Skocz do zawartości
Nicolass

Radeon Hd 2600 XT/Pro

Rekomendowane odpowiedzi

no musze powiedziec ze 1950gt zaskoczyl mnie pozytywnie w 06 wyciagnal ponad 5 kola ciekawe czy rdzen da sie ruszyc

[OT] Kolega borot chyba pomylił topiki. Na temat kart X1950PRO/GT są już bodaj dwa główne wątki, więc zapraszam z takimi pytaniami właśnie tam. Nie róbcie takich offtopów.[EOT]

btw.. Zainstalowałem Catalki 7.10, na razie wydajności nie sprawdzałem. Jest jeden problem. U mnie na pulpicie zostają różne pozostałości po niektórych oknach programów i przeglądarki, a niektóre pliki png są porozjeżdżane :angry:. Odświeżanie pulpitu nic nie pomaga, trzeba restartowac. I love AMD driver "writers" :lol: Chyba trzeba będzie wrócic do ostatniego hotfixa.

Wygląda to mniej, więcej tak:

post-141426-1192264390_thumb.jpg

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE WARTO ANI ZLOTOWKI ... rdzen jest za slabo taktowany zeby wykozystac przepustowosc uzyskana dzieki pamieciom DDR4

roznica jest to ze zwykly 2600XT ma pamieci DDR3 taktowane 1600MHz, a DDR4 maja 2200MHz ...

ta karta jednak bardziej kozysta z taktowania rdzenia niz pamieci wiec jak na ten GPU to pamiec jest stanowczo za wysoko taktowana i poprostu sie marnuje. Dlatego nie ma sensu kupowac wersji DDR4 gdyz GPU nie obrobi tylu informacji ktore jest w stanie podac mu przepustowosc pamieci

kupic zwyklego XT podkrecic rdzen i podkrecic pamieci i wyjdzie na to samo prawie.

pozdrawiam

Fakt, karty na GDDR4 są stosunkowo drogie w stosunku do możliwości. Ogólnie można przyjąć, że dla rdzenia taktowanego 800MHz pamiątki kończą się na gdzieś na częstotliwości około 900MHz (1.8GHz efekt.). Po podkręceniu do 850 (każdy podobno tyle zrobi [wersja GDDR4]); btw... o 10MHz więcej niż zwykły XTek ; te 2GHz na pamięciach może jakoś tam wykorzystać (w 3dmark). Pozostałe 200MHz to tak dla hecy przy tej karcie. Różnice w stosunku do 1.8GHz to już 0-1-2fps w zależności od testu, więc zupełnie nie warto sobie zawracać głowy, tylko kupić zwykłego XT (800/1400) lub poczekać i dołożyć kaski do RV670, lub nvidii G9x.

wypowiedz moja i Evil Dark :)

--------------------------------------------------------------

mi po instalce nowych sterow na dizen dobry bluescreen wyskoczyl :-]

ale puki co chodzi ... zaraz zobacze Quake Wars :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIech ktoś zrobi testy w UT III i najlepiej porówna do Geforce 8600GT. W poniedziałek szykują się zakupy :)

a niby jak mają to zrobić skoro gra wychodzi w listopadzie? :unsure:

a testować na becie sensu raczej nie ma, bo jeszcze się dużo może zmienić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym bral Powercolor'a ze wzgledu na ostrzejsze timmingi (a przez to wieksza wydajnosc) oraz na normalniejszy uklad wyjsc (s-vhs zamiast generalnie niepotrzebnego narazie hdmi)

ja tez obstawiam PowerColora, mem 1,2ghz vs 1,4 ale timingami PC nadgania Palita.

ps. beka Twój awatar mnie rozwala :D

ps2. dobra cena za tego PC :D

OK, w takim razie wezmę PowerColora, dzięki :)

Jeśli idzie o avatar też dzięki :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a niby jak mają to zrobić skoro gra wychodzi w listopadzie? :unsure:

a testować na becie sensu raczej nie ma, bo jeszcze się dużo może zmienić ;)

Demo juz jest , zrobic mozna ale nie widze sensu. Sam gralem na 8600GT non oc > w 1024x768 bez aa ale na maxa to popierd.... Tylko , ze dawanie wykresu z fps'em nie ma sensu bo nie bedzie to powtarzalne.

PS : gralem na tej ciemnej mapce z 15 botami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demo juz jest , zrobic mozna ale nie widze sensu. Sam gralem na 8600GT non oc > w 1024x768 bez aa ale na maxa

Unreal Engine 3 nie obsluguje AA (podobnie jak gry na nim oparte MoH:A, Bioshock) takze nawet jakbys chcial to AA nie wlaczysz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak narazie HD 2600xx(x) za ta cene to sie dobrze spisuje w nowych tytulach. Bioshock, HoH, CoD 4 (bardzo dobrze chodzi nawet z AA 4x (~40FPS) ;)), ET:QW.

Sciagam UT 2007 i zobacze co to bedzie

Moj 2600XT sprawuje sie swietnie w 1024x768. W 1280x1024 juz niezawsze.

Zastanawiam sie co bedzie z tytulami czysto DX10. Czy Crysis wykozysta architekture serii HD (5 operacji na shaderach na jedna jednostke zunifikowana w jednym takcie). Bardzo tego bym chcial gdyz dalo by nam to wydajnosc duza.

CATALIZATORY NOWE:

poprawily mi sie marki i ET:QW ... Skoro i syntetyk i gra wykazaly wzrost wydajnosci jestem sklonny stwierdzic iz produkt jest udany TYM RAZEM hehe :)

Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PANOOOOOOOOOOOOWIE :D:D

Nie wiem czy mi sie wydaje ale w nowych sterach działa ...

dziala ....

...

ćććććććććććććććććććććććććććććććććććććć

:)

milego niedzielnego wieczoru zycze :D

Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PANOOOOOOOOOOOOWIE :D:D

Nie wiem czy mi sie wydaje ale w nowych sterach działa ...

dziala ....

...

:)

milego niedzielnego wieczoru zycze :D

hmmmm... ja po przeinstalowaniu na 7.10 miałem jak zwykle ten problem - już się do tego przyzwyczajam :wink: Po zmianie na inną literkę i restart litera jest odblokowana. "Polska język, trudna język", szczególnie dla programistów ATi/AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AA dziala ... miedzy AA off a AA4x roznica ok 10klatek na samym poczatku gry (demo). Dosc ladnie sie radek spisuje :)

mowa ofkors o CoD4 ...

czy ten powercolorek xt bedzie dobrym wyborem???http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C9200113p.s. nie chce palita ze wgledu na sticker na chlodzeniu i nie bede bawil sie w sciaganie go

oczywiscie ze bedzie dobry :) ... w takiej cenie nic lepszego nie znajdziesz ... a jeszce stery nowe daly kopa :D

Chcialbym zeby ktos zrobil testy miedzy 8600GT i 2600XT na nowych sterach. Czy faktycznie stery daly kopa czy to tylko moje zludne stwierdzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym zeby ktos zrobil testy miedzy 8600GT i 2600XT na nowych sterach. Czy faktycznie stery daly kopa czy to tylko moje zludne stwierdzenie :)

Chyba jednak faktycznie dają kopa. Tutaj jest test R.HD2600XT i GF8600 GTS w Unreal Tournament3; http://www.pcper.com/article.php?aid=464&a...pert&pid=11

W całym teście raptem średnio ok. 2fps róznicy na korzyść Nvidii. Ja więc czekam na nastepne Catalysty bo pomału ATI zaczyna poprawiać (może zmienili informatyków) to co tak schrzaniła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w UT3 jestem jeszcze bardziej zaskoczony niz w poprzednich tytulach (poza HL2:E2 - bo to chula jak szalone).

Ale UT3 u mnie nie spada ponizej 40FPS !!! wszysttko na MAX .... Postprocessing na INTENSE. ofkors w 1024x768 :D

(może zmienili informatyków)

kumpel mowil ze fajna robote znalazl ostatnio :-] Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

chyba sobie zakupie,, seria prostych pytań ;]

1. - czy to ma regulację obrotów wentylatora ? czy działa z ati tray tools ?

2. - czy da się na to zamontować zalana 700tkę ? dziury są ?

która z najtańszych pod oc na zalmanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi