Skocz do zawartości
Nicolass

Radeon Hd 2600 XT/Pro

Rekomendowane odpowiedzi

za 315 na agp chyba nic lepszego do nowych gier nie kupisz :unsure:

do jakiego kompa ma być włożona karta, bo może starczy 73gt sonic, czy coś podobnego za ~240zł a reszte sobie odłóż. Wbrew pozorom na starym 73gt nie grałem w grę, w którą nie dało się grać w 1024*768 (z detalami różnie, moja ma tylko 128 ramu, gry np. Gears of War, HL2ep2, Wiedźmin, Timeshift - oczywiście granica akceptowalnej ilości fpsów zależy od gry ;))

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógbyś podać jakiegoś linka do tej XT?? A procka mam Athlona XP 3.0@3.2 ale teraz wstawiam wodę więc się troszeczke mocniej podkręci.

3,2GHz?? myślę że da sobie rade z tą karcioszką a za 315 nic lepszego nie znajdziesz, wiadomo że lepsza by była z DDR3 ale do tego jeszcze trzeba trochę dopłacić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2600XT DDR3 AGP w Yalu

http://www.yalu.pl/index.php?action=product&pid=14233

Myślę, że warto dołożyć te 50zł za XT DDR3 i fabrycznie większe takty w stosunku do PRO z DDR2.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie HD.

Obecnie ze "starszych" produkcji (DX9) godnym uwagi jest X1950PRO. Z tym, że trzeba liczyć jakieś 480-500zł na taką przyjemność, no i oczywiście mieć do tego dość szybki sprzęt który pociągnie tą kartę.

Jednak myślę, że mnie osobiście wystarczyła by HD 2600XT ddr3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie troche inne niz OC itd:] Czy ktos uruchamial gre NFS Most Wanted na 2600XT ?? Bo u mnei strasznie cienko chodzi. Zdecydowanie lepiej mi sie gralo na ATI 9700Pro:] Czyzby to kwestia niedopracowanych sterow:> Juz mysle nad zmiana na X1950Pro 512 coby mi wlasnie takie grychodzily ladnie <mysli>

Edytowane przez Snajper3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, to w każdym ATT idzie zmienić takty ;]

A CCC jest ZUUŁE :D

Co do NFS:MW na 2600, to znajomy ma to samo. Pewnie sterowniki. na 7.9 ma problemy w nowych produkcjach, a na 7.10 w starszych.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radier - nie Ty nie jesteś w ogóle fanATIciem - ani trochę LOL

"karty nvidii mają słabą przepustowość efektów" - dawno nie słyszałem czegoś powodobnego

Co do Crysisa - SLI nie jest obsługiwane - a Crossfire pewnie tak? W tym tygodniu ma wyjść patch, który naprawi i jedno i drugie.

Co do sterowników - jest na egieldzie test sterowników 7.9 - dały "całkiem sporo" - infernal przestał chodzić. 7.10 sprawdzę w tym tygodniu jeszcze.

Co do reszty to nawet się nie wypowiadam, bo nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli nie da sie sterować obrotami wentylatora w 2600xt to powiedzcie bo teraz czekam, ąz ktoś powie jak to zrobić, a jak w ogóle nie można to znajdę inne rozwiązanie

Było o tym wcześniej. Sterujesz programem ATItool, niestety taktów nim nie zmienisz tylko obroty-regulacja u mnie na palicie PRO nie działa, na palicie XT działa-nie wiem jakiej marki ty masz i czy będzie hulać-badaj a tak poza tym ten wiatrak w kartach od palita rzekłbym tandeta :-P chyba go wyrzucę i na radiator dam 80mm na wolnych obrotach :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam Sapphire, w ATT w zakladce fan mam "no hardware supported found", a riva tunerze karta na zmiany suwakiem i na zmiany przy zakldce auto zaleznie od temperatur tez nie reaguje, w monitorze rivy i np w everscie pokazuje sie obroty takie jak ustwilem ale wiatrak kreci sie z ta sama predkością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z wentylem na Palicie hd2600Pro (ddr3) strasznie huczy/guczy wyje i nie wiem co jeszcze napisać. nie widze zabardzo możliwości oddania jej na gwarancji bo bez kompa bede jak bez reki ;( a plaba nie wiem czy jest do zdjecia w całości

ma ktoś pomysł jak wyciszyc ten wentylator ? chwilowo jest odłaczony ale nie wiem jak długo tak może być. Nie gram w nic tylko necik i nauka (chwilowo)

czekam na jakieś ciekawe propozycje

Edytowane przez Diabelek_18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radier - nie Ty nie jesteś w ogóle fanATIciem - ani trochę LOL

"karty nvidii mają słabą przepustowość efektów" - dawno nie słyszałem czegoś powodobnego

No przeciez taki detal widać odrazu... Radek 2600 ma 120 zunifikowanych shaderów, podwójny Z/stencil (zeby generowac szybciej bardziej prawdziwe cienie) a GF8600 ma 32 zunifikowane shadery i pojedynczy z/stencil który go spowalnia jeszcze bardziej. Surowa moc karty nv jest znacznie wyższa ale gry przeciez takie surowe nie są ( chyba ze nvidia się wtrąci i poprzestawia to i owo) no i radki generują AA programowo na poziomie shaderów co jeszcze bardziej przybliza nam ih moc obliczeniową.

Edytowane przez Raider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeciez taki detal widać odrazu... Radek 2600 ma 120 zunifikowanych shaderów, podwójny Z/stencil (zeby generowac szybciej bardziej prawdziwe cienie) a GF8600 ma 32 zunifikowane shadery i pojedynczy z/stencil który go spowalnia jeszcze bardziej. Surowa moc karty nv jest znacznie wyższa ale gry przeciez takie surowe nie są ( chyba ze mvidia się wtrąci i poprzestawia to i owo)

Tak się składa, że Radeon ma shaderów 24, tyle że każdy z nich pracuje na wektorze 4x1+1, ale o tym to już pewnie nie wiedziałeś. A tak w ogóle to wiesz co to jest to "Z/stencil"?

Gry dobitnie pokazują, ze to 8600 jest szybsze - na palcach jednej ręki można wymienić gry wk tórych 2600 XT jest zauważalnie szybsze od 8600 GT kręconego (bo mówimy o ocowanych obydwu kartach). Opinię na ten temat zawarłem w artykule - od tamtego czasu nic się nie zmieniło oprócz tego, że przestał działać Infernal na Radeonach (choć nie wiem jak jest na 7.10).

nVidia nie musi się wtrącać do samej gry - to raczej ati musi załatwić żeby shadery w grze pisane były pod ich karty - info na ten temat też jest w artykule o 2600 na egieldzie.

Co do AA - faktycznie - tak przybliżyli nam tą "moc" wygładzania, że aż jest namacalna - w takim HL2 na poziomie 9800 PRO.

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh tak sie składa że te gry co mozna wymienic na palcach jednej reki to własnie najlepsze wyznaczniki wydajności bo silników gier pod nowe karty graficzne jak na lekarstwo i tez mozna powiedziec ze wymienia się je na palcach jednej ręki. Dla mnie najlepszym wyznacznikiem jest Clive Barkers Jericho - nie zasmiecony nvidią ani ATI no poprostu czyściutki silnik Unreala 3, w tej grze cienie wyglądaja wyśmienicie shaderami aż sie kleji a wydajność kart ATI jest bardzo wysoka, podobnie jest z Bioshock ale bioshock został zmodyfikowany przez Nvidię i już tak piknie nie jest proporcja wydajnosci lekko na stronę Nvidii

http://www.legionhardware.com/document.php?id=688&p=4

8600GTS słabszy od 2600XT... a różnica w cenie kolosalna pozatym stare sterowniki jeśli chodzi o radka catalyst 7.9

Edytowane przez Raider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak - bo ludzie grają w gry, które są "nietknięte przez producentów sprzętu", zaś gry ze świetną fabułą się świadomie pomijane, bo są skaleczone nvidią LOL

Czemu nie odpisałeś na moje poprzednie pytania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi