Skocz do zawartości
matei

Parę Części Do Ok 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po paru latach bez żadnych upgradeów przyszedł czas na stosowne zmiany w mojej konfiguracji :wink:

Aktualnie mój zestaw prezentuje się tak:

p4 1.5ghz s423 Willamette

ecs p4 ITA

radeon 9550@9600pro

4x128MB 600mhz rdram

chieftec 360W dualfan

+

sb live 5.1

averTV 007fm+

TP link atheros 802.11g

nagrywara dvd lg

dvd lg

wd caviar se 160gb

już na tym sprzęcie nie pośmigam ;)

Z moich parudniowych przemyśleń wyszedł taki oto config:

Athlon 64 x2 3800+ s.AM2 BOX 275,00 zł

ABIT KN9 BOX NFORCE 4 ULTRA 280zł

Kingston 1GB 667MHz DDR2 Non-ECC CL5 albo jakiś goodram 150zł

Palit 7900gs 256MB ddr3 256bit 500zł

Suma

Z Vat: 1 205,00 zł

Bez Vat: 939,90 zł

Co sądzicie o tym wyborze?

PS: mam jeszcze 1 pytanie. Wiem, że to nie dział nt dyskusji o zasilaczach, lecz chciałbym się spytać , czy mój zasilacz uciągnie nowy config?

Edytowane przez Frugo3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3800+ można by wymienić na 3600+ 65nm Brisbane - w apollo stoją po 237 zł .

Ram to albo GoodRam za 129 zł lub A-Data Vitesta za 133 zł .

Kingston to już nie to samo co kiedyś .

Zasilacz to np. HuntKey HK-350AP 450 W za 199 zł .

Oszczędzasz na ramie i CPU , 7900GS też możesz kupić taniej ( 490 zł ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, też myślałem o brisbane ;) zapewne będę kręcił procesor, więc lepszy rdzeń się przyda. Szczerze mówiąc nie słyszałem nigdy o takiej firmie jak a-data. Dobre są? Któryś z Was ma te kostki? Co do zasilacza myślałem o CHIEFTEC 450W PFC GPS-450AA-101A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre są? Któryś z Was ma te kostki?

Dobre ;] Ma je sporo osób na forum :)

Co do zasilacza myślałem o CHIEFTEC 450W PFC GPS-450AA-101A

Jak nie zależy Ci na ciszy to możesz brać, zastanów sie czy jednak nie lepiej wziąć Huntkeya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że zależy :) Co do płyty głównej, to może znacie jakieś bardziej funkcjonalne w podobnej cenie? Dzisiaj spojrzałem na tego abita i stwierdziłem, że przydałoby mi się firewire

....przeczytałem właśnie jeszcze raz opis tego huntkeya i jest on 350W, a nie 450W, ponieważ ta 2 wartość to moc szczytowa. To chyba taka sama sytuacja jaka istnieje w systemach głośnikowych RMS != PMPO

Edytowane przez Frugo3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie patrz tylko na W ! Huntkeya w rzeczywistości szacuje się na 420-430 W :) Nie masz się o co martwić ... A ze względu firewire (które można dokupić) nie rezygnuj z tej mobo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....przeczytałem właśnie jeszcze raz opis tego huntkeya i jest on 350W, a nie 450W, ponieważ ta 2 wartość to moc szczytowa. To chyba taka sama sytuacja jaka istnieje w systemach głośnikowych RMS != PMPO

Hunktkey podaje moc zasilacza jako 350W, jest to moc ciągła - czyli tak z jaką według producenta zasilacz może pracować 24 na dobę, 7 dni w tygodniu. Chieftec 450 dla odmiany ma podaną moc szczytową (taką, którą może utrzymać minutę -dwie po czym się pali) w nazwie - ma jej tyle samo co Huntkey - a ciągłej nie znamy :P Co ciekawsze z niezależnych testów wynika, że huntkey wytrzymuje nawet 5 minutowe obiążenie 500W.

A ja osobiście zmieniłem w.w. Chiefteca na Huntkeya ze względy na hałas jaki ten pierwszy z siebie wydawał. Wybór należy do Ciebie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie patrz tylko na W ! Huntkeya w rzeczywistości szacuje się na 420-430 W :) Nie masz się o co martwić ... A ze względu firewire (które można dokupić) nie rezygnuj z tej mobo ;)

Te mobo ma 3pci, a ja z tego co widać po moich kartach będę miał je obsadzone (tv,wifi,audio). Audio chcę zostawić, ponieważ pracuję na linuksie, a ALSA słabo obsługuje zintegrowane audio. No trudno :) Wezmę tego abita... może wyjdzie jakiś kontroler pod pcie :)

Co do zasilacza, to mój wybór padł jednak na huntkeya :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia wiem, że podpiananie kart pod PCI zaraz pod sobą źle służy obudowie i kiepsko wpływa na temp. Ale jak nie masz wyjścia to ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia wiem, że podpiananie kart pod PCI zaraz pod sobą źle służy obudowie i kiepsko wpływa na temp. Ale jak nie masz wyjścia to ok.

Nie wiem co masz na myśli mówiąc, że to źle służy obudowie ;) O temperaturze to wiem, lecz raczej nie mam innego wyjścia

Edit:

Szukając płyt głównych natrafiłem na ciekawe modele:

http://www.afgcomputers.pl/asus-m2ne-satai...lan-p-6058.html

oraz

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=30021

Co o nich sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ab9 definitywnie odpada ;) Mam za mało kasy na c2d :( Czyli na 100% jednak kn9.

Dzisiaj przyjrzałem się tej karcie palita i przeraziły mnie jej rozmiary - odpada. Poszukałem kart w podobnej cenie i wybór padł na asusa http://www.apollo.pl/store/show_detail/21/28094. Czytając recenzje wywnioskowałem, że to dobra karta, aczkolwiek trochę głośna. Co Wy o niej sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi