazie zainstalowałem standardowe stery z cd, a które są lepsze? Z tego co wyczytałem to bety 7.8, ale na stronie producenta są tylko 7.7. Poza tym jak podkręcić moją wersje PRO do XT? Byłbym wdzięczny za pomocną dłoń ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper3 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Narazie zainstalowałem standardowe stery z cd, a które są lepsze? Z tego co wyczytałem to bety 7.8, ale na stronie producenta są tylko 7.7. Poza tym jak podkręcić moją wersje PRO do XT? Byłbym wdzięczny za pomocną dłoń ;) Zdecydowanie najlepsze sa Bety 7.8 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Narazie zainstalowałem standardowe stery z cd, a które są lepsze? Z tego co wyczytałem to bety 7.8, ale na stronie producenta są tylko 7.7. Poza tym jak podkręcić moją wersje PRO do XT? Byłbym wdzięczny za pomocną dłoń ;) Możliwości masz trzy. 1. Riva tuner - działa dobrze, ma możliwość zapamiętania ustawień, by przy starcie windowsa karta była podkręcona. Pamiętaj, że w monitorze rivy pomimo podkręcenia karty widoczne są wciąż te same zegary (i to akurat niezależnie czy podkręcisz CCC, rivą czy czyms innym) - ale karta się podkręca, więc się tym nie przejmuj 2. CCC - jeśli instalujesz tego bydlaka to w sumie działa to dość sprawnie - na wersji 7.8 wreszcie dodali test ustawień - ogólnie CCC 7.8 jest fajniejsze i to dużo. 3. AMD Clock gen czy jakoś tak się to nazywa - dobre, ale trzeba ocować po każdym starcie windowsa jeśli się nie mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...