pci Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Wielkie dzięki o to mi chodziło, bo nigdzie nie widziałem bezpośredniego porównania,:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 NIE WARTO ANI ZLOTOWKI ... rdzen jest za slabo taktowany zeby wykozystac przepustowosc uzyskana dzieki pamieciom DDR4 roznica jest to ze zwykly 2600XT ma pamieci DDR3 taktowane 1600MHz, a DDR4 maja 2200MHz ... ta karta jednak bardziej kozysta z taktowania rdzenia niz pamieci wiec jak na ten GPU to pamiec jest stanowczo za wysoko taktowana i poprostu sie marnuje. Dlatego nie ma sensu kupowac wersji DDR4 gdyz GPU nie obrobi tylu informacji ktore jest w stanie podac mu przepustowosc pamieci kupic zwyklego XT podkrecic rdzen i podkrecic pamieci i wyjdzie na to samo prawie. pozdrawiam :) Fakt, karty na GDDR4 są stosunkowo drogie w stosunku do możliwości. Ogólnie można przyjąć, że dla rdzenia taktowanego 800MHz pamiątki kończą się na gdzieś na częstotliwości około 900MHz (1.8GHz efekt.). Po podkręceniu do 850 (każdy podobno tyle zrobi [wersja GDDR4]); btw... o 10MHz więcej niż zwykły XTek :lol2:; te 2GHz na pamięciach może jakoś tam wykorzystać (w 3dmark). Pozostałe 200MHz to tak dla hecy przy tej karcie. Różnice w stosunku do 1.8GHz to już 0-1-2fps w zależności od testu, więc zupełnie nie warto sobie zawracać głowy, tylko kupić zwykłego XT (800/1400) lub poczekać i dołożyć kaski do RV670, lub nvidii G9x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 eee nie szukaj z ddr4 - do tego rdzenia to zapewne zrobi naprawdę symboliczną różnice a kasy wydawać nie warto, bierz jakiegoś niedrogiego PRO albo XT i w razie w możesz jeszcze ciut dowoltować rdzeń (pamięci chyba nie warto męczyć bo i tak wydajność sie wiele nie zwiększy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 @pci Palit 2600XT i krecisz rdzen i pamieci tak jak moje w sygnie. i na kupe ci DDR4. I tak jak napisal Evil One - dla max podkreconego rdzenia, taktowanie pamieci rzedu 2000MHz jest w zupelnosci wystarczajace i nawet mniejsze i zauwazalnej roznicy raczej nie zauwazysz. Kolejne 200MHz to hłyt materkindowy :] no chyba ze rdzen wykrecisz do 900MHz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 (edytowane) wyszedl jakis hotfix do 7.9 http://my.ocworkbench.com/bbs/showthread.p...1402#post421402 mam nadzieje, ze wam rozwiaze czesc problemow. jedziemy na tym samym wozku. co prawda mam GF, ale u mnie tez nie wszystko dziala tak jak powinno. np pod vista mialem bety bodajze 163.44 i w tym benchmarku PT boat... wyszlo 36FPS w1024x768 na lou. po zmianie na bety 163.71, ktore rzekomo wprowadzaja jakies zmiany w tej grze wynik spadl do nieco ponad 32FPS, a np odpalenie bencha CoJ dx10 zaowocowalo BSOD'em //EDIT ja tymczasem potestuje swiezutkie whqele :P 163.71. z tego co widze to WiC'ek delikatnie na nich zyskal. Edytowane 29 Września 2007 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 (edytowane) Hotfixa już zassałem: 8.413xx mi.in.: Bioshock: Resolved intermittent hangs for the Radeon HD 2400 and Radeon HD 2600 Może wreszcie nie będzie się wywalać pod Vistą. Ja na razie mam problem z teksturami w Bioshocku pod XP. Niby coś tam rozwiązano w driverach 8.401, ale na obecnych Catalystach 7.9 (8.411) problem powrócił :angry: Zaraz zapodam tego hotfixa i oblookam jak to wygląda. EDIT: No i sprawdzone, dalej to samo Missing some object surfaces on load Paranoja. :angry: Wygląda to tak, jakby dokładniejsze tekstury były nakładane później, dopiero wtedy, kiedy zbliżymy się do obiektu. Po uruchomieniu wygląda to jak gra z 2001r. Chyba skończę z tą groteską od ATi, next card nvidia ;] a najlepiej konsola i będzie święty spokój ;] Co do wydajności w tej grze nie mam zastrzeżeń, karta radzi sobie fantastycznie jak na taki słaby procek (Venice) w 1024x768 medium tekstury. Na high jest też dobrze, z tym że przycina (1GB pamięci to za mało do tej gry). Ale za całokształt i sterowniki mam ochotę dac ATi/AMD po m... :] Edytowane 29 Września 2007 przez Evil One Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 powiedzcie DLACZEGO ... dlaczego AMD wydaje te wszystkie hotfixy i pisze ze "rozwiazano zwiechy w bioshocku dla HD2400...." jak dalej to samo sie robi ... to jest nie do zniesienia ... bioshock wyszedl juz sporo temu i przeciez mieli na tyle czasu zeby to poprawic. Taka sama sytuacja z World in Conflikt ... tyle czasu a gra dalej nie odpala na HD 2400 2600. nie mam slow ... i czekam na RV670 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Ktoś próbował betek (8.0 - oznaczenie bez sensu trochę) - 8.42x? Z tego co widziałem dołożono wsparcie dla kart : RV670 i HD2600 X2. Rewolucji pewnie nie będzie. Jeszcze jedna rzecz, która mnie "lekko" irytuje od nie pamiętnych czasów (CCC), to brak literki "ć", nawet po wyłączeniu skrótów. Trzeba ciągle zmieniać po aktualizacji driverów na inną i restart. Ile można? Jeśli ATi nie potrafi rozwiązać tak błahego, ale wkurzającego (dla Polaków) problemu, to w jaki sposób radzą sobie z optymalizacją dla gier. Na prawdę seria HD ma "przeokrutne" te sterowniczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borot Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 na moim 2600 pro WiC odpala sie normalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) to masz farta ... albo dajesz w lape ATI :-] zartuje :) powaznie mowie ze masz farta :) EDIT: HOTFIXY poprawiaja wydajnosc w QUAKE WARS :) ... FPS juz tak nie skacze (pryznajmniej mi). Jest brdziej stabilne czyli zadsze spadki sa, a jak sa to nie sa tak odczuwalne jak na zwyklych 7.9 ... takie moje odczucia ... Edytowane 1 Października 2007 przez szczepoxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 otwarta beta Crysisa MP: http://www.fileplanet.com/promotions/crysis/beta/ zobaczymy na co stac nasze maszyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 czytalem relacje w dziale "GRY" na 8800GTS i 2900XT chodzi dobrze ... :) ja sie tego nie tykam puki co bo braklo mi pasty na proca i nie krece wiecej niz 2600MHz :-] MAM PYTANIE :D:D:D:D Wie ktos jakie chlodzenie moze pasowac na palita 2600 XT ?? oczywiscie inne niz referencyjne :P np. stare dobre zalmanowskie, ktore daje jeszcze klocki na BGA ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi70 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 (edytowane) czytalem relacje w dziale "GRY" na 8800GTS i 2900XT chodzi dobrze ... :) ja sie tego nie tykam puki co bo braklo mi pasty na proca i nie krece wiecej niz 2600MHz :-] MAM PYTANIE :D:D:D:D Wie ktos jakie chlodzenie moze pasowac na palita 2600 XT ?? oczywiscie inne niz referencyjne :P np. stare dobre zalmanowskie, ktore daje jeszcze klocki na BGA ??? Na pewno pasuje Accelero S2 na mojego szafirka pasuje i ma radiatorki na panięci w ESC kosztuje 49 pln + wentylator 120mm i jest super w stresie temperatura nie przekracza 44 stopnie + błoga cisza Edytowane 3 Października 2007 przez dlugi70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzielnyp Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 witam pojawiła się w ofercie Powercolora karta o taktach 665/600(1200) ddr3 wie ktoś może cos na temat pamięci ? Jakieś wolniejsze wcisnęli czy zaniżyli standardowe 1.4 ns ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 DDR3 ???????? tak nisko taktowane ?? no ja puki co nie znalazlem nic na ten temat ... chyba ze masz linka jakiegos :) No chyba ze timingi tak wyostrzyli. Ale nie wierze w to. Ogolnie to napewno albo jakis sklep zle napisal, albo ty zle przeczytales :P bo wlozenie DDR3 tak nisko taktowanej jest jak zamontowanie 512MB ale DDR2 czyli ani w jednym ani w drugim POWERA nie uswiadczymy. Ale jesli faktycznie to jest DDR3 to powinno sie dac podkrecic je do wartosci 1600MHz - 1700 MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzielnyp Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Zajrzalem na stronę Powercolora i... jest faktycznie taki model Nazywa się to "2600 PRO 256MB GDDR3" Rdzen ma fabrycznie wyżej niż Palitowski Sonic - 665 ( ciekawe czy nie dali czasem fabrycznie ciut więkcej voltów ) Pamieci - GDDR3 600 MHz x 2 http://www.powercolor.com/Global/products_...?ProductID=1489 Co do sklepu, pytałem sprzedawcy ,jednak żaden z nich nie raczył jeszcze odpisać co ta za pamiątki tam siedzą ( 1.4 ns , ? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Jesli to faktycznie DDR3 i maja chocby nawet te 1,4ns to powinny dac sie podkrecic do ~1700 ... na starym 7600GS mialem takie pamieci ... wiec jesli cena bedzie przyzwoita to moze to byc bardzo fajna karta (oczywiscie po podkreceniu :) ) jeszcze jak by wlozyli te 512MB i faktycznie byla by podatnosc na podkrecanie i jeszcze cena jak za 2600XT to bylo by to ciekawe :) ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 (edytowane) Witam Ja mam Palita 2600Pro sonic 600/700 i mam tylko 3150 pkt w 3d marku 06. Znacie na to jakies rozwiazanie? bo pokazuje mi 512 HyperMemory zamiast 256 DDR3 :/ Może zmiana biosu pomogłaby w tej sytuacji? ale skad taki bios wziąć? Edytowane 3 Października 2007 przez Oracle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Wynik niski prawdopodobnie dlatego, że posiadasz procek jednordzeniowy. U mnie było to samo na Venice. Po podkręceniu 3400-3500pkt. Na "dwóch jajkach" jest już ponad 4000pkt. Wynik w 3dm'06 jest silnie zależny od procka. Co do biosu, po co Ci? Karta się wiesza? 512HM faktycznie trochę dołujące ale jakoś tego nie odczuwam. Wszystko jak na razie OK, tylko te kilka powtarzających się bugów w driverach, potrafi czasem wyprowadzić z równowagi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 A skad wiesz że mam procek jednordzeniowy? Musze ci powiedzieć że nie trafiłeś. Mam E2160 Pokreconego narazie na 2700mhz a jak potrzebuje to podkrecam go nawet do 3240Mhz. 2 GB ramu 900Mhz w dualu 5-5-5-18. Na takim sprzecie POWINNO być ok 4000pkt. a jest o całe 1000pkt mniej... Nie mowiac juz o tym ze windows jest czysciutki, programy przed testem zajmują do 50MB ramu. I TO jest właśnie to co mi nie pasuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 zainstaluj nowe stery ??????? a jak nie pomoze to sprawdz wydajnosc w grach ... powtorze po kims "W 3DMarki sie nie gra" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Stery mam najnowsze. Ale to nie chodzi o to ze sie w 3dmarki nie gra. To oznacza tyle ze jesli w 3dmarku mam wydajnosc o 1000pkt mniejsza to znaczy ze w innych grach bede mial z 5-10 klatek wolniej. Pozatym to nie jest normalne! Musze znaleść na to jakiś sposób, dlatego pytam sie was o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) To oznacza tyle ze jesli w 3dmarku mam wydajnosc o 1000pkt mniejsza to znaczy ze w innych grach bede mial z 5-10 klatek wolniej.to oznacza tyle, że nawet nie przejrzałeś kilku ostatnich stron tego wątku... <_< wydajność tych kart w grach nie przekłada się na wyniki w smarkach Edytowane 4 Października 2007 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 wlasnie o tym mowilem :D myslalem ze sie domysli :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Heh, po co sie ze mną wykłócasz skoro to ja mam tą kartę i moge ci powiedzieć ze wydajność sie PRZEKŁADA z punktów 3dMarka. np w FEAR, Stalker czy Quake 4 mam srednio 5-10 klatek mniej od wyniku jaki powinienem mieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 do czego porownujesz ??? . te gry ktore wymieniles bardzo lubia archutekture nVidi :) wiec w porownaniu do np 8600GT referencyjnego to wyniki beda duzo gorsze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) a skąd wiesz ile powinieneś mieć? Chyba nie powiesz, że porównujesz sobie wyniki z wynikami ze stron internetowych :huh: Gdzie nie spojrzysz to są inne akurat rozstrzał wymagań stawianych karcie pomiędzy Fearem, kłejkiem 4 i stalkerem jest ogromny i dziwne, że w każdej grze masz takie same różnice. Edytowane 4 Października 2007 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Teraz to już możemy jedynie spekulować. Jutro jade zamienić tego radeona na Geforce'a 8600GT bo dość mam użerania się z tym szmelcem. A teraz wracając do rzeczy. W stalkerze czasami siada mi nawet 15 klatek na wiekszych terenach wzgledem tego testu na benchmarku do minimum 5 klatek wolniej - nie mowiac juz o platformie która ja mam znaaacznie lepszą. quake akurat srednio utrzymuje poziom 5-7 klatek mniej od wynikow w tescie. Fear skacze od 5-10 klatek mniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 ... A teraz wracając do rzeczy. W stalkerze czasami siada mi nawet 15 klatek na wiekszych terenach wzgledem tego testu na benchmarku do minimum 5 klatek wolniej - nie mowiac juz o platformie która ja mam znaaacznie lepszą. quake akurat srednio utrzymuje poziom 5-7 klatek mniej od wynikow w tescie. Fear skacze od 5-10 klatek mniej... znacznie lepszą :wink: E2160 vs X2 4400+. Może nie znacznie lepszą, trochę lepszą to tak. Nie kwestionuję oczywiście taktowania (O/C). Znacznie lepsza wg mnie to np. E6750. Ogólnie w testowanych rozdzielczościach 12x10 nie będzie jednak zbyt dużej różnicy. Po za tym wg. mnie, wynik jak na podkręcony do 2.7 E2160 bardzo niski i nie szukał bym winowajcy w tym Radku, a w sterownikach, systemie, ewentualnie zbyt wysokim O/C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 ja bym sie nie zdziwil jak by 8600GT tez nie dzialal dobrze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...