matei Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) Witam! Po paru latach bez żadnych upgradeów przyszedł czas na stosowne zmiany w mojej konfiguracji :wink: Aktualnie mój zestaw prezentuje się tak: p4 1.5ghz s423 Willamette ecs p4 ITA radeon 9550@9600pro 4x128MB 600mhz rdram chieftec 360W dualfan + sb live 5.1 averTV 007fm+ TP link atheros 802.11g nagrywara dvd lg dvd lg wd caviar se 160gb już na tym sprzęcie nie pośmigam ;) Z moich parudniowych przemyśleń wyszedł taki oto config: Athlon 64 x2 3800+ s.AM2 BOX 275,00 zł ABIT KN9 BOX NFORCE 4 ULTRA 280zł Kingston 1GB 667MHz DDR2 Non-ECC CL5 albo jakiś goodram 150zł Palit 7900gs 256MB ddr3 256bit 500zł Suma Z Vat: 1 205,00 zł Bez Vat: 939,90 zł Co sądzicie o tym wyborze? PS: mam jeszcze 1 pytanie. Wiem, że to nie dział nt dyskusji o zasilaczach, lecz chciałbym się spytać , czy mój zasilacz uciągnie nowy config? Edytowane 15 Maja 2007 przez Frugo3000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 OK, tylko chief do wymiany, mialem takiego i jest dobry po starsze konfigi na +5v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 3800+ można by wymienić na 3600+ 65nm Brisbane - w apollo stoją po 237 zł . Ram to albo GoodRam za 129 zł lub A-Data Vitesta za 133 zł . Kingston to już nie to samo co kiedyś . Zasilacz to np. HuntKey HK-350AP 450 W za 199 zł . Oszczędzasz na ramie i CPU , 7900GS też możesz kupić taniej ( 490 zł ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Tak, też myślałem o brisbane ;) zapewne będę kręcił procesor, więc lepszy rdzeń się przyda. Szczerze mówiąc nie słyszałem nigdy o takiej firmie jak a-data. Dobre są? Któryś z Was ma te kostki? Co do zasilacza myślałem o CHIEFTEC 450W PFC GPS-450AA-101A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Dobre są? Któryś z Was ma te kostki? Dobre ;] Ma je sporo osób na forum :) Co do zasilacza myślałem o CHIEFTEC 450W PFC GPS-450AA-101A Jak nie zależy Ci na ciszy to możesz brać, zastanów sie czy jednak nie lepiej wziąć Huntkeya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) Oczywiście, że zależy :) Co do płyty głównej, to może znacie jakieś bardziej funkcjonalne w podobnej cenie? Dzisiaj spojrzałem na tego abita i stwierdziłem, że przydałoby mi się firewire ....przeczytałem właśnie jeszcze raz opis tego huntkeya i jest on 350W, a nie 450W, ponieważ ta 2 wartość to moc szczytowa. To chyba taka sama sytuacja jaka istnieje w systemach głośnikowych RMS != PMPO Edytowane 15 Maja 2007 przez Frugo3000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 nie patrz tylko na W ! Huntkeya w rzeczywistości szacuje się na 420-430 W :) Nie masz się o co martwić ... A ze względu firewire (które można dokupić) nie rezygnuj z tej mobo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek82 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 ....przeczytałem właśnie jeszcze raz opis tego huntkeya i jest on 350W, a nie 450W, ponieważ ta 2 wartość to moc szczytowa. To chyba taka sama sytuacja jaka istnieje w systemach głośnikowych RMS != PMPO Hunktkey podaje moc zasilacza jako 350W, jest to moc ciągła - czyli tak z jaką według producenta zasilacz może pracować 24 na dobę, 7 dni w tygodniu. Chieftec 450 dla odmiany ma podaną moc szczytową (taką, którą może utrzymać minutę -dwie po czym się pali) w nazwie - ma jej tyle samo co Huntkey - a ciągłej nie znamy :P Co ciekawsze z niezależnych testów wynika, że huntkey wytrzymuje nawet 5 minutowe obiążenie 500W. A ja osobiście zmieniłem w.w. Chiefteca na Huntkeya ze względy na hałas jaki ten pierwszy z siebie wydawał. Wybór należy do Ciebie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 zasilacz moj ulubieniec http://allegro.pl/item192475322_nowy_zasil...1_a_od_ss_.html i oczywiscie bierz brisbane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Twój ulubieniec ale masz Fortrona :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 nie patrz tylko na W ! Huntkeya w rzeczywistości szacuje się na 420-430 W :) Nie masz się o co martwić ... A ze względu firewire (które można dokupić) nie rezygnuj z tej mobo ;) Te mobo ma 3pci, a ja z tego co widać po moich kartach będę miał je obsadzone (tv,wifi,audio). Audio chcę zostawić, ponieważ pracuję na linuksie, a ALSA słabo obsługuje zintegrowane audio. No trudno :) Wezmę tego abita... może wyjdzie jakiś kontroler pod pcie :) Co do zasilacza, to mój wybór padł jednak na huntkeya :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Z doświadczenia wiem, że podpiananie kart pod PCI zaraz pod sobą źle służy obudowie i kiepsko wpływa na temp. Ale jak nie masz wyjścia to ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Z doświadczenia wiem, że podpiananie kart pod PCI zaraz pod sobą źle służy obudowie i kiepsko wpływa na temp. Ale jak nie masz wyjścia to ok. Nie wiem co masz na myśli mówiąc, że to źle służy obudowie ;) O temperaturze to wiem, lecz raczej nie mam innego wyjścia Edit: Szukając płyt głównych natrafiłem na ciekawe modele: http://www.afgcomputers.pl/asus-m2ne-satai...lan-p-6058.html oraz http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=30021 Co o nich sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Chipset NF 570 - ogólnie nie ciekawy , więc te dwie płyty odpadają . Jak juz chcesz brać płytę na chipsecie NV to weź coś na 650i ( np. MSI P6N SLI-FI ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 reyden dobrze gada, ale... w tej samej cenie możesz tez miec abita ab9. trudny wybor wdg. mnie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Ab9 definitywnie odpada ;) Mam za mało kasy na c2d :( Czyli na 100% jednak kn9. Dzisiaj przyjrzałem się tej karcie palita i przeraziły mnie jej rozmiary - odpada. Poszukałem kart w podobnej cenie i wybór padł na asusa http://www.apollo.pl/store/show_detail/21/28094. Czytając recenzje wywnioskowałem, że to dobra karta, aczkolwiek trochę głośna. Co Wy o niej sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Jest jeszcze jedna płyta warta polecenia: DFI Infinity NF Ultra II-M2 cena: 285 zł. Jest to jedna z najlepszych płyt pod AM2 :) a jak się sprawuje?? Wystarczy zlookac na forum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 a bron cie Panie Boże! nie bierz tego asusa bo nie zasnasz ciszy. podobno przeokrutnie glosne chlodzenie maja te asusy. jezeli ci palit nie pasi to oblookaj galaxy gf 7900gs super 600/1600 (coolermaster) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Asus tak samo przereklamowany jak Gigabyte. Nie warto zwracać na nie uwagi. Weź jak już to Palita 7900GS. Napewno dostaniesz taniej i wydajniejszą oraz cichszą kartę niż ten ASUS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Wracając do KN9 słyszałem, że się troche gryzie z Brisbane'ami. Podobno czujniki wariują i czasem jest niestabilnie. To prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Sprawa temperatur to wina rąbniętego czujnika w rdzeniu Brisbane. A o problemach ze stabilnością nie słyszałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matei Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc :) Za jakiś czas zawitają u mnie nowe części :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...